Romkuglekongen fra Nørre Aaby har ikke længere Danmarks bedste romkugler
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Den forsvarende danmarksmester i romkugle fra Nørre Aaby måtte tirsdag overdrage prisen til Seest Bageri ved Kolding til romkuglekonkurrencen i Herning.
I 2018 blev Nørre Aaby Bageri, der i dag hedder Bak's Bakery & Deli, vinder af den fornemme pris for Danmarks bedste romkugler.
Tirsdag eftermiddag måtte det vestfynske bageri overdrage prisen til Seest bageri ved Kolding til konkurrencen på fødevaremessen Foodexpo i Herning.
Men det har ikke taget modet fra bageriet.
Bliver udfordret på Danmarks bedste romkugle:
- Det vil altid være romkuglerne fra Nørre Aaby
For fire år siden blev Nørre Aaby Bageri kåret til at lave Danmarks bedste romkugler. Tirsdag skal de igen konkurrere om den fornemme titel.
I Middelfart ligger Bak's Bakery & Deli, og 2,8 kilometer derfra ligger Kring Chokolade.
Tirsdag stiller de begge op i konkurrencen om at have Danmarks bedste romkugler.
Titlen fik Bak's Bakery & Deli i 2018, da det hed Nørre Aaby Bageri, og det har siden oplevet en massiv stigning i overskuddet og en branding, der når hele landet rundt.
- Det har betyder alt. Det første år steg overskuddet jo med 4.000 procent. Vi havde et produkt, vi vidste blev solgt, og det var et spørgsmål om, hvor mange vi kunne nå at lave, fortæller Sebastian Bjørn Bak Mathiassen, der er logistikchef i bageriet - og søn af bagermester Carsten Bjørn Bak Mathiassen.
Nye muligheder
Nørre Aaby Bageri åbnede i 2015, men Carsten Bjørn Bak Mathiassen har altid drevet bagerier forskellige steder på både Fyn og Sjælland, ligesom hans far også var bager.
- Det ligger i generne. Jeg er den første, der bryder det ved ikke selv at blive bager og ikke have planer om det, smiler Sebastian Bjørn Bak Mathiassen, der dog alligevel ikke kunne holde sig fra at være en del af den voksende virksomhed.
Og at vinde den fine romkugletitel i 2018 var stort for det lille bageri, der ikke kun har vækstet i omsætning, men også måtte opskalere antallet af romkugler produceret i bageriet.
- Da vi vandt kunne vi lave 9.000 romkugler om dagen, og det blev også solgt. Nu har vi mulighed for at lave 40.000 på én dag, fortæller han.
Tilbage i 2018 blev alle kuglerne trillet i hænderne, og der blev nøje vejet af, så alle var cirka lige store. I dag har de fået en maskine, der sørger for at forme kuglerne for dem.
- Der skulle jo hele tiden betales kiropraktor, ler han.
Vil altid være Nørre Aaby
Mens Sebastian Bjørn Bak Mathiassen står midt i produktionen, kan han ikke lade være med at være stolt over det arbejde, der er lagt i bageriet.
- Som søn og ansat har det været helt fantastisk at se det blomstre op. Det er ligesom vendt på både bundlinjen og det personlige, fortæller han.
Med den større produktion tør bageriet at satse på lidt mere, end de tidligere har gjort.
- Nu har vi overskud og økonomi til at prøve andre ting af, siger han. Vores delikatesse er i stor vækst, men det gik ikke godt til at starte med. Havde vi ikke overskuddet fra romkuglerne, havde vi nok ikke haft is i maven på samme måde, siger han.
Når konkurencen tirsdag løber af stablen til Foodexpo i Herning, er Bak's Bakery & Deli oppe mod de nærmeste naboer.
- Vi ved, det er et rigtig stærkt felt, og selv om vi selvfølgelig går efter at vinde, så vil vi også gerne bare være med til at brande branchen, siger han og understreger:
- Kring Chokolade er superdygtige, det skal der ikke være nogen tvivl om, og jeg synes bare, det er hyggeligt, at vi er flere fra samme by til samme konkurrence.
Alligevel holder de stadig fast i at have en romkugle i topklasse.
- Det vil altid være romkuglerne fra Nørre Aaby. Vi bygger videre på sucessen.
- Stemningen er ganske fin. Vi ville gerne have vundet, men vi vidste, at det var et stærkt felt, siger Sebastian Bjørn Bak Mathiassen, der er logistikchef i bageriet - og søn af bagermester Carsten Bjørn Bak Mathiassen, på vej hjem mod Fyn.
Seest Bageri blev nummer tre ved samme konkurrence i 2018.
Nye kunder
Det første år efter sejren i 2018 steg overskuddet med 4.000 procent og Bak's Bakery & Deli sælger i dag deres romkugler hos omkring 250 forhandlere. På en god dag kan bageriet producere 40.000 styks og har udviddet med store maskiner frem for håndtrillede kugler.
Og efter fire års massiv succes, forventer han ikke, at alle bageriets trofaste kunder strømmer til Seest for at få fingrene i afløseren.
- Jeg håber, at han kommer til at ride på samme succesbølge, som vi gjorde, men med et nyt kundeklientel. Det kommer an på, hvad han vil lægge i det, for vi satsede alt på det, siger Sebastian Bjørn Bak Mathiassen.
Opgør på Vestfyn: Rikke vil udfordre Nørre Aaby i kampen om Danmarks bedste romkugle
Tirsdag skal 33 bagerier dyste om at lave Danmarks bedste romkugler. I 2018 fik Nørre Aaby Bageri titlen med hjem, men i år udfordrer en anden spiller fra Vestfyn.
Siden 2018 er Danmarks bedste romkugler blevet trillet i Nørre Aaby Bageri, men et andet sted på Vestfyn udfordrer nu romkuglekongen.
Kring Chokolade i Middelfart er nemlig med i kampen om at få kåret deres romkugler til Danmarks bedste, når konkurrencen her fire år efter igen løber af stablen i Herning tirsdag.
- Folk har spurgt meget på romkugler, og de sammenligner os med Nørre Aaby, fortæller Rikke Kring, der er indehaver af Kring Chokolade.
Rikke Kring startede sin chokoladevirksomhed i 2004 og stillede også op i romkuglekonkurrencen i 2018, da Nørre Aaby Bageri, der nu hedder Bak's Bakery & Deli, altså løb med sejren.
- Det vil altid være sjovt at være med i konkurrencer, men vi var ikke helt klar over udfordringen. Så vi var glade for, at sejren i det mindste gik til Vestfyn, siger Rikke Kring, der nu er klar til at tage kampen op igen.
Ikke samme erfaring
Som navnet antyder, bliver der primært lavet chokolade i Rikke Krings biks.
- Vi har ikke den erfaring i at lave romkugler, for vi laver ikke ret mange. Vi tænker mere i fyldt chokolade, og hvordan vi kan lave en smag og oplevelse, der minder om romkugler, forklarer hun.
På trods af noget mindre erfaring med den populære blanding af kagerester og romessens, har de ved flere lejligheder produceret romkugler med stor succes.
- Når vi har romkugler, så sætter vi et skilt ud på vejen, og så er de revet væk med det samme. På et tidspunkt lavede vi sådan en sms-liste, så folk blev mindet om, at der var romkugler. For folk kommer fra hele landet for at hente dem, fortæller Rikke Kring.
Et samarbejde
Smag og konsistens føler Rikke Kring sig sikker på, når hun tirsdag begiver sig mod Herning for at dyste med romkuglerne.
- Det vigtigste er smagen af rom og så konsistensen. Den skal ikke være for blød, der skal være bid i den og ikke være for mast. Og den har vi ramt, siger hun.
I alt 33 bagerier stiller op i konkurrencen, hvoraf de syv er placeret rundt på Fyn. For Bak's Bakery & Deli i Nørre Aaby betød sejren i 2018 en stigning i overskud på 4.000 procent, og det er blevet en stor del af bageriets markedsføring.
Dengang klarede Kring Chokolade sig ikke til en top ti-placering, men Rikke Kring håber på, at sejren i år tilfalder hendes virksomhed - også selvom det betyder, at kollegaen i Nørre Aaby må give pladsen fra sig.
- Vi er jo først og fremmest kollegaer, men vi konkurrerer også. Vi skal udfordre hinanden, og det bliver spændende.
Derfor foreslår hun også et samarbejde, hvis Danmarks bedste romkugler fra tirsdag er at finde i Middelfart.
- Når vi vinder, får vi en udfordring med at lave så mange romkugler som i Nørre Aaby, for vi har ikke kapacitet til det. Men måske kunne Carsten (indehaver af Bak's Bakery & Deli, red.) hjælpe, for han har maskiner og forhandlerne, foreslår Rikke Kring.
Om det bliver relevant vil vise sig tirsdag. For nu ser hun bare frem til at deltage i konkurrencen.
- Jeg glæder mig til at se, hvad alle mine kollegaer har lavet. Der er stærke, gode deltagere med, smiler hun.
Det glæder bagersønnen, at kagen har fået så meget opmærksomhed.
- Romkugler er blevet hypet helt vildt de sidste par år. Det er ikke længere bare et restprodukt. Så selvom vi ikke vandt, så er det ikke skidt for os, at der bliver endnu mere opmærksomhed på branchen, siger han.
Den prisvindende kage
Til tirsdagens konkurrence i Herning havde Bak's Bakery & Deli medbragt en helt ny version af romkuglen, som i stedet var lavet på whisky.
- Vi har forsøgt at nytænke romkuglen, og vores romkugle fra 2018 har ikke tabt, for den var ikke med i dag, siger Sebastian Bjørn Bak Mathiassen.
For knap tre år siden fik bageriet lavet ny emballage og plakater i forbindelse med navneskiftet.
En ukrainers dagbog:
- De har hjulpet mig meget, så jeg håber vi skal være venner i lang tid
- Der forberedte vi os på, at vi på et tidspunkt ikke længere ville være Danmarks bedste, så vi har de seneste par år brandet os på at have prisvindende romkugler, fortæller Sebastian Bjørn Bak Mathiassen.
Derfor frygter han heller ikke, at alle kunderne forlader bageriet til fordel for den nye vinder.
- Dem, der køber romkuglerne nu, er nogen, der har fået dem mange gange før. De køber dem, fordi de kan lide dem, så jeg er ikke så nervøs, siger han.
- Og jeg har kæmpe respekt for det, han står over for nu, for vi ved hvor meget arbejde, der bliver lagt i det.