Hvad gør du, hvis din udlejer chikanerer dig, hvis du finder skimmelsvamp i lejligheden, eller hvis du får en uventet opsigelse? Lær dine rettigheder som lejer her.
Rettelse
Listen er blevet præciseret den 17 januar. To råd vedrørende husleje er fjernet, da de ikke var dækkende for generelle råd til lejere.
Har du oplevet problemer med byggesjusk eller andre problemer med din udlejer? Det har mange andre. TV 2 Fyn har de seneste dage stillet skarpt på boligsituationen i Grønnely og de problemer, der har været der.
Efter TV 2 Fyn-afsløringer: Vil ramme "kyniske" Grønnely med hårdere straffe
Arbejdsmarkedsordfører Karsten Hønge (SF) mener, at bygge- og udlejningsfirmaet Grønnely bidrager til social dumping. Han håber, at den slags i fremtiden kan sanktioneres med hårdere straffe.
De seneste dage har TV 2 Fyn afsløret, hvordan bygge- og udlejningsfirmaet Grønnely har flere fagretslige sager på sig fra både Fyn og Nordsjælland.
Det har fået SF's arbejdsmarkedsordfører, fynskvalgte Karsten Hønge, til at foreslå langt hårdere straffe mod social dumping.
- Eksemplet med Grønnely er et blandt mange på, hvordan vi i årevis har skullet kæmpe med især byggebranchen, hvor der er så mange, der kan se den hurtige profit og er fuldstændig ligeglade med de ansattes vilkår, siger Karsten Hønge.
Senest har Grønnely stået for opførelsen af nye boliger i det gamle Langeskov Rådhus. Under byggeriet boede polske og rumænske arbejdere i foråret sidste år i skurvogne, der var placeret bag indhegningen til byggepladsen ved det gamle rådhus. Grønnely havde dog ikke fået tilladelse af kommunen til at lade de ansatte bo på byggepladsen.
Holde medlemmer i kortere snor
TV2 Fyn har mandag forsøgt at få et interview med Grønnely-ejerne, brødrene Kristian og Peder Blak, men det har ikke været muligt.
DI Byggeri, som har Grønnely som medlem, har heller ikke ønsket at medvirke. Vicedirektør i DI Byggeri Peter Stenholm siger, at brancheforeningen ikke kommenterer deres medlemmers sager.
Dét mener Karsten Hønge er for nemt.
- De er kyniske arbejdsgivere, og jeg synes, at de (DI Byggeri, red.) skulle til at holde deres medlemmer i betydeligt kortere snor, fordi det her går ud over de ansatte, som kommer fra Østeuropa, ved at de bliver underbetalt og udnyttet, det går ud over de danske lønarbejdere, fordi deres arbejdsforhold bliver konkurreret nedad, men det går også ud over de solide og gode danske virksomheder, der har svært ved at konkurrere på vilkår som de her, siger Karsten Hønge.
Allerede nu har Folketinget styrket politi, Skat og Arbejdstilsynet, der i koordinerede aktioner tager ud på landets arbejdspladser. Men social dumping er som at skovle sne i snevejr, mener arbejdsmarkedsordføreren.
- Vi har gjort rigtig meget, men ikke nok. Der er lang ved endnu, fordi social dumping hele tiden kommer op i nye former og udgaver. Vi tror, vi har slået ned på det ét sted, og så kommer det frem et nyt sted på en ny nåede. Det kræver en stærkere indsats fra Folketinget. Jeg tror ikke, vi kommer uden om, at vi skal have nogle hårdere straffe på banen, siger han.
Derfor samlede TV 2 Fyn Event en række eksperter til at svarede på spørgsmål fra fynboerne. Du kan se eventet her eller læse nogle af de gode råd, eksperterne kom med her i artiklen.
Gode råd til lejere
Mangler i lejemålet
Man kan opleve lejemålet ikke indeholder det, der står i lejekontrakten.
Man skal ikke holdes ansvarlig for vedligeholdelse af ting, som ikke er der ved indflytning. Derfor skal mangler beviseligt skrives til udlejeren senest 14 dage efter indflytningen.
Det er altså ikke nok med en mundtlig aftale, da det skal kunne bevisføres senere.
For høj betaling til aconto
Hvis din udlejer for eksempel står for vand, varme eller el til din lejlighed, kan personen opkræve beløbet ved acontobetaling.
Du kan sammenligne dine indbetalinger med dit forbrug i forbrugerregnskabet. Hvis du oplever, at der er stor forskel mellem det, du indbetaler, og dit forbrug, kan du indgå i en dialog med din udlejer for at få det nedsat.
Er der ikke sammenhæng mellem forbrugsmålinger og dit virkelig forbrug, kan du ikke påkræves at betale for det. Men det er vigtigt, at du kan bevise det.
Hvis din udlejer ikke vil nedsætte et acontobidrag kan man gå gennem huslejenævnet.
Opsigelse af lejemål
Hvornår kan man blive opsagt fra sit lejemål?
Man kan kun i meget få tilfælde blive opsagt, så længe man betaler sin husleje til tiden, overholder reglerne i huset og ikke kommer med regulære trusler over for din udlejer.
Men det kan ske, hvis din udlejer selv vil bo i lejemålet. I dette tilfælde skal din udlejer give varsel et år i forvejen.
Skimmelsvamp i lejemålet
Først gang der er mistanke eller findes skimmelsvamp, skal du kontakte din udlejer. Din udlejer har da pligt til at undersøge det nærmere.
Ansvaret for udbedringen afhænger af, hvordan skimmelsvampen er opstået. Hvis lejeren har brugt lejet forkert, ved for eksempel ikke at lufte ud, er det lejerens skyld.
Hvis det er grundet en bygningsfejl, for eksempel utætte døre, er det udlejerens skyld.
Som lejer kan du få kommunen til at foretage deres egen vurdering.
Kommunen har pligt til at genhuse dig, hvis det vurderes, at der er tale om sundhedsfare.
Skriftelighed
I tilfælde af at du og din udlejer ender i en konflikt, er det vigtigt at kunne bevise, hvad der er blevet aftalt, og hvornår der er blevet kommunikeret.
Derfor er det en fordel at skrive på mail i stedet for at tale i telefon, da mails kan fremvises for en dommer.
Lejers adgang til din lejlighed
Når du har underskrevet lejekontrakten og modtaget dine nøgler, så har din udlejer ikke længere bare adgang til lejemålet.
Hvis udlejeren vil have adgang til lejemålet, skal den først anmode om det og have en begrundelse.
Der kan være flere gode grunde til, at din lejer vil have adgang til lejemålet fx ved istandsættelsesarbejde eller fremvisning.
Men vær opmærksom på at hvis man uberettiget nægter sin udlejer adgang kan man blive smidt ud af sit lejemål.
Hvad sker der hvis udlejeren går konkurs?
Hvis ejendommen går på tvangsauktion, og du dermed får en ny udlejer, har du de samme rettigheder som ved din gamle lejer.
Det har altså ikke nogen indflydelse på dig som lejer, hvis din udlejer går konkurs.
Det samme er gældende, hvis din udlejer sælger ejendommen til en ny udlejer.
Men det sker dog tit at udlejere har den opfattelse at der kan ændres på vilkår. Derfor kan det være en god ide at søge hjælp for at modstå pres fra en ny udlejer.
Lejeaftale
Når lejeaftalen skal underskrives skal man være opmærksom på, at nogle udlejere kan bruge et presset boligmarked til at sortere opmærksomme lejere fra.
Det er sædvanligvis svært at få ændret i en kontrakt.
Derfor kan man være lidt underfundig for at få uklare løfter dokumenteret.
Udlejers ændringer i udlejen
Din udlejer må ikke ændre i det, der bliver udlejet for eksempel ved at fjerne en udestue.
Hvis der bliver ændret i udlejningen, skal det ske efter aftale med lejeren. I så fald kan der også aftales ændring i huslejen.
Lejers ændring i udlejen
Hvis du selv ændre noget i din lejlighed fx renovering af bad, skal du ikke forvente, at du få kompensation for det.
Medmindre der er en skriftlig aftale mellem dig og udlejeren.
Kilder: Digura, Anders Svendsen fra llo.dk, Jørgen Dyrholm Jensen DanskeLejere.