Se ventetiderne på OUH: Patienter kan vente i op til 58 uger på undersøgelse

På Odense Universitetshospital bliver der stadig udskudt operationer. Man forventer først at kunne begynde på puklen om to-fire uger, fortæller den lægefaglige direktør.

Det vil i hvert fald tage et år at nedbringe ventelisten på 100.000 patienter, der venter på en operation for eksempelvis synet eller et knæ.

Det forventer regeringen, der præsenterer en ny aftale fredag formiddag sammen med regionerne.

På Odense Universitetshospital mærker man lige nu presset.

Her er det særligt patienter, der skal i hjerteudredning eller venter på behandling af skader, sygdomme og lidelser i blandt andet hånd, albue, hofte og knæ. Ikke-akutte patienter kan risikere at vente i op til henholdsvis 58 og 52 uger.

Ifølge Bjarne Dahler-Eriksen, lægefaglig direktør på OUH, er man udfordret af, at der i øjeblikket er 117 indlagte med covid-19 og smitte blandt personale.

Derfor bliver der fortsat udskudt operationer og behandlinger, og man regner først med at kunne tage hul på puklen, når smitten falder, fortæller direktøren.

- Vi skal nok nogle uger frem og ind i marts, før det er realistisk at begynde at afvikle. Vi har seksdoblet covid-incidensen i regionen på blot seks uger og er stadig på opadgående kurve, siger han.

- Personalet arbejder virkelig hårdt, har mange ekstravagter på alle tidspunkter af døgnet og nattevagter. Så nok først om to til fire uger ser vi et begyndende fald med færre syge blandt personalet og blandt de indlagte.

Pukkel skal væk i løbet af 2022

Med regeringens plan lægger man op til, at det bliver statskassen der kommer til at betale for at slippe af med den store pukkel, der er opbygget under coronakrisen.

- Vores ambition er, at vi skal have denne pukkel væk i løbet af 2022. Vi ved, at der stadig er meget pres på sygehusene, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S). 

Pengene går til betaling for overarbejde, og at private sygehuse bidrager. Det har eksempelvis Enhedslisten talt imod, selv om der langvarig tradition for at bruge det private i sundhedsvæsenet.

- Den regning, har vi aftalt, den håndterer vi. Fra statens side betaler vi den regning, det kommer til at koste.

Artiklen forsætter under tabellen.


Penge skal findes i krigskasse

Ifølge ministeren skal finansieringen til at afvikle puklen findes i krigskassen. Han uddyber dog ikke, hvad regningen ventes at blive.

- Opgaven er for vigtig til at lade os definere af et prisloft, siger Magnus Heunicke.

Ventelisten skyldes overarbejde i forbindelse med coronavirus, sygeplejerskestrejke og generelle udfordringer i sygehusvæsenet.

Oversigt

    Oversigt