Seks klassiske fejl fra cyklister: Så stor er bøden, hvis du bliver fanget

Fynboerne klager til politiet over cyklister, der ikke overholder færdselsloven. Se, hvilke regler du skal huske, når du hopper op på den tohjulede.

Påskesolen skinner, og det er tid til at finde cyklen frem fra skuret, få den gjort forårsklar og komme af sted.

Hvis du ikke har cyklet hele vinteren eller din viden om færdselsloven er lidt rusten, giver TV 2 Fyn dig seks gode råd, så du ikke laver de klassiske fejl på de fynske cykelstier

Ud over at genere dine medtrafikanter risikerer du også en bøde, hvis du bryder færdselsloven.

Bøderne ligger på mellem 700 og 1.500 kroner, og det værste, du kan gøre på cykel, er at køre fuld. Her ligger bøden på 1.500 kroner.

Rådet for Sikker Trafik står bag en kampagne, der advarer især unge mod at cykle med høje promiller.

- Vi er godt klar over, at vi ikke får alle unge til at stille cyklen, når de har drukket alkohol. Men vi vil gerne stoppe dem, som er mest fulde. For det går desværre alt for ofte galt med alvorlige skader til følge, når unge cykler påvirkede og vælter, siger Morten Wehner, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Seks klassiske fejl, cyklister laver i trafikken

01

Kører fuld på cykel

02

Holder ikke tilbage for buspassagerer

03

Taler i mobiltelefon eller sender beskeder

04

Cykler på fortovet

05

Kører uden lys

06

Cykler to på én cykel

Kilde: Rådet for Sikker Trafik, Cyklistforbundet, færdselsloven, Gallup 
Billeder: TV 2 Fyn, Emil Hougaard/Ritzau Scanpix, Henning Bagger/Ritzau Scanpix, Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Må man cykle i gågaden?

Næsten syv ud af ti danskere erkender, at de bryder loven, når de cykler.

Herunder kan du se, hvordan danskerne svarer på spørgsmålet: Har du som cyklist gjort en eller flere af følgende ting inden for de seneste tre år?


I en undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for forsikringsselskabet Gjensidige, erkender godt hver tredje af de adspurgte, at de har kørt på fortovet og drejet til højre for rødt lys, mens hver fjerde har cyklet i fodgængerfeltet ved lyskryds.

- I alle tre tilfælde er der tale om, at man bevæger sig ind i områder, som fodgængere har ret til at føle sig sikre og trygge i. Og selv hvis det ikke fører til påkørsel af fodgængere, er det alligevel med til at skabe usikkerhed, og man bør som cyklist holde sig fra fortovet og vejbanen, selvom det kan virke fristende at tage en smutvej, siger Henrik Sagild, der er direktør for Skade i Gjensidige.

Med på ovenstående liste er ikke, når cyklister kører i gågaden. Ifølge Fyns Politi er det også noget, som folk klager over, og derfor var politiet i gågaden for at dele bøder ud. 140 gange skete det på få timer.



Oversigt

    Oversigt