Kåre Mølbak advarer:
- Den største synder er private fester
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Faglig direktør i Statens Seruminstitut, Kåre Mølbak, siger, at private fester er årsag til smittespredningen. Udmeldingen kommer dagen efter, TV 2 Fyn kunne afsløre, at Odenses borgmester deltog i et stort bryllup.
Smitten med covid-19 er steget voldsomt i blandt andet Odense den seneste uge. Bare fra torsdag til fredag er smittetallet steget fra 75 til 98.
Det svarer til et incidensniveau på 48, altså 48 smittede ud af 100.000 indbyggere i kommunen.
Det viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut, der er offentliggjort fredag klokken 14.
Blandt andet derfor havde mydighederne i dag indkaldt til pressemøde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S), Anette Lykke Petri, der er direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, og lægefaglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak.
Og ifølge Kåre Mølbak er private arrangementer den helt store forklaring på smitteudbruddet, der finder sted lige nu.
- Når man kigger på de steder, hvor smitten sker, så er det i høj grad i private sammenkomster. Så når vi siger, at det hænger sammen med, at samfundet generelt er åbnet, så er det ikke fordi, at man nødvendigvis bliver smittet på arbejdspladsen eller i uddannelseslivet. Det er i høj grad i forbindelse med private sammenkomster, men også når man mødes ude i aften- og nattelivet, siger Kåre Mølbak.
Borgmester til stort bryllup: - Var smittetrykket så højt som i dag, havde jeg meldt afbud
Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel forklarer, at han havde meldt afbud til en stor bryllupsfest, hvis den blev afholdt i dag, hvor smittetallet i Odense er højt.
Mens Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) gentagne gange har opfordret byens borgere til at overholde myndighedernes anbefalinger, var han fredag selv til et stort bryllup, hvor gæsterne så stort på smitterisikoen.
Til TV 2 Fyn forklarer borgmesteren, at hvis smittetallet i fredags havde været så højt i Odense, som det er nu, så var han aldrig taget med til festen.
- Jeg vil sige det meget klart; havde vi stået den dag som i dag (torsdag, red.), hvor vi kan se, at smittetallet de seneste to dage er steget til over 20, så havde jeg også meldt afbud til den fest, siger Peter Rahbæk Juel.
Fredag deltog borgmesteren i et stort bryllup i Odense mellem den lokale restauratør Thomas Pasfall og Maria Giørtsz-Behrens.
På flere videoer på Facebook ses borgmesteren danse og klappe i en stor gruppe til brylluppet, hvor der blandt andet var underholdning med bandet Aqua og entertaineren Rasmus Bjerg.
Professor: - Jeg havde holdt mig væk
Ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer skal man ved private arrangementer holde mindst en meters afstand. Er der øget risiko for dråbesmitte, skal afstanden øges til to meter. Sundhedsstyrelsen nævner selv eksempler som dans, sang, festleg og ophold i lukket rum.
Professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos vil ikke forholde sig til den konkrete sag, men da han bliver præsenteret for videoerne fra festen, siger han til TV 2 Fyn, at forholdsreglerne ikke er taget i fuldt omfang på videoen.
- Jeg ville ikke gå til den fest. Jeg tror, jeg ville holde mig væk, siger Hans Jørn Kolmos til TV 2 Fyn og fortsætter:
- Hvis der var en person til stede smittet med coronavirus, en såkaldt superspreder, så ville der være mange i lokalet, der er udsat for smitte nu. Det er tydeligt, at folk ikke har den afstand, de skal have. Det er indenfor, og de er mange mennesker, og det spiller også en rolle. Ventilationen er sikkert ikke i top.
Rahbæk: Ny situation
Odense-borgmesteren har flere gange tidligere været ude at sige, at odenseanerne skal passe rigtig godt på hinanden – også på tidspunkter hvor smittetallet i Odense har været lavt.
Den 8. august, hvor smittetrykket stadig var lavt i Odense Kommune, skrev Peter Rahbæk Juel på sin facebookside, at det er vigtigt at overholde retningslinjerne, fordi det kan ’gå lynhurtigt med smittespredning og nye restriktioner.’
Alligevel mener borgmesteren, at det var forsvarligt at deltage ved festen.
- I sidste uge lå vi altså med et smittetal, der var helt nede på 9,3, og vi gik ud af en uge, hvor det bare var raslet nedad i Odense. Den omstændighed er vigtig at have med, siger Peter Rahbæk Juel og forklarer:
- I de sidste dage er tallet eksploderet, og så skal vi tage nogle helt andre forholdsregler, når vi er oppe på det niveau. På den måde stod vi et andet sted, hvor der var flere ting, der kunne lade sig gøre i sidste uge. Og havde invitationen været til i morgen (fredag, red.), så havde jeg også meldt afbud, fordi smittetallet simpelthen er for højt i Odense lige nu, siger Peter Rahbæk Juel.
Den udmelding kommer dagen efter, TV 2 Fyn kunne afsløre, at Odenses socialdemokratiske borgmester, Peter Rahbæk Juel, gav den gas til et privat bryllup, hvor gæsterne så stort på corona-anbefalingerne.
Også selvom borgmesteren selv gentagne gange har opfordret byens borgere til at overholde myndighedernes anbefalinger.
På flere videoer på Facebook ses borgmesteren danse og klappe i en stor gruppe til brylluppet, hvor der blandt andet var underholdning med bandet Aqua og entertaineren Rasmus Bjerg.
Netop den slags arrangementer fik Kåre Målbak til at komme med denne opfordring:
- Man skal være meget opmærksom på de gode vaner og føre dem med sig. Ikke alene på arbejdspladsen, men også ude i fritidslivet.
Lokal nedlukning kan komme på tale
På pressemødet kom det også frem, at myndighederne har flere værktøjer klar i kampen mod coronavirus.
- Lokale nedlukninger er en af de muligheder, der ligger aller-øverst i vores værktøjsskuffe. Vi kigger på tallene igen i weekenden, og hvis det er relevant, så er det noget af det, vi vil gribe til, siger sundhedsminsiter Magnus Heunicke (S).
Lokal nedlukning i Odense kan komme på tale
Sundhedsmyndigheder vil mandag tage stilling til, om der er behov for lokale nedlukninger i smitteramte byer.
De seneste dage er antallet af smittede med coronavirus steget. Det gælder særligt i Odense og København.
Myndighederne har mulighed for at lave lokale nedlukninger.
Og det kan komme på tale om kort tid, hvis smitten fortsat stiger, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde:
- Lokale nedlukninger er en af de muligheder, der ligger aller øverst i vores værktøjsskuffe. Vi kigger på tallene igen i weekenden. Og hvis det er relevant, så er det noget af det, vi vil gribe til, siger Magnus Heunicke.
Sundhedsmyndighederne vil efter weekenden tage stilling til, om smittetallet bliver ved med at stige, og om lokale nedlukninger vil blive nødvendigt.
Det fortæller konstitueret direktør Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed på pressemødet.
UCL-uddannelse hårdt ramt
I Odense står læreruddannelsen på UCL for en stor del af de nye smittetilfælde med covid-19. Siden søndag er i alt 37 fra den samme uddannelse konstateret smittet med coronavirus.
Ifølge Magnus Heunicke er det formentlig én person, der har smittet alle de første 30 studerende på UCL ved én aktivitet.
- Vi skal være hurtige til at stoppe smitten, siger Magnus Heunicke.
Skolen har i alt hjemsendt 1.072 elever, der ikke må vende tilbage til skolen, før de to gange er blevet testet negativ for coronavirus.
Alle uddannelsens elever skal foreløbigt modtage hjemmeundervisning i to uger.
Nyeste tal
Den daglige opdatering fra Statens Serum Institut viser fredag, at der det seneste døgn er registreret 173 nye smittetilfælde med corona. Antallet af indlagte med covid-19 er steget med en person til 18.
88 ud af 98 kommuner har haft smittede de seneste uger. 14 kommuner har mere end 20 smittede per 100.000 borgere.
I øjeblikket er det særligt unge og yngre voksne, som bliver smittet med coronavirus.
- Værktøjerne vil være helt afhængige af, hvor der er stigninger. Lige nu kan vi se en stigning i den unge generation. Vi kan se, at de bliver smittet i deres fritid. Vi kan se, at der bliver holdt flere ungdomsfester end tidligere, siger Magnus Heunicke.
- Men de konkrete værktøjer vil myndighederne tage stilling til ud fra situationen.
Sundhedsmyndighederne vil først på mandag tage stilling til, om der er brug for lokale nedlukninger i de smitteramte byer. Det fortæller konstitueret direktør Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed på pressemødet.
Selvom smittetallene de seneste dage er gået den forkerte vej, så tror lægefaglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, at den udvikling kan vendes.
- Vi har jo optimismen i behold i forhold til, at kurven kan knækkes - også i København og i Odense.
TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra Peter Rahbæk Juel, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.