Artiklen er mere end 30 dage gammel
Hittegodskontoret ligger inde med mange mobiler, nøgler og cykler, som fynboerne ikke henter. Sociale medier er ifølge kontorfuldmægtig en del af forklaringen.
Mobiler, nøgler og høretelefoner.
Det er nogle af de genstande, der er allerflest af på Fyns Politis hittegodskontor på Rugårdsvej i Odense.
Men mange af tingene bliver ikke afhentet af ejerne.
- Man er nok tilbøjelig til at købe og smide væk. Man gør ikke så meget ud af at få det igen - desværre, siger Karsten Ry Jensen, der er kontorfuldmægtig på hittegodskontoret.
- maj i Kongens Have aflyst: - Det gør mig vred og ked af det
De vanlige grønne rammer i Kongens Have bliver 1. maj i år skiftet ud med en asfalteret parkeringsplads - men stod det til arrangørerne, var det ikke tilfældet.
I mange år har det traditionsrige 1. maj-arrangement fundet sted i Kongens Have.
De seneste to år er det blevet aflyst på grund af corona, men heller ikke i 2022 bliver 1. maj fejret i Kongens Have.
For hvad der stod til at blive den første rigtige 1. maj-fejring i to år, blev der fredag den 8. april sat en brat stopper for.
Her meddelte Odense Kommune, at afholdelsen af en lysfestival i november og december har medført, at haven ikke er klar til udlån, før der er udført det nødvendige retableringsarbejde.
- Det betyder beklageligvis, at 1. maj-arrangementet ikke kan afholdes i Kongens Have i år, skriver Odense Kommune i afvisningen, som TV 2 Fyn har fået indblik i.
Og det er en afgørelse, arrangørerne i Fagbevægelsens Hovedorganisation på Fyn ikke tager let på ved
- At 1. maj i Odense ikke må afholdes i Kongens Have, gør mig både vred, skuffet og ked af, at vi er blevet afvist, siger Helle Nielsen, der er formand i FH Fyn.
FH Fyn har siden januar fået besked om, at kommunen måske skulle renovere haven. Men den endelige afgørelse kom først i sidste uge.
- Vi havde tilbudt at være i den forreste del af haven, så de kunne starte renoveringen i den ene side, men vi kunne ikke få lov, siger Helle Nielsen.
Arrangementet er derfor blevet flyttet til parkeringspladsen ved Mødecenter Fabrikken på Lumbyvej.
Det har fået den konsekvens, at FOA Odense bliver i huset og ikke deltager ved arrangementet i år. FOA Odense forklarer på sin hjemmeside, at flytningen af arrangementet udfordrer dem på programmet i forhold til gæstetalere, tid og ikke mindst afstand.
Netop placeringen kan komme til at give udfordringer for andre end FOA Odense.
- Kongens Have er centralt i Odense, så man let kan komme frem og tilbage. Og det er vigtigt at være tæt på togstation, busser og så videre, da der kommer folk fra andre steder end Odense.
Vigtigheden af transportmuligheder er til at spore i kommentarsporet på Facebook, hvor FH Fyn har informeret om lokationsændringen. Her udtrykker flere, at de er ærgerlige over flytningen, da de offentlige transportmuligheder er væsentligt dårligere til Lumbyvej.
Flere faktorer spiller ind
Odense Kommune oplyser til TV 2 Fyn, at opgaven med renovering af Kongens Have blev udsendt til udbud i uge 14. I udbuddet er renoveringen sat til at starte den 26. april.
- Park og Vej i afdelingen Drift og Anlæg er fuldt bevidst om, at der er 1. maj-arrangementer hvert år. Vi har udelukkende set på, at jorden skulle være tør og være varm nok, og at arbejdet skulle laves hurtigst muligt for at være klar til sommeren, siger Henrik Littau-Jensen, afdelingschef for Drift og Anlæg i By- og Kulturforvaltningen og fortsætter.
- Det er vurderet, at 1. maj-arrangementer bør kunne afholdes flere andre steder i år, siger han.
Men det er ikke helt så let at afholde et 1. maj-arrangement andre steder i Odense, men fagbevægelsen.
Arrangementet kræver, at der er afløb til toiletter, strøm og gode muligheder for at komme ind og ud for dem, der kommer langvejsfra.
- Man skal lige huske på, at 1. maj i Odense er et kæmpe arrangement med mange mennesker. Så der er også nogle sikkerhedsmæssige forhold, der skal leves op til, så vi kan få tilladelse til at være et sted, siger Helle Nielsen.
Arrangementet afholdes fra klokken 12 til 17 den 1. maj med musik og taler som vanligt. Ved FH Fyn regner de med, at asfalten næste år skiftes ud med de vanlige grønne rammer i Kongens Have.
Han har arbejdet med fynboernes mange tabte og glemte sager de seneste fem år og synes, det er ærgerligt, at så mange ting ikke kommer tilbage til den rette ejermand- eller kvinde.
Han tror, at sociale medier også er en del af forklaringen.
- Hvis man finder en eller anden effekt, så slår man det selv op på Facebook eller andre sociale medier og forsøger, om man kan finde en ejer, fortæller Karsten Ry Jensen.
Aflever det til os
Og det er en skam, for der er udover de mere almindelige ting, som folk har mistet på farten eller under en bytur, også mange andre og dyre ting, som står klar til at blive afhentet.
Lige nu har hittegodskontoret eksempelvis en barnevogn, et stillads og en el-dreven ladcykel på lageret.
Her er 17 gode råd: Flere danskere vil gerne spare på energien
Langt over halvdelen af danskerne går nu mere op i prisen på energi end tidligere.
Mange har formentlig ikke skænket el- og varmeregningen de helt store tanker tidligere. Det var bare noget, der skulle betales.
Men med energipriser, der den seneste tid har været på himmelflugt, er situationen nu en helt anden.
Seks ud af ti borgere i Region Syddanmark går nu mere op i prisen på el og varme end for et år siden.
Det viser en ny undersøgelse fra Energistyrelsen.
- I en tid med meget høje priser på især naturgas, olie og strøm risikerer mange husstande at få en ekstra stor el- og varmeregning. Derfor er det godt, at rigtig mange danskere har fået øjnene op for priserne på energi, siger Matilde Grøn Bjørneboe, der er ansvarlig for Energistyrelsens SparEnergi.dk, i en pressemeddelelse.
Undersøgelsen viser også, at seks ud af ti danskere nu er mere motiverede for at spare på energien, end de var for et halv år siden.
- Det er godt for deres økonomi og vores alles energiforsyning. Og de sidste danskere kan nemt hoppe med på vognen. Det er godt at skrue ned for varmen, når vi kan, og bruge strømmen med omtanke og når den er billigst, fortæller Matilde Grøn Bjørneboe.
TV 2 Fyn har her samlet en liste med gode råd, der guider dig til at spare på strømmen.
17 GODE RÅDE TIL AT SPARE PÅ ELREGNINGEN
Brug strøm om natten
Hvis du kan vente med at sætte opvaskemaskinen i gang eller vaske tøj til sent om aftenen, om natten eller tidligt om morgenen, så er det billigere. Vent gerne til efter klokken 21, og hvis du står tidligt op, så lad maskinerne køre før klokken 7.
Undgå højt strømforbrug i primetime
Det er i vinterhalvåret dyrest at bruge elektricitet mellem klokken 17 og 20, så undgå disse tidspunkter til ting, der kan vente. Det er her, at hr. og fru Danmark laver mad og ser TV 2 Fyn og andre gode tv-udsendelser.
Brug forvarmen i ovnen
I opskriften står der, at du skal vente med at sætte det ildfaste fad i ovnen, til ovnen er forvarmet til 200 grader. Det er dog ikke nødvendigt, hvis din ret skal have mere end 15 minutter, og derfor kan du spare på elforbruget ved at varme din mad i ovnen, allerede fra når du tænder den.
Træk gardiner for - og fra igen
Sørg for at lade solen varme dine rum op i løbet af dagtimerne, så træk gardinerne fra om dagen. Om aftenen kan du omvendt trække gardinerne for, så holder du bedre på varmen og sparer mere på elforbruget.
Spar på det varme vand
En kubikmeter koldt vand koster cirka 70 kroner. Prisen for varmt vand er dog cirka 70 procent højere, for det koster mellem 40 og 60 kroner at varme vandet op.
Fyld mere tøj i vaskemaskinen
De fleste vaskemaskiner kan klare mellem fem og otte kilo, men alligevel fylder danskerne i gennemsnit kun 3,2 kilo tøj i maskinen ad gangen. Mere tøj og dermed færre vaske kan mærkes på elforbruget.
Vask ved lave temperaturer
Hvis du vasker ved 20 eller 30 grader i stedet for 40 grader, kan du spare en del på elforbruget - op mod 55 procent.
Sænk temperaturen
Hvis du sænker temperaturen én grad i dit hus eller din lejlighed, sparer du fem procent på varmeregningen. Hold dog temperaturen på minimum 18 grader af hensyn til fugt.
Indstil termostaterne ens
Dine radiatorer er mest effektive, hvis termostaterne er indstillet ens. Det gælder især, hvis du har rum med åbne døre imellem.
Luk døren mellem varme og kolde rum
Hvis du ønsker en lavere temperaturer i eksempelvis soveværelset eller et bryggers, så luk døren ind til stuen eller køkkenet.
Tø mad op i køleskabet
Står den på spaghetti bolognese eller lasagne i aften, så tag oksekødet op allerede dagen før eller om morgenen, og sæt det i køleskabet. På den måde udnytter du kulden fra den frosne mad og sparer på strømmen.
Smid ikke varm mad i fryseren
Når lasagnen skal gemmes til en travl hverdag, så vent med at sætte den direkte i fryseren. Lad den køle af inden, for ellers kommer din fryser på overarbejde og bruger mere strøm.
Hold rette temperatur i dit køleskab
Dit køleskab skal selvfølgelig være koldt, men ikke alt for koldt. For hver grad temperaturen sænkes under fem grader, stiger elforbruget med cirka to-tre procent. Det samme gælder din fryser. Temperaturen bør ligge på -18 grader. For hver grad temperaturen sænkes under -18 grader, stiger dit elforbrug med cirka to-tre procent.
Brug stikdåser med afbrydere til elektronik
Når fjernsynet, telefonopladeren eller andet elektronik kører på standby, bruger de fortsat strøm. Køb nogle stikdåser med afbrydere, og sluk så vidt muligt for apparaterne, når du ikke bruger dem.
Læg låg på gryden
Når du laver mad, så læg låg på gryden. På den måde sparer du strøm, næste gang du koger kartofler eller pasta.
Drop tørretumbleren
Hvis vejret tillader det, kan du hænge tøjet op udenfor i stedet for at tørre det i tumbleren.
Skift til LED-pærer
LED-pærer er ganske vist dyrere at købe, men der kan hurtigt blive tale om en investering, for de bruger langt mindre strøm end traditionelle pærer.
Kilde: Energi Fyn og Energistyrelsen. Fotos: Ritzau/Scanpix, HBO Nordic, Sune Jørgensen
Derfor så Karsten Ry Jensen også gerne, at man skrev et opslag, hvor man fortalte, at man havde afleveret det fundne på hittegodskontoret.
- Vi kan jo godt risikere at få nogle henvendelser i mellemtiden, hvis man ligger inde med det i op mod 14 dage, inden det bliver afleveret til politiet.
Du kan hente og aflevere til hittegodskontoret på flere forskellige måder. Fyns Politi har desuden en aftale med auktionshuset Lauritz.com om at sælge de ting, der ikke bliver afhentet eller destrueret.
Og hvis du nu sidder og undrer dig over, hvad det mest mærkelige, Karsten Ry Jensen har oplevet, der er blevet indleveret, så er svaret et gebis.
I billedgalleriet herunder kan du se en del af de mange genstande, som hittegodskontoret har stående.