Coronavirus: Sygehuspersonale sendt hjem fra OUH
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En person, der er testet på Fyn, er smittet med coronavirus, 37 er blevet testet på OUH, og op mod 35 ansatte på hospitalet er sendt hjem. Det kom frem på et pressemøde onsdag.
Den første patient blev tirsdag erklæret smittet med coronavirussen covid-19 på OUH.
Derfor indkaldte Odense Universitets Hospital onsdag til pressemøde om situationen på Fyn. Her deltog tre repræsentanter fra OUH. Det var Svend Stenvang Pedersen, ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling, Niels Nørgaard Pedersen, administrerende sygehusdirektør og den lægelige direktør Kim Brixen.
På grund af tavshedspligt kom der ikke mange nye oplysninger om den fynske patient. Det vi ved, er, at patientens tilstand ikke kræver indlæggelse, og at vedkommende derfor er i hjemmeisolation.
Priser stiger eksplosivt: - Vi tænker ikke så meget økonomi lige nu
Priser på mundbind er fire til fem gange højere end normalt. En beredskabsplan, som TV 2/Fyn har fået aktindsigt i, viser, hvordan Region Syddanmark nøje overvåger og handler på coronaudbruddet.
Priser på mundbind, der er fire til fem gange højere end normalt. Det er situationen, efter efterspørgslen og prisniveauet er steget voldsomt på grund af covid-19.
Det viser en logbog fra Region Syddanmarks ekspertgruppe for håndtering af mangelsituationer som følge af coronavirus.
- Vi tænker ikke så meget i økonomi i øjeblikket. Vi tænker udelukkende på at skaffe de værnemidler, der skal til for at håndtere vores patienter, så tager vi det med økonomien bagefter, siger Kurt Espersen, der er koncerndirektør i Region Syddanmark.
- Selvfølgelig har det en betydning i sidste ende, at vi skal give tre-fire gange i pris for den samme vare, som vi skulle for en uge eller to siden, forklarer han.
Sygehusene i Region Syddanmark har en lagerbeholdning, der rækker tre måneder frem, oplyser han.
Logbogen, som TV 2/Fyn har fået aktindsigt i, giver et detaljeret indblik i mange af de situationer, som ekspertgruppen hele tiden overvåger i forbindelse med udbruddet af coronavirus.
Her er et overblik over nogle af punkterne fra logbogen
Der er mangel på mundbind af forskellige typer på sygehusene i Region Syddanmark. Ifølge logbogen har OUH et lager af mundbind til to til tre uger. Samtidig fremgår det, at de sædvanlige leverandører har svært ved at følge med efterspørgslen.
Ved modtagelse af patienter smittet med coronavirus har OUH kun et lager af særlige mundbind til to dage, da de skal udskiftes hver tredje time. 4.000 er bestilt fra Norge, men kommer først om tre uger. Til gengæld kan en tysk leverandør sende 50 stykker per dag. Derudover undersøger Region Syddanmark også, om man kan skaffe de særlige masker fra andre leverandører som for eksempel byggemarkeder.
Priserne på mundbind er steget voldsomt og er nu op mod fem gange højere end normalt.
Alle sygehuse forsøger at sikre lagre til cirka tre måneders forbrug af alle kritiske og øvrige relevante varetyper.
Af logbogen fremgår det, at der kan komme et kapacitetsmæssigt pres på infektionsmedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital. Hvis det skulle ske, er det aftalt at Koldings infektionsmedicinske afdeling hjælper.
Opgaven med at følge op på raske borgere i karantæne er nu blevet en regional opgave, som ambulancetjenesten står for.
Regionens ekspertgruppe forventer, at medicinforsyningerne kommer under pres, fordi flere lande lukker ned for deres parallel-eksport. Sygehusapotekerne har ansvaret for de kritiske produkter, og det er aftalt, at de skal sikre, at lagerbeholdningen skal svare til tre måneders forbrug.
Den første patient på Fyn blev tirsdag konstateret smittet med coronavirussen covid-19 efter et ophold i Milano i Italien.
Patientens tiltand kræver ikke indlæggelse, og personen er derfor i hjemmeisolation.
- Alle dem vi har set på, har været tilpas raske, at de ikke har haft behov for indlæggelse. De bliver bedt om at tage hjem i hjemmeisolation og vente på, at vi ringer næste dag med svar på, om prøven er positiv eller negativ, siger Svend Stenvang Pedersen.
Han oplyser også, at der er afsat tre læger om dagen til at besvare og varetage opkald. Det er i første række rådgivning og vejledning til praktiserende læger og vagtlæger. Svend Stenvang anslår, at de modtager 70 til 100 opkald om dagen.
Sygehuspersonale sendt hjem
Odense Universitets Hopsital har cirka 10.000 ansatte. Nogle af dem er sendt hjem for en sikkerheds skyld.
- Vi har ikke helt overblik over det endnu, fordi vi har sat optællingen i gang her til morgen. Men vi har cirka en fjerdedel af hospitalet talt op, og der er vores bud, at det ender med 30 til 35 mennesker, som skal blive hjemme de næste dage, fortæller lægelig direktør på OUH, Kim Brixen.
Første fynske patient testet positiv for coronavirus på OUH
For første gang er en fynsk patient testet positiv for coronavirus.
En patient, der mandag 2. marts blev undersøgt for coronavirus på Odense Universitetshospital, er tirsdag konstateret smittet med coronavirus.
Patientens tilstand kræver ikke indlæggelse, og vedkommende er derfor i hjemmeisolation.
Det oplyser OUH.
Patienten blev telefonisk visiteret, som proceduren er ved mistanke om coronavirus, hvorefter vedkommende blev modtaget direkte på OUH’s isolationsstue, hvor prøverne blev taget.
Patienten har været i Milano og har siden weekenden haft symptomer på COVID-19. Mandag 2. marts blev patienten undersøgt på en af særligt indrettede isolationsstuer på Odense Universitetshospital og fik taget prøver til undersøgelse for coronavirus.
Patienten havde ikke brug for indlæggelse og blev instrueret i hjemmeisolation.
- Patienten er så rask, at vedkommende ikke behøver være indlagt. Selvfølgelig er vedkommende syg, men efter omstændighederne kan personen være derhjemme, oplyser OUH til TV 2/Fyn.
Netværk skal undersøges
Den smittedes omgangskreds vil nu blive kontaktet af Sundhedsstyrelsen.
- De skal nu i gang med at optrevle, hvor vedkommende har været siden hjemkomsten fra Italien, samt hvem vedkommende har været i kontakt med. De personer vil så blive bedt om at komme ind til en test, oplyser OUH.
Patienten har ifølge OUH ikke nogen kendt relation til de øvrige tilfælde af coronavirus i Danmark.
Den fynske patient er en af de to nye corona-smittede, som blev offentliggjort tirsdag. Dermed er der i alt ti smittede i Danmark.
OUH afholder pressemøde om sagen klokken 12.
Mistanke om coronavirus
Sådan gør du, hvis du har symptomer på coronavirus: Ring! Mød ikke op.
Du må ikke møde op hos din praktiserende læge, på hospitalet eller i skadestuen, hvis du tror, at du har coronavirus/COVID-19.
Du skal i stedet ringe til din egen læge eller lægevagten.
- Telefonnummer til lægevagten er 70 11 07 07
- Patienter, der opholder sig på Ærø, skal kontakte vagtlægen på 63 52 30 90
Hvis du har spørgsmål om coronavirus - se Sundhedsstyrelsens hjemmeside www.sst.dk eller ring til deres hotline 72 22 74 59
Kilde: OUH og Sundhedsstyrelsen
Det er dog langt fra alarmerende, mener Kim Brixen.
- Vi har fuldstændig normal drift over hele linjen. Vi er ikke bekendt med, at der er noget, der ikke virker rundt omkring i huset.
Styrelsen for Patient Sikkerhed er lige nu i gang at opspore alle de personer, som den fynske coronasmittede har været i kontakt med. Det kom frem på pressemødet.
Lav risiko for smitte
Svend Stenvang Pedersen, der er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på OUH, fortæller, at der stadig er lav risiko for smitte.
- Risikoen for smittespredning er lav. Så jeg mener ikke, ud over den melding, der kom fra Sundhedsministeren i går, at man skal være opmærksom på det. Man skal, hvis man har været på ferie i udlandet, lade være med at komme på sygehuset, for det er her, vi har de sårbare liggende, siger Svend Stenvang Pedersen.
Men han anerkender, at hvis mange danskere bliver testet positive for coronavirus, vil sygehusvæsnet generelt blive 'ekstremt udfordrede'.
Siden 26. februar har OUH testet 37 personer for coronavirus. Lige nu mangler der svar på prøverne fra de personer, der blev testet for virussen tirsdag.
Borgmester sender stikpille til modstandere, efter ny spidskandidat ser dagens lys
kopieret!
Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) får muligvis en lidt anden modstander, end han havde regnet med, når det igen er tid til kommunalvalg.
Godt nok hedder kandidaten stadig Lilleholt, men fornavnet er skiftet ud. Nu er det nemlig ikke Christoffer, men hans far Lars Christian, der står til at blive Venstres borgmesterhåb.
- Hvis Venstre til februar vælger Lars Chr. Lilleholt som spidskandidat, så vil jeg byde ham velkommen tilbage til odenseansk politik. Han er en erfaren politiker med mange år på bagen både i Folketinget og tidligere i byrådet, lyder det fra borgmesteren.
Skulle Venstre-veteranen lykkes med et fynsk comeback, er det med et klart formål; blå blok skal samles, og rød blok skal udfordres. Det har han udtalt til TV 2 Fyn.
Og det er noget, Peter Rahbæk Juel bider mærke i.
Håber på et skifte
Under Christoffer Lilleholts ledelse meldte Venstre sig i år ud af de politiske budgetforhandlinger, blandt andet fordi partiet ikke ønsker en udvidelse af letbanen.
- Jeg forstår, at Lars Christian Lilleholt gerne vil samle. Det synes jeg er en god ambition, siger Peter Rahbæk Juel og fortsætter:
- Derfor håber jeg også, at et skifte af spidskandidat vil føre til et skifte i Venstre, så de vil indtræde i de politiske aftaler, som de i dag har forladt eller ikke er en del af. Det vil helt klar kunne stille byens udvikling stærkere.
Der er dog ikke umiddelbart udsigt til, at Venstre skulle ændre mening, når det kommer til for eksempel letbanen.
- Jeg går til valg på, at vi ikke skal have mere letbane i Odense, siger Lars Chr. Lilleholt, som altså følger sønnikes linje.
Venstre i Odense vælger officielt sin spidskandidat ved et opstillingsmøde 4. februar.
Rosa Eriksen vil ikke ædes op af Christiansborg - nu tager hun ekstrajob
kopieret!
Moderaternes folketingspolitiker Rosa Eriksen genopstiller til Folketinget i Fyns Storkreds ved næste valg.
Men hun vil også genoptage sit arbejde som sygeplejerske.
I det nye år begynder hun derfor at tage vikarvagter på Odense Universitets hospital.
- Nu har jeg siddet to år i Folketinget og der er rigtig meget arbejde i at sidde i Folketinget, og det er et tillidshverv, som jeg skal passe. Men jeg har også brug for at komme ud og mærke, hvad der fylder for fynboerne og holde mit fag ved lige.
Den fynske politiker tror på, at hun vil kunne jonglere begge hverv, men hun ved samtidig godt, hvilket der er vigtigst.
“En tillidsøvelse”
Ifølge Rosa Eriksen bruger hun ugentligt 60-70 timer på landspolitikken.
- Derudover vil jeg måske en gang om måneden tage en enkelt vagt som sygeplejerske for netop at vide, hvad der der foregår, fordi jeg har ikke lyst til at blive ædt op af Christiansborg og være i en eller anden christiansborgboble.
Rosa Eriksen blev en del af Folketinget og SVM-regeringen i slutningen af 2022. Nu ser hun frem til at variere hverdagen lidt.
- Jeg synes faktisk, at det er en tillidsøvelse, at jeg sætter mig helt tæt på på dem, der har stemt på mig, hvilket jeg også gør til dagligt. Men det er selvfølgelig mit job i folketinget, som er det allervigtigste.
Moderaterne vandt vælgernes hjerter i 2022, men siden er meningsmålingerne gået ned.
Næste folketingsvalg vil senest blive afholdt i 2026.
Afsløring: Odense Kommune legede headhunter for Novo Nordisk
kopieret!
Novo Nordisk har for alvor slået rødder i Odense - og fået god hjælp til det.
Mandag aften kan DR afsløre, at en medarbejder i borgmesterforvaltningen har ageret headhunter for virksomhedens nye filial på Fyn.
En mail, som DR har aktindsigt i, viser, at medarbejderen bød sig til som en person, der kunne hjælpe Novo Nordisk med at rekruttere til den nye fabriks topposter.
Og det blev der takket ja til.
Oplysningen er angiveligt ny for borgmester Peter Rahbæk Juel (S), som lægger sig fladt ned i et interview med DR og siger, at man "er gået et skridt for langt", og at lignende ikke vil gentage sig.
- Det er et enkeltstående tilfælde og ikke et udtryk for nogen praksis, siger han til mediet.
Enighed i Venstre: - Vi har skyhøjeforventninger
kopieret!
Venstre har afsluttet sit gruppemøde mandag aften, og her har de drøftet den kommende spidskandidat. Der er blevet peget på Lars Christian Lilleholt, og det er især grundet den erfaring, han har med sig.
- Vi har skyhøje forventninger. Når man er spidskandidat, skal man levere varen, og det skal vi andre også i den daglige drift, siger Mark Grossmann (V).
Der hersker ingen tvivl om, hvem Venstre ønsker som spidskandidat.
- Novo Nordisk er landet i byen, og Lars Christian vil være spidskandidat. Det er på mange måder en rigtig, rigtig god dag for Odense, siger Nicolai Bæhrenz Busch (V).
Populære produkter er "ulovlige og farlige" - og de kommer fra kendte webshops
kopieret!
Sikkerhedsstyrelsen har kontrolleret 100 produkter fra ti onlinemarkedspladser og vurderer, at 90 procent af dem ikke lever op til danske standarder.
De dumpede produkter kategoriseres som ulovlige eller decideret farlige.
Vurderingen beror på, at produkterne ikke lever op til EU's regler for produktsikkerhed.
Produkterne er udvalgt ud fra, hvad forbrugerne i højere grad køber online; legetøj, elektroniske produkter, små maskiner og personlige værnemidler.
De ti onlinemarkedspladser er Temu, Amazon, Banggood, CDON, eBay, Fruugo, Wish, Alibaba, Etsy og Shein.
Nogle af produkterne kan ifølge undersøgelserne være livsfarlige.
Vil gå helt til kanten
19 af de testede produkter blev vurderet som farlige.
Ifølge vicedirektør ved Sikkerhedsstyrelsen Kirsten Wilbour Dam Christiansen kan de elektriske produkter være farlige, fordi de kan give brugeren stød.
Derudover fandt undersøgelserne frem til, at noget af det udvalgte børnelegetøj udgjorde en kvælningsrisiko.
- Vi vil gå helt til kanten i forhold til at pålægge de her online markedspladser mere ansvar i forhold til de produkter, de sælger, siger Christiansen.
Ifølge Sikkerhedsstyrelsen er det planen, at styrelsen fortsætter undersøgelserne i 2025.
Her vil man både følge op på, om de produkter, der dumpede testene i år, kan købes igen. Derudover skal nye produkter kontrolleres.
Blå blok byder Lilleholt velkommen - men borgmesterposten bliver der kamp om
kopieret!
Lars Chr. Lilleholt er velkommen i den fynske hovedstads blå blok, mener konservativt byrådsmedlem Søren Windell.
- Det er dejligt, at han byder sig til og vil bruge sin store erfaring her.
Nu melder Lars Chr. Lilleholt selv ud: - Jeg vil være borgmester
Folketingsmedlem og forhenværende minister Lars Chr. Lilleholt melder nu for første gang selv ud, at han tager kampen op om borgmesterposten i Odense ved kommunalvalget næste år.
Det sker i et interview med TV 2 Fyn.
- Jeg stiller mig i spidsen for Venstre med det klare formål, at jeg går efter borgmesterposten. Jeg går efter at give Peter Rahbæk Juel så meget modstand som overhovedet muligt til det kommende byrådsvalg.
Lars Chr. Lilleholt sad i Odense Byråd i 21 år indtil 2015, hvor han blev udpeget som landets energi-, forsynings- og klimaminister.
I sidste uge, bare seks timer efter nyheden om at sønnen Christoffer Lilleholt forlader politik blev kendt i offentligheden, kunne TV 2 Fyn som det første medie fortælle, at far Lars Chr. Lilleholt var i spil som arvtager for sin søn.
I interviewet med TV 2 Fyn løfter han blandt andet sløret for, hvornår han besluttede sig for at stille sig til rådighed som Venstres spidskandidat.
Det var ikke planlagt
Lilleholt-familien har siddet solidt på Venstre i Odense gennem mange år. Men at sønnike Christoffer Lilleholt havde i sinde at forlade det politiske liv, og dermed gøre plads til at farmand kunne overtage førersædet, var ikke planlagt.
- Det kom som en bombe for mig, og jeg havde sådan set forberedt mig på, at jeg skulle ud og hænge valgplakater op for Christoffer (Lilleholt, red.) til foråret.
Ifølge Lars Chr. Lilleholt er det på ingen måde noget de har vendt på hjemmefronten, og han blev selv meget overrasket over, at Christoffer Lilleholt trak sig - men det satte også gang i nogle tanker hos ham.
- Den aften Christoffer fortalte, at han ville trække sig, sagde jeg også til ham, at jeg ville gå hjem og tænke mig godt og grundigt om og overveje at at stille mig til rådighed som spidskandidat for Venstre og dermed borgmesterkandidat, siger Lars Chr. Lilleholt.
Blå Bog: Lars Chr. Lilleholt
Født den 2. marts 1965 i Odense.
Bor i Odense, gift med Jane Lilleholt, sammen har de tre børn Christoffer Lilleholt (1995), Mathilde Lilleholt (1998) og Caroline Lilleholt (2001).
Student fra Tornbjerg Gymnasium i 1984.
Tidligere journalist på Vejle Amts Volkeblad og Fyns Amts Avis.
Medlem af byrådet i Odense for Venstre 1994-2015.
Valgt til Folketinget for Venstre i Fyns Amtskreds 2001.
Energi-, forsynings- og klimaminister fra 28. juni 2015 – 27. juni 2019.
Formand for Venstres folketingsgruppe fra 2022.
Velkendte græsgange
Hvis Lars Chr. Lilleholt vender tilbage til rådhuset på Flakhaven, bliver det nok ikke svært at vænne sig til den nye arbejdsplads. For mere end 20 år af hans politiske karriere er nemlig tilbragt her.
Men siden blev Flakhaven skiftet ud med Slotsholmen.
Du har haft nogle af landets højeste poster, og nu vil du melde dig ind i odenseansk byrådspolitik. Er det her en indflyvning til Lars Chr. Lilleholts pension?
- Det her er ikke et retrætejob for mig. Det her er en opgave, jeg går fuldt ind i, og det er også baggrunden for, at jeg i aftes meddelte min kredsbestyrelse i Middelfart, at jeg ikke stiller op til det kommende folketingsvalg.
Energien er der
De seneste år har budt på sundhedsmæssige udfordringer for eks-ministeren, heriblandt en diabetesrelateret indlæggelse, som resulterede i en amputeret tå. Men det er et overstået kapitel.
- Jeg har haft fysiske udfordringer, og dem er jeg kommet henover.
- Jeg har masser af energi i forhold til at løse den her opgave. Man skal passe på med at diskriminere folk, fordi de er oppe i alderen. Jeg tror på, at jeg kan være med til at bidrage og gøre en forskel.
Vil samle de blå partier
Hvis Lars Chr. Lilleholt vender tilbage til odenseanske politikerliv, er det med et klart formål; blå blok skal samles, og rød blok skal udfordres.
- Jeg går efter at samle de blå partier i Odense, således at vi står så stærkt som overhovedet muligt i forhold til at udfordre Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten i Odense Byråd.
Ved valget i 2021 blev Venstre overhalet af Konservative som det største borgerlige parti i byrådet i Odense. Siden mistede Venstre Araz Khan, som skiftede til Liberal Alliance. Venstre har lige nu fem pladser i byrådet, Konservative har seks.
Men Venstre-mandens hjemkomst er ikke nok til, at Konservative vil slække på egne ambitioner.
- Vi går til valg for en konservativ borgmester, fastslår Windell, som selv er partiets kandidat.
Er det her en styrkelse af den samlede blå blok frem mod valget?
- Jeg ser det ikke som en svækkelse, og jeg er glad for, at han vil kaste sig ind i kampen for at tippe den politiske balance i Odense.
Konservative er det største borgerlige parti i Odense Byråd med seks medlemmer, hvorimod Venstre sidder med fem.
Nu melder Lars Chr. Lilleholt selv ud: - Jeg vil være borgmester
kopieret!
Folketingsmedlem og forhenværende minister Lars Chr. Lilleholt melder nu for første gang selv ud, at han tager kampen op om borgmesterposten i Odense ved kommunalvalget næste år.
Det sker i et interview med TV 2 Fyn.
- Jeg stiller mig i spidsen for Venstre med det klare formål, at jeg går efter borgmesterposten. Jeg går efter at give Peter Rahbæk Juel så meget modstand som overhovedet muligt til det kommende byrådsvalg.
Lars Chr. Lilleholt sad i Odense Byråd i 21 år indtil 2015, hvor han blev udpeget som landets energi-, forsynings- og klimaminister.
I sidste uge, bare seks timer efter nyheden om at sønnen Christoffer Lilleholt forlader politik blev kendt i offentligheden, kunne TV 2 Fyn som det første medie fortælle, at far Lars Chr. Lilleholt var i spil som arvtager for sin søn.
I interviewet med TV 2 Fyn løfter han blandt andet sløret for, hvornår han besluttede sig for at stille sig til rådighed som Venstres spidskandidat.
Det var ikke planlagt
Lilleholt-familien har siddet solidt på Venstre i Odense gennem mange år. Men at sønnike Christoffer Lilleholt havde i sinde at forlade det politiske liv, og dermed gøre plads til at farmand kunne overtage førersædet, var ikke planlagt.
- Det kom som en bombe for mig, og jeg havde sådan set forberedt mig på, at jeg skulle ud og hænge valgplakater op for Christoffer (Lilleholt, red.) til foråret.
Chok: Christoffer Lilleholt stopper i politik
Mangeårigt medlem af Odense Byråd, spidskandidat for Venstre og nuværende rådmand for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune, Christoffer Lilleholt (V), stopper i politik.
Det meddeler politikeren selv til TV 2 Fyn mandag.
- Det er en kæmpe beslutning, og det har ikke været nemt for mig. Jeg stopper, fordi jeg gerne vil prioritere min familie noget mere. Jeg har to små drenge, som jeg glæder mig til at bruge mere tid med. Som i mange andre jobs skal der lægges nogle timer i politik, men det har også udviklet sig til, at det er hele tiden. Og det er fair nok, at det kræver meget, men jeg må bare konstatere, at når det kommer til mit familieliv, så prioriterer jeg anderledes, siger Christoffer Lilleholt.
TV 2 Fyn følger dagens store politiske nyhed i livebloggen. Tryk på "Læs mere".
Christoffer Lilleholt stopper
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
Missede sønnikes etårs
Christoffer Lilleholt var af mange set som ham, der skulle vippe nuværende borgmester i Odense Kommune, Peter Rahbæk Juel (S), af pinden. Derfor må det anses for at være lidt af en overraskelse, at rådmanden, der fik 8.119 personlige stemmer ved seneste kommunalvalg, nu forlader politik.
Han afviser, at hans exit har med noget som helst andet at gøre, end at han vil bruge mere tid med sin familie.
- Jeg var ikke med til min søns etårs fødselsdag, og det er da bare hammertræls. Det var ikke et vigtigt møde, siger Christoffer Lilleholt og påpeger, at han har gået med overvejelserne om sit exit, siden hans anden søn kom til verden for fem måneder siden.
- Alle, der har børn, kan nok sætte sig ind i, at det kan være hårdt. Der er mange aftener, hvor jeg har været væk fra mine børn, og når jeg får muligheden for at forbedre mine livsvilkår, så tager jeg imod den, hvis det føles rigtigt, siger rådmanden videre.
Han påpeger, at det ikke er hans opfattelse, at “hans person har stået i vejen for partiet”.
Fået nyt job
Onsdag går Christoffer Lilleholt officielt på barsel, og her bliver en suppleant indkaldt, oplyser rådmanden. Hvis alt går som forventet, udtræder rådmanden permanent af Odense Byråd 31. januar 2025.
Efter mere end et årti i kommunalpolitik venter der nu Christoffer Lilleholt et nyt job, afslører han.
- Når man har været et sted i 11 år, er det også på tide at sige, at nu skal jeg prøve noget andet. Jeg har ikke været aktivt jobsøgende, men nu jeg skal over i en anden virksomhed og bidrage med de kompetencer, jeg har, siger Christoffer Lilleholt, der dog ikke vil afsløre, hvilket job der er tale om.
Ifølge Christoffer Lilleholt har han “haft en dialog med virksomheden og har valgt at takke ja”.
Lynanalyse
Det er en af årets største politiske bomber i odenseansk politik, som Christoffer Lilleholt har detoneret i dag.
Christoffer Lilleholt har både på landsplan og i Odense været anset som et stort politisk talent og er blevet nævnt som en af fremtidens stemmer i Venstre. Nogle har sågar udpeget ham som en af de Venstre-kandidater, der kunne have haft en reel chance for at nappe borgmesterposten i en af de store byer.
Christoffer Lilleholt udmelding om at have bedre tid til familien er uden tvivl korrekt, men måske der skal lægges mere til.
I det politiske landskab i Odense står Venstre noget isoleret, efter at vennerne i Konservative valgte at indgå budgetforlig med Socialdemokraterne og dermed bane vej for blandt andet letbanens etape to. Den konservative rådmand, Tommy Hummelmose, har da også tidligere været ude med riven og kaldt Venstre og Lilleholt for et ”drivanker”, der vælger at sige nej til ting fremfor at arbejde med. Måske det element også har skubbet på lysten til at stoppe i politik.
Af Jakob Risbro, TV 2 Fyns samfundsredaktør
Afviser ikke comeback
Selvom det er et farvel for nu, afviser Christoffer Lilleholt ikke, at han en dag vender tilbage til politik:
- Det er ikke et farvel, men en pause. Jeg ved ikke, om jeg kommer tilbage, men det er da en mulighed. Jeg lukker ingen døre, siger Christoffer Lilleholt.
Kommer du til at stille op i landspolitik på et tidspunkt?
- Jeg har ingen ambitioner om at stille op i landspolitik, men at afvise ting vil også være underligt, lyder det videre.
Ifølge Christoffer Lilleholt vælger Venstres byrådsgruppe ny rådmand “inden for et par dage”, og han fastslår, at han ikke blander sig i, hvem arvtageren bliver.
- Jeg er en del af gruppen til på onsdag, men bruger ikke min stemme, siger han.
Hans afløser som beskæftigelses- og socialrådmand udpeges internt i Venstres byrådsgruppe på et møde mandag eftermiddag.
Ifølge Lars Chr. Lilleholt er det på ingen måde noget de har vendt på hjemmefronten, og han blev selv meget overrasket over, at Christoffer Lilleholt trak sig - men det satte også gang i nogle tanker hos ham.
- Den aften Christoffer fortalte, at han ville trække sig, sagde jeg også til ham, at jeg ville gå hjem og tænke mig godt og grundigt om og overveje at at stille mig til rådighed som spidskandidat for Venstre og dermed borgmesterkandidat, siger Lars Chr. Lilleholt.
Blå Bog: Lars Chr. Lilleholt
Født den 2. marts 1965 i Odense.
Bor i Odense, gift med Jane Lilleholt, sammen har de tre børn Christoffer Lilleholt (1995), Mathilde Lilleholt (1998) og Caroline Lilleholt (2001).
Student fra Tornbjerg Gymnasium i 1984.
Tidligere journalist på Vejle Amts Volkeblad og Fyns Amts Avis.
Medlem af byrådet i Odense for Venstre 1994-2015.
Valgt til Folketinget for Venstre i Fyns Amtskreds 2001.
Energi-, forsynings- og klimaminister fra 28. juni 2015 – 27. juni 2019.
Formand for Venstres folketingsgruppe fra 2022.
Velkendte græsgange
Hvis Lars Chr. Lilleholt vender tilbage til rådhuset på Flakhaven, bliver det nok ikke svært at vænne sig til den nye arbejdsplads. For mere end 20 år af hans politiske karriere er nemlig tilbragt her.
Men siden blev Flakhaven skiftet ud med Slotsholmen.
Du har haft nogle af landets højeste poster, og nu vil du melde dig ind i odenseansk byrådspolitik. Er det her en indflyvning til Lars Chr. Lilleholts pension?
- Det her er ikke et retrætejob for mig. Det her er en opgave, jeg går fuldt ind i, og det er også baggrunden for, at jeg i aftes meddelte min kredsbestyrelse i Middelfart, at jeg ikke stiller op til det kommende folketingsvalg.
Energien er der
De seneste år har budt på sundhedsmæssige udfordringer for eks-ministeren, heriblandt en diabetesrelateret indlæggelse, som resulterede i en amputeret tå. Men det er et overstået kapitel.
- Jeg har haft fysiske udfordringer, og dem er jeg kommet henover.
- Jeg har masser af energi i forhold til at løse den her opgave. Man skal passe på med at diskriminere folk, fordi de er oppe i alderen. Jeg tror på, at jeg kan være med til at bidrage og gøre en forskel.
Kom med helt tæt på: Her afslører rådmand sit exit til kollegaer
Mandag morgen kom det som en overraskelse for mange, da Odenses rådmand for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Christoffer Lilleholt (V), meddelte sin afgang fra politik - blot måneder efter at være valgt som Venstres spidskandidat til næste års kommunalvalg.
Inden nyheden blev offentliggjort, blev politikerens nærmeste kollegaer informeret, og et tv-hold var til stede.
Optagelserne er blevet lavet i forbindelse med produktionen til en dokumentar om næste års kommunalvalg.
Her havde Christoffer Lilleholt indvilliget i, at TV 2 Fyn fik lov til at komme helt tæt på, hvordan det er at drive valgkamp som byrådspolitiker til et kommunalvalg. Både i offentligheden og i privaten.
Optagelser, der nu står i et andet lys.
Vil prioritere familieliv
Christoffer Lilleholt, der nu stopper i politik, blev ellers valgt som Venstres spidskandidat i Odense til næste års kommunalvalg, der afholdes 18. november. I TV 2 Fyns dokumentar “Lilleholt siger farvel”, fortæller han, at han begyndte at overveje sin fremtid i politik efter fødslen af sit andet barn i sommer.
- Enhver, der får et barn eller to børn - jeg kan næsten ikke forestille mig, at man ikke ændrer sit perspektiv på verden og på, hvad der er vigtigt. Indtil jeg fik mit første barn, var karrieren vigtigst frem for alt.
I forbindelse med sit politiske arbejde og beskæftigelse som rådmand i Odense Kommune konstaterer venstrepolitikeren, at der foregår mange møder om aftenen. For nuværende ønsker han i stedet at prioritere sin tid i sit familieliv med kone og børn.
- Det er ikke, fordi jeg synes, at det er synd for nogen, der bliver rådmand. Men det skal passe ind i ens eget liv, hvis man skal deltage i det. Jeg synes, jeg er nået til et punkt, hvor jeg godt kunne tænke mig at prøve noget andet.
Dermed skriver Christoffer Lilleholt sig ind i en tendens. Tidligere på året udførte TV 2 Fyn en rundspørge hos fynskvalgte politikere. Her svarede 51 procent af de adspurgte, at de har overvejet at stoppe som kommunalpolitikere af hensyn til familien.
Afviser ikke politisk comeback
I slutningen af oktober blev Christoffer Lilleholt valgt som spidskandidat for Venstre. Dermed har han haft overvejelserne om et eventuelt exit, før han blev valgt til posten, der skulle vippe Peter Rahbæk Juel af borgmesterposten i Odense.
Du siger, at du har haft overvejelserne i et stykke tid. Havde det ikke været bedre for Venstre, hvis du havde tonet rent flag?
- Jo, når man kigger tilbage, så kunne man have gjort en masse ting anderledes.
Christoffer Lilleholt afviser ikke, at han på et tidspunkt vender tilbage i politik, men har som udgangspunkt ingen planer om at vende tilbage til Odense Byråd.
- Hvis jeg skal lave politik, så vil det nok være et andet sted, men der er ingen som helst konkrete planer om det.
Tidligere på ugen erfarede TV 2 Fyn, at Christoffer Lilleholts far, Lars Christian Lilleholt, er i spil til at blive Venstres spidskandidat til næste års kommunalvalg. Christoffer Lilleholt afviser at kommentere spørgsmålet om, hvorvidt hans far vender tilbage til Odense Byråd.
- Jeg blander mig overhovedet ikke i, hvordan det udspiller sig i Odense. Jeg tror ikke, det er særlig sundt, at en, der har været og har haft et job, begynder at blande sig i sin efterfølger.
Vil samle de blå partier
Hvis Lars Chr. Lilleholt vender tilbage til odenseanske politikerliv, er det med et klart formål; blå blok skal samles, og rød blok skal udfordres.
- Jeg går efter at samle de blå partier i Odense, således at vi står så stærkt som overhovedet muligt i forhold til at udfordre Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten i Odense Byråd.
Ved valget i 2021 blev Venstre overhalet af Konservative som det største borgerlige parti i byrådet i Odense. Siden mistede Venstre Araz Khan, som skiftede til Liberal Alliance. Venstre har lige nu fem pladser i byrådet, Konservative har seks.
Venstre peger på partiveteran: - Han kan slå borgmesteren
kopieret!
Allerede 9. december erfarede TV 2 Fyn, at Venstres bagland i Odense gerne så Lars Christian Lilleholt overtage sønnikes borgmesterkandidatur.
Mandag aften har Venstres byrådsgruppe i Odense officielt besluttet at anbefale partiveteranen som spidskandidat ved næste års kommunalvalg.
- Lars Christian Lilleholt er det bedste bud på en ny borgmester i Odense. Med mere end 30 års erfaring fra politik er han manden, der dels kan slå Peter Rahbæk Juel og dels samle hele det borgerlige Odense. Det sidste er en forudsætning for det første, siger Nicolai Busch Bæhrenz, gruppeformand for Venstre i Odense Byråd.
Skulle Lars Christian Lilleholt blive valgt som spidskandidat ved partiets opstillingsmøde i februar, tager han over for sin søn Christoffer Lilleholt, som for nylig har meldt sit politiske exit.
Erfaring både lokalt og nationalt
Lars Christian Lilleholt er i dag gruppeformand for Venstre på Christiansborg, efter han blev valgt til folketinget for første gang tilbage i 2001.
Tiden i hovedstaden har blandt andet budt på rollen som energi-, forsynings- og klimaminister og flere ordførerskaber.
Men den politiske karriere har også dybe rødder i det fynske, hvor Lilleholt sad i Odense byråd fra 1994-2015.
Ifølge Nicolai Busch Bæhrenz er der “massiv intern opbakning” til Lars Christian Lilleholt.
Officiel "groundbreaking" - her indvies Novo Nordisk bænk
kopieret!
Mandag formiddag var der officiel indvielse hos Novo Nordisk i Tietgenbyen i Odense.
Novo Nordisk direktør, Lars Fruergaard, Odense borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og finansminister Nicolai Wammen var alle på talerstolen ved indvielsen af byggepladsen.
Det tjener man i Novo Nordisk: Fede lønninger er på vej til Fyn
400 jobs er på vej til Fyn, når Novo Nordisk åbner en fabrik i Tietgenbyen i 2027.
Mandag markerede virksomheden starten på byggeriet af fabrikken, men i praksis har det været i gang i flere måneder.
Og når byggeriet er færdigt, vil der være jobs i hundredevis på vej til byen, hvor Novo Nordisk vil forberede medicin til sjældne sygdomme og have et stort lager. Ifølge virksomheden er det stillinger til alle uddannelsesniveauer.
Novo Nordisk har ry for at give gode lønninger til selv ufaglærte. Er du selv begyndt af dagdrømme om et job ved virksomheden, kan du i denne artikel læse om, hvor store tal der egentlig står på lønsedlen hos de ansatte.
Svimlende summer
43 milliarder kroner brugte Novo Nordisk på lønninger i 2023. Heraf gik omtrent 68 millioner til direktøren. Virksomheden havde i 2023 64.319 ansatte.
Den enkelte medarbejder ved Novo Nordisks løn er ikke offentlig tilgængelig, men alligevel er det muligt at udlede nogle pejlemærker gennem fagforeningers lønstatistikker.
Pharma Danmarks medlemmer får i gennemsnit 72.700 kroner om måneden. Pharma Danmarks medlemmer er uddannet med enten en bachelor eller en kandidat, og betegnes dermed som specialister.
Men også ufaglærte kan hente pæne lønninger.
Ifølge Nordjyske ansatte Novo Nordisk 40 ufaglærte i Hjørring i foråret 2022. Her kunne de ansatte se frem til omtrent 44.500 kroner om måneden inklusiv tillæg, hvis de arbejdede i treholdsskift på tværs af hverdage og weekender.
I Novo Nordisk får man desuden samme løn for samme arbejde - uanset hvor i landet, man befinder sig, skriver Nordjyske.
Første job allerede besat
Har du fået blod på tanden, efter at have læst om lønningerne i virksomheden, skal du nok holde godt øje med diverse jobdatabaser.
Novo Nordisk har nemlig allerede ansat en projektleder. Hvordan denne stilling aflønnes oplyses ikke.
På programmet var også indvielsen af en bænk, hvor de tre fik graveret deres navn på en messingplade.
Kostskolelærer dømt for upassende forhold med elev
kopieret!
En 49-årig tidligere underviser på Ringe Kostskole er idømt 9 måneders fængsel for adskillige gange at have haft samleje med en elev, der på gerningstidspunktet var under 18 år.
Det skriver Anklagemyndigheden i Fyns Politi på det sociale medie X.
Den 49-årige er også blevet frakendt retten til at arbejde med børn og unge i en periode på tre år.
Ringe Kost- og Realskole er beregnet for børn og unge, der er i mistrivsel for eksempel i skolen, familien eller på anden måde har problemer.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her