Onsdag blev der vedtaget en historisk særlov for ukrainske flygtninge. Den skal blandt sikre dem bedre adgang til arbejdsmarkedet.
Ifølge Dansk Flygtningehjælps forhenværende generalsekretær er særloven på flere parametre gavnligt for de ukrainske flygtninges tid i Danmark.
- Ukrainerne kan få en normalitet ind i tilværelsen, for her kan de vedligeholde deres såkaldte duelighed rent arbejdsmæssigt. Det er fantastisk, hvis det kan lykkes for mange af dem, mens de er her, siger Dansk Flygtningehjælps forhenværende generalsekretær Andreas Kamm til TV 2 Fyn.
Hos ukraineren Serhii, der er ankommet fra krigen i Ukraine til Odense, vækker særloven glæde. Han har siden begyndelsen af sit ophold håbet på at få et ophold i Danmark.
Her har han allerede fået flere tilbud og forslag om muligt arbejde på dansk grund.
- Jeg gjorde det ikke, men jeg havde lyst til at løbe ud i haven og skrige, fortæller Serhii til TV 2 Fyn.
Den forhenværende generalsekretær er overbevist om, at uanset om man som ukrainer er i Danmark i en kortere eller længere periode, så kan erfaring fra det danske arbejdsmarked og uddannelse have en positiv effekt, når vedkommende eventuelt vender hjem igen, forklarer han og uddyber:
- Det er i hvert fald meget, meget bedre at have været i gang med arbejde eller uddannelse end at have siddet stilfærdigt og kigget ind i væggen på et asylcenter.
Han opfordrer dog til ikke at "idyllisere" ukrainernes rute mod arbejdsmarkedet eller uddannelse, fordi sproget spiller en væsentlig faktor.
- At forestille sig at man typisk går ind på en arbejdsplads uden at kunne et ord på dansk. Det er en smule naivt og rigtig svært, siger han.
Dansksproglige kurser skal derfor være en del af vejen til arbejdsmarkedet for ukrainerne, uddyber han.
Tag hensyn til den enkelte
Andreas Kamm har i mange år arbejdet med flygtningeområdet i sit tidligere arbejde inden for Dansk Flygtningehjælp.
Derfor fastholder han også, at det er vigtigt fortsat at huske på, at der er tale om mennesker, der kommer fra krig i deres hjemland, påpeger Andreas Kamm.
- Det er klart, at den enkelte persons forudsætninger skal der tages hensyn til. Nogle kan have tunge byrder med i bagagen. Nogle kan være traumatiserede eller på anden vis have brug for lidt tid til at komme i kontakt med omverdenen, siger han.
Grundlæggende er den nuværende situation håndteret "mere rigtigt", end hvad regeringen gjorde med de bosniske flygtninge i 1990'erne, lyder det fra den forhenværende generalsekretær.
Dem isolerede man i flygtningelandsbyer, og man begrænsede deres mulighed for arbejde og uddannelse i landet, forklarer han og fortsætter:
- I dag anlægger man helt klart en bedre stilart. Her siger man fuld integration. Ukrainerne får fuld adgang til det danske arbejdsmarked og sundhedssystem.
Se interviewet med Dansk Flygtningehjælps forhenværende generalsekretær Andreas Kamm her: