Der var masser af besøgende, da udstilligen "Holm og Kalv" åbnene på Johannes Larsen Museet.
Der var tryk på, da udstillingen åbnede.
Interessen var fra starten stor for at se, hvad Holm og Kalv-udstillingen gemmer på.
Toårigt togt til ubeboede øer skræmmer ikke Albanifonden
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Den fynske fond støttede kunstnere og forskeres besøg på ubeboede øer i det Sydfynske øhav - og fonden er klar til at gøre det igen.
Da museums-skibet "Rylen" i forsommeren 2017 stævnede ud fra havnen i Kerteminde med sejlet sat, var det med de første kunstnere og videnskabsfolk ombord. Forude lå en plan om at besøge cirka 30 ubeboede øer i det fynske farvand.
Rylen besøger det forladte Fyn
På fredag sejler skibet Rylen ud på en ekspedition til forladte, fynskeøer. Første tur går til Bogø ved Fynshoved, og henover sommeren besøger Ryelen en rækker forladte øer og holme.
Kulturarv Fyn, der er foreningen af museer, biblioteker og arkiver på Fyn, vil gerne sætte fokus på forladte steder. Nu skal de fynske øer og holme udforskes, så man kan fortælle deres historie.
- Der er tre grunde til det. For det første er vi jo interesserede i at få fortalt den historie, der ligger derude. For det andet er der et kunstnerisk potentiale i de her forladte steder på Fyn, også de forladte holme, og derfor er der kunstnere og forfattere med ombord på Rylen. Og for det tredje fordi vi gerne vil oplyse om, at vi jo altså har en stor værdi liggende, lige unden for vores kyster, som man kan tage ud og opleve, siger Troels Malthe Borch, der er kommunikationschef hos Østfyns Museer.
Kunstnere kommer med
Rylens togt falder i to etaper, fortæller Troels Malthe Borch. I juni og igen til august besøger Rylen de forladte holme, og med ombord er kunstnere, og de skal forholde sig til de steder, de kommer hen. De kommer med nogle dage hver, og så skifter de løbende.
- Der er skiftende forfattere og kunstnere ombord, og videnskabsfolk også, og de skal forholde sig til øerne, og så skal de enten lave nogle værker, som skal på en udstilling næste år, eller også skal de skrive en artikel, som udkommer i en bog også næste år, fortæller Troels Malthe Borch.
Rylen er et specielt skib
Rylen er ikke et hvilket som helst skib, det er nemlig det skib som Johannes Larsen og Achton Friis brugte for knap 100 år siden. De stævnede ud fra Kerteminde på den allerførste tur, der gik til Korshavn.
Her kan du se et klip med Jens Bohr, der har sejlet med Rylen i 15 år.
- Det er sjovt at se projektet afsluttet med en bog og en udstilling. Det har været en god oplevelse, siger idémanden bag, kunstneren Jens Bohr, der samtidig var skipper på "Rylen" på hver etape rundt til øerne.
Togtet gik til øer som Bogø ved Fynshoved, Vigelsø, Hjelsmhoved, Fænø Kalv, Enehøje og mange andre.
- Det er sjovt at komme til øer, hvor der ikke kommer så mange. Ja, måske en enkelt kajakmand eller sådan noget, siger kunstneren Steffan Herrik, der i flere år har sejlet med Jens Bohr, og som i flere omgange var med på det seneste togt.
Togt er blevet til bog og udstilling
Resultatet af togtet er kun delvist målbart. Vist foreligger der nu en bog, der samler skriftlige og visuelle beretninger fra deltagerne.
Ligesom besøgende på Johannes Larsen Museet kan se en udstilling, der rummer alt fra genstande indsamlet på øerne til kunst og kommentarer. Men Albanifonden, der har bekostet togtet, ser andre værdier i det.
- Jeg synes, det har været godt. Og det er noget, vi gerne vil gå ind i igen, kan jeg forestille mig. Fordi indimellem er vi jo nødt til at støtte andet end de naturlige ting, der ligger lige til for fonden, men også prøve at gå ind i specielle ting som det her. Og det har været et godt projekt, slår direktør for Albanifonden, Paul Nissen, fast.
TV 2/FYN var med på togtet
At turen til øerne også har fået megen omtale, blandt andet via et samarbejde med TV 2/FYN, der sejlede med til flere af øerne, er også kommet direktøren for øre.
- Jeg har hørt det godt omtalt. Der er mange, der har stiftet bekendtskab med det. Så jeg synes bestemt, at det har været et godt projekt, mener Paul Nissen.
Umiddelbart er der ikke lagt op til et nyt togt med "Rylen". Og dog.
- Vi fortsætter jo. Vi holder jo ikke op, bare fordi vi har været to år på togt. Vi finder på noget andet. Vi stopper ikke. Så længe der er vand og skib og Jens Bohr, så sejler vi, siger Steffan Herrik med et stort smil.