- Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at alle, der har muligheden, tager imod tilbuddet om en vaccine, siger statsminister Mette Frederiksen (S).
- Vaccinationsindsatsen virker, fastslår Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen.
Alligevel har over en million danskere - heriblandt 100.000 fynboer - fortsat ikke taget imod det første stik mod coronavirus, selv om vaccinerne har været tilgængelige for voksne i mere end et år.
Vaccinationsindsatsen virker
I løbet af sommermånederne blev millioner af danskere vaccineret, men der er holdt liv i smitten. I efteråret blandt børn og andre uvaccinerede, og igen i december, hvor Danmark blev lukket ned, efter omikronvarianten kom frem.
Sundhedsstyrelsen anbefalede i november børn ned til femårsalderen at få vaccinen, og selv om langt de fleste danskere dermed kan få tilbudt vaccinen på et vaccinationscenter, et apotek eller hos egen læge er over en million danskere fortsat uvaccinerede.
Herunder er samlet tre grafer, der viser effekten af vaccinerne mod coronavirus.
Den første graf viser tydeligt, at antallet af uvaccinerede voksne relativt set udgør en langt højere andel af de indlagte på USA’s hospitaler end vaccinerede voksne. I nogle tilfælde er forskellen 16 gange højere for uvaccinerede.
Undersøgelsen om indlæggelsestallene fra de amerikanske sundhedsmyndigheder er indsamlet på tværs af USA i 2021 og tager udgangspunkt i pfizervaccinen og deltavarianten.
Det er værd at bemærke, at indlæggelsestallene ikke kan overføres direkte fra USA til Danmark.
Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at alle, der har muligheden, tager imod tilbuddet om en vaccine
SSI: Uvaccinerede bliver mere syge
Ikke desto mindre er en lignende tendens gældende i Danmark, viser ny data fra Statens Serum Institut.
Ifølge en rapport fra Statens Serum Institut fra januar 2022 udgør uvaccinerede relativt set en langt større andel af de indlagte med covid-19 på de danske sygehuse end vaccinerede.
Kigger man isoleret på indlæggelsestallene, er størstedelen af de indlagte - både i USA og i Danmark - vaccinerede, men ved at opgøre dataene fra hospitalerne per 100.000 personer - enten vaccineret eller uvaccineret - kan man bedre sammenligne og se forskellene. Det er samme måde, man opgør kommunale smittetal på.
Som det fremgår af ovenstående illustration, udgjorde 59,1 blandt 100.000 uvaccinerede indbyggere indlæggelserne på de danske sygehuse i uge 51. Til sammenligning var tallet for vaccinerede kun 10,8.
Med andre ord er vaccinerede personer i langt mindre grad indlagte på de danske sygehuse.
Det er tydeligt, at det er de uvaccinerede, der bliver så syge af coronasmitten, at de skal indlægges
- Det er tydeligt, at det er de uvaccinerede, der bliver så syge af coronasmitten, at de skal indlægges. Der er ikke så mange uvaccinerede voksne i alt i Danmark, men de fylder forholdsmæssigt meget i tallene for indlæggelser, siger afdelingschef Palle Valentiner-Branth fra Statens Serum Institut.
Derfor er over en million danskere uvaccinerede
4,5 millioner danskere er vaccineret. Det betyder omvendt også, at omkring 1,3 millioner danskere ikke har fået hverken første, andet eller tredje stik mod coronavirus.
Nogle af dem er vaccineskeptikere eller påvirket af dem. I løbet af coronaviruspandemien har stribevis af danske og internationale kendisser, heriblandt Saszeline Sørensen, Nicki Minaj og Eric Clapton, gentagne gange kritiseret vaccinerne i medierne og sagt, at de ikke virker eller har andre formål.
Hvem er de uvaccinerede?
Fyn er blandt de steder i landet, hvor man er længst fremme med at få befolkningen vaccineret. Ærø er ovenikøbet den kommune i Danmark, hvor flest borgere har fået vaccinen: 83,6 procent af ærøboerne er færdigvaccineret.
Samlet set er over 400.000 fynboer - svarende til over 80 procent - færdigvaccineret. Der er dog alligevel mindre lokale forskelle. I Odense-bydelen Vollsmose er kun 70 procent af beboerne færdigvaccineret.
Hjælper boosterstikket?
Fyn er også godt med, når det gælder revaccination med det tredje stik. 2,8 millioner danskere - heraf over 245.000 fynboer - er blevet revaccineret.
Spørgsmålet er så, hvilken effekt boosterstikket har. Videnskabsmagasinet Nature har udarbejdet en graf, der viser, hvordan effekten af de to første stik aftager hen over tid, og hvilken effekt et boosterstik har.
Den røde streg illustrerer niveauet af beskyttelse. Den blå linje er de tilfælde, hvor en fuldt vaccineret bliver smittet, og som man kan se af grafen, sker det lige omkring seks måneder efter de første stik.
Derfor er Danmark og mange andre lande i gang med at få revaccineret befolkningen - i Danmark allerede fire en halv måned efter det seneste stik.
De stiplede linjer viser boostervaccinationen, men linjerne er netop stiplede og delt i to, fordi det fortsat er for tidligt at sige, præcis hvilken effekt det har.
- Den er et godt billede på, hvad vi ved, og hvad vi af gode grunde ikke kan sige noget om endnu, siger Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign på Københavns Universitet, til TV 2.
Foreløbige analyser fra Statens Serum Institut og undersøgelser fra Israel viser dog, at et tredje stik banker beskyttelsen op igen.
770 danskere med covid-19 er indlagt på landets hospitaler.