12. sep. 2018 kl. 10:12
Fyn
Reza Saharei

Tyskere på jagt efter fynsk robotsnilde

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Fynske robotfirmaer tiltrækker investorer, mens kineserne lurer i kulissen.

Den fynske robotbranche viser sig frem fra sin bedste side i disse dage.

Der er nemlig rige kapitalfonde og andre investorer på frierfødder på Odenses robotmesse. Og flere af dem er tyske.

- Vi vil gerne lære de virkelig små at kende, som vi ikke kender endnu. Så kan vi investere og de kan blive de nye Universal Robots og MiR, siger Benedikt Kronberger fra den fynske kapitalfond BTOV.

Han er på udkig i Odense efter små virksomheder, der er tæt på at gå på markedet.

Fonden har 375 millioner euro og har fornylig etableret en ny fond i samarbejde med danske Business Angels, der har målrettet fokus på den danske robotklynge.

100 milllioner euro har Benedikt Kronberger med til at investere i den nyeste industrielle teknologi.

- Vi kigger efter innovation til de næste par år. Så vi kigger efter teknologier, som kan disrupte den eksisterende teknologi. Vi tror, vi kan finde dem her, siger han.

Tyskland samarbejder allerede med en række virksomheder fra den fynske robotklynge, men de leder også efter nye innovative små og mellemstore virksomheder at investere i.

Læs også: Fremtiden er lige om hjørnet: Nu kan du printe dine pandekager og tænde lys med maling
Gå tilbage Del
11. sep. 2018 kl. 15:31

Fremtiden er lige om hjørnet: Nu kan du printe dine pandekager og tænde lys med maling

Ole Holbech

På elektronikmessen E-18 i Odense bliver fremtidens teknologi vist frem. Inden for få år kan fynboerne printe lørdagspandekager og skifte musiknummer med et strøg over jakkeærmet.

En fingerring, der registrerer din søvnrytme. En skanner, der kan analysere antallet af kalorier i et stykke chokolade, og elektrisk maling, der kan tænde lyset med et enkelt tryk.

Fremtiden er lige om hjørnet, og den bringer nye gadgets med sig.

Tirsdag blev fremtiden præsenteret i Odense Congress Center, og Morten Block, der er teknologidirektør i virksomheden Arrow, viser sine bud på seks teknologier, der i løbet af få år bliver en del af hverdagen.

Pandekageprinteren

Glem alt om at vende fedtede pandekager på panden lørdag morgen. Fyld dej i printeren, og lad pandekageprinteren lave sprøde pandekager til morgenbordet eller fødselsdagen.

Printeren kan forme pandekagerne i præcis det mønster, du uploader. Den kan for eksempel skrive juniors fødselsdato med den lyse, flydende dej.

Hvordan printeren virker, kan du se øverst i artiklen.

Jakke med sensor

Denimjakken fra Levi's er udstyret med en sensor i jakkeærmet, der kan styre musikken i hovedtelefonerne. Med et enkelt strøg skiftes nummer, og et klap sætter Adele på pause.

- Selve teknologien omkring elektronikken er ikke så avanceret, men det er avanceret at kunne væve sensorer ind i tøj, som kan vaskes, bruges og slides, forklarer Morten Block.

Smart ring

Princippet i den smarte ring - eller på engelsk 'smart ring' - kender man fra andre smart-armbånd og fitness-ure. Alligevel er ringen ganske enestående.

- Det er et unikt design på den måde, at man har proppet en masse teknologi ned i en meget lille størrelse. Der er et batteri, en lille computer og en bluetooth-enhed, fortæller Morten Bloch.

Ringens sensorer kan blandt andet måle temperaturer, hjerterytme samt, hvordan man bevæger sig, og på den måde give en idé om, hvordan man sover.

Fødevareskanner

Fremtidens mobiler bliver ifølge teknologidirektøren udstyret med bittesmå skannere, der kan analysere frugt, kød, chokolade og andre fødevarer, inden de ryger ind bag læberne og tygges.

Skanneren kan blandt andet afsløre, hvor mange kalorier og hvor meget sukker og fedt der er i maden.

- Den her (skanneren, red.) er forholdsvis stor stadig, men der går ikke lang tid, før man vil se det i mobiler. De første prototyper findes allerede, fortæller Morten Block.

Elektrisk maling

Var det noget med en gang vægmaling, der kan tænde lyset i loftet? Eller et malet klaver, man kan spille på?

Det kan nemt blive fremtiden, og teknologien kan bruges til mange ting, mener Morten Block.

- Man kunne for eksempel male en hund, en ko, en kat og en gris på sit barns værelse, og når man så rører det, siger de lydene, som dyrene nu siger, fortæller teknologidirektøren.

Smartur uden opladning

Folk med smarture kender det: Uret skal oplades, inden det kan bruges. I fremtiden er der en løsning på det, og uret behøves aldrig tages af håndleddet.

- Det her er faktisk lidt af en verdensnyhed. Det er et smartwatch, der ikke skal oplades. Det bruger simpelthen temperaturen fra ens krop til at oplade batteriet, forklarer Morten Block.

Ligesom andre smarte ure kan uret anvendes både til at registrere sportspræstationer, modtage opkald og andet.

Fra Tyskland kommer blandt andet projektlederen fra det anerkendte tyske universitet Det Tekniske Universitet i München (TUM), Adam Schmidt.

Han vil gerne udbygge samarbejde med den fynske robotklynge og arbejder på at danne en lignende klynge i Bayern.

- I har klaret at skabe den her samarbejdskultur mellem eksisterende virksomheder og små startups. Udviklingsmiljøet i Odense Robotics er virkeligt imponerende. Det skaber rent faktisk mange succesfulde virksomheder, siger Adam Schmidt.

Christina Boutrup mener, at den fynske robotfest kan være slut i løbet af tre til fem år, fordi kineserne vil være på niveau og producerer billigere robotter om få år. Hun er en af hovedtalerne på robotmessen onsdag. Hun har netop udgivet bogen Den store Tech-revolution. Foto: Reza Sahrei

Kineserne lurer efter at gøre det billigere

Investorerne kommer også fra Kina, USA og en delegation fra Polen for at kigge på ideer at investere i på robotmessen.

Mens investorererne sværmer om den fynske robotbranche, er branchen dog også udfordret af kinesiske konkurrenter.

Kina-ekspert og forfatter Christina Boutrup, der er en af hovedtalerne på robotmessen i Odense Congress Center onsdag, har netop udgivet sin nye bog "Den store Tech-revolution".

Læs også: Fyn kæmper for at beholde robotklynge
Gå tilbage Del
11. sep. 2018 kl. 15:25
Fyn

Fyn kæmper for at beholde robotklynge

Til oktober behandler Folketinget et lovforslag, der vil reducere de nationale klynger. Udenrigsministeren er positiv over for en national robotklynge på Fyn, men vil ikke love noget.

Skal Fyn været centrum for Danmarks robotvirksomheder?

Ja, mener de fynske borgmestre og robotindustrien på Fyn.

Tirsdag var udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på Fyn for at tale om dansk eksport og robotmulighederne, men selv om han er positiv over for den fynske robotklynge, er det for tidligt at lægge sig endelig fast, mener han.

- Odense står med et fantastisk udgangspunkt og er til stor inspiration, men lad os nu se, hvordan det ender, siger Anders Samuelsen til TV 2/Fyn.

Det nye erhvervsfremmesystem vil reducere og målrette de danske klynger til mellem otte og ti styk. Det betyder blandt andet, at der ikke må findes to klynger af samme slags her i landet.

“Robotklyngen er en stor og synlig mærkbar succes, som har stor betydning for hele Fyn. Den viser, at vi kan stå sammen og klyngen er en af de seks førende i verden”

— Søren Steen Andersen, borgmester i Assens Kommune

I et høringssvar har samtlige ti fynske borgmestre skrevet under på, at de vil have en national robotklynge på Fyn.

"Parallelt hermed ønsker vi på Fyn at varetage en national klynge inden for robot/drone-området, der både forskningsmæssigt, uddannelsesmæssigt og erhvervstyngdemæssigt, har sit epi-center på Fyn. Vi ser gerne et endnu større og klarere fokus på de erhvervsmæssige effekter i klyngerne, end det der gives udtryk for i forslaget" hedder det i høringssvaret.

En af underskriverne er Assens' borgmester, Søren Steen Andersen (V).

- Robotklyngen er en stor og synlig mærkbar succes, som har stor betydning for hele Fyn. Den viser, at vi kan stå sammen og klyngen er en af de seks førende i verden, siger han til TV 2/Fyn.

Fakta om den nye erhvervsfremmebestyrelse

  • Fem kommunalpolitikere. En fra hver region.
  • Seks medlemmer fra erhvervslivet.
  • Et medlem fra et regionsråd.
  • To medarbejderrepræsentanter.
  • Et medlem fra en vidensinstitution.
  • En embedsmand, der repræsenterer staten.

Det bliver erhvervsfremmebestyrelsen, som indstiller de nationale klynger. Den skal nedsættes inden årsskiftet.

Hvis Fyn bliver hjemsted for Danmarks nationale robotklynge, følger der statsmidler med til at drive den i stedet for i dag, hvor Udvikling Fyn driver klyngen for kommunale midler.

Hvis Odense ikke får den nationale robotklynge, og den måske i stedet for går til Aalborg, kan Fyn fortsat godt have en regional robotklynge. Den skal dog underlægges den nationale klynge og samarbejde og må ikke fortsætte som selvstændig klynge.

- Hvis man skal lave en robotklynge, så har jeg svært ved at se, at den kan ligge andre steder end på Fyn. Set fra min stol er der ikke rigtigt andre steder, hvor man både har et uddannelsesmiljø og involvering eller virksomheder på mange niveauer, hvor man har fået skabt det antal arbejdspladserfor robotics, som vi har her, siger Enrico Krog Iversen, der er investor og administrerende direktør i OnRobot.

Væksthusene nedlægges

En anden del af det nye erhvervsfremmesystem er, at væksthusene nedlægges. Dermed bliver det farvel til Væksthus Syddanmark. I stedet for væksthusene etableres der i alt syv erhvervshuse og fem filialer i Danmark.

For region Syddanmark betyder det, at der kommer til at ligge et erhvervshus på Fyn i Odense og et i Haderslev, som skal tage sig af den jyske side af regionen.

Fakta om bestyrelsen i erhvervshusene

  • Tre kommunalpolitikere, formentligt borgmestre.
  • Fire repræsentanter fra erhvervslivet.
  • Et medlem fra en vidensinstitution.
  • Et medlem fra en arbejdstagerorganisation.
  • Et medlem fra regionsrådet.

Erhvervshusene overtager i store træk væksthusenes opgaver. Men de udvider målgruppen, så flere virksomheder kan få nytte af deres støtte og rådgivning.

De syv erhvervshuse refererer til Dansk Erhvervsfremmebestyrelse, der igen referer til styrelsen og ministeriet.

Folketinget behandler lovforslaget om det nye erhvervsfremmesystem til oktober. Hvis alle regeringens planer går igennem på Christiansborg, træder det nye erhvervsfremmesystem i Danmark i kraft 1. januar 2019.

I bogen slår hun blandt andet fast, at fynske robotfirmaer som Universal Robot og Mobile Industrial Robots er i fare for at blive kopieret af kinesiske konkurrenter, der kan sælge produkterne til væsentlige lavere priser.

Ifølge hende vil vinduet for den fynske robotindustri stå åbent de næste år, men så kan festen være slut.

- De kinesiske kopister, som man tidligere har kaldt dem, det er jo faktisk ved at blive seriøse konkurrenter. Kinserne satser så massivt på det her område nu, at der vil gå max tre til fem år, før de kommer op på niveau med frontløberne i industrien, siger Christina Boutrup til TV 2/Fyn.

Kvaliteten er måske også lavere, men de kommer ud til et bredere marked.

Både Universal Robots og MiR, der i dag er ejet af amerikanske Teradyne, fik også bud fra kinesere, men valgte altså det amerikanske ejerskab.

Kinesiske investorer har dog allerede købt sig ind i andre danske robotvirksomheder bl.a. fynske Blue Ocean Robotics og Blue Workforce.

Med over 50 udstillere på robotmessen er der meget at vælge mellem for Benedikt Kronberger.

- Vi er naturligvis interesserede i et finansielt afkast i løbet af de næste 5-10 år. Vi tror, at med denne slags teknologi kan man tjene mange penge i sidste ende, siger han.

Læs også: Danmarks største messe slår dørene op
Gå tilbage Del
11. sep. 2018 kl. 14:04
Opdateret: 11. sep. 2018 kl. 14:03

Danmarks største messe slår dørene op

/

Tirsdag åbnede landets største messe for elektronik i Odense. Som noget nyt bliver der samtidig afholdt en helt ny messe for robotter.

Tirsdag formiddag åbnede udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) de to fagmesser elektronikmessen E-18 og robotmessen R-18.

Der er i alt 186 udstillinger og 120 gratis konferencer på messerne, der afholdes i Odense Congress Center.

Allerede inden messerne begyndte, var flere end 3.500 besøgende tilmeldt, og dermed kommer antallet af deltagere til at overgå sidste messe i 2016.

- Vi er nået de 3600 forhåndsregistrerede inden dagen begyndte, og vi ved, at mange først registrerer sig på selve dagen, eller når de står ved indgangen. Så vi tror, at vi når målet på godt 5000 gæster, siger projektleder Søren Therkelsen fra Odense Congress Center.

Første messe for robotter

Det er første gang, at de to messer finder sted samtidig med fokus på henholdsvis elektronik, robotter og alt det ind i mellem.

Selvom det er første gang, at robotmessen R-18 afholdes, er det lykkedes at tiltrække så mange udstillere fra robot- og droneindustrien at messen var fuldt booket allerede en uge inden start.

Flere end 50 udstillere har booket en stand på R-18, hvor de besøgende kan møde virksomheder som Odense Robotics, UAS Denmark, Gibotech, Rope Robotics, Nordbo Robotics, Lorenz Technology og AutoStore Systems.

Og årets messe adskiller sig på flere måder fra messen i 2016.

- Det, der adskiller messen fra de tidligere år, udover at vi har fået robotbranchen med, er, at vi har fået en række nye teknologier med. Vi har nye udstillere som Microsoft, IBM og så videre, og det har løftet messerne, så vi rammer nye målgrupper, fortæller projektleder Søren Therkelsen.

Fakta om E-18 og R-18

I løbet af de tre dage er der et omfattende konferenceprogram med 49 konferenceindlæg, som de besøgende kan deltage gratis i.

E-18:
På E-18’s konferenceprogram er der fokus på klassiske temaer som sensorer, wireless, Embedded High-End Computing og IoT og nye temaer som Big Data og Artificial Intelligence. Programmet byder bl.a. på konferenceindlæg fra Arduino, Hackerspacet Labitat, Anyware, Analog Device og internationale virksomheder som Google, IBM, Microsoft, Nokia og Ericsson

R-18
Af keynote speakere fra R-18 kan blandt andet nævnes Lars Tvede fra Nordic Eye Venture Capital, Hanspeter Fässler fra ANYbotics, Amit Kumar Pandey fra Softbank Robotics, Etienne Augé fra Erasmus University Rotterdam og Alf Rehn fra SDU.

Partner Events
I løbet af de tre dage vil Odense Congress Center også danne rammerne om Partner Events som Dansk Eksportdag 2018, Offshore Matchmaking, den internationale dronekonference InnoDrone, arrangement for EKF, Danmarks Eksport Kredit Fond, og Odense Investor Summit.

Derudover vil der også være en række temaområder som det succesfulde koncept ”Produktion i Danmark”, en Innovationszone fyldt med de nyeste teknologiske gadgets og et ”Made in Denmark”-område med elektronikprodukter, som er udviklet i Danmark.

Kilde:OCC

24. dec. 2024 kl. 10:18
Tophistorie
Daniel Glad

Udlovede dusør - nu er Caspers rottweiler fundet død

LYT
Del
Link
kopieret!

Mandag den 16. december forsvandt rottweileren Luna, efter den havde været lukket ud i Caspers have på Kilenvej mellem Lakkendrup og Oure.

Casper og familien har siden ledt efter hunden, og sågar udlovet en dusør på 10.000 kroner til den, som kunne bringe familien sammen med den savnede hund.

Luna er nu fundet, men desværre ikke levende. En jæger havde set den i kanten af en mark.

Det er efter alt at dømme ikke et vådeskud som tog livet fra hunden. Nu skal det undersøges ved obduktion ved dyrelægen, hvad dødsårsagen var.

10. nov. 2024 kl. 8:00
Tophistorie
Fyn
Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Stjernekok afslører sine fif: Det må du absolut ikke gøre, når du steger din and

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

OBS! Denne artikel blev oprindeligt udgivet mortensaften, men da den også er relevant juleaften, bliver den genudgivet her.

Mortensaften: En aften på året, hvor ande- og gåsehungrende sjæle sætter tænderne i det saftige stykke fjerkræ. 

Med ild i kaminen og rødvin i glasset holder tusindvis af fynboer velsagtens en form for generalprøve til juleaften om blot halvanden måned.

Vi mindes Sankt Morten, der i 300-tallet i et forfejlet forsøg gemte sig blandt gæs for at undgå at blive biskop.

Som hævn beordrede han alle husstande til mindst en gang om året at spise en gås. Det blev dog lige bekosteligt nok, hvorfor anden senere måtte agere ufrivillig stedfortræder.

Der findes et hav af måder at tilberede en god and på, påpeger stjernekokken Thomas Pasfall.

- Hver husmor, hver sin opskrift og hver sin måde at gøre tingene på, siger han til TV 2 Fyn og slår fast, at fremgangsmåden, han vil fortælle om, er den, der virker for ham.

Privatfoto
Thomas Pasfall drev fra 2013 til 2024 Restaurant Pasfall i Odense, der gennem otte år blev hædret i Michelin Nordic Guide. I dag er han køkkenchef på Restaurant Tangkroen i Aarhus.

De største bryster

Måske du allerede har anskaffet dig en and til i aften, men hvis ikke, er der ifølge Thomas Pasfall et par ting, du kan være opmærksom på.

- Jeg kan bedst lide racen berberiand, fordi den udvikler de største bryster og de største lår, siger han og tilføjer, at en friskslagtet landand fra en gård er at foretrække, men at en frossen fra køledisken også går an.

“Anden må meget gerne veje 3400 gram eller mere.”

— Thomas Pasfall

Efter de yderste vinger, halsen og lidt af lårbenene er blevet skåret fra, og anden er skyllet og renset godt indvendig, fremhæver Thomas Pasfall, at den bør fyldes med æblestykker, kvarte skiver appelsin, svesker og måske en stang rosmarin og timian.

- Når den så bliver stegt, giver dampene og smagene, der sidder inde i skroget, smag til kødet, siger han og tilføjer, at de desuden bidrager til smagen i saften i bradepanden under anden, som skal bruges til fond senere.

- Krydr den godt med salt og peber, og giv den nogle lette ridser på brystet uden at skære gennem skindet.

Hemmeligheden bag de lækre brunede kartofler

- Mange kan jo ikke undvære de brunede kartofler, så dem kan du også lave på den gode måde, siger Thomas Pasfall.

- Kombinér rigeligt med perlesukker, flormelis og klaret smør på en pande. Det er hemmeligheden. Varm ingredienserne op, og så får du en meget fin karamelliseret masse.

- Vend aspargeskartofler i den karamelliserede masse. De smager simpelthen bedst. Sådan får du rigtig gode brunede kartofler.

Et absolut no-go

Nu er anden klar til stegning. Forvarm ovnen til 160 grader, placer den på en rist, og steg den i en time.

- Når tiden er gået, tager du den ud af ovnen og lader den hvile i en halv time, eller hvordan det lige passer.

Herefter skrues ovnen op på 210 graders forvarme.

- Og så giver du anden 40 minutter mere, siger han og påpeger, at hvis du har en ovn, der bliver meget varm, bør du nøjes med 200 grader i stedet.

“Så bliver anden dejligt sprød på alle kanterne.”

— Thomas Pasfall

Netop rækkefølgen er ifølge Thomas Pasfall afgørende, hvis intentionen er, at andekødet skal blive mørt og saftigt. Nogle begår nemlig den fejl at give den høj varme fra start, og det er her, at grundstenen til et spoleret måltid bliver lagt.

- Hvis du lægger for hårdt ud, bliver kødet tørt, og så har du et problem.

For at du kan være sikker på, at anden er færdigstegt, fremhæver Thomas Pasfall et særligt trick:

- Løft i låret. Kommer der klar saft frem, er den færdig. Kommer der blod frem, er den ikke færdig endnu.

Undgå bitter rødkål med simpelt fif

- Til et sådant måltid hører selvfølgelig en god rødkål. Snit rødkålen fint, og damp den op i lidt rødvinseddike, siger Thomas Pasfall.

- Tilføj ribssaft, lidt andefedt og halve appelsiner, du har bagt i ovnen først, så bitterheden er brændt væk.

- Kog den fuldstændig mør, og smag til med lidt honning, salt og peber.

Når de 40 minutter er gået, skal anden hvile igen, inden den skæres ud. Herefter kan skroget knuses og koges sammen med saften fra bradepanden til en sovs.

Velbekomme.

24. dec. 2024 kl. 7:00
Tophistorie
Fyn
Ole Holbech

Underbetaling og kontanter i hånden: Nye sager vælter ud af skabet på fynsk milliardbyggeri

LYT
Del
Link
kopieret!

Flere udenlandske firmaer underbetaler deres medarbejdere, når de arbejder på Nyt OUH. Og der er også usikkerhed om deres skattebetaling til den danske statskasse.

Det afslører 18 nye kontrolrapporter, som revisionsfirmaet BDO har gennemført på byggepladsen i år. Rapporter, som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i.

I to ud af tre kontroller har BDO givet påtaler til firmaerne.

Det anerkendte revisionsfirma kalder situationen i nogle af sagerne for "kritisk" og yderst kritisk".

Men alligevel får firmaernes opførsel ingen økonomiske konsekvenser.

Fik løn i kontanter

Nyt OUH oplyser til TV 2 Fyn, at ingen af de kontrollerede firmaer har skullet betale dagbøder for overtrædelserne.

Det gælder blandt andet medarbejderne i et polsk og et tjekkisk liftfirma, som BDO kontrollerede i oktober måned.

I både det polske og tjekkiske firmaer passede timesedlerne ikke med ind- og udtjekningsdata på arbejdspladsen.

Firmaernes medarbejdere arbejdede mere end timerne på deres lønseddel, og de arbejdede også på dage, hvor de burde have fri. Desuden manglede en række obligatoriske tillæg, som medarbejderne skal have efter dansk overenskomst.

I øvrigt fik medarbejderne i det polske firma udbetalt lønnen kontant.

Læs også: Nyt OUH: 78 kontroller mod social dumping uden bøder
Gå tilbage Del
10. jul. 2023 kl. 8:43
Tophistorie

Nyt OUH: 78 kontroller mod social dumping uden bøder

Ole Holbech

Fem gange fra 2020 til 2022 har virksomheder på Nyt OUH haft truslen om store økonomiske bøder hængende over hovedet, fordi de enten ikke kunne dokumentere, at de overholdt danske løn- og arbejdsvilkår eller skatteforhold, eller fordi de rent faktisk overtrådte arbejdsklausulerne i de kontrakter, de har skrevet under på.

Det viser en aktindsigt, som TV 2 Fyn har gennemført.

Aktindsigten omfatter 34 kontroller – enten skrivebordskontroller eller pladskontroller omfattende 76 firmaer gennemført af Bureau Veritas.

I 17 tilfælde – altså i 22 procent af tilfældene - er virksomhederne blevet mødt med påkrav om yderligere dokumentation og i fem tilfælde har Veritas truet med dagbøder, fordi firmaerne enten ikke kunne fremskaffe den nødvendige dokumentation inden for de givne frister eller ikke havde bragt forholdene i orden, nemlig at følge danske overenskomster og lovgivning.

TV2 Fyn har haft adgang til to af de fem tilfælde, hvor der først er givet et såkaldt påkrav om at få den nødvendige dokumentation fremsendt til Bureau Veritas, og da dette ikke skete, et dagbodsvarsel om bøder på henholdsvis 522.000 kroner og 1,1 millioner kroner pr. dag, indtil forholdene blev bragt i orden.

Tilfældene er fra 2021 og omfatter i det ene tilfælde en underleverandør, der har arbejdet på byggeriet af behandlings- og sengeafsnit, den såkaldte vidensakse – hovedbygningen - og tre klynger, hvor hospitalsafdelingerne skal holde til.

Efter den første skrivebordskontrol og indkaldelse af dokumentation manglede Bureau Veritas fortsat lønsedler, pensionsoplysninger, feriepenge- og indkomst-oplysninger fra 7 ud af 12 medarbejdere.

Man kunne desuden konstatere, at 7 ud af 12 medarbejdere først fra registreret hos Skat fem måneder efter deres ansættelse, og at de heller ikke var registreret i CPR.

I et andet tilfælde – et uanmeldt byggepladsbesøg - manglende Veritas efter indkaldelse af dokumentation fortsat oplysninger om feriepenge, søgne- helligdagsbetaling, lønsedler og indbetaling til Skat.

I begge tilfælde er sagerne endt uden sanktioner, og det gælder i øvrigt i alle de 17 tilfælde, hvor, der er givet påkrav om dokumentation – herunder også fem tilfælde, hvor der er truet med dagbøder, oplyser jurist Karin Martinsen, chefjurist i økonomi-, og bygningsafdelingen i Region Syddanmark.

Bureau Veritas er nu afløst af revisionsfirmaet BDO.

Veritas havde kontrakt på kontrolopgaven frem til den forventede åbning af Nyt OUH sidste år, men da byggeriet trak ud, blev opgaven sendt i udbud og gik til BDO.

I juli rapporterede BDO til Nyt OUH’s projektledelse om at holde øje med to rumænske firmaers medarbejderes skatteforhold.

Firmaerne arbejdede for den italienske underleverandør Coiiver Group.

BDOs rapport afdækkede samtidig, at en en underleverandør til Coiver Group, et italiensk firma, underbetalte sine ansatte.

I flere af de sager, TV 2 Fyn har set sager betales der ikke der ikke for overarbejde eller natarbejde. I et enkelt tilfælde overholdes regler om hviletid ikke.

Kritisk og yderst kritisk

I det tidlige forår slog BDO ned på en rumænsk underleverandør. Firmaets medarbejdere gik til en løn under overenskomsten, og BDO kalder sagen kritisk.

Timesedlerne passede ikke med den tid, medarbejderne arbejdede i virkeligheden.

I kontrolrapporten opfodrer BDO byggeledelsen til øjeblikkelig handling.

I februar stødte BDO på underbetaling af en lang række medarbejdere hos en italiensk underleverandør, Medarbejderne arbejdede mere, end de fik løn for. Der var også rod i deres skatteforhold, og de blev ikke beskattet af fri bolig.

BDO kalder opdagelserne for yderst kritisk.

En portugisisk underleverandør har haft besøg af BDO to gange i 2023. I januar havde firmaet rod i medarbejdernes skatte- og pensionsindbetaling og manglede dokumentation for overførsel af lønnen. Desuden var lønudbetalingerne forsinket 1-2 uger.

Det samme forhold gør sig gældende i december, hvor BDO igen var på besøg.

Albanerne

De seneste uger har striden om 270 albaneres lønudbetaling fyldt meget i medierne.

DR, 3F og hovedentreprenøren på Nyt OUH, Itinera har været rygende uenige om, hvorvidt medarbejderne hos Tekno Fire afleverer en tredjedel af lønnen, når de kommer til Albanien.

BDO var på kontrolbesøg hos Tekno Fire i sidste måned, og var på daværende tidspunkt bekendt med sagen om returkommission.

Men BDO’s besøg slår fast, at medarbejderne ud fra kontrollen ikke er dårligere stillet end medarbejdere på dansk overenskomst.

Læs også: Topboss forlader skuden på udskældt supersygehus
Gå tilbage Del
19. dec. 2024 kl. 11:08
Tophistorie

Topboss forlader skuden på udskældt supersygehus

Arkiv TV 2 Fyn

Totalentreprenøren OHPT, der står for byggeriet af Nyt OUH i Odense, skal have ny leder. I hvert fald har Aroldo Tegon efter syv år i spidsen valgt at sige farvel.

Det fremgår af et opslag på hans Linkedin-profil. Det fremgår ikke af opslaget, om han er blevet fyret, eller om han selv har sagt op.

Nyheden kommer mindre end en måned efter, at det stod klart, at Nyt OUH bliver 735 millioner dyrere end først antaget efter en forhandlingsaftale med den italienske totalentreprenør Odense Hospital Project Team (OHPT). Og at patienter først kan rykke ind i slutningen af 2027.

Karsten Uno Petersen, der er formand for Udvalget for byggeri, indkøb og grøn omstilling, han mener, at regionen har svært ved at agere anderledes.

- Vi har vedtaget nogle spilleregler, som firmaerne skal rette sig efter. Hvis ikke, de gør det, bliver sagerne taget op af byggeledelsen, siger Karsten Uno Petersen.

Læs også: Efter massive overtrædelser af kontrakter for Nyt OUH - fagboss vil bruge den store hammer
Gå tilbage Del
24. dec. 2024 kl. 7:00
Tophistorie
Fyn

Efter massive overtrædelser af kontrakter for Nyt OUH - fagboss vil bruge den store hammer

Ole Holbech

De fynske bygningsarbejdere er godt og grundigt trætte af løndumping og dårlige arbejdsforhold på Nyt OUH.

Formanden for 3F's bygningsarbejdere i Odense, Torben Knudsen, vil have meget mere konsekvens. Og han er dybt frustreret.

Opsangen fra formanden kommer efter TV 2 Fyns oplysninger om massive overtrædelser af de kontrakter, som underleverandører selv har skrevet under på, at ville overholde.

Men som TV 2 Fyn har oplyst, viser en aktindsigt, at BDO har fundet både kritiske og yderst kritiske forhold i flere firmaer.

Det drejer sig blandt andet om underbetaling, skatteforhold og rod i lønsedler og timeafregning.

3F-formand Torben Knudsen mener, at firmaerne slipper for let.

- Jeg hæfter mig ved, at der ikke er givet nogle bøder, selv om firmaerne overtræder regler og overenskomster. Det er ikke godt nok, siger han.

Torben Knudsen er også dybt frustreret over, at fagforeningen skal kæmpe med Region Syddanmark for at få lov til at udføre kontrol på arbejdspladsen.

- Vi må ikke mere få adgang til de login- og logud-filer, der findes ved hovedporten. Det er et redskab, vi bruger til at tjekke om arbejdssedler stemmer med den tid, de ansatte reelt har været på byggepladsen. Nu mener regionen, at GDPR-reglerne bliver overtrådt, siger Torben Knudsen.

Striden har betydet, at både 3F og regionen har hyret advokater, der er kommet frem til forskellige konklussioner.

Sagen har været forbi 3Fs forbundssæde, der har hyret juraprofessor Jens Kristiansen, der lige som 3F mener, at Nyt OUH roligt kan fortsætte med at udlevere oplysningerne uden at komme i konflikt med GDPR-reglerne.

Torben Knudsen mener, at regionspolitikerne er alt for fraværende i debatten om problemerne på Nyt OUH.

Socialdemokraten Karsten Uno Petersen er formand for Udvalget for byggeri, indkøb og grøn omstilling, og han mener, at regionen har svært ved at agere anderledes.

Region Syddanmark
Karsten Uno Petersen, formand for Udvalget for byggeri, indkøb og grøn omstilling.

- Vi har vedtaget nogle spilleregler, som firmaerne skal rette sig efter. Hvis ikke, de gør det, bliver sagerne taget op af byggeledelsen, siger Karsten Uno Petersen.

Han understreger, at politikerne og byggeledelsen allerede har besluttet at følge byggeriet endnu tættere.

- Vi har desuden bedt om, at kontrollen skærpes. Det sker blandt andet på baggrund af sagen med Tekno Fire. Og så har vi jo jævntligt møder med 3F. Og her taler vi da sammen i en rimelig fri tone, siger Karsten Uno Petersen.


Han understreger, at politikerne og byggeledelsen allerede har besluttet at følge byggeriet endnu tættere.

24. dec. 2024 kl. 13:07
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Hver fjerde bryder med gammel juletradition

LYT
Del
Link
kopieret!

Mere end hver fjerde regner ikke med at tage en dans om juletræet juleaften, viser en rundspørge foretaget af Epinion for DR. Kun to procent af de adspurgte fejrer slet ikke jul.

- Vores juletraditioner har forandret sig. Det er blevet meget mere fleksibelt. Familier er anderledes – det er dine og mine – og nogle gange er det kun voksenjul, og nogle gange tager vi på skiferie, og skulle vi ikke også prøve at holde jul i New York, siger Kirstine Helboe Johansen, forsker i ritualer ved Aarhus Universitet, til DR.

Dansen om juletræet er ellers, ifølge DR, næsten lige så gammel som selve traditionen med at tage et grantræ indendørs juleaften.

24. dec. 2024 kl. 11:58
GOG

Skaderamt klub skifter gammel kending ind

LYT
Del
Link
kopieret!

Emil La Cour måtte i oktober 2023 indstille karrieren efter to års kamp mod en kronisk og livstruende betændelsestilstand i tyktarmen, som han blev ramt af i efteråret 2021. Men fra januar vil han igen være at finde i truppen hos GOG.

Det meddeler klubben, da man har valgt at tage ham ind, for at hjælpe klubben, som på det seneste har været skaderamt.

- Vi er blevet ramt af skader, og for at være på den sikre side, har vi valgt at styrke os på positionen. Vi er utroligt glade for at byde Emil La Cour velkommen tilbage i GOG. Han er en ægte GOG-dreng, der kender kulturen og klubben indefra, og vi er rigtig glade for, at vi kunne få kabalen til at gå op, siger GOG's direktør Kasper Jørgensen.

- Føles fantastisk

Det er ikke kun GOG-direktøren der glæder sig til et samarbejde. Også hovedpersonen, der har spillet hele sin ungdom i klubben, ser frem til at trække i den gule trøje.

- Det føles fantastisk at skulle tilbage. Jeg har spillet i Faaborg det sidste halve år, jeg er i fin fysisk form, og alt føles godt. Jeg glæder mig virkelig meget til alt det, der venter – både på og udenfor banen. Jeg er jo en rigtig GOG-dreng, siger Emil La Cour.

Forrige år dedikerede Mathias Gidsel DM-triumfen til netop Emil La Cour, og sidste år kom han selv med på podiet. Han har altså været en stor del af klubben, trods sit alvorlige sygdomsforløb, som midlertidigt satte et punktum for elitesporten.

- Julen kom tidligt i år for mig, og det er jeg dybt taknemmelig for. Jeg har savnet det hele helt vildt – på alle leder og kanter. Jeg har været nede for at se et par kampe som tilskuer, men det er bare ikke det samme som at være en del af holdet, siger han.

24. dec. 2024 kl. 8:36

Kriminelle har fundet nye veje til at snyde dig i julen

LYT
Del
Link
kopieret!

På ti år er antallet af indbrud i julen faldet med 80 procent, viser tal fra Danmarks Statistik. Mens antallet af anmeldte indbrud i juledagene lå på 1.776 i 2013, blev der sidste år blot anmeldt 362 indbrud.

Ifølge Rigspolitiet ligger niveauet i år på samme lave niveau om end en smule højere. Politiet har indtil videre fået omkring 20 anmeldelser mere end i 2023 på samme tidspunkt, siger Christian Berthelsen, kommunikationsmedarbejder i Rigspolitiet, til TV 2.

Under corona-pandemien faldt antallet af indbrud drastisk, og det er samme lave niveau vi endnu oplever. Det skylds blandt andet at de kriminelle i højere grad begår digitale forbrydelser.

24. dec. 2024 kl. 7:00
Fyn
Ole Holbech

Efter massive overtrædelser af kontrakter for Nyt OUH - fagboss vil bruge den store hammer

LYT
Del
Link
kopieret!

De fynske bygningsarbejdere er godt og grundigt trætte af løndumping og dårlige arbejdsforhold på Nyt OUH.

Formanden for 3F's bygningsarbejdere i Odense, Torben Knudsen, vil have meget mere konsekvens. Og han er dybt frustreret.

Opsangen fra formanden kommer efter TV 2 Fyns oplysninger om massive overtrædelser af de kontrakter, som underleverandører selv har skrevet under på, at ville overholde.

Men som TV 2 Fyn har oplyst, viser en aktindsigt, at BDO har fundet både kritiske og yderst kritiske forhold i flere firmaer.

Det drejer sig blandt andet om underbetaling, skatteforhold og rod i lønsedler og timeafregning.

3F-formand Torben Knudsen mener, at firmaerne slipper for let.

- Jeg hæfter mig ved, at der ikke er givet nogle bøder, selv om firmaerne overtræder regler og overenskomster. Det er ikke godt nok, siger han.

Torben Knudsen er også dybt frustreret over, at fagforeningen skal kæmpe med Region Syddanmark for at få lov til at udføre kontrol på arbejdspladsen.

- Vi må ikke mere få adgang til de login- og logud-filer, der findes ved hovedporten. Det er et redskab, vi bruger til at tjekke om arbejdssedler stemmer med den tid, de ansatte reelt har været på byggepladsen. Nu mener regionen, at GDPR-reglerne bliver overtrådt, siger Torben Knudsen.

Striden har betydet, at både 3F og regionen har hyret advokater, der er kommet frem til forskellige konklussioner.

Sagen har været forbi 3Fs forbundssæde, der har hyret juraprofessor Jens Kristiansen, der lige som 3F mener, at Nyt OUH roligt kan fortsætte med at udlevere oplysningerne uden at komme i konflikt med GDPR-reglerne.

Torben Knudsen mener, at regionspolitikerne er alt for fraværende i debatten om problemerne på Nyt OUH.

Socialdemokraten Karsten Uno Petersen er formand for Udvalget for byggeri, indkøb og grøn omstilling, og han mener, at regionen har svært ved at agere anderledes.

Region Syddanmark
Karsten Uno Petersen, formand for Udvalget for byggeri, indkøb og grøn omstilling.

- Vi har vedtaget nogle spilleregler, som firmaerne skal rette sig efter. Hvis ikke, de gør det, bliver sagerne taget op af byggeledelsen, siger Karsten Uno Petersen.

Han understreger, at politikerne og byggeledelsen allerede har besluttet at følge byggeriet endnu tættere.

- Vi har desuden bedt om, at kontrollen skærpes. Det sker blandt andet på baggrund af sagen med Tekno Fire. Og så har vi jo jævntligt møder med 3F. Og her taler vi da sammen i en rimelig fri tone, siger Karsten Uno Petersen.


24. dec. 2024 kl. 6:00

Kold start på grå juleaftensdag

LYT
Del
Link
kopieret!

Vejret denne juleaftensdag starter med frost lokalt, men det er det tætteste vi kommer på vinterligt vejr.

Det varmer hurtigt op i løbet af formiddagen, hvor en stor del af Fyn også vil på regn. I løbet af eftermiddagen rykker regnvejret mod øst, mens temperaturerne bliver ved med at stige.

Juleaften ventes der at være overskyet og fem til seks grader varmt. Måske med enkelte regnbyger i løbet af aftenen.

Skal du køre hjem efter midnat, er det anbefalelsesværdigt at tage turen ekstra forsigtigt. Der er nemlig risiko for, at det bliver tåget ud på de små timer.

23. dec. 2024 kl. 22:20
Tim Kyhn

Asylcenter sat i bero: Syriske Shiyar så sin far dø

LYT
Del
Link
kopieret!

Syriens diktator Bashar al-Assad er ude - og den omvæltning har sat alle asylsager på asylcentret Holmegaard på Langeland i bero.

Lige nu befinder cirka 100 syriske flygtninge sig på det fynske center. En af dem er 31-årige Shiyar Mohamad Hesso. Han flygtede til Europa i 2015 efter nogle voldsomme oplevelser i Syrien, hvor han blandt andet så sin egen far blive dræbt.

Men selvom den syriske præsident er blevet væltet, vil Shiyar ikke tilbage til Syrien. I stedet håber han på en fremtid i Danmark.

- De dårlige mennesker er væk, men nu kommer der nogle andre til magten, som jeg kan se er islamistiske og det bryder jeg mig ikke om, fortæller han.

23. dec. 2024 kl. 21:35

Politiet deler tips til at holde tyven væk i julen

LYT
Del
Link
kopieret!

Det er godt gammeldags træls, at komme hjem til en husstand, som er gennemrodet af indbrudstyve. Det ved Fyns Politi, som hvert år modtager anmeldelser om indbrud i julen.

Derfor deler politikredsen nu en række tips til at holde tyven på afstand - også selvom man ikke er hjemme.

Trickene er blevet delt i et opslag på Facebook, og lyder sådan:

Hold tyven væk

  • Sørg for, at det ser ud som om der er nogen hjemme i dit hus fx ved timerstyret indendørslys og sensorstyret udendørslys.

  • Luk og lås døre og vinduer. Sørg for at have ordentlige låse på skurer, garager, værksteder m.m.

  • Sørg for at hæk, hegn og buskads ikke kan være et skjul for en tyv.

  • Opbevar/gem smykker og kontanter mindre synlige steder.

  • Tal jævnligt med din nabo. Hold øje med hinandens ejendomme og hold dig orienteret om, hvad der sker i dit lokalområde.

  • Tilmeld dig nabohjælp

23. dec. 2024 kl. 20:38

DSB melder om god stemning og mange tog til tiden

LYT
Del
Link
kopieret!

Den 23. december er ifølge DSB selv forløbet rigtig godt, selvom det er en af årets helt store jule-rejsedage.

Togene er kørt til tiden - i hvert fald mange af dem. 85 procent af passagerer er kommet frem indenfor 3 minutter af planlagt ankomsttid.

DSB fortæller også at de rejsende har sørget for god stemning i togvognene hele dagen igennem.

23. dec. 2024 kl. 19:45
Erik Jepsen/NF/Ritzau Scanpix

Det koster 8,25 kroner i strøm at stege juleanden

LYT
Del
Link
kopieret!

Det kommer til at koste cirka 8,25 kroner i strøm at stege juleanden, viser en beregning fra energisektorens brancheorganisation, Green Power Denmark.

Sidst på eftermiddagen juleaftensdag ligger elpriserne på cirka 3,30 kroner for en kilowatt-time inklusive moms, afgifter og tariffer.

Hvis anden steger i cirka tre timer i en A-mærket ovn, der kræver cirka 2,5 kilowatt-timer, vil prisen lande på cirka 8,25 kroner.

- Det er nok det, jeg vil kalde en blød mellemvare rent elprismæssigt, siger energianalytiker Kristian Rune Poulsen til Ritzau.

Sidste år kostede det ifølge brancheorganisationens såkaldte andestegsindeks 7 kroner at stege juleanden.

Men i 2021 var prisen helt oppe på 13 kroner.

23. dec. 2024 kl. 18:48
Ida Alstrup

Over en million julelys pryder lige nu Odense ZOO

LYT
Del
Link
kopieret!

I morgen aften er det juleaften, der er længe, længe til.

Og hvis du kender nogen, som synes, der er lidt for længe til, så er det heldigvis ikke alle, der er gået på ferie endnu.

For Odense ZOO har fyldt haven op med mere end en million julelys, juleboder og selveste julemanden.

Og også i morgen holder de åbent, hvor børn som voksne kan hilse på Rudolf og hans venner, inden de skal ud med gaver til verdens børn om aftenen.

Haven holder åbent fra kl. 9-14.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her