Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Anzhelika Mashchenko, der bor i Middelfart, er overvældet over den støtte, danskerne har vist Ukraine, siden krigen begyndte. TV 2 Fyn sender fredag live fra en støttedemonstration for Ukraine.
Det er væltet ind med støtte til de ukrainerne, der lige nu flygter fra krig, efter Rusland indledte en invasion af landet 24. februar.
Nogle samler tøj og medicin ind, og andre har valgt at køre til Polen for at hente flygtninge med hjem til Danmark, og nogle afholder demonstrationer.
Og selvom en demonstration i Danmark ikke ændrer meget på det geopolitiske verdensbillede, så har det stor betydning for herboende ukrainere at mærke støtten. Det fortæller Anzhelika Mashchenko, som er fra Ukraine, men bor i Middelfart.
- Jeg har de seneste syv dage snakket med mange danskere, og jeg vil gerne sige tusind tak til alle sammen. De tilbyder alt, medicin, tøj, alt muligt. Jeg har aldrig oplevet den hjælp, som vi får nu. Jeg siger til de ukrainere, jeg snakker med, at danskerne hjælper rigtig meget lige nu.
- Den værste uge i mit liv
Anzhelika Mashchenkos familie bor i Ukraine tæt ved den russiske grænse. Hun er blandt andet gået i gang med at hjælpe flygtningene, fordi hun lige nu ikke kan hjælpe sin egen familie.
- Jeg tror, det har været den værste uge i mit liv, for mine forældre er i skudlinjen.
Torsdag snakkede hun i telefon med sin mor om situationen i det krigsramte land.
- Hun sagde, hun ikke vidste, hvornår hun kunne ringe igen, fordi bomberne begyndte at falde. Hun fortalte også, at min mormors hus er jævnet med jorden, siger Anzhelika Mashchenko, der dog fortæller, at hendes mormor er i god behold.
Endelig på Fyn: Flygtninge ånder lettet op
Efter flere dages rejse og ikke mindst forvirring ankom en bus med ukrainske flygtninge til Odense fredag morgen.
Der var træthed, smil, kram og måske endda et lille glimt af håb hos de ukrainere, der tidligt fredag morgen stod af bussen i Odense.
Den var kørt fra Krakow torsdag efter at have samlet flygtninge op, der var flygtet fra det krigshærgede Ukraine.
En af de glade mennesker ombord var Mugel Ahmjad, der sammen med sin familie har taget turen til Danmark gennem Polen efter at være flygtet fra deres hjem.
- Jeg er meget glad og har det godt. Danskerne har hjulpet mig, min familie og andre ukrainere meget, siger Mugel Ahmjad efter sin ankomst.
Forsinket flere gange
Rejsen fra Krakow i Polen nåede dog at blive forsinket flere gange, da reglerne for registrerede flygtninge i landet betød, at de ikke bare kunne rejse med videre til et andet land.
Derfor måtte de to buschauffører Gitte Jul og Peter Karlsson begynde at finde flygtninge, der endnu ikke havde registreret sig som flygtninge i Polen.
Da bussen så endelig nåede den danske grænse ved Padborg havde to af de ukrainske statsborgere ombord ikke et biometrisk pas, og derfor skulle de med det samme søge asyl i Danmark.
Resten af passagerne med et biometrisk pas kunne frit rejse ind på et 90-dages turistvisum.
Mens Mugel Ahmjad og hans familie nu skal logere hos hans kusine, så bliver andre flygtninge indlogeret hos fynboer, der stiller deres hjem til rådighed indtil en anden løsning bliver mulig.
TV2 Fyn har de seneste dage fulgt tre busser, der er ankommet til Odense, Oure og Korinth.
Et ønske om at kunne gøre noget har gjort, at hun har været med til at organisere hjælp til de krigsramte ukrainere, og til dem, der kommer til Danmark. Hun har været imponeret over villigheden til at hjælpe. Ifølge flere nødhjælpsforeninger er der blevet doneret så meget tøj til de ukrainske flygtninge, at der lige nu ikke er behov for mere.
Medicin er dog noget af det, der stadig bliver efterspurgt, og her er hjælpen også hurtig at finde, fortæller Anzhelika Mashchenko.
- Vi kan skrive inde i nogle af Facebook-grupperne, hvor hjælpen organiseres, at nu mangler vi den og den medicin akut, og så er der nogen, der tilbyder det inden for 20 minutter, siger hun.
Har man selv noget, man ønsker at donere, kan man her se, hvor og hvad der bliver samlet ind til Ukraine.
Demonstration i Odense
Regeringen regner med, at 20.000 flygtninge vil komme til Danmark fra Ukraine.
I skrivende stund kan ukrainere, der kommer til Danmark, opholde sig i landet op til 90 dage. Herefter skal man enten søge om at forlænge opholdet eller søge asyl. De, der søger asyl, vil som udgangspunkt skulle bo på et asylcenter, men de, der er her uden i første omgang at søge asyl, vil skulle bo for eksempel hos private.
- Det er en god idé, men bare for en kort periode. De er meget trætte, og de vil gerne også have noget privatliv, siger Anzhelika Mashchenko.
- Det er jo okay, hvis det er en måned, men hvis man ikke ved, hvor lang tid det er, så er det noget andet.
150 radiostationer spiller sang om fred for Ukraine
Fredag morgen vil "Give Peace a Chance" kunne høres på radiostationer i mere end 25 lande i Europa.
Omkring 150 offentlige radiostationer på tværs af Europa vil fredag morgen på samme tid spille en ikonisk sang om fred.
De vil klokken 08.45 dansk tid spille John Lennons "Give Peace a Chance" i solidaritet med Ukraine, som er invaderet af Rusland.
Det oplyser European Broadcasting Union (EBU), som er den europæiske sammenslutning af public service-tv- og radiostationer.
DR-kanalerne P2, P8 Jazz, P6 Beat, P5 og P3 er blandt de 150 deltagende radiokanaler.
Sangen vil fredag morgen på kunne høres på offentlige radiostationer i mere end 25 lande. Herunder også Ukraine. Nogle kommercielle radiostationer deltager også i markeringen.
- Dette stærke opråb for fred via en ikonisk sang vil give genlyd hos millioner af lyttere, siger EBU-direktør Noel Curran.
Idéen opstod hos den tyske radiostation RBB.
- Rædslerne fra krigen mod Ukraine står klarere dag for dag. Vores solidaritet, vores menneskelighed og vores støtte er nødvendig.
- Det er et godt signal at se Europas radiostationer gå sammen for at minde os om det med denne sang. Det er en kilde til styrke og opfordrer os til at ikke at kigge den anden vej, siger RBB-chef Patricia Schlesinger.
Den offentlige radiostation Radio Ukraine ser positivt på initiativet.
- Det er ekstremt vigtigt, at Europa står sammen omkring Ukraine, siger Yurii Tabatjenko fra Radio Ukraine.
Sangen "Give Peace a Chance" blev udgivet i 1969. Det er en anti-krigssang, som John Lennon skrev, mens han var på bryllupsrejse med sin kone Yoko Ono i Montreal, Canada.
Britiske John Lennon blev dræbt af skud i 1980. Han var i mange år medlem af det populære rockband The Beatles.
Rusland invaderede Ukraine natten til torsdag sidste uge. Siden har over en million ukrainere ifølge FN valgt at flygte ud af landet som følge af krigshandlingerne.
Ukraine har cirka 44 millioner indbyggere.
TV 2 Fyn har modtaget flere henvendelser fra personer, der ønsker at huse nogle af de flygtninge, der kommer til Danmark. Hvis man selv overvejer at åbne sit hjem for flygtninge, kan man her læse, hvilke overvejelser man bør gøre sig inden.
En af måderne, mange har valgt at vise sin støtte, er gennem demonstrationer.
Fredag klokken 16 sender tv2fyn.dk live fra demonstrationen "Odense står sammen med Ukraine!", som bliver afholdt på Flakhaven i Odense.
_