Flere teenagere og unge vælger cigaretterne fra, viser undersøgelse fra Institut for Folkesundhed.
Andelen af rygere er i dag 37 procent lavere end for fire år siden for unge i 16 til 19 års alderen.
En lignende ændring er sket hos de 20- til 24-årige, hvor der er sket et fald på 26 procent. Udviklingen viser, at politiske tiltag for at begrænse rygning virker. Men knap hver fjerde ryger stadig i den aldersgruppe.
Det får Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden til at efterlyse flere indsatser, der kan nedbringe antallet af 20- til 24-årige, der ryger.
På Fyn gør UCL i Odense og i Svendborg en indsats ved at indføre et totalt rygeforbud som den første videregående uddannelse i Danmark. Forbuddet blev indført sidste år.
- Vi ønsker at støtte op om et godt og sundt studiemiljø. Vi synes, vi bidrager til en god samfundsudvikling ved at skabe gode rammer for de studerende, fortæller direktør i kompetence og organisationsudvikling på UCL i Odense, Poul Skov Dahl.
Hos de studerende er der blandede holdninger til UCL's rygeforbud.
Line Dahl Jensen mener ikke, det er på UCL, at de studerende ryger deres første cigaret.
- Det er ikke her, man bliver opfordret til at ryge. Jeg tror, det sker, når man er til fest.
- Jeg synes, det er en god idé, at man ikke bruger tobak, når man er i skole, Men folk går bare uden for skolens område og ryger, fortæller Frederik Thygesen, der er studerende på UCL i Odense.
Rygepause udenfor skolen
UCL's rygeforbud betyder, at rygepausen nu er rykket udenfor skolens område.
Det er studerende Oliver Sørensen utilfreds med.
- Der er den her sjove struktur på vores uddannelse, hvor vi ikke må ryge på uddannelsestedet. Det at ryge eller ikke ryge bør være vores valg.
UCL blander sig ikke de studerendes fritid, men rygeforbuddet forsvinder ikke.
- Vi ønsker faktisk at signalere, at det er en uddannelsesinstitution, hvor vi har et sundt og stærkt studiemiljø. Vi tror på, at det lange seje træk er vigtigt. Vi vil bidrage til en sund og samfundsmæssig udvikling, siger Poul Skov Dahl.
UCL Odense er dog opmærksomme på, at de studerende går udenfor skolens område og ryger.
Røgfri nikotin stiger
Selvom antallet af unge rygere falder, er der sket en stigning i antallet af unge, der anvender røgfri nikotinprodukter. Hver tiende ung i alderen 15 til 29 år bruger røgfri nikotin som snus enten dagligt eller lejlighedsvis, viser seneste undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen.
Det højeste daglige forbrug findes blandt de unge, der går på erhvervsuddannelse, en kort videregående uddannelse og en gymnasial uddannelse samt blandt de, der arbejder og har enten en kort eller ingen uddannelse.
Undersøgelsen viser også, at 65 procent af 15- til 17-årige selv køber røgfri nikotinprodukter, selvom det ulovligt at sælge til mindreårige.
Sundhedsstyrelsens undersøgelse peger på mere forebyggelse af børn og unges nikotinafhængig af røgfri nikotin. Det er Kræftens Bekæmpelses forebyggelseschef Mette Lolk Hanak enig i.
- Der er ikke noget som er tilnærmelsesvis ligeså farligt som rygning og slår så mange ihjel. Men vi synes ikke, at børn og unge skal være afhængige af snus eller nikotinposer. Der skal gøres mere for at forhindre børn og unge i at ryge, og forhindre dem i at tage snus eller nikotinposer.
Sidste år tog Nyborg Gymnasium beslutningen om at blive røgfri. Dermed blev det fynske gymnasie det første i Danmark, der fik eleverne til at droppe smøgerne i skoletiden.