Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Hjemløse Nicolai Hansen vidnede tidligere på året mod to Black Army-medlemmer, der havde overfaldet ham. Det har betydet, at han i dag lever et hemmeligt sted i Danmark i konstant frygt for, at banden skal finde ham.
Et ukendt sted i Danmark sidder den tidligere hjemløse Nicolai Hansen i sin skurvogn sammen med hunden Kira. Langt væk fra venner og familie på Fyn.
- Det er hårdt. Du har jo ikke nogen, du kan snakke med eller som du lige kan tage over at besøge eller som kan besøge dig. Så det er hårdt, fortæller han.
Nicolai blev afpresset af Black Army: - Jeg fortryder ikke, jeg stod frem
I december blev hjemløse Nicolai Hansen afpresset af medlemmer af Black Army. Tirsdag nægtede bandemedlem at have udsat den dengang hjemløse mand for røveri og afpresning.
En tidligere hjemløs fra Odense trodser bandegrupperingen Black Army. Onsdag falder der dom mod to medlemmer af banden, der er tiltalt for at afpresse Nicolai Hansen.
Det betyder, at han ikke længere tør opholde sig på Fyn, men tirsdag var han alligevel tilbage i hjembyen, hvor han i byretten stod frem og fortalte, at han 4. december 2016 blev afpresset, truet og slået i hovedet af tiltalte, 22-årige SD.
Ifølge anklageskriftet blev Nicolai Hansen slået i hovedet af SD, en kortklippet mand med et tydeligt ar i baghovedet, der selv i retten har bekræftet, at han er medlem af Black Army.
- Det var to slag med venstre hånd. Her, sagde den hjemløse Nicolai Hansen og pegede på sin højre tinding. Slagene var med knyttet hånd, fortalte han.
- Fucking løgner, lød det omgående fra SD, mens hans forsvarer Mie Sønder Koch tyssede på ham.
- Var du bange, spurgte anklager fra Fyns Politi, Dennis Dokkedal.
- Ja, det var jeg. Jeg tænkte bare, at jeg skulle have min hund og komme væk, sagde den hjemløse.
Nægter afpresning
22-årige SD er sammen med en 19-årig kammerat tiltalt for røveri og afpresning. De nægter sig begge skyldige. SD tilstår alene, at han ved en anden lejlighed gik rundt med en ulovlig kniv i midtbyen i Odense.
- Der var en misforståelse med, at de mente, at jeg skyldte dem nogle penge. Så fandt de ud af, at det gjorde jeg ikke alligevel, fortæller den hjemløse, der tidligere havde købt hash fra SD.
Den 4. december ville han købe 10 gram mere. Han fortalte, at han havde 1.100 kroner fra sin kontanthjælp på sig - de penge tog de tiltalte.
Desuden er de tiltalt for at true ham til, at han skulle komme tilbage med 2.000 kroner efter to timer - ellers ville de skade ham med en kniv, truede de ifølge anklageskriftet.
Opfordring: Stå frem!
Efter Nicolai Hansen havde afgivet forklaring, forlod han retsbygningen. Rystende og eskorteret af flere betjente, samt pressen og byens borgmester, der var til stede i retten og hørte den hjemløses forklaring.
- Jeg fortryder ikke, at jeg er stået frem. Men det fylder selvfølgelig noget. Jeg kan ikke længere være på Fyn, og jeg kigger mig altid over skulderen. Jeg vil aldrig være helt rolig igen, fortalte Nicolai Hansen på vej væk fra retsbygningen.
- Det er vigtigt at sige sin mening. Det er vigtigt at stå frem. Jeg har prøvet at hjælpe de andre hjemløse, siger han med en opfordring til alle andre, der føler sig truet eller afpresset af Black Army:
- De skal gå til politiet og stå frem. Jo flere, der står frem, jo bedre. Jeg troede ikke, at de ville lytte til mig. Men det gjorde de, sagde Nicolai Hansen, der håber på en hård dom til de to tiltalte.
Dommen falder onsdag eftermiddag efter yderligere fem vidner er blevet afhørt. Nicolai Hansen er ikke tilstede på retssagens sidste dag.
Skurvognen har været Nicolai Hansens hjem det seneste år. For selvom dagligdagen både er ensom og hård, ser han ikke nogen mulighed for at vende hjem.
Tilbage i juni vidnede han nemlig mod to bandemedlemmer fra Black Army. De var i retten for at have truet, afpresset og frarøvet ham hans kontanthjælp, da han tilbage i december sidste år ville købe hash af dem i Nørregade i Odense.
- De truede mig med, at jeg skulle sælge for dem og købe hash af dem, ellers ville jeg blive stukket ned og få nogle tæsk. Jeg fik to på skallen, og så husker jeg ikke ret meget mere, siger Nicolai Hansen.
Det næste, han husker, er, at han stod på politistationen for at anmelde de to bandemedlemmer. Til trods for at han var blevet truet til at lade være.
- Det gjorde jeg for at vise, at jeg ikke var bange for dem. Det de gjorde der, det skulle de straffes for. Det kan ikke hjælpe noget at gå ud og true folk, og især hjemløse, bare fordi de ikke har alverdens, siger han.
Lever i skjul
Nicolai Hansens anmeldelse og vidneudsagn har gjort, at han er gået fra en dagligdag med masser af venner og familie til nu at sidde alene i sin skurvogn kun med selskab af hunden Kira. Både ensomheden og frygten for at Black Army finder ham, fylder meget i hans hverdag.
- Nu forsøger man på at være så anonym som muligt. Man opholder sig ikke ret mange steder, for man ved aldrig, hvem der snakker, hvem der møder hvem og hvem der holder med hvem. Det er svært, at man ikke lige har dem, man kan snakke med. Det er en kamp, fortæller han.
Black Army til hjemløse: - Giv os penge eller bliv pusher
De hjemløse i Odense bliver afpresset af Black Army til at udlevere deres penge. Hvis ikke de gør det, får de tæsk.
De fleste hjemløse glæder sig til den sidste hverdag i måneden, for så får de udbetalt deres kontanthjælp. Det har Black Army nu fundet ud af, så medlemmerne af grupperingen er begyndt at true sig til de socialt udsattes udbetalinger.
En af dem, der har oplevet det, er Ole. Han fortæller til TV 2, at han i december blev overfaldet lige efter, han havde hentet sin kontanthjælp.
- De ville have mig til at sælge hash. Jeg er selv hashmisbruger og har et godt netværk, så de mente, at jeg ville være den perfekte pusher for dem. Men det ville jeg ikke. Så truede de mig med tæsk og med en kniv og sagde, at jeg skulle give dem mine penge. Jeg blev så bange, at jeg gav dem mine 1.900 kroner, som jeg lige havde fået i kontanthjælp, fortæller Ole.
Ole fik alligevel et par på hovedet, og derfor valgte han efterfølgende at melde det til politiet. Han frygter for repressalier, men han mener alligevel, at det er vigtigt at gøre det, for ellers kommer det til at ramme flere.
Flere anmeldelser
Hos Fyns Politi har man indtil nu fået tre-fire anmeldelser fra socialt udsatte, og politiet er ikke i tvivl om, at det er banderne, der står bag de nye overfald på og trusler mod de hjemløse.
- Det er det samme billede, vi ser – de socialt udsatte bliver udsat for trusler og har reelt valget mellem at betale eller at starte en pushervirksomhed, fortæller Lars Bræmhøj, Politiinspektør, Fyns Politi.
Han håber, at flere vil melde overfaldene til politiet.
Hos Kirkens Korshær er man heller ikke i tvivl om, at problemet eskalerer lige nu, og at det er helt afgørende, at der bliver sat en stopper for det.
- Vi har lige nu 30-40 socialt udsatte, som er blevet passet op af Black Army. Og de er jo frygtelig bange efterfølgende og føler sig ikke trygge nogen steder, siger Heinz Wolf, Leder af Kirkens Korshær i Odense.
Han efterlyser hjælp til de få mennesker, som har modet til at melde overfaldene.
- Vi skal have en slags exitpakke til dem, der melder det, så de kan føle sig sikre, hvis de melder nogen, siger han.
For Ole er hverdagen nu endnu mere usikker.
- Jeg er bange, men hvis jeg ikke holder fast, så vinder de, og det skal de ikke, fastslår Ole.
Ole har valgt at være anonym af frygt for nye overfald. Hans rigtige navn er redaktionen bekendt.
Til trods for ensomheden og den konstante frygt, så fortryder Nicolai Hansen ikke, at han stod frem og vidnede mod Black Army.
- Det har været kampen værd. Det har været det bedste, jeg har gjort, og jeg fortryder det ikke. Selvom man har mistet venner og bekendte, så har det været den kamp værd.
Nu håber Nicolai Hansen, at hans kamp kan betyde, at det i fremtiden bliver mindre farligt at stå frem og vidne mod banderne. Han efterlyser, at politikerne vil skabe bedre vilkår for folk, der ønsker at vidne, og at de vil forbedre vidnebeskyttelsesprogrammerne.
- Det kan ikke passe jo. Det kan jo ikke passe, at man bliver nødt til at flytte fra sin egen by, fordi man melder det som enhvers borgerpligt. Jeg føler, at det er enhver borgers pligt at melde et overfald.
Se hele Nicolais historie på TV 2/Fyn tirsdag klokken 19.30.