Marts 2022 bød på den største stigning i forbrugerpriserne i mere end 35 år.
Især priserne på el, brændstof, fødevarer og gas er i øjeblikket på himmelflugt, og det kan mærkes på Aalundgaard i Aarup. Ejeren bruger dagligt omkring 1.000 kroner for, at det kan køre rundt.
- Jeg bærer penge på arbejde dagligt lige nu. Faktisk bærer jeg næsten 1.000 kroner ud i staldene for at gå på arbejde, så det er meget negativt, siger Henrik Pihl Winterø, som producerer skrabeæg.
Som situationen er lige nu kan indtjeningen fra æggene kun dække foderomkostningen på Aalundgaard. Mens penge til energiomkostninger og løn til ansatte skal findes andetsteds.
- Der er ikke nogen ægproducenter, der kan blive ved med at holde til det her og bære penge på arbejde dagligt, siger han.
Ukraine, der inden Ruslands invasion var EU's største ægleverandør, var sammen med netop Rusland med til at forsyne en stor del af verden med blandt andet hvede og majs. Netop hvede og majs, der blandt andet bruges i foderet til høns, er derfor steget markant i pris.
48 kroner for otte æg
Direktør i Vestjyllands Andel, Steen Bitsch oplyser til DR, at han forventer, at prisen per æg kan komme op mellem seks og syv kroner. Til sammenligning koster et æg i dag gennemsnitligt 1,50 kroner.
En bakke med otte økologiske æg kan ifølge ham komme op og koste 48 kroner.
Selv om en prisstigning er nødvendig for, at æggeproducenterne kan overleve, tvivler Henrik Phil Winterø på, at prisstigningerne bliver så drastiske.
- Hvis priserne stiger betragteligt i butikkerne, vil salget falde, fordi der vil være nogle, der vælger æg fra. Og det vil skabe et nyt problem med overskudsæg, som vi heller ikke er interesseret i, forklarer Henrik Phil Winterø.
I kølvandet på to års coronapandemi var priserne i starten af året steget betragteligt, og det er netop efterslæbet af covid-19, man oplever nu. Derfor kan man ifølge cheføkonom i Landbrug og Fødevarer Martin Kristian Brauer forvente, at stigningerne fortsætter i mange måneder.
Prisstigningerne har allerede resulteret i en konkurs for en æggeproducent på størrelse med Henrik Phil Winterøs.
Udsigten til et år med underskudsforretning er dog ikke nok til at tage modet fra Henrik Phil Winterø, der er optimistisk omkring fremtiden.
- Lige nu er det rigtig træls, men jeg tror på, at pilen nok skal vende. Jeg har en forventning om, at pakkerierne og grossisterne finder hinanden, og at vi nok skal få balance i regnskabet igen, siger han.