18.000 festede på Heartland: Greven vil have endnu flere
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Vært og medarrangør greve Michael Ahlefeldt er begejstret over årets Heartland Festival og ser frem til at endnu flere får mulighed for at komme på Heartland.
Iført stråhat og med et glas isvand i hånden er greve Michael Ahlefeldt på vej rundt på Heartland. Som han er det flere gange om dagen.
- Jeg er vildt glad for det, jeg ser. Her er smilende, kyssende, glade mennesker. Og prøv at se, hvor rent her er. For lidt siden så jeg en mand, der stod og røg. Da han var færdig kiggede han efter et sted at smide skoddet. Så gik han 15 meter hen til en skraldespand og kom af med det, siger ejeren af Egeskov Slot, og dermed vært og medarrangør, greve Michael Ahlefeldt.
Festival tredobler deltagerantallet på tre år
Det startede som en havefest for 6.000 mennesker for tre år siden. Torsdag slår Heartland Festival dørene op for 18.000 festivalgæster.
På tre år har Heartland Festival på Egeskov i Kværndrup tredoblet antallet af billetter.
I 2016 nød 6.000 gæster de smukke omgivelser på slottet, og året efter ville 12.000 være med.
Dengang kunne festivaldirektør Ulrik Ørum-Petersen melde alt udsolgt inden festivalen gik i gang - næsten. Kun få søndagsbilletter var stadig til salg, da portene blev åbnet til Egeskov Slot.
I år ser det ud til, at Ulrik Ørum-Petersen og det øvrige Heartland-hold igen kan melde udsolgt. Endda på trods af, at der i år er sat endnu flere billetter tilsalg. Ifølge TV 2/Fyns oplysninger besøger 18.000 inklusiv 4.000 frivillige festivalen - tre gange så mange som i festivalens første år.
Billetter til fredagen, hvor blandt andre fynske Mø, Van Morrison og C.V. Jørgensen optræder er allerede udsolgt. Det samme er festivalens partoutbilletter.
Hovedstaden er vild med Heartland
En stor del af gæsterne har adresse i København og tager Storebæltsbroen over for at lytte til musik og samtaler, mens kølig rosé eller fadøl skvulper i glasset, det viser statistik fra festivalens to første år.
- Det er vidensbegærlige mennesker, der har et aktivt forbrug af kunst og kultur, og de kan både lide fællesskab og fest, sagde Ulrik Ørum-Petersen sidste år.
Dengang viste undersøgelsen, at mellem 40 og 45 procent af gæsterne til den sydfynske festival kom fra Storkøbenhavn. Næsten lige så mange af gæsterne var fra Fyn, mens jyderne udgjorde 15 til 17 procent.
Den sidste procentdel kommer fra udlandet.
Han var glad, da Heartland begyndte med 6.000 gæster. Det samme var han, da 12.000 lagde vejen forbi sidste år. Men hvad med nu? Hvor 14.000 betalende gæster og 4.000 frivillige har brugt og slidt på hans haver og marker.
Plads til 25.000
- Vi laver Heartland i respekt for historien og naturen. Og det er gået rigtig godt. Her er plads til flere. Jeg tror, at vi ender på 25.000 gæster, når vi finder den endelig form, vurderer Michael Ahlefeldt.
Han har da også adskillige hundrede hektar jord lige i nærheden, som Heartland kan vokse på. Med et nik med hovedet peger han mod nord.
- Jeg har også jorden den vej. Så vi har plads nok, smiler han.
Videoquiz: Kender du telttypen?
Hvilken festivalgæst bor i et telt med walk-in closet? Og hvem har købt deres topersoners telt i Harald Nyborg. Gæt med i festivalquizzen: Kender du telttypen?
TV 2/Fyn har allieret sig med de to festivaltelt-eksperter Signe og Michael. Deres opgave er at gætte, hvem der bor i tre meget forskellige telte i campingområdet på Heartland Festival.
Se quizprogrammet øverst i denne artikel og se, om du er lige så skrap til at gætte en telttype, som vores to eksperter.
Udover at lægge jord til, åbner han også sit private hjem, slottet, for en række af årets kunstnere.
Slottet er frirum
- Den anden aften kom jeg hjem ved totiden om natten. Der sad gæsterne i min dagligstue og nød noget rødvin. Der måtte jeg da lige blive hængende end halvanden time, røber Michael Ahlefeldt.
Slottet agerer dermed frirum for kunstnerne. Ingen andre får adgang til det i de dage festivalen varer. Sådan har det været de to første år, og sådan bliver det også fremadrettet.
- Selv store verdenskunstnere bliver benovede, når det går op for dem, at det er vores private hjem, vi åbner. Så sker der et eller andet, og så bliver det pludselig meget hyggeligt, slår greven fast, inden rundturen mellem boder, telte, scener og 18.000 festivalgæster fortsætter.
Heartland Festival meldte onsdag inden festivalen udsolgt for partout- og fredadgsbilletter.
Festivalchef: Fra næste år begynder vi at tjene penge
Festivaldirektør Ulrik Ørum er positiv overrasket over økonomien ved årets festival, men har selv været irriteret over lyden til visse koncerter.
Skyggepladserne er optaget i området ved Heatlands største scene. Her, midt på dagen, plejer gæsterne enten kroppen efter gårsdagens udskejelser eller lader op til festivalens sidste dag. En mand står midt i solen og gør en foreløbig status over Heatland 2018. Det er festivalens direktør.
- Vi er godt tilfredse. Med hensyn til mad og drikke ligger vi 30 procent over det forventede i salg. Det er rigtig godt og giver forhåbning om, at vi fra festivalen næste år kan begynde at tjene penge, siger Ulrik Ørum-Petersen.
Festivalplads fungerer
Ulrik Ørum-Petersen er også godt tilfreds på en andet område, nemlig hvordan hele området har fungeret efter vokseværket fra 12.000 gæster i 2017 til 18.000 i år.
- Pladsen har fungeret rigtigt godt. Der er ikke for lange køer ved madboder og bartelte. Jeg ved godt, at der i campinområdet har været lange køer til badene, men det vil der altid være, selv om vi sætter, 200, 300 eller 500 bade op. Det har folk taget positivt, mener Ulrik Ørum.
Til gengæld har festivalen måttet lytte til massiv kritik omkring parkeringsforholdene. Ligesom både anmeldere og publikum har raset over lydforholdene til koncerterne.
Styr på parkeringsforholdene
- Parkeringsforholdene kan vi planlægge os ud af næste år. Det skal nok blive bedre, siger han, og tager en dyb indånding, mens han står i solen tæt på den store scene.
- Det med lyden er lidt vanskeligt. Kunstnerne har deres egne lydfolk med. Jeg var selv overrasket over, hvor lavt det begyndte til både Van Morrisson og TheThe. Vi fik dem overtalt til at skrue op i slutningen af koncerterne, men jeg tror, de er vant til at spille lavere i deres respektive hjemlande England og USA.
Gennem alle tre festivaldage har Faaborg-Midtfyn kommune været til stede med 60 frivillige, der har ageret ambassadører for festivalens hjemkommune. Udover det bidrager kommunen hvert år med et økonomisk tilskud på en million kroner. Noget folkene bag Heartland håber fortsætter.
- Det er jo en politisk beslutning, der skal ligge bag. Men jeg håber og tror, at vi kan fortsætte samarbejdet, siger festivaldirektøren.