Mogens vil have filippinere hertil som sosu'er - dårlig idé, siger fagforbund

Hverken ældrerådmand Søren Windell eller fagforbundet FOA mener, det er en god idé, hvis fremtidens mangel på sosu-assistenter løses ved at få filippinere til landet for at gøre arbejdet.

I den nærmeste fremtid vil antallet af ældre stige, og der bliver samtidig færre varme hænder til at tage sig af dem.

Der skal uddannes 3.000 flere social- og sundhedsassistenter om året de næste 25 år, vurderer Kommunernes Landsforening, og det er ingen hemmelighed, at flere fynske kommuner har svært ved at rekruttere ansatte i ældreplejen.

Mogens Kirk fra Odense er dog kommet et forslag til TV 2 Fyn.

- Der mangler rekruttering, men ingen vil tage arbejdet. De unge vil ikke, da det ikke er attraktivt eller ses som en karrieremulighed, så hvorfor ikke gøre det langt lettere for eksempelvis kompetente fillippinere at komme hertil og tage en sosu-uddannelse, spørger Mogens Kirk fra Odense.

Ældrerådmand: En smule udfordrende

Med andre ord kan man altså i hans øjne løse rekrutteringsproblemer i Danmark ved at lade udlændinge komme til landet og tage de mange ledige stillinger, der er i ældreplejen.

- Alle gode forslag skal der kigges på, men jeg tror, det kan være en smule udfordrende, hvis der er nogen, der skal flyves ind så langt væk fra, siger Søren Windell (K), der er ældre- og handicaprådmand i Odense Kommune.

Kom og vær med: Kan vi gøre det lidt bedre?

Han ser hellere, at fremtidens social- og sundhedsassistenter findes i nærmiljøet.

Langt væk fra familien

Søren Windell peger på, at der er en stor gruppe mennesker i Danmark, som står uden for arbejdsmarkedet, så det ville være bedre for samfundet, hvis de ledige danskere kom i job.

Det kan eksempelvis også være østeuropæere, der bor i landet, og hvor manden er kommet hertil for at arbejde i byggebranchen, men hvor kvinden ikke er kommet i arbejde endnu.

- Der er intet problem i at give arbejdet til filippinere, men det er langt væk fra familien, og der er andre lande, som ligger tættere på, siger Søren Windell.

FOA: Ekstra uddannelse og kulturforskel

Hos fagforbundet FOA, der organiserer kommunalt ansatte i Danmark, mener man som udgangspunkt ikke, det er en god idé, for det vil kræve alt for meget ekstra uddannelse, og sprogbarrieren er for stor.

- Filippinere kommer fra en helt anden kultur i forhold til at komme til Norden, Danmark eller Fyn, fordi vi arbejder meget reflekterende og meget selvstændigt. En social- og sundhedsassistent i Danmark skal kunne reflektere og stille spørgsmålstegn ved det, man ser, siger Christina Bank, der er uddannet social- og sundhedshjælper og sektornæstformand i FOA Odense. 

- De er vant til i deres kultur at sige ja. I vores kultur skal man også kunne sige nej, forklarer hun.

Filippinere er vellidte og omsorgsfulde

Der er som sådan ikke noget i vejen med at gøre brug af filippinere i ældreplejen, men det er vigtigt, at de lærer dansk og forstår kulturen i Norden.

- Når de er uddannet, er de meget vellidte medarbejdere, for de er meget omsorgsfulde, siger Christina Bank.

Uanset hvad er der en sprogbarriere, hvis man ønsker at ansætte nytilkomne udlændinge i danske job.

Hvis en gruppe filippinere kom til Danmark, vil de, før de ville kunne begynde på social- og sundhedsuddannelsen, skulle på sprogskole for at lære dansk. Selv om de lærer en smule dansk, er det sjældent nok, advarer Christina Bank.

Tema: Hvem skal passe farmor?

- Når man har fået 02 i dansk, boner du ud og har adgang til en social- og sundhedsuddannelse. Problemet er, at 02 i dansk ikke er ensbetydende med, at du har et forståeligt dansk, siger Christina Bank.

Her er de andre løsninger

FOA ser hellere, at man finder løsningen blandt de ledige på arbejdsmarkedet, eller hvis der er danskere, der ønsker at skifte branche. Der skal måske også kigges på lønnen, især ved de unge elever.

Søren Windell er enig i, at det skal gøres mere attraktivt at være social- og sundhedsassistent, hvis rekrutteringsproblemerne skal løses.

- Det handler om et godt arbejdsmiljø. Det skal være sjovt at gå på arbejde, og når man går hjem, skal man ikke ærgre sig over, at man har ikke givet fru Hansen den tid, hun skulle have, siger Søren Windell.

Sker det, er der for mange, der mister arbejdsglæden, og det ville være bedre at skaffe personalet i ældreplejen flere kollegaer, så sygdomsfraværet kan komme ned, og faget som helhed bliver talt op.

I Odense vil der i løbet af de næste ti år komme 46 procent flere ældre inden for kommunegrænsen. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

    Oversigt