Fynboer får svar: - Er affaldsspande i plastic en god ide?

Mette J. Pedersen fra Hesselager undrer sig over, om alle de affaldsspande lavet i plastic, man sorterer sit affald i, er en god ide for miljøet.

Vi kender dem allesammen, de sorte og grønne spande. De affaldsspande, vi skal sortere vores affald i.

Mette J. Pedersen fra Hesselager bruger dem som alle andre, men de mange plasticspande har fået hende til at undre sig, om de nu også er så gode for miljøet.

- Der hvor jeg bor har vi to store containere til dagrenovation og madaffald, og så har vi to mindre til papir og pap og glas og metal. Men de står jo ved alle husstande, så det er jo utrolig meget plastic, der er gået til at lave dem, siger hun.

FYNBOER FÅR SVAR

Genbrugsplast

Selvom der er anvendt meget plastic til fremstillingen af de mange affaldssorteringsspande, er plasticforbruget måske ikke helt så skræmmende, som Mette J. Pedersen kunne frygte.

Ifølge Ole Ølund, der er direktør i Vand og Affald i Svendborg Kommune, er affaldsspandene lavet af tæt på 95 procent genbrugsplast.

En del af gevinsten ved at sortere affald fra husholdingen er, at man kan genanvende en større del af det, man putter i spandende, og her er der også en gevinst for miljøet, siger Ole Ølund:

- Vi har lige opgjort genanvendelsesprocent for sidste år, og den var på 34 procent for dagrenovation. Og nu er vi oppe på 55 procent. Så vi oplever, at de nye ordninger virker. 

Overordnede miljømæssige fordele

Miljøstyrelsen siger til TV 2 Fyn, at der i Virkemiddelkatalog for øget genanvendelse af husholdningsaffald og lignende affald er fundet overordnede miljømæssige fordele ved at affaldssortere, fordi den øgede genanvendelse betyder, at man reducerer miljøbelastningen, når man erstatter nye materialer med genbrugsmaterialer.






Oversigt

    Oversigt