Fynsk bryggeri er gået konkurs
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Munkebo Mikrobryg ApS trækker stikket efter et par vanskelige år under coronapandemien.
Det er slut for Munkebo Brewery på havnen i Odense. Det oplyser folkene bag på Facebook.
Her skriver de, at coronapandemien har kostet så meget på bundlinjen, at der er indgivet konkursbegæring.
"Efter 2 års nedlukning, hvor vi ikke kun mistede vores direkte indtægt, men hvor vores kunder også var lukket ned, for at beskytte samfundet mod corona, har været for hårdt for os, og vi har ikke kunnet rejse os derfra".
Stor konkurs sætter letbane-strid på pause
Mandag blev storentreprenøren Barslund erklæret konkurs. Barslund har anlagt flere kilometer vej, cykelstier og fortove for Odense Letbane.
Barslund meddelte først på eftermiddagen mandag, at virksomheden var erklæret konkurs. Barslund er - eller har været - en af landets største jordentreprenører, og har blandt andet stået for al etablering af veje, cykelstier og fortove på strækningen mellem Odense Banegård og idrætsparken i Bolbro i forbindelse med byggeriet af Odense Letbane.
Netop det arbejde udløste en strid mellem Odense Letbane og Barslund. Barslund mente at have et tilgodehavende hos Odense Letbane og argumenterede med, at letbanen ikke havde været præcise nok i udbudsmaterialet.
Odense Letbane tager mandagens besked om storentreprenøren Barslunds konkurs til efterretning. Det vil herefter være op til boet efter virksomheden at vurdere, hvorvidt dialogen mellem parterne skal fortsætte, oplyser presseansvarlige Flemming Ø. Pedersen på vegne af letbanen.
Kurator: Det løber ingen steder
Der er udpeget to kuratorer af konkursboet; Christian Jul Madsen fra Kromann Reumert og Henrik Steen Jensen fra Holst Advokater. Sidstnævnte siger i en kort kommentar til TV 2 Fyn.
- Jeg ved, der en diskussion eller, om man vil, en tvist. Mere ved jeg endnu ikke. Det bruger jeg ikke energi på nu. Det løber ingen steder.
- Jeg fokuserer på virksomhedens daglige drift, og om vi kan finde vej der. Så må det andet komme senere. Det er rækkefølgen nu, siger advokat Henrik Steen Jensen.
Strides også med spansk hovedentreprenør
Ifølge Ritzau er tvisten med Odense Letbane ikke den eneste som Barslund har haft kørende.
Således skriver Ritzau, at Barslund har haft "en stribe kostbare tvister og et svensk motorvejsprojekt, som økonomisk var kørt helt af sporet".
Striden med Barslund er ikke den eneste, som Odense Letbane er havnet i. For godt halvanden måned siden kunne TV 2 Fyn fortælle, at der er opstået en økonomisk strid med spanske Comsa, der er hovedentreprenør på det enorme anlægsprojekt i Odense.
Comsa har rejst et "væsentligt ekstrakrav", som Odense Letbane kalder det. Kravet kan gå ud over den samlede økonomi for Letbane-projektet, der har en samlet anlægspris på 3,6 milliarder kroner. For kravet fra Comsa er større end de reserver, som Odense Letbane har liggende.
Odense Letbane mener dog ikke, at Comsa har dokumentation for deres krav.
Der står videre, at det er håbet, at "værdierne kan bliver solgt videre til den rette", og at det vil "betale mest muligt til vores kreditorer, så vi får det afviklet på en ordentlig måde".
Opslaget afsluttes med en tak til alle som har støttet Munkebo Brewerys bar på Odense Havn.
Munkebo Brewery er kun et af flere navne, som bryggeriet kendes under. På Facebook er navnet Small Craft Distillery & Brewery, mens det er Munkebo Mikrobryg ApS, som står bag det hele.
Munkebo Mikrobryg ApS er hjemmehærende i Kerteminde og blev stiftet i 2013. Siden har man brygget øl og destilleret spiritus, som er blevet solgt i både Danmark og udlandet.
I efteråret 2018 oplevede bryggeriet at blive internationalt anerkendt for sin øl Scotch Strong Ale.
Øllen fra Munkebo Mikrobryg ApS er blevet optaget i bogen “The World’s Best Beer”, der beskriver og kårer 2.000 af de bedste øl i verden.
Scotch Strong Ale er ikke bare blevet kåret som den bedste øl i Danmark, men som den bedste i hele Skandinavien.
TV 2 Fyn har mandag aften forsøgt at få en kommentar fra Claus Rosensparre fra Munkebo Mikrobryg.
Julefrokoster rammes af massive aflysninger:
- Jeg sover ikke så godt om natten
DOK5000 i Odense holder fredag aften julefrokost for 300 gæster - der skulle have været 900 personer.
- Jeg sover ikke så godt om natten.
Sådan siger administrerende direktør hos DOK5000 i Odense og tilføjer:
- Det er en knivsæg. Både hvad økonomien og æren i at levere håndværket og en god fest angår.
Det der holder direktøren vågen er en stigende bekymring blandt fynboerne for, at blive smittet med coronavirus.
Den utryghed ved coronasituationen rammer nemlig de planlagte forventninger til årets julefrokoster.
Og det mærker man hos DOK5000 på havnen i Odense. Her modtog man allerede fredag i sidste uge aflysninger af to store arrangementer.
- Om morgen blev der aflyst to arrangementer med i alt 650 mennesker, fortæller administrerende direktør Andreas Lynnerup.Det er en knivsæg. Både hvad økonomien angår og æren i at levere håndværket og en god fest, siger Andreas Lynnerup.
Men det er ikke stoppet der. Andreas Lynnerup fortæller, at det fortsat er væltet ind med aflysninger.
Således skulle der i aften, fredag, have været 900 feststemte julefrokostgæster til den første af i alt seks aftener med julefrokoster.
- Den seneste halvanden uge er der kommet aflysninger. Vi har 1.050 pladser, og i aften er vi nede på 300 gæster, fortæller direktøren og forklarer:
- Det er personalegruppen eller ledelsen, som aflyser, og det handler om bekymring for den stigende smitte.
Vask hænder, sprit af og hold afstand
Antallet af smittede med coronavirus har længe været stigende, og har den seneste lille uges tid på landsplan ligget på omkring 4.000 nye smittede om dagen.
På Fyn har tendensen været den samme, og siden den 1. november er smitten tredoblet til lige omkring 2.000 over de seneste syv dage.
Samtidig har sundhedsmyndigheder igen og igen italesat det fornuftige i at holde afstand, spritte af og vaske hænder. De foranstaltninger er også en del af DOK5000's julefrokoster.
- Vi har justeret vores planer for julefrokosterne efter omstændighederne, skærpet vores anbefalinger til gæsterne og skærpet vores måde at styre det på.
- Vores tjenere skal gå med mundbind og handsker, når de går med mad, og alle gæster skal have coronapas, fortæller Andreas Lynnerup.
Tiltagene betyder også, at gæsterne er delt op i borde i de grupper, de er tilmeldt, og der er stillet håndsprit frem til alle.
- Folk skal være trygge, når de er hos os. Vi afholder den fest, som vi har lovet, og de 300 (fredag aftens gæster, red.) skal nok få et brag af en fest, siger Andreas Lynnerup.
Omkostninger er der stadig
Men selv om DOK5000 sikrer, at der vil være fest, selv når antallet af gæsterne er skåret ned med 60-70 procent, så koster det på økonomien.
- Vi er bundet af kontrakter til leverandørerne. For eksempel skal bandet have det samme honorar, så det er ikke omkostningsfrit, siger Andreas Lynnerup.
Han kan dog glæde sig over, at flere fortsat gerne vil holde fest i DOK5000. Når der er kommet aflysninger, så har man nemlig tilbudt at ombooke til arrangementer næste år.
- Vi har ombooket flere til vores tema-fester i 2022. Det er oktoberfest, påskefrokost og afterskiparty. Det er der flere, der har taget imod, fortæller Andreas Lynnerup.
Han fortæller videre, at aflysningerne ikke kommer som den helt store overraskelse.
- Vi havde nok luret, at det ville komme, og havde forberedt forskellige scenarier. Så vi var forberedt - så meget man nu kan være.
Aflysninger eller ej, så fastholder DOK5000 altså at afvikle de bestilte julefrokoster i dag, i morgen og de kommende to weekender.
DOK5000 er en del af koncernen Nordic Liquid Group og Danish Event Group, som har hovedkvarter i henholdsvis Middelfart og Aalborg.