Flere i job: Nu daler ledigheden i Odense
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Odense Kommune har længe kæmpet med at få bragt den høje ledighed ned. Nu ser det endelig ud til at gå den rigtige vej.
I Odense Kommune har ledigheden længe ligget langt over landsgennemsnittet. Men ifølge de nyeste ledighedstal fra Danmarks Statistik ser det nu ud til at gå den rigtige vej. I august 2017 var 6,2 procent af den samlede arbejdsstyrke i Odense udenfor arbejdsmarkedet, men det tal er i september faldet til 5,9 procent. Det svarer til, at 5.402 personer står uden arbejde.
Faldet i ledighed sender Odense Kommune fra en andenplads til en syvendeplads på listen over kommuner med højest ledighed. Og det glæder Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), som mener, at faldet i ledigheden skyldes, at byrådet tidligere i år satte 72 millioner kroner af til at hjælpe ledige i job.
- Jeg tror faktisk, at det er de ting, der begynder at virke nu. Så det er måske den nyhed, vi har ventet allerlængst på i Odense Kommune. Nu kan vi se, at nu rykker det, fortæller borgmesteren.
Stadig over landsgennemsnittet
Odense investerer millioner i at få ledige i beskæftigelse
Odense Byråd har vedtaget at bruge 72 millioner kroner på at få ledigheden i Odense bragt ned. Odense Kommune har landets næsthøjeste ledighed på 6,3 procent.
I en tid hvor hver en krone vendes i de kommunale budgetter, vedtog Odense Byråd onsdag eftermiddag at investere 72 millioner kroner i at nedbringe byens ledighed. Vi har ikke råd til at lade være, lyder det fra Borgmester Peter Rahbæk(S) Juel og Beskæftigelses- og Socialrådmand Steen Møller(K).
Selvom Odense Kommune er inde i en rivende udvikling, hvor byen udvikles og transformeres i stor hast, har Odense dog en altoverskyggende udfordring, fordi ledigheden er landets næsthøjeste med en ledighed på 6,3 procent.
I budgettet for 2017 afsatte Odense Byråd 50 millioner kroner til at nedbringe ledigheden, men på dagens byrådsmøde valgte politikerne at afsætte yderligere 22 millioner, så den samlede investering når op på 72 millioner kroner.
- Ledigheden er et helt afgørende problem for Odense, derfor valgte vi også at finde ekstra penge, så vi kunne iværksætte alle de tiltag, som forvaltningen har fremlagt for os. Nu handler det om at få ansat de nødvendige medarbejdere og få ledigheden ned på niveau med landsgennemsnittet, siger borgmester Peter Rahbæk Juel.
14 projekter til at få ledige i arbejde
De 72 millioner kroner investeres i 14 projekter, der hver især skal bringe ledige tættere på arbejdsmarkedet.
- Situationen i Odense er desværre ikke blevet bedre, siden byrådet vedtog budgettet for 2017 - tværtimod. Vi har i dag landets næsthøjeste ledighed, og vi skylder både vores ledige og det lokale erhvervsliv at yde en ekstraordinær indsats. Investeringen tjener hurtigt sig selv hjem igen og vi har ikke råd til at lade være. Jeg havde gerne set, at vi havde investeret endnu mere, men vi er med dagens beslutning kommet godt i gang, siger rådmand Steen Møller
De 14 projekter indebærer blandt andet opkvalificering af ledige, så deres kompetencer matcher virksomhedernes behov for arbejdskraft; et efterværn, der skal sikre, at de, der forlader ledighedskøen ikke vender hurtigt tilbage; flere mini-fleksjob og mini-jobmesser; og en HR-funktion, der blandt andet skal hjælpe virksomheder med alt det administrative arbejde, så de har nemmere ved at tage ledige ind i virksomhedspraktikker og løntilskud.
Otte af de 14 investeringsprojekter er en udløber af Beskæftigelses- og Socialudvalgets arbejde, mens seks af projekterne har rod i anbefalingerne fra Beskæftigelses Task Force Odense - udvalget med tidligere skatteminister Carsten Koch i spidsen.
De 14 investeringsprojekter betyder, at Beskæftigelses- og Socialforvaltningen har brug for yderligere 70 medarbejdere henover de næste par år. De første 36 er allerede blevet ansat og yderligere forventes ansat inden sommerferien.
Det er første gang siden 2009, at ledigheden i Odense sniger sig under seks procent. Men på trods af faldet, er ledighedstallet i kommunen stadig over landsgennemsnittet. På landsplan ligger ledigheden på 4,4 procent, og derfor er borgmesteren også klar over, at der fortsat skal arbejdes for at få tallet for Odense ned.
- Vi skal holde fast. Vi må ikke tøve med at skabe vækst og arbejdspladser. Og så skal vi investere i de ledige, så de kan blive opkvalificeret og få den hjælp, der skal til, så de kan gå ind og passe de job, der er, siger Peter Rahbæk Juel.