Flere partier: Der er sparet for meget på Faaborg-Midtfyns ældre
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Faaborg-Midtfyn Kommunes udgifter til ældre er faldet med 22,2 procent siden 2007. Enhedslistens Morten Schjøtt er klar til at hæve skatten for at få bedre råd til ældrevelfærd. "Der er alligevel ikke en kat, der ved, hvad de betaler i kommuneskat," lyder argumentet.
Hvis det står til kandidaterne til Faaborg-Midtfyn Kommunes nye byråd, så skal forholdene for de ældre forbedres væsentligt i næste valgperiode.
- Jeg synes, vi har sparet rigeligt på de ældre. Jeg tror, at noget af den dårlige stemning i kommunen skyldes, at det er blevet sværere for personalet at nå at varetage deres opgaver, siger Morten Schøtt, Enhedslistens kandidat fra Ryslinge og nuværende medlem af byrådet.
Han mener, at den oplagte løsning er at sætte kommune-skatten op.
- Vi er parat til at hæve skatten. Folk vil hellere betale lidt mere i skat, hvis de til gengæld kan føle sig sikre på et rimeligt service-niveau, siger Morten Schjøtt og tilføjer:
- Der er alligevel ikke en kat, der ved, hvad de betaler i kommuneskat.
I Faaborg-Midtfyn Kommune betaler borgerne 26,1 procent i kommuneskat.
Dermed ligger kommunen væsentligt over Odenses 25 procent og Middelfarts 25,80 procent. Helt på linje med Assens. Men under Nyborg, Svendborg og Langeland, hvor sidstnævnte er højdespringer med 27,8 procent.
Tillidsmand: De ældre mærker ikke noget
Besparelser på ældreområdet betyder dog ikke nødvendigvis, at de ældre oplever forringelser i velfærden.
Michael Andersen er Sosu'ernes tillidsrepræsentant i Faaborg-Midtfyn.
- Det er ikke mit indtryk, at besparelserne er gået ud over kernevelfærdsopgaver. At der er ældre borgere, som ikke får en ren ble på, når de har behov for det, siger han og fortsætter:
- Men som personale oplever vi, at vi skal løbe hurtigere. Der kommer hele tiden nye tiltag, så vi kan blive lidt mere effektive. Så jeg tror i første omgang, at besparelserne er en faglig udfordring for os medarbejdere, siger Michael Andersen.
Alle er med: Budgettet på plads i Faaborg-Midtfyn
For første gang siden 2013 er alle kommunalbestyrelsens partier med i Faaborg-Midtfyn Kommunes budgetforlig. Der er penge til at udvikle velfærden og til langsigtede investeringer.
Fredag landede alle partier i Faaborg-Midtfyn Kommune i fuld enighed et budget for 2018. Det er første gang siden 2013 at alle partier med i forliget om kommunens økonomi og dermed det sigte, som der skal arbejdes med i de kommende år.
Som en række andre kommuner, der i disse uge vedtager nye budgetter, er der også i den sydfynske kommune fokus på velfærden. Således er der er modsat tidligere år ingen besparelser i velfærden eller servicen til borgerne.
I stedet bliver der betalt af på kommunens gæld, og der investeres markant i nye projekter, der skal bidrage til kommunens udviklingsstrategi om 2.000 flere borgere i 2030, skriver byrådet i en pressemeddelelse.
Hovedpunkter i budgetaftalen:
Flere penge til børn og ældre: I budgetaftalen afsættes i 2018 5,2 millioner kroner ekstra til ældreområdet, så serviceniveauet i ældreplejen fastholdes, også i tider med flere ældre. Og også børneområdet er blevet prioriteret højt.
Forligspartierne afsætter 31 millioner kroner af til de 0-6 årige over de næste fire år. 20 millioner kroner går til flere ressourcer i institutionerne, mens 11 millioner kroner går til at styrke den tidlige indsats over for børn fra udsatte familier. Puljen, der finansierer udvidede og fleksible åbningstider i dagtilbuddene, er også forøget med 500.000 kroner, så den nu er på 2,3 millioner kroner om året.
I alt øger budgetforliget serviceudgifterne med 17,8 millioner kroner svarende til 0,8 procent.
Fremtidssikring af kommunen
Med budgetaftalen for 2018 ser kommunalbestyrelsen også længere frem end 2018 og de kommende år. Ved sidste års budgetforlig blev der etableret en udviklingsfond, som skal bidrage til at finansiere en række signaturprojekter, som kan løfte Faaborg-Midtfyn tættere på målet om 2.000 flere borgere i 2030. Og i år har kommunalbestyrelsen udpeget og afsat midler til syv signaturprojekter.
På driftssiden er der afsat midler til tre signaturprojekter:
Sammen om forandringer og det gode arbejdsmiljø: 6 millioner kroner over tre år.
Den kulturelle rygsæk gøres permanent: 2,2 millioner kroner over fire år.
Fremtidens mobilitet i Faaborg-Midtfyn Kommune: 3 millioner kroner over to år.
På anlægssiden er der afsat midler til fire signaturprojekter:
Slagterigrunden og samlet havneudvikling: 6 millioner kroner.
Nyt besøgscenter og landskabsmuseum: 20 millioner kroner.
Renovering og udvikling af Faaborg Museum: 20 millioner kroner.
Fremtidens forstad i Årslev/Sdr. Nærå: 5,9 millioner kroner.
- Signaturprojekterne handler om at fremtidssikre kommunen og om at gøre Faaborg-Midtfyn til et stadig mere attraktivt sted at bo og besøge. Disse syv projekter er på hver deres måde vigtige for udviklingen i vores kommune, og jeg er glad for, at en enig kommunalbestyrelse står bag udvælgelsen af disse spændende projekter, siger en tilfreds borgmester Christian Thygesen (V), og slår fast at budgetforliget vidner om, at Faaborg-Midtfyn Kommune har en solid økonomi:
- Blandt andet fordi vi har fået en ny økonomisk strategi og er gode til at effektivisere og tænke nyt. Det kommer borgerne til gode.
V og S: Flere penge til ældre
Sparekniven har ikke desto mindre været svunget tæt over ældreområdet. Derfor kommer meldingen om flere penge til de ældre også fra en lang række partier.
Herdis Hanghøj (V) er i øjeblikket formand for Ældre- og Omsorgsudvalget.
- I 2007 sparede vi på plejehjemmene, men i dag er det en helt anden type borgere, der bor der. De er ældre og langt mere plejekrævende. Derfor ønsker vi i Venstre, at der skal ansættes mere personale på plejehjemmene, siger Herdis Hanghøi.
Samme melding kommer fra socialdemokraterne.
På et valgmøde for nylig medgav socialdemokraternes spidskandidat Hans Stavnsager, at kommunen havde skåret for meget på ældreplejen.
- Når det gælder de plejekrævende ældre, så er der ingent tvivl om, at vi har skåret for meget, sagde Hans Stavnsager blandt andet ifølge Fyens.dk.
På 10 år: 10.000 kroner mindre pr. ældre
Siden 2007 er kommunens årlige udgift per ældre over 65 år år faldet med 22,2 procent. Det fremgår af tænketanken Ceveas Velfærdskort.
Det svarer i absolutte tal til et fald på godt 10.000 kroner. Kommunens gennemsnitlige udgift per borger er i dag 38.170 kroner.
Også radikales Søren Hillers er klar til at bruge flere penge på de ældres velfærd. Han er i øvrigt heller ikke afvisende over for at hæve skatten.
- Vi har skåret for dybt i ældreplejen. Det er der ikke nogen tvivl om. Når det er sagt, så skyldes det, at vores udgifter per ældre er faldet siden 2007, også, at teknologierne udvikler sig. Vi har fået nogle løsninger, som betyder, at vi kan gøre nogle ting smartere.
Den udlægning af virkeligheden er Herdis Hanghøi enig med Søren Hillers i.
- Vi er blandt andet blevet bedre til at genoptræne, så de ældre kan klare flere opgaver selv. Det har vi gjort blandt andet ved at ansætte flere terapeuter. Og inden for velfærdsteknologi har vi fået nogle hjælpemidler, der sparer personaletimer, siger Herdis Hanghøi.
Det er for eksempel et liftsystem, der kan løfte de ældre. Det betyder, at der nu kun skal en enkelt medarbejder til at hjælpe en ældre borger i bad. Tidligere behøvede den opgave to medarbejdere.