Derfor kan Strynø blive Årets Ø: - Man er strynbo, når man flytter sin adresse til Strynø

Hvornår er man ægte strynboer? Det var et af de mange ting man kunne få svar på til TV 2 Fyns event fra Strynø, der er nomineret til Årets Ø.

- Hvor mange af jer der er tilstede er ægte strynboer? 

Sådan lød et spørgsmål på Facebook under TV 2 Fyn Events livesending fra Strynø i det sydfynske øhav. Og måske dette spørgsmål er nøglen til at forstå samfundet på øen.

Det simpelt spørgsmål, men det kan måske være svært at svare på. For hvornår er man ægte strynbo? Og hvad gør den lille ø så populær, at den er blandt finalisterne til at blive Årets Ø 2022. Det var TV 2 Fyn Event torsdag på øen for at opklare. Arrangementet foregik i Øhavets Smakke- og Naturcenter. 

Blandt publikum var der alt fra nytilflyttere, til indfødte strynboer. For Kjeld Tønder Hansen, der sad blandt publikum, var spørgsmålet om ægte strynboer simpelt at svare på. 

- Hvornår man er strynbo? Det er man i det øjeblik man flytter adresse hertil. Så er man med på øen, så er man med i fællesskabet, forklarede Kjeld Tønder Hansen.

Kjeld har selv boet på Strynø siden 1985. For ham var det de fredelige og rolige omgivelser der gjorde ham til øboer. 

- Og det lille samfund, hvor man kender og hjælper hinanden. Og nu bor jeg her med min dejlige kone, det kan ikke blive bedre, forklarede Kjeld Tønder Hansen.

Det samme oplever Kirsten Havemann, der er med i akutgruppen og Strynø-udvalget.

- Det er lidt en identitet, man får, som man er stolt af. Når jeg skriver emails skriver jeg altid hilsen fra Strynø. Jeg ville aldrig skrive hilsen fra Fredericia eller hilsen fra Vejle. Det bliver en del af, den man er. 

Nye fællesskaber med tråde til det gamle

På nogle øer kan der være en forståelse af, at man først er øbo efter tre generationer. Men det er ikke tilfældet på Strynø. 

Det er ikke en ny opfattelse. Mette Meldgaard oplevede det samme, da hun flyttede i øen for 16 år siden. 

- Der sker stor udskiftning på øen, der kommer mange nye mennesker til. Så det er jo nye fællesskaber, man får, selvom tråden er med de gamle. På den måde skifter livet her jo også, fortalte Mette Meldgaard 

Det liv, der er på øen i dag indebærer folk, der pendler til arbejde andre steder. Det er meget anderledes, end det landboliv man havde før på øen, ifølge Mette Meldgaard. Men en ting er ikke forandret. 

- Glæden ved sit sted, ved fællesskabet, ved at være her, den er der stadigvæk, siger Mette Meldgaard, der selv følte sig som strynbo i dét hun flyttede til øen.

Men der er også en stor respekt for den historie som øen har. Hvert år til påske bliver der fortalt historier fra gamle dage på øen, på skolen i byen. Og så er skolen propfyldt. 

- Vi vil allesammen gerne have et indblik i, hvad er det her liv kommet af, fortalte Mette Meldgaard. 

Hvis du har lyst til at høre endnu mere om, hvordan livet er på Strynø, kan du se hele TV 2 Fyns event fra øen her.

Oversigt

    Oversigt