Kort inden Holmegaard på Langeland pludselig kom i spil som udrejsecenter, havde det allerede været genstand for negativ opmærksomhed.
Forud for salget til staten havde bygningerne fungeret som vandrerhjem. Men efter stribevis af problemer var ejerne blevet bedt om at lukke ned.
Derfor kom det også bag på kommunen, da der i maj kom en henvendelse fra en bekymret borger. Det skriver Jyllands-Posten.
Hun opfordrede Langeland Kommune til - efter selv at have været indlogeret dér - at foretage et kontrolbesøg på Holmegaard, fremgår det af en aktindsigt til avisen.
- I det køkken, vi havde adgang til, var skabet fyldt med muselort, og servicen var beskidt, lød det fra borgeren i aktindsigten.
Uhumsk og uden kontrol af coronapas
Ejerne af vandrerhjemmet var det tidligere bedrageridømte ægtepar Camilla Otkjær og Henrik Radich Otkjær, der har adresse i Charlottenlund. TV 2 Fyn har ligesom Jyllands-Posten forsøgt at få en kommentar fra dem uden held.
Overfor kommunen beskrev borgeren, der havde boet på Holmegaard, vandrerhjemmet som "uhumsk", med manglende kontrol af coronapas og brandslukkerne, der skulle være servicerede i 2019, skriver Jyllands-Posten.
Ved at kontakte kommunen, var hendes håb, at "andre familier ikke bondefanges, som vi er blevet."
Gæst dokumenterede Holmegårds tilstand
I forbindelse med salget af bygningerne til staten talte TV 2 med Bente Hansen, der under en besøg havde dokumenteret Holmegaards tilstand.
Om det er samme person, der fremgår af aktindsigten vides ikke. Men Bente Hansen kunne ligeledes fortælle, at stedet var "totalt nedbrudt".
Køkkenet var delvist fjernet, og der hang sengelinned på snore i køkkenet. Gulvene var også beskidte.
- Jeg har aldrig set noget lignende. Jeg forstår ikke, at man kunne tage penge for det der. Vores lille køkken, som vi skulle bruge, var møgbeskidt med muselort, sagde hun til TV 2.
Det ulovlige vandrerhjem fik kort efter henvendelsen en ende, da bygningerne blev solgt til staten for 13,5 millioner kroner.
Det skete med henblik på at drive et udrejsecenter med 130 udvisningsdømte kriminelle. Efter massiv modstand blev planerne dog droppet.