Hvad er det? Her gemmer der sig en historisk overraskelse
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En noget usædvanlig "patient" blev torsdag røntgenfotograferet i Rudkøbing.
En sarkofaglignende gipstingest med flere overraskelser i blev i dag fragtet i bagagerummet på Ida Hovmands bil til OUH's røntgenafdeling i Rudkøbing.
Inde i den hvide gips lå et halvt meter langt bronzesværd, der er over 3.000 år gammelt.
Sværdet blev fundet af to amatørarkæologer på en mark i Ladby. Fredag i sidste uge forsøgte museumsfolk fra Østfyns Museer så at grave det frit, men opdagede, at der var mere end bare et sværd i den fynske muld. Også rester af skeden fra sværdet var bevaret - og derfor blev det hele beseglet i gips, indtil det kunne blive røntgenfotograferet i Rudkøbing.
3500 år gammelt sværd fundet ved Ladby
Et halv meter langt bronzesværd graves forsigtigt fri af bakkerne ud til Kerteminde Fjord.
I Ladby er endnu et fortidsminde dukket frem af sorten muld. Et bronzesværd, der skulle have været gravet fri, da TV 2/FYN var på stedet, men der var mere end blot et sværd i jorden.
- Det viser sig, at der er bevaret rester af den skede, som sværdet har ligget i, og det er enten noget bark eller nogle helt tynde træstykker. De er bevaret på grund af det metal, der ligger nedenunder, fortæller Malene Refshauge, museumsinspektør og arkæolog, Østfyns Museer.
Sværdet er omkring 3500 år gammelt, og da arkæologerne først begyndte at afdække det, viste det sig også at være større end antaget. Hele 50 centimeter.
Det gamle stikvåben skal give ny viden om forhistorien ved Kerteminde fjord og om de gravhøje, der engang var på stedet. Og skeden er med til at gøre sværdet til noget helt særligt.
- Selvom det kan være svært at se, er det et superinteressant fund, for det kan give os mere viden, end hvis der bare lå et bronzesværd, siger Malene Refshauge.
Sværdet skal graves frit med jord omkring sig og derefter pakkes ind i gips, for det er vigtigt for arkæologerne at sikre det for eftertiden.
- Det hører til sjældenhederne, at man går sådan et fund, lyder det fra Malene Refshauge.
Og røntgenbillederne afslørede, at det gamle bronzesværd var helt. Og så kunne museumsfolkene tydeligt se ornamenteringen omkring skæftet.
- Jeg er vild begejstret. Nu ved jeg, hvordan vi skal gribe det an, når vi åbner for sarkofagen, fortæller konservator Ida Hovmand til TV 2/FYN.
Og så gemte jorden på endnu en overraskelse. Her lå nemlig en fibel, der er en dekorativ sikkerhedsnål fra samme tid som bronzesværdet.
Det gamle stikvåben skal give ny viden om forhistorien ved Kerteminde fjord og om de gravhøje, der engang var på stedet.