Karina har kæmpet mod “planternes Godzilla” i syv år - halvdelen af haven er ødelagt
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Planten er så ødelæggende, at du ikke må aflevere den med dit haveaffald på genbrugsstationen. Langelænder har kæmpet i syv år, men den invasive plante bliver ved med at komme igen.
Det kan godt være, den er smuk, men den er også meget ødelæggende.
Det drejer sig om en af verdens værste invasive arter, der de seneste år for alvor har slået sig ned i det sydfynske: japansk pileurt.
- Planten er jo smuk, tænkte jeg de første mange år, indtil jeg blev klar over, hvad det var for en satan, jeg har boende i haven, siger Karina Prindsholm Sørensen fra Illebølle på Langeland.
Fynboer advares mod "planternes Godzilla"
I Svendborg vil man gerne undgå, at en særlig invasiv plante slår sig ned i naturen og byens haver.
Der er tale om japansk pileurt, som kan være ekstremt svær at komme til livs.
Planten, der normalt vokser på siderne af japanske vulkaner, er i stand til at bryde igennem asfalt samt forårsage skade på bygninger. Den har fået tilnavnet "planternes Godzilla" efter filmmonstret.
- Japansk pileurt er utrolig skadelig for vores natur, da den spreder sig hurtigt og danner flere meter høje og meget tætte bestande, hvor intet andet kan trives, skriver Svendborg Kommune.
Planten er så aggressiv, at hvis du opdager den hos din nabo, er det en god idé at få den bekæmpet sammen.
- Da det var værst, og før jeg vidste, hvad det var, der var stænglerne tykkere end en tommelfinger og cirka to en halv meter høje, forklarer hun.
Ødelægger have og truer garage
I syv år har langelænderen kæmpet med plantearten i haven.
Den vokser normalt på siderne af japanske vulkaner og er i stand til at bryde igennem asfalt samt forårsage skade på bygninger. Den har fået tilnavnet "planternes Godzilla" efter filmmonstret.
- Det var halvdelen af haven, der var fyldt med de bambuslignende stængler, og vi måtte bruge buskrydder med kraftig skive på for at få dem skåret ned, fortæller Karina Prindsholm Sørensen.
- Derefter har haven været dækket med presenning, så vi ikke har kunnet bruge den del.
Også ved garagen skal planten bekæmpes, så den ikke ødelægger bygningerne på grunden.
Spredte sig fra bortrejst nabo
Planten er så aggressiv, at hvis du opdager den hos din nabo, er det en god idé at få den bekæmpet sammen.
Det kender Mette Ingeborg Algren Sandbeck alt til. Hun bor lidt uden for Jordløse, og her har Godzilla-planten spredt sig fra nabogrunden ind til hende.
- De dannede nærmest en helt hæk og var omkring to meter høje, siger Mette Ingeborg Algren Sandbeck.
Uheldigvis bor naboerne fast i Tyskland og er kun hjemme et par gange om året, så de kan ikke hjælpe med i kampen om at holde den aggressive plante nede.
- Vi slår ned et godt stykke inde på deres grund, men med en grund på 3.800 kvadratmeter har vi ikke tid til også at bekæmpe inde hos dem, siger Mette Ingeborg Algren Sandbeck.
- Det gælder om at klippe dem, så snart de kommer frem igen - og stresse rødderne, så de til sidst giver op og går til, siger hun.
Fik planten med gratis jord
Så sent som i sidste uge bad Svendborg Kommune om hjælp til at få planten bekæmpet, og på Langeland kæmper Karina Prindsholm Sørensen videre.
- Vi sår græs gradvist, når det er kommet ned i tålelig højde. Det er det eneste, vi kan gøre, har vi læst os frem til, siger hun.
Til gengæld ærgrer hun sig over, at hun overhovedet fik den ind i sin have i første omgang.
- Vi fik den, da vi hentede gratis kompostjord på genbrugspladsen og lavede et stort staudebed, siger Karina Prindsholm Sørensen.
Genbrugsstation: Planten skal brændes
Det er derfor forbudt at aflevere japansk pileurt på kommunens genbrugsstationer.
- Hver gang vi har gravet store rødder op, skal det smides i brændbart, siger Karina Prindsholm Sørensen.
- Da det var værst, kørte vi op med fem trailerfulde, og vi fik lov til at tippe det direkte ned, hvor det ryger i tragten til brændbart, fortæller hun.
Så voldsom er japansk pileurt
Japansk pileurt kom til Danmark fra Fjernøsten for 100-150 år siden. Den er i dag udbredt i hele Danmark, hvor den spredes via jordfyld og haveaffald.
Den er meget aggressiv og udkonkurrerer nemt alle andre planter på grunden. Den er også ødelæggende for sommerfugle og andre insekter.
Alle dele af planten kan gro, og en ny plante kan dannes af selv meget små stumper.
Den vokser bedst på lysåbne arealer, men kan også overleve i skygge under træer i hegn.
Stænglerne er tykke, hule og bambusagtige, rigt grenet og ofte rødlige. Bladene er 5-12 centimeter lange, bredt ovale med lige afskåret bladbasis, der sidder spredt på stænglerne. Den får små cremefarvede blomstrer fra august til oktober.
Kilde: Langeland Kommune
Hun håber, at lignende tilfælde kan undgås, hvis folk bliver mere opmærksomme på, hvad de afleverer på genbrugsstationen.
- Jeg er bange for, at mange ikke ved, hvad det er, og derfor ryger det ud i haveaffaldet, når det bliver afleveret på genbrugspladsen.
Kommune: Selv små stykker kan blive til ny plante
Langeland Kommune opfordrer ligeledes berørte haveejere om at indberette fundet af japansk pileurt til kommunen.
- Vokser den på din grund, bør du bekæmpe den. Den er svær at komme til livs, og selv små stykker rod eller stængel kan spire og blive til en ny plante, lyder det fra Langeland Kommune.
- Det er derfor en dårlig idé at kompostere den. Den må derfor heller ikke smides ud til kompost på genbrugspladsen, hvor du afleverer dit haveaffald. Her skal den afleveres som brændbart affald.
Se simpelt trick: Sådan undgår du dødt græs igen i år
Du kan på en simpel måde fange ubuden gæst i din have. Hvis du ikke gør det nu, er det for sent, når dit græs visner senere på sommeren.
Det er nu, du skal gøre brug af et gammelt trick, hvis du vil undgå en ødelagt græsplæne med store huller senere på sommeren.
Sidste sommer fik en del haveejere ødelagt deres græsplæne på grund af en ubuden gæst i haven.
Der er tale om gåsebillen, som lægger æg i starten af juni. Den er derfor meget aktiv i disse dage, især om formiddagen og når solen skinner.
Sætter du en hvid skål med vand på græsplænen, kravler eller flyver billerne op i skålen og drukner. Det er vigtigt, at skålen har en lav kant.
Biolog: Sørg for at haven er fugtig
Der er en helt naturlig årsag til, at det er lige nu, du skal være opmærksom i din egen have.
- De flyver normalt kun de første 14 dage af juni. Aktiviteten er kraftigst i sol og om formiddagen, siger biolog Hans Peter Ravn, der er seniorforsker i zoologi på Københavns Universitet.
Tørken i maj har - ligesom sidste år - givet ideelle forhold for gåsebiller, der ikke lægger æg på våde græsplæner.
- De lægger ikke æg, hvor der er fugtigt. Så hvis man sprinkler plænen i sådanne perioder, slipper man, råder han.
Det kan dog være en dyr og tidskrævende fornøjelse at vande haven i flere uger.
Ødelagte haver med dødt græs
Billen og særligt dens larver ødelægger græsplænen, fordi de lever af græsrødder.
Resultatet var sidste sommer græsplæner med store huller og visne pletter, især omkring Odense, og årsagen var ikke - som nogle troede - den historisk tørre og varme sommer, men larverne under græstæppet.
Du kan dog allerede nu få en indikation af, om gåsebillelarverne igen til sommer vil husere i din have.
Når larverne senere på sommeren dukker op, æder de græsplænen, som rammes af dødt græs og visne pletter, og sker det, er slaget tabt, og der er ikke noget, du kan gøre for at redde græsplænen. Det vil for eksempel være alt for sent at vande.
- Den største skade ses i efteråret, når larverne er store, siger Hans Peter Ravn.
Fuglene gør også skade
Ud over larverne æder græsset, vil din græsplæne også blive ødelagt af fugle, der spiser larverne og derfor hakker i græstæppet. Det resulterer i store huller i græsset.
- Jeg troede, det var hærværk. Måske nogle unge mennesker, der var kommet forbi og havde lavet sjov i græsset, fortalte haveejer Mehran Mardoukhi sidste efterår.
Gåsebiller har tidligere ødelagt golf- og fodboldbaner.
Det var ikke kun gåsebiller, der drillede de fynske haveejere sidste sommer. Hundredvis af buksbomhalvmøllarver hærgede en særlig type buske i Iben Jensens have i Odense, der blev så ødelagt, at det fik konsekvenser for fynske genbrugsstationer.
Går du i gang at fjerne planten, skal du være opmærksom på, at den har meget dybe rødder, der kan være op til tre meter dybe.
Planten har et forgrenet rodsystem op til syv meter fra planten. Det kan derfor være dyrt og besværligt at bekæmpe den helt.
Ansatte faldt 25 meter ned da silotag kollapsede
Det var en ustabil støbeform, der fik taget på en silo i Flemløse til at kollapse, fremgår det af en delafgørelse fra Arbejdstilsynet. I den forbindelse faldt arbejderne på stedet 25 meter ned, fremgår det. I alt mistede tre personer livet i ulykken, mens seks personer blev kvæstet. Arbejdstilsynet har udstedt et strakspåbud mod det belgiske firma Bio Dynamics efter ulykken, mens den danske betonvirksomhed Unicon har fået en påtale. Videoen her stammer fra Arbejdstilsynets rapport, og er optaget en uge før ulykken fra taget af siloen. Det viser videoens metadata.
Det var en ustabil støbeform, der fik taget på en silo i Flemløse til at kollapse, fremgår det af en delafgørelse fra Arbejdstilsynet. I den forbindelse faldt arbejderne på stedet 25 meter ned, fremgår det. I alt mistede tre personer livet i ulykken, mens seks personer blev kvæstet. Arbejdstilsynet har udstedt et strakspåbud mod det belgiske firma Bio Dynamics efter ulykken, mens den danske betonvirksomhed Unicon har fået en påtale. Videoen her stammer fra Arbejdstilsynets rapport, og er optaget en uge før ulykken fra taget af siloen. Det viser videoens metadata.
Ansatte faldt 25 meter ned da silotag kollapsede
Det var en ustabil støbeform, der fik taget på en silo i Flemløse til at kollapse, fremgår det af en delafgørelse fra Arbejdstilsynet. I den forbindelse faldt arbejderne på stedet 25 meter ned, fremgår det. I alt mistede tre personer livet i ulykken, mens seks personer blev kvæstet. Arbejdstilsynet har udstedt et strakspåbud mod det belgiske firma Bio Dynamics efter ulykken, mens den danske betonvirksomhed Unicon har fået en påtale. Videoen her stammer fra Arbejdstilsynets rapport, og er optaget en uge før ulykken fra taget af siloen. Det viser videoens metadata.
LYD
DEL
LYD
DEL
Tre dræbt ved siloulykke - men hvordan går det de sårede
kopieret!
Tre har allerede mistet livet siden ulykken på Flemløse Biogas for en uge siden.
Men endnu ved offentligheden ikke, hvordan det går med de kvæstede.
Seks blev kørt til behandling på fynske sygehuse efter et fald ned igennem en silo på 25 meter.
Hos OUH oplyser kommunikationståfgiver Lise Ravn Jedzini, at man ikke kan oplyse om de tilskadekomnes tilstand.
- Det følger af sundhedsloven, at en patient har krav på, at sundhedspersoner iagttager tavshed om, hvad de under udøvelsen af deres erhverv erfarer eller får formodning om angående helbredsforhold og andre fortrolige oplysninger. I praksis betyder det, at vi er yderst varsomme med at udtale os om patienters tilstand. Det er en rettighed at komme på sygehuset uden at nogen andre kan få informationer om ens helbredstilstand. Dette gælder uanset om der er tale om presse, pårørende, offentlige myndigheder mv., hedder det i svaret til TV 2 Fyn.
Fynbo har indsamlet en million til efterladte børn
kopieret!
Indsamlingen til de to børn, der tilbage i juli måned mistede begge deres forældre i en dødsulykke på Hillerødmotorvejens forlængelse, er nu nået i mål.
Det fortæller nyborgenseren Jonas Patell Andersen til TV 2 Kosmopol. Han står bag indsamlingen, der i skrivende stund har rundet 1.025.000 kroner.
- Det er jo fuldstændigt vildt, at det er lykkedes at samle så mange penge ind, og så på så kort tid. Det er jo, selvom det er en meget tragisk sag, på en måde ret livsbekræftende, at folk kan stå sammen om en sag på den her måde.
Selv havde han da heller aldrig drømt om, at det ville være muligt at samle så mange penge ind til de to børn.
- Til en start tænkte vi på ingen måde, en million var et realistisk beløb at sigte efter. Det turde vi ikke engang drømme om, siger han til TV 2 Kosmopol.
Tirsdag startede retssagen mod en 24-årig mand, der er sigtet for uagtsomt manddrab, fordi politiet mener, han lå og kørte om kap med den billist, der kollidere med søskendeparret og deres forældre.
Odense Bulldogs henter svensk målmand
kopieret!
Den rutinerede svenske målmand, Niklas Lundström, skal nu forsvare Odense Bulldogs mål på ishockeybanen. Det meddeler klubben i en pressemeddelelse.
Målmandens hockeyrødder går tilbage til AIK i Sverige, hvor han fik sin hockeyopvækst og spillede frem til 2014, inden han igen vendte tilbage til klubben i forrige sæson.
Lundström har også repræsenteret samtlige svenske ungdomslandshold fra U16 til U20, og deltog desuden som førstemålmand for Sverige ved VM for både U18- og U20-landsholdet. I 2011 blev Lundström draftet af NHL-holdet St. Louis Blues i femte runde.
Den 31-årige målmand har i denne sæson indtil nu holdt sig i form på isen, og nu går turen over Øresund og til Odense Bulldogs.
Albanere er tilbage i arbejde på Nyt OUH efter sag om underbetaling
kopieret!
Striden om underbetaling af 135 albanske medarbejdere i firmaet Tekno Fire på Nyt OUH er endt med, at albanerne atter arbejder på Nyt OUH.
Det oplyser Itenera - en af hoved-entreprenørerne på projektet til TV 2 Fyn.
Oplysningerne kommer efter, at DR tirsdag kunne oplyse, at 270 albanske medarbejdere er blevet tvunget til at betale cirka en tredjedel af deres løn i Danmark tilbage til deres arbejdsgiver i Albanien.
Tekno Fire har også medarbejdere ansat på byggeriet af den nye Storstrømsbro og det nye supersygehus i Køge.
- Efter interne og eksterne undersøgelser har Itinera besluttet at fortsætte samarbejdet med Tekno Fire, siger Barry Crouchman, Nordic Area Manager, Itinera S.p.A.
Suspensionen er trukket tilbage efter, at Itinera selv har undersøgt sagen. Det fremgår af en mailkorrespondance til DR, som TV 2 Fyn er i besiddelse af.
Fandt ikke sted i Danmark
- Efter Itinera modtog påstandene om underleverandøren Tekno Fires formodede returkommissions-ordning og personlige trusler mod deres ansatte, besluttede Itinera torsdag den 28. november 2024 midlertidigt at suspendere Tekno Fire, mens anklagerne blev undersøgt. Efter hvad Itinera kan erfare, refererer de begivenheder, der henvises til i dokumentaren, der blev sendt på DR den 3. december 2024, til aktiviteter og/eller forretninger, der ikke har fundet sted i Danmark, hedder det korrespondancen til DR.
Efter Itineras mening beviser dokumentaren ikke, at der eksisterer en Tekno Fire returkommission-ordning, og som led i Itineras undersøgelse, har alle Tekno Fire medarbejdere på byggepladserne i Køge og Kalundborg besvaret spørgeskemaer, som er gennemført af et eksternt advokatfirma om vilkår og betingelser for Tekno Fire medarbejdernes ansættelse.
- I både Køge og Vordingborg var Itineras kunde til stede. Itinera har ikke fundet beviser for misbrug. Baseret på fakta, og de indsamlede beviser, har Itinera derfor besluttet at ophæve suspensionen og genindsætte Tekno Fire med virkning fra onsdag den 4. december 2024, hedder det i koresspondancen.
DR’s oplysninger bygger på viden hos seks medarbejdere, men i går kunne 3F’s forhandlingssekretær i 3F’s byggegruppe konstatere, at man har kendskab til 20 medarbejdere, der også har betalt penge retur.
Fagforening stadig ikke tryg
Hos 3F’s bygningsarbejdere i Odense giver formanden Torben Knudsen ikke meget for Itineras undersøgelse.
- Vi har set den model massevis af gange. Itinera har valgt en advokat til at undersøge sig selv. De medarbejdere, man har interviewet, føler sig formentlig også under et vist pres, siger Torben Knudsen, der efterlyser, at flere regionspolitikere træder i karakter.
OUH-entreprenør betaler millioner i forlig
Portugisisk entreprenør på Nyt OUH erkender at have krævet løn tilbagebetalt af deres medarbejdere. Nu skal de betale 4,5 millioner kroner for at have brudt overenskomsten.
Den portugisiske underentreprenør Vilaplano Construction har i et forlig med fagforbundet 3F erkendt, at selskabet lavede dobbelt lønregnskab mens det arbejdede på opførelsen af Nyt OUH.
Vilaplano Construction krævede ifølge Fagbladet 3F løn tilbage fra deres medarbejdere, når de kom hjem til Portugal.
Portugiserne har med forliget forpligtet sig til at betale 3,5 millioner kroner i erstatning for systematisk løndumping af 49 ansatte.
Underbetalingen er foregået i forbindelse med opførelsen af det nye Universitetshospital i Odense, Nyt OUH, hvor et stort antal udenlandske firmaer og arbejdere er i gang med byggeriet for Region Syddanmark.
En af de portugisiske bygningsarbejdere fortæller til Fagbladet 3F, at han, mens han arbejdede på Fyn, blev aflønnet med omkring 127 kroner i timen for, at få det til at se ud som om, at overenskomsten blev overholdt.
Men ved hjemkomsten til Portugal blev han og kollegerne mødt med et krav om at tilbagebetale en stor del af lønnen.
Inden afrejsen til Danmark havde han indgået en aftale om en timeløn på 14 euro svarende til 104 kroner. Han blev derfor mødt med at krav om alt tilbagebetale 6.680 euro (knap 50.000 kroner, red.) til Vilaplano Construction.
Beløbet var en nøje udregning af differencen på de 127 kroner, han havde fået i timeløn i de 18 måneder, han var i Danmark, og de 14 euro, som Vilaplano Construction havde lovet ham hjemmefra.
Ud over 3,5 millioner kroner i erstatning for underbetaling på Nyt OUH skal det portugisiske entreprenørselskab også betale en million kroner til 3F for at have snydt et stort antal ansatte for feriepenge på opførelsen af Kronprinsesse Marys Bro ved Frederikssund i perioden 2017-2019, skriver Fagbladet 3F.
Altså en samlet regning på 4,5 millioner kroner til portugiserne.
Vilaplano Construction er hyret af det italienske entreprenørselskab Itinera, som sidder på en stor del af milliardkontrakterne på både Nyt OUH og Sjællands Universitetshospital.
I 2022 fandt 3F fandt ud af, at det portugisiske firma Vilaplano Construction på Nyt OUH systematisk underbetalte sine 49 ansatte ved at kræve returkommission, når de kom retur til Portugal – den model, som Tekno Fire har været anklaget for at bruge.
Egenkontrol på arbejdspladsen
På papiret burde byggeriet af Nyt OUH sikre alle medarbejdere en ordentlig løn- og gode arbejdsforhold.
Nyt OUH: 78 kontroller mod social dumping uden bøder
Fem gange fra 2020 til 2022 har virksomheder på Nyt OUH haft truslen om store økonomiske bøder hængende over hovedet, fordi de enten ikke kunne dokumentere, at de overholdt danske løn- og arbejdsvilkår eller skatteforhold, eller fordi de rent faktisk overtrådte arbejdsklausulerne i de kontrakter, de har skrevet under på.
Det viser en aktindsigt, som TV 2 Fyn har gennemført.
Aktindsigten omfatter 34 kontroller – enten skrivebordskontroller eller pladskontroller omfattende 76 firmaer gennemført af Bureau Veritas.
I 17 tilfælde – altså i 22 procent af tilfældene - er virksomhederne blevet mødt med påkrav om yderligere dokumentation og i fem tilfælde har Veritas truet med dagbøder, fordi firmaerne enten ikke kunne fremskaffe den nødvendige dokumentation inden for de givne frister eller ikke havde bragt forholdene i orden, nemlig at følge danske overenskomster og lovgivning.
TV2 Fyn har haft adgang til to af de fem tilfælde, hvor der først er givet et såkaldt påkrav om at få den nødvendige dokumentation fremsendt til Bureau Veritas, og da dette ikke skete, et dagbodsvarsel om bøder på henholdsvis 522.000 kroner og 1,1 millioner kroner pr. dag, indtil forholdene blev bragt i orden.
Tilfældene er fra 2021 og omfatter i det ene tilfælde en underleverandør, der har arbejdet på byggeriet af behandlings- og sengeafsnit, den såkaldte vidensakse – hovedbygningen - og tre klynger, hvor hospitalsafdelingerne skal holde til.
Efter den første skrivebordskontrol og indkaldelse af dokumentation manglede Bureau Veritas fortsat lønsedler, pensionsoplysninger, feriepenge- og indkomst-oplysninger fra 7 ud af 12 medarbejdere.
Man kunne desuden konstatere, at 7 ud af 12 medarbejdere først fra registreret hos Skat fem måneder efter deres ansættelse, og at de heller ikke var registreret i CPR.
I et andet tilfælde – et uanmeldt byggepladsbesøg - manglende Veritas efter indkaldelse af dokumentation fortsat oplysninger om feriepenge, søgne- helligdagsbetaling, lønsedler og indbetaling til Skat.
I begge tilfælde er sagerne endt uden sanktioner, og det gælder i øvrigt i alle de 17 tilfælde, hvor, der er givet påkrav om dokumentation – herunder også fem tilfælde, hvor der er truet med dagbøder, oplyser jurist Karin Martinsen, chefjurist i økonomi-, og bygningsafdelingen i Region Syddanmark.
Bureau Veritas er nu afløst af revisionsfirmaet BDO.
Veritas havde kontrakt på kontrolopgaven frem til den forventede åbning af Nyt OUH sidste år, men da byggeriet trak ud, blev opgaven sendt i udbud og gik til BDO.
Den italienske hovedorganisation for byggeriet, Odense Hospital Project Team (OHPT), bestående af CMB/Itinera, udfører egenkontrol på byggepladsen og BDO er ansat til at tjekke gældende arbejdsklausuler på byggeriet.
Sidste år kunne TV 2 på baggrund af en aktindsigt oplyse, at man havde gennemført 78 kontroller, hvoraf nogle afslørede uregelmæssigheder, men ikke udløst bøder.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra projektdirektør Kenneth Holm fra Nyt OUH’s bygningsledelse.
DR oplyser i en mail til TV 2 Fyn, at de til fulde står inde for dokumentaren.
Nu griber Arbejdstilsynet ind på ulykkessilo
kopieret!
Arbejdstilsynet har udstedt et strakspåbud mod det belgiske firma Bio Dynamics.
Det sker efter et besøg den 28. november - altså to dage efter ulykken, hvor tre blev dræbt og seks sårede.
- På baggrund af besøget er jeres virksomhed blevet pålagt et strakspåbud om at udbedre forhold, der er i strid med dansk arbejdsmiljølovgivning. I har fået strakspåbud om at sikre, at der træffes de nødvendige foranstaltninger til beskyttelse af virksomhedens beskæftigede mod den sikkerhedsrisiko, som følger af støbeformens midlertidige ustabilitet i forbindelse med støbning af siloens tag. Det har I, fordi vi konstaterede følgende: Støbeformen kollapser ifm. støbning af siloens tag, hvorved taget og de beskæftigede falder 25 meter ned.
- Vi vil vurdere, om der er grundlag for at anmelde jeres virksomhed til politiet eller pålægge en bøde, hedder det videre.
Flere påbud til samme firma
Det er dog ikke første gang, at Bio Dynamcis fik påbud fra Arbejdstilsynet. Den 25. maj i år påtalte Arbejdstilsynet, at en udenlandsk medarbejder, der betjente en stor kran skulle have de nødvendige kvalifitationer “erhvervet i udlandet”. Det samme gjaldt føreren af en gaffeltruck og en teleskoplæsser med pallegaffel.
Envitec, der havde hyret underleverandøren Bio Dynamics, fik den 29. august et påbud om at registrere det specifikke arbejde, der blev udført på adressen i Flemløse.
Desuden er der i forbindelse med ulykken givet et påbud til den sjællandske virksomhed Unicon for at sikre, at der træffes de nødvendige foranstaltninger til beskyttelse af virksomhedens beskæftigede mod den sikkerhedsrisiko, som følger af støbeformens ustabilitet ved støbningen af siloens tag.
Flemløse Biogas Aps. har også haft besøg af Arbejdstilsynet. Her hedder det, at “Vi er ved at tage stilling til, om jeres virksomhed skal have en eller flere afgørelser.”
Anton startede firma som 12-årig - nu er han 15 år, og kunderne vælter ind
kopieret!
Det er ikke mange 15-årige, der bruger deres tid efter skole på at lave regnskab og udbetale løn. Det holder dog ikke Anton Skettrup tilbage.
Han startede sin virksomhed Antons Bilservice, da han var bare 12 år gammel. Det hele startede med et Facebook opslag, og inden for kort tid var der for alvor gang i biksen.
- Jeg startede allerede et par dage efter med at gøre biler rent, fortæller Anton, som fik intet mindre end 130 henvendelser på sit facebook-opslag på bare 20 minutter.
Startede i det ultrasmå
Mors støvsuger, et par karklude og lidt sulfo. Det var, hvad Anton startede ud med. Det er også hans budskab til andre unge, som selv overvejer at blive selvstændige.
Anton deltog i DR Ultra-programmet Løvens Hule Junior, hvor han blev tildelt 15.000 kroner til sin virksomhed. Pengene er brugt på en ny støvsuger, en kompressor og andet værktøj. Dermed kan Antons mors støvsuger igen blive en udelukkende inde-støvsuger.
Hvad skal det blive til?
Antons håb for Antons Bilservice er, at det bliver en ”ægte” virksomhed med flere ansatte, som kan rengøre biler flere steder i byen, men Anton er ligesom alle andre 15-årige, og det har han ikke glemt.
- Jeg skal på efterskole nede på Sydfyn, hvor der nok ikke bliver så meget tid til at støvsuge biler i weekenderne og hverdagene. Men Antons Bilservice kører videre. Min ene ansatte kan drive det videre. Han er udlært, og han er god.
Anton vurderer, at han i alt har haft mellem 350-400 kunder, og hans kalender er også i de kommende uger fyldt med beskidte biler, som trænger til en grundig rengøring.
Politi leder efter ejer af stationcar efter biljagt gennem villakvarter
kopieret!
Fyns Politi efterlyser nu borgere, der befandt sig på dele af den strækning, hvor en biljagt fandt sted tirsdag aften i Skibhuskvarteret i Odense.
Politiet vil helt konkret gerne i kontakt med to borgere.
En bilist i nyere stationcar, der klokken 22.13 kom kørende ad Ejbygade og skulle til venstre ad Odins Bro, og en bilist i personbil i krydset Risingsvej, Paaskeløkkevej og Glentevej klokken 22.16. Bilisten kørte i indadgående retning ad Risingsvej.
Har man oplysninger, bedes man kontakte Fyns Politi på telefon 114.
Anja Andersen indlemmes i Hall of Fame efter kritik
kopieret!
Den tidligere håndboldstjerne Anja Andersen indlemmes i Det Europæiske Håndboldforbunds (EHF) Hall of Fame.
Da EHF i 2023 oprettede sin Hall of Fame og indledte med at indlemme hele 60 tidligere håndboldspillere, var Anja Andersen ikke at finde iblandt, og det skabte stor undren.
Anja Andersen udeladt af Hall of Fame
60 håndboldspillere blev mandag aften optaget i en ny europæisk Hall of Fame af Det Europæiske Håndboldforbund, EHF.
Selv om Camilla Andersen, Mette Vestergaard, Christina Roslyng, Lasse Svan og Nikolaj Jacobsen blev optaget, blev der ikke plads til Anja Andersen, og det var der flere håndboldfans, som studsede over, skriver TV 2 Sport.
- Det her er bare begyndelsen, og der kommer til at blive optaget mange flere legender i Hall of Fame de kommende år, forklarer presse- og kommunikationschef hos EHF Thomas Schöneich til TV 2 Sport.
Forstår du, hvorfor der er mange mennesker i Danmark, der undrer sig over, at Anja Andersen ikke er en del af de første 60 Hall of Fame-spillere?
- Vi har startet Hall of Fame med 60 spillere. To for hvert år i den anledning, at EHF fejrer 30-års-jubilæum denne sæson. Og der vil blive optaget mange flere legender i de kommende år.
EHF's dengang kryptiske svar på udeladelsen af den ikke altid så politisk korrekte eksspiller var, at flere profiler ville blive indlemmet i fremtiden, og at hun potentielt kunne være iblandt der.
I år bliver hun så indlemmet som en af 14 nye spillere i Hall of Fame.
Den kreative bagspiller orkestrerede angrebsspillet hos "de jernhårde ladies", som i midten af 90'erne blev folkeeje og vandt både EM-, VM- og OL-guld.
Over 35.000 våben indsamlet - så mange har fynboerne afleveret
kopieret!
Politiet har fået indleveret 35.531 effekter under novembers frit lejde-aktion. Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.
På Fyn er 2.128 våben blevet indleveret. Rifler og geværer er det, der er indleveret flest af på landsplan, mens der er indleveret færrest fuldautomatiske våben som maskinpistoler og -geværer.
De 35.531 indleverede effekter overgår den hidtidige rekord fra den seneste frit lejde-aktion i juni 2017, hvor der blev indleveret 24.546 effekter.
15-årige Anton driver egen virksomhed med succes
Siden Anton Skettrup var 12 år gammel, har han rengjort biler for private kunder. I dag, omkring tre år senere, går han i 9. klasse, imens han driver sin egen virksomhed. Senest har den unge iværksætter haft succes med at være med i Løvens Hule Junior, hvor han fik Rasmus Kolbe “Lakserytteren” som mentor.
Siden Anton Skettrup var 12 år gammel, har han rengjort biler for private kunder. I dag, omkring tre år senere, går han i 9. klasse, imens han driver sin egen virksomhed. Senest har den unge iværksætter haft succes med at være med i Løvens Hule Junior, hvor han fik Rasmus Kolbe “Lakserytteren” som mentor.
15-årige Anton driver egen virksomhed med succes
Siden Anton Skettrup var 12 år gammel, har han rengjort biler for private kunder. I dag, omkring tre år senere, går han i 9. klasse, imens han driver sin egen virksomhed. Senest har den unge iværksætter haft succes med at være med i Løvens Hule Junior, hvor han fik Rasmus Kolbe “Lakserytteren” som mentor.
LYD
DEL
LYD
DEL
Flere sigtelser på vej efter biljagt gennem boligkvarter
kopieret!
En biljagt lyste Skibhuskvarteret op i blåt lys tirsdag aften.
- Klokken 22.13 vil vi gerne have standset en bil. Det er bilisten ikke enig i, så han kører fra os. Vi eftersætter i 13 minutter, inden vi mister bilen af syne. Vi finder den igen på Odins Bro, hvor føreren bliver anholdt, fortæller Fyns Politis kommunikationsrådgiver Mads Boel.
Politiet har konfiskeret bilen, og føreren sidder på politigården onsdag morgen.
Blå blink ved skole
Endnu er det for tidligt for politiet at oplyse om, hvorfor bilisten ikke ønskede at stoppe.
- Vi skal have efterforsket sagen. Vi forventer, at der vil være flere sigtelser, siger Mads Boel.
Han kan endnu ikke fortælle, hvor mange patruljevogne der deltog i biljagten, eller hvilken rute og med hvilken fart der blev kørt gennem Skibhuskvarteret.
Video fra stedet viser blå blink blandt andet ved Sct. Hans Skole på Skibhusvej.
Ifølge videobureauet Local Eyes, der var til stede i kvarteret, deltog seks vogne.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her