På Langeland er næsten hver tredje indbygger folkepensionist, og tæt på en tiendedel er over 80 år gammel.
Samtidig har man erfaret, at mange ældre søger til øen for at nyde deres otium.
Og selvom ældre spiller en stor rolle i at holde liv i foreningslivet på øen, så kan demografien give udfordringer i fremtiden. Prognoser viser, at der på øens seks plejehjem vil være 36 pladser for lidt, når kalenderen når 2025.
- Problemet er i bund og grund, at de små plejehjem ikke kan ikke forrente sig. Samtidig er anlægsbudgettet skåret ind til benet. Så vi er nødt til at finde på noget andet, siger Winni Kielstrup, der sidder i Sundhedsudvalget og stiller op til en ny periode for SF.
Trods de presserende udfordringer på plejeområdet kan kommunen nemlig ikke bare kaste penge efter at få plads til flere ældre på plejehjemmene. Kommunens budget er skåret helt ind til benet, fordi man havde regnet med et særtilskud fra staten på 69 millioner kroner - man fik dog kun 37 millioner kroner.
Selvom man langt hen ad vejen har forsøgt at skåne ældreområdet i det nyligt indgåede budgetforlig, er der alligevel planlagt besparelser på omkring fire millioner kroner på området.
Udbygning og privatplejehjem
Kigger man på, hvilke kommuner der bruger flest penger per ældre over 67 år, så ligger Langeland helt i toppen af de fynske kommuner med omkring 55.000 kroner per ældre.
Men en del af forklaringen er, at flere af Langelands plejehjem har for få beboere til at kunne være rentabelt. Derfor koster det kommunen dyrt.
- Vi har en forpligtigelse til at ældre kan blive passet. Det er en kerneydelse. Hvis man ikke kan passes, når man bliver gammel og får brug for det, så er vi ikke bare fattige, når man ser på pengepungen, men også fattige socialt, siger Ulrik Kølle Hansen (V).
Løst eller KVast
Fordi det giver udfordringer med for små plejehjem, så er en del af løsningen for politikerne derfor at finde måder at finansiere udbygninger af flere plejecentre. Det handler blandt andet om plejecentret i Rudkøbing og i Humble.
Løst eller KVast
På grund af store udfordringer og få løsninger på ældreområdet, var fire lokalpolitikere fra Langeland Kommune inviteret med i eksperimentet Løst eller KVast.
Der var tale om politikerne Lisa Pihl Jensen (A), Winni Kielstrup Hansen (SF), Ulrik Kølle Hansen (V) og Poul Poulsen, der er kandidat for Dansk Folkeparti.
Her skulle de forsøge at finde ud af, om de kunne finde en måde at fordele pengene til plejehjem i de kommende år
I toppen af artiklen kan du se, hvordan det gik.
Man kan se flere afsnit af Løst eller KVast på tv2fyn.dk/kvast.
Se hele politikernes forhandling herunder