Plaget af koldkrigstyve:
- Det er langt fra drengestreger
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Koldkrigsmuseet Langelandsfortet er plaget af, at besøgende gæster tager værktøj med og stjæler gamle effekter midt i åbningstiden. - Det er jo gemene tyverier, siger museumsdirektøren.
Den danske kulturarv er spændende - så spændende at nogle tager den med hjem. Det oplever de på Langelandsfortet i Bagenkop, hvor gæster tager værktøj med midt i åbningstiden og stjæler gamle effekter fra museets udstilling.
Museet har blandt andet fået stjålet et kikkertsigte til en kanon, et ur fra en ubåd, små pærer og kontakter og en 800 kilo tung skrue fra en ubåd. Skruen blev taget en nat, mens alle de andre ting er blevet fjernet midt i åbningstiden.
- Det er langt over drengestreger. Det er jo gemene tyverier, og hvad formålet er med de her fjernelser af vores genstande, det kan jeg simpelthen ikke lige sige dig, siger Peer Henrik Hansen, der er museumsdirektør for Koldkrigsmuseum Langelandsfort, til TV 2/Fyn.
- Det er jo en kæmpestor skibsskrue, der er blevet stjålet. Det er et relativt stort optisk kikkertsigte til en af vores store kanoner. Det er et stort og ret godt sikret ur nede fra vores ubåd, som var boltet fast til loftet. Det har folk af uransagelige årsager valgt at skrue løs og tage med sig.
Ligesom en bil uden rat
Selvom det for mange kan lyde som om, at det ikke er så mange ting, der er blevet stjålet fra Langelandsfortet, så er der tale om vigtige ting med stor betydning.
- Når man har fjernet uret eller kikkertsigtet, så har man jo også lige pludselig gjort genstanden ukomplet, hvis du kan sige det sådan. For det kan godt være, at folk ikke ser det sådan, men ubåden er en helhed med alt dens indhold, fortæller Peer Henrik Hansen og fortsætter:
- Det vil være lidt ligesom at vise en bil frem, og du havde fjernet rattet eller dækkene eller hvad det nu måtte være. Det er jo ikke helt det samme, når den ikke er komplet.
Koldkrigsmuseum slår alle rekorder
Der er god grund til at hejse flaget på Koldkrigsmuseum Langelandsfort. Publikum bliver ved med at strømme til. Næsten 38.000 personer har besøgt Koldkrigsmuseum Langelandsfort i år
I alt besøgte 37.784 gæster Koldkrigsmuseum Langelandsfort i 2017, og året blev dermed det bedst besøgte på fortet nogensinde.
Koldkrigsmuseum Langelandsfort har i år budt på en lang række udstillinger og særudstillinger.
Året har blandt andet budt på en udstilling i anledning af museets 20 års jubilæum, tre nye udstillinger, markering af Frømandskorpsets 60 års jubilæum samt foredrag med forfatter Leif Davidsen.
Derudover har museet afholdt de tilbagevendende børnedage, køreweekender og Skt. Hans-arrangementer.
- Vi er rigtigt glade for de mange gæster. Hvis vi vil være sikre på, at de kommer igen, skal vi fortsat udvikle museet, og det arbejder vi på, siger leder af Langelands Museum, Peer Henrik Hansen i en pressemeddelelse.
Vil forbedre forhold for publikum
I de kommende år skal der arbejdes på at forbedre forholdene for publikum og styrke museets formidling, og det kræver hjælp og støtte udefra.
- Udstillingsplanerne for de næste år ligger klar, og vi har nogle spændende ting i ærmet, siger museumsinspektør Gese Friis Hansen.
Siden 2012 har museet fire gange haft fremgang og slået nye publikumsrekorder.
Får færre penge næste år
Den gode nyhed om publikumsrekord bliver dog blandet med lidt salt i såret. Kommunalbestyrelsen på Langeland har besluttet, at Koldkrigsmuseum Langelandsfort fra næste år mister 200.000 kroner i tilskud.
- Vi opfatter det som, at man vil beskatte en succes, og hvis det her bliver gennemført, så kan vi blive nødt til at spare på blandt andet bygningsvedligeholdelsen, sagde Peter Dragsbo, formand for Langelands Museum, efter kommunalbestyrelsens beslutning i september.
Har oprustet markedsføring
Koldkrigsmuseum Langelandsfort har oprustet på markedsføringen i 2017. Museet har meldt sig ind i samarbejdet De Fynske Attraktioner. De Fynske Attraktioner er et samarbejde mellem de største attraktioner og museer på Fyn
Det har været en gammel drøm for museet. Museet indgår dermed i samarbejde med blandt andet Egeskov Slot, Odense Zoo og Valdemar Slot.
- Det er bedre at løfte i flok, og vi ser frem til både at få opgraderet markedsføringen og den sparring, samarbejdet giver, sagde Gese Friis Hansen, der samarbejder faldt på plads.
Der er salg i de gamle ting
Et kanonsigte, et ur fra en ubåd og en 800 kilo tung ubådsskrue er ikke lige ting, som man ville kunne bruge der hjemme, men alligevel er der tale om salgbare ting. Museumsdirektøren fortæller, at der er et helt marked for koldkrigsting.
- Der er helt sikkert et undergrundsmiljø, hvor de her ting, de florerer, og hvor alt er til salg. Det kan man jo se på facebook, hvis man ved, hvor man skal lede. Der er undergrupper derinde, der sælger alt fra uniformsmærker til you name it - det er lige før, at jeg vil sige våben, men det har jeg dog ikke set, fortæller han.
Kom og aflever det tilbage!
Museumsdirektøren er ikke i tvivl om, at den tunge, store ubådsskrue er væk for altid, og at den nok ikke lige kommer tilbage til sin rette ejermand. Men han håber stadig på, at alle de andre ting kunne komme tilbage til Bagenkop.
- Det bedste ville jo være, at folk kommer og afleverer de her genstande til os igen. Der skal ikke være nogen sure miner, hvis der er nogle, der kommer med henholdsvis kanonsigtet og uret. Skruen, er jeg bange for, er væk for længst, men de andre ting tager vi gerne imod med kyshånd, siger den håbefulde direktør.
Flere veje spærres og ensrettes: Letbanen tager fat på nyt sporarbejde
Endnu en omgang vejarbejde i forbindelse med etablering af letbanen rammer det vestlige Odense fra i dag, mandag.
Mandag 25. marts er der letbaneaktivitet på Højstrupvej, når Odense Letbane tager fat på sporarbejdet på en ny strækning i det vestlige Odense.
Der bliver lavet en midlertidig indkørsel til Vermundsvej, der skal bruges som adgangsvej til området nord for Højstrupvej, da Uffesvej bliver midlertidigt spærret ud mod Højstrupvej, mens der skal graves ud og lægges skinner.
Frodesvej og Thorvalds Vænge lukker desuden også permanent mod Højstrupvej.
På grund af de ændrede adgangsveje i området, bliver der også ændret på parkeringsforholdene.
Mens sporarbejdet står på, er det kun tilladt at parkere i den ene side af Vermundsvej, så der er plads til den øgede trafik. Derimod bliver parkeringsforbuddet på Uffesvej ophævet, så det er muligt at parkere i begge sider af vejen.
I en periode har beboere kunnet kantstensparkere på Højstrupvej – denne mulighed forsvinder også, når sporarbejdet går i gang.
(Artiklen fortsætter under billedet.)
Højstrupvej ensrettes
Fra mandag 1. april den nordlige del af Højstrupvej mellem Rismarksvej og Møllemarksvej i det nordvestlige Odense.
Mens arbejdet bliver udført er Højstrupvej ensrettet i retning mod Møllemarksvej og Idrætsparken.
Arbejdet forventes at vare frem til sommer.
For bilister er der omkørsel via Møllemarksvej og Bystævnevej.
Cyklister og fodgængere kan forsat passere Højstrupvej i begge retninger, og der vil være mulighed for fodgængere for at passere på tværs af Højstrupvej flere steder på strækningen, så det er muligt at krydse arbejdsarealet.