Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
I disse dage bliver der lavet optagelser til efterfølgeren til Anden Verdenskrigs-filmen 'De Forbandede År', der blandt andre har Bodil Jørgensen med ombord. Nogle af optagelserne foregår i Bogense, Svendborg og på Langeland.
- Der er jo noget trygt og godt ved at vende tilbage til en karakter, man kender. Det er jo ikke så tit, man får lov til det.
Sådan lyder det fra den erfarne skuespillerinde Bodil Jørgensen en tidlig morgen på Langeland, da TV 2 Fyn fanger hende under optagelserne til toeren af spillefilmen 'De Forbandede År'.
75-årige Anders mistede alt i tordenbrand:
- Jeg var tæt på at stille træskoene
Naboen vækkede 75-årige Anders Rehde Nielsen, da lynene natten til torsdag slog ned i Faaborg og antændte det hus, han bor i. Det eneste, han fik med ud, er en telefon.
- I virkeligheden var jeg ikke langt fra at stille træskoene.
Det siger 75-årige Anders Rehde Nielsen. Han blev tæt på klokken halv fire natten til torsdag vækket af det voldsomme tordenvejr, der trak ind over Fyn.
Han bor øverst oppe i den bygning, som måske betalte den højeste pris, da tordenvejret ramte midt i Faaborg.
I sin lejlighed på Vestergade 10 havde Anders Rehde Nielsen, som er pensionist og tidligere museumsinspektør på Faaborg Museum, værnet sig mod tordenen med ørepropper, men undgik alligevel ikke at blive vækket.
- Der kommer simpelthen et dunder-brag, så seng og det hele ryster.
- Jeg tænker: Hvad fanden er det, der sker? Men der skete ligesom ikke andet. Man hører bare braget.
Heldigvis var braget ikke det eneste, han hørte. For fem-ti minutter senere blev der nemlig hamret løs på hans dør.
- Det er naboen. Hun siger, at jeg skulle se at komme ud og ned, og at der ild og der er brand og så videre.
- Jeg står der i bar røv og viklers, så jeg tænker, at jeg lige skal have noget tøj på og lukker døren i.
Mens han leder efter sin telefon, dundrer det igen på døren. Denne gang er det en brandmand, som siger: "Nu er det ned ad trapperne".
- Og så ryger jeg ned ad trappen med min telefon og nogenlunde påklædt, fortæller Anders Rehde Nielsen om de hektiske minutter.
Alle kommer ud undtagen et par katte
På gaden kan han se, at der faktisk er overtændt i den øverste del af bygningen.
Alle kommer ud af husets ni lejligheder, så der står omkring 25 mennesker og kan se branden tage fat.
- Der er et par katte, der ikke kommer med ud, men der en hund der klarer det, så vi kommer ud allesammen. Og er hele, fortæller Anders Rehde Nielsen.
Han tilføjer, at branden meget vel kunne have kostet ham, og måske nogle af de andre af husets beboere, livet.
- Fordi det kommer så pludseligt, siger han og bliver trist.
- Man står der og kigger op på al den knitren, og tagsten, der falder ned. Og bang, bang og vand, der bliver spulet, og der er flere store vogne med vand ...
- Der har virkelig været tryk på.
- Jeg er glad for, at jeg ikke kom til at hænge der oppe på anden sal, funderer han.
Det kunne have gået grueligt galt for Anders Rehde Nielsen. Hans seng står i hemsen - altså oppe under loftet øverst oppe.
Til hans held slog lynet ned i den anden ende af bygningen og bredte sig derfra.
Bøger og kunst er væk
Da TV 2 Fyns reporter taler med Anders Rehde Nielsen torsdag eftermiddag, sidder han i nyindkøbt tøj og fortæller, at han har det godt.
- Men jeg trænger til at lægge mig ned og lige tænke lidt.
Han har mistet en stor samling af bøger, flere som han selv har skrevet og bøger som han har arvet fra sine forældre. Han har mistet kunsten på væggene, skulpturer og møbler. Alt.
- Det eneste, jeg fik med ned, det var en telefon.
Han har endnu ikke tænkt så meget over tabet af genstande, men har været bekymret over de praktiske ting med forsikringer med mere.
Det har gode venner heldigvis taget fat i, fortæller han.
- Ellers havde jeg ikke kunnet finde ud af det.
Enkelte scener til 'Opgøret', som efterfølgeren hedder, bliver nemlig filmet på fynsk grund i disse dage. Nærmere bestemt i Ristinge Havn på Langeland.
- Vi har filmet to scener på den her meget smukke havn, siger den prisvindende instruktør til filmen, Anders Refn, der har seks Bodil-priser og 12 Robert-statuetter bag sig.
Et menneskeligt drama
Begge film udspiller sig under den nazistiske besættelsestid i Danmark, og gennem familien Skov giver de to film et indblik i den omdiskuterede samarbejdspolitik, der herskede under Anden Verdenskrig herhjemme.
- Filmen er et opgør på mange planer. Et portræt af en familie, der går i opløsning på grund af krigen, siger Bodil Jørgensen, der spiller Eva Skov, en af hovedrollerne i filmen.
- Den film, I kommer til at se, bliver et menneskeligt drama med nogle meget voldsomme konsekvenser, fordi der er flere af karaktererne, som mister livet, fortæller filmens instruktør, Anders Refn.
Historien skal være på plads
Filminstruktøren har længe haft på sinde at portrættere den historiske tid fra 1940 og indtil befrielsen den 4. maj 1945, men oplevede især modstand ved tilblivelsen af første film.
- Der var en uvilje imod at vise tiden med samarbejdspolitikken, fordi det er ikke en tid, vi er synderligt stolte af. Det var en kompleks tid, der er svær at portrættere. Men jeg har altid været fascineret af nuancerne, siger Anders Refn.
Nu er der så en efterfølger på vej, der ovenikøbet har allieret sig med den fynske militærhistoriker Claus Skaarenborg fra Militærhistorisk Museum i Odense for at have helt styr på det i historiske.
- Vi er meget omhyggelige med at skildre, så alt, hvad der bliver fortalt i filmen, har sin model i virkeligheden. Claus Skaarenborg har været uvurderlig for os, forklarer den prisvindende filminstruktør.
Militærhistorikeren har i øvrigt også selv en lille statistrolle i filmen.
Fynske filmfolk
Men det Militærhistoriske Museum i Odense er ikke det eneste fynske, der har haft en finger med i produktionen.
Filmfonden FilmFyn støtter filmen, der på nuværende tidspunkt kun er færdig med en tredjedel af optagelserne.
- FilmFyn støttede den første film 'De Forbandede År' af Anders Refn, så da vi fik muligheden for at støtte toeren, var det selvfølgelig et helt naturligt valg, siger Julie Milling, executive producer fra FilmFyn.
Hun påpeger desuden, at mange af filmarbejderne på settet er fynske.
Efterarbejdet på filmen forventes også at tage plads i det fynske land. Ligesom med etteren skal redigeringsarbejdet nemlig foregå på Boltinggaard Gods i Ringe.
Muligvis den sidste film
Optagelserne kommer til at strække sig helt indtil vinteren, da handlingen foregår over flere sæsoner.
- Man skal kun lave de film, man ikke kan tilgive sig selv for ikke at lave. Når du begiver dig ind i det at lave en spillefilm, så æder den dig med hud og hår, siger Anders Refn og tilføjer grinende:
- Jeg plejer at sige, at det koster et ægteskab hver gang.
For den 77-årige filminstruktør bliver det sandsynligvis også den sidste film.
- Det har været en udfordring at få lov til at lave mit livsværk, som sandsynligvis også bliver den sidste af slagsen, i hvert fald i det her format.
Filmen forventes at have præmiere i foråret 2022.