Udrejsecenter skal ligge ved siden af Ida og Finn:
- De trygge rammer er totalt forsvundet for mig
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det gør ægteparret Kristensen urolig, at udvisningsdømte kriminelle skal flytte ind ved siden af.
Ægteparret Kristensen får om et års tid nye naboer, når Holmegaard forvandles til udrejsecenter for udvisningsdømte kriminelle.
Nyheden kom onsdag morgen.
- Jeg blev taget på sengen med nyheden, og først tænkte jeg, at det var løgn. Det måtte være noget, jeg havde drømt, siger Ida Tang Kristensen.
Se vinge falde af: Vindmølle brænder i Dreslette
En vindmølle er brudt i brand i Dreslette. Den får med al sandsynlighed lov til at brænde ud det meste af natten.
Opdatering
-
Vagtchef ved Fyns Politi Henrik Strauss oplyser onsdag aften, at vindmøllen får lov til at brænde ud hele natten. - Hjemmeværnet vil være til stede for at sikre sig, at folk ikke kommer for tæt på, for der kan falde store stykker ned, siger han. Torsdag morgen kommer en tekniker til stedet og kigger på vindmøllen for at vurdere, hvad der videre skal ske.
Onsdag eftermiddag er både politi og brandvæsen kørt til Dreslette, hvor en vindmølle er brudt i brand.
Politiet på stedet er netop nu ved at danne sig et overblik over situationen.
- Den kører ikke, og det gør alt andet lige arbejdet noget nemmere, lyder det fra vagtchef ved Fyns Politi Henrik Strauss.
Vindmølle brænder ud
Dele af vindmøllen er allerede faldet af, og beredskabet overvejer, hvordan branden skal slukkes.
- Første melding er, at den får lov til at brænde ud, men vi ser tiden an - også hvor meget det kommer til at ryge, siger Henrik Strauss.
Vagtchefen oplyser, at ingen er kommet til skade. Til gengæld er beboerne i tre nærliggende ejendomme blevet bedt om at gå indendøre og lukke både døre, vinduer og ventilationer.
Holmegaard ligger bare et par hundrede meter fra ægteparrets hus på Gulstavvej, hvor døren indtil nu sjældent har været låst.
- Det er hele vores herlighedsværdig, der reduceres til nul. Vi behøver ikke rulle for vinduerne, og vi skal ikke låse. Den tid er nok ovre nu, lyder det fra Finn Boye Kristensen.
Hvem vil købe vores hus?
Det nye udrejsecenter har allerede fået nogle langelændere til at bede de lokale ejendomsmæglere om at finde til salg-skiltene frem.
Ægteparret Kristensen kan dog ikke se, at det kan blive en mulighed for dem.
- Hvem vil købe vores hus nu, spørger Ida Tang Kristensen.
Hendes mand arbejder som professionel bestyrelsesmedlem, og det gør dem begge bekymret, at Ida Tang Kristensen så ofte er alene hjemme.
Beskyldte Venstre for skræmmekampagne med udrejsecenter – nu er det virkelighed
Venstre påstod kort før valget for to år siden, at Socialdemokratiet ønskede at placere et udrejsecenter på Langeland. Skræmmekampagne, sagde Bjørn Brandenborg. Nu er centeret virkelighed.
Socialdemokraten Bjørn Brandenborg beskyldte dagen før folketingsvalget i 2019 Venstre for at føre en skræmmekampagne, fordi Venstre i annoncer på Facebook skrev, at hvis rød blok fik magten efter valget, ville de placere et udrejsecenter på Langeland.
- Hvor er det vildt og under lavmålet, at Venstre prøver at skabe bekymring med falske skræmmekampagner dagen før valget!
- Det har absolut ikke noget på sig, at en S-regering vil oprette et udrejsecenter for kriminelle på Langeland, skrev Bjørn Brandenborg på sin facebookside den 4. juni 2019, altså dagen før valget grundlovsdag.
Og nu, knap to år senere, er ”skræmmekampagnen” blevet til virkelighed. Vedtaget af en socialdemokratisk regering.
For onsdag formiddag fortalte udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) på et pressemøde, at regeringen vil placere et nyt udrejsecenter på Langeland.
Det nye asylcenter kommer til at ligge på det tidligere asylcenter Holmegaard ved Bagenkop på det sydlige Langeland – præcis hvor Venstre for to år siden påstod, at det ville blive placeret.
TV 2 Fyn har forsøgt at få et interview med Bjørn Brandenborg om opslaget og beskyldningerne om falske skræmmekampagner, men det har ikke været muligt.
Bjørn Brandenborg vil i stedet udtale sig om udrejsecenteret i TV 2 Fyns nyhedsudsendelse klokken 19.30.
På Facebook skriver han, at placeringen af udrejsecenteret er ”en bitter pille at sluge”.
- Det gør ondt, når éns eget parti træffer en beslutning, som jeg på ingen måde er enig i, skriver Brandenborg, som til dagligt bor i Rudkøbing.
En møgsag
Det to år gamle opslag, hvor Bjørn Brandenborg blandt andet kaldte Venstres påstand om udrejsecenteret for ”uden hold i virkeligheden”, er ikke just en god historie for den sydfynske politiker.
Det vurderer TV 2 Fyns politiske kommentator, Jesper Buch.
- Det er en virkelig politisk møgsag for Bjørn Brandenborg, som om nogen har ført sig frem som langelændernes talerør på Christiansborg, siger Jesper Buch.
Han understreger, at det kun gør sagen værre, at det kommer kort tid efter, at transportministeren har skudt planerne om en ny færgehavn i Langelandsbæltet til jorden.
- Brandenborgs politiske modstandere vil bruge det her til at rive ham i næsen, at han åbenbart ikke har den store indflydelse på Christiansborg, siger Jesper Buch.
Det nye center, der åbner om et år i det tidligere asylcenter Holmegaard ved Bagenkop, skal huse 130 kriminelle udvisningsdømte, mens afviste asylansøgere og børnefamilier skal blive boende på det nuværende udrejsecenter Kærshovedgård, som ligger ved Ikast i Midtjylland.
Bonnesen: - Overhovedet ikke en skræmmekampagne
At Bjørn Brandenborg dengang kaldte annoncerne for en skræmmekampagne, var ikke helt grebet ud af den blå luft. For annoncen for placeringen af et muligt udrejsecenter på Langeland var ikke den eneste annonce, som Venstre lavede i den sammenhæng.
Ifølge en opgørelse fra dagbladet Information lavede Venstre kort før valget i alt 19 identiske annoncer for placering af udrejsecentre, hvor kun bynavnet var byttet ud fra annonce til annonce. Og ifølge en digital ekspert havde Bjørn Brandenborg en god pointe i at kalde det en skræmmekampagne fra Venstres side.
Over for avisen kalder Astrid Haug, der er digital rådgiver og ekspert i sociale medier, annoncerne for ”en skræmmekampagne i den grovere ende af skalaen”
Alligevel mener Venstres Erling Bonnesen, der ligesom Bjørn Brandenborg er valgt på Fyn, at annoncerne var helt reelle.
- Det vi ser i dag, står i skærende kontrast til, at de under valgkampen sagde, at det aldrig ville komme på tale. Det er et eklatant løftebrud, vi er vidne til over for Langeland og Sydfyn. Det er jo boomerangen, der rammer ham, siger Erling Bonnesen.
I lavede 19 annoncer og ramte forbi 18 gange – er der så ikke noget om det, når Bjørn Brandenborg siger, at det var en skræmmekampagne?
- Det var overhovedet ikke en skræmmekampagne. Vi påpegede problemet og de udfordringer, der allerede var dengang. Socialdemokraterne afviste, og nu er det skræmmende virkelighed, siger Erling Bonnesen.
- Vi havde satset på, at vores alderdom skulle være her i trygge rammer. Men de trygge rammer er totalt forsvundet for mig, siger hun.
Stigende kriminalitet
I foråret 2022 flytter de nye naboer ind. De flytter fra asylcentret Kærshovedgård, der ligger i Ikast-Brande Kommune.
I efteråret skrev TV Midtvest, som dækker det område, hvor asylcentret Kærshovedgård ligger, at "beboerne på Kærshovedgård tegner sig for mere og mere kriminalitet".
Samtidig noterer tv-stationen, at mens "det meste af kriminaliteten tidligere er foregået på Kærshovedgård, foregår mere og mere nu andre steder".
Ifølge TV Midtvest blev fem fra udrejsecentret sigtet i perioden 1. februar til 26. september 2018. Tre år senere var antallet af sigtelser steget til 127 fra 1. januar til 25. august.
Nye coronapasregler åbner fitnesscenter - snyder du, risikerer du et års karantæne
Efter fem måneders nedlukning kan motionscentret Elefanten endelig åbne, da klubbens personale ikke længere skal kontrollere coronapas.
Håndvægtene i motionsklubben Elefanten i Nyborg skal til at hyre rengøring ind, og håndvægtene skal støves af efter at have ligget stille i fem måneder.
Fra på fredag må fitnesscentret åbne uden at tjekke medlemmers coronapas ved ankomst.
- Det er en lettelse. Nu skete det, vi havde håbet på, siger formand Ole Molbo til TV 2 Fyn.
Da mange motionscentre åbnede igen 6. maj, måtte Elefantens 800-900 medlemmer blive ude foran døren. Bestyrelsen vurderede dengang, at det ikke var muligt for foreningen, hvor flere arbejder frivilligt, at kontrollere coronapas i hele åbningstiden.
Husk coronapasset
Nu skal personalet i stedet tjekke motionisternes coronapas to gange dagligt.
- Man skal have sit gyldige coronapas med og gyldig legitimation, så hvis man løber ind i en stikprøve, skal man fremvise det, fortæller Ole Molbo.
Bliver medlemmer taget uden et coronapas i lommen, kan de risikere karantæne iminimum et år.
- Det skal ikke være attraktivt at forsøge at snyde. Der har vi nultolerance, fortæller Ole Molbo.
Gælder også på biblioteker
På fredag løsnes coronapasreglerne også på landets biblioteker, hvor bibliotekarer ikke længere skal tjekke coronapas - men ligesom i Elefanten skal biblioteksgæsterne også her kunne vise et gyldigt pas på foranledning.
- Det er naturstridigt at tjekke coronapas, så vi tænker, at det er dejligt, selvom der stadig er et krav om pas. Vi skal ikke nødvendigvis stå og tjekke alle, og det er vi rigtig glade for, siger biblioteksleder på Svendborg Bibliotek, Berit Sandholt Jacobsen.
Det forventes at kravet om coronapas udfases frem mod august, hvor alle danskere, der ønsker det, efter planen skulle være vaccineret.