75-året for befrielsen: Coronakrisen lægger dæmper på mindehøjtidelighed
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Otte mænd døde, da et bombefly blev skudt ned over Lillebælt. Coronakrisen lægger en dæmper på den mindehøjtidelighed, der var planlagt for dem.
Et britisk bombefly af typen Short Stirling havde 18. maj 1942 været på mineudlægningstogt over Øresund.
Under missionen var flyet blevet ramt af tysk antiluftskyts, og da flyet var på vej mod England, skød tyskerne endnu engang.
Denne gang med fatal udgang.
Plejehjem åbner for besøg, men:
- Jeg mangler jo et kram
Efter flere ugers nedlukning er der igen åbent for besøg på flere fynske plejehjem - dog kun udendørs. Ægteparret Kirsten og Ib Johnsen håber, det er et skridt tilbage mod normalen.
I mere end fem uger har den eneste kontakt, Kirsten Skov Johnsen har haft til sin mand, Ib, været telefonisk.
Men efter plejehjemmet, hvor Ib bor, igen tager imod besøg fra pårørende, kan hun nu få lov at se sin mand. De må dog ikke sidde på samme bænk eller have fysisk kontakt.
- Det er jo en del af vejen tilbage, håber jeg, siger Kirsten Skov Johnsen.
87-årige Ib Fusager Johnsen er dement og bor på Plejecenter Thurøhus i Svendborg. På grund af tiltagene mod det ny coronavirus har der siden 18. marts været lukket for besøg fra pårørende.
I løbet af de sidste to uger er flere plejehjem landet over så småt begyndt at åbne for udendørs besøg. Det sker i kølvandet på, at Sundhedsstyrelsen erkendte, at man havde for striks i retningslinjerne for besøg på plejehjem - specifikt på udendørs arealer.
Fredag gav Svendborg Kommune grønt lys, at beboerne på Thurøhus Plejecenter og kommunens andre plejehjem igen kunne få deres pårørende at se.
Telefonsamtaler fra sportspladsen
Det benyttede Kirsten Skov Johnsen sig af samme dag, og lørdag er hun forbi igen.
Ægteparret har haft daglige telefonsamtaler, mens coronakrisen har stået på.
Fordi besøg ikke har været tilladt har de ikke kunnet se hinanden tæt på, men flere gange har Kirsten Skov Johnsen stillet sig på sportspladsen bag plejecenter, mens hun snakkede telefon med sin mand. På den måde har parret kunne se hinanden på lang afstand, mens de snakkede.
Nu må de ses ansigt til ansigt. De skal dog stadige holde afstand, spritte af og undgå fysisk kontakt. Og selvom det er fremskridt, savner Ib Fusager Johnsen stadig et mere normalt besøg.
- Det er jo meget bedre, men jeg mangler jo et kram. Jeg vil jo gerne kramme hende, siger han.
Samme følelse sidder hans kone med.
- Jeg håber ikke, det varer resten af året, før vi må give hinanden et kram igen. Det er svært at gøre alt på afstand.
Rolig genåbning
Inden man åbnede for besøg henvendte plejehjemmene i Svendborg, henvendte man sig til pårørende og adviserede om, at man fra torsdag i denne uge kunne ringe og aftale en tid til besøg.
Selvom der har været lukket i flere uger, er genåbningen foregået stille og roligt.
- Jeg tror, at der er lavet aftaler for gennemsnitligt et par besøg om dagen her de første dage og weekenden over, siger Karin Rindebæk Larsen, der er områdeleder for Plejecenter Øst, hvor Thurøhus hører under.
Fredag indgik samtlige af Folketingets partier med undtagelse af Venstre en aftale, der blandt andet skal sikre, at beboere på plejehjem kan få besøg under coronakrisen. Venstre forlod forhandlingerne med begrundelsen, at aftalen ikke var ambitiøs nok.
I aftalen er der afsat 165 millioner kroner. Besøgene skal sikres ved hjælp af eksempelvis besøgspavillioner og midlertidige udestuer.
Over Den Gamle Lillebæltsbro gjorde det tyske skyts så meget skade på flyet, at de fire motorer ikke længere kunne holde det og de ni besætningsmedlemmer i luften. Det begyndte at styrte mod jorden og på Gals Klint ved Middelfart ramte det jorden.
Kun et enkelt af de ni besætningsmedlemmer overlevede.
Syv af de øvrige blev begravet på Assistens Kirkegård i Odense, mens de sidste medlem først blev fundet i år 2000.
Afdæmpet mindehøjtidelighed
For at mindes den tragiske historie og for at markere Danmarks befrielse bliver der hvert år 4. maj holdt en højtidelighed ved den mindesten, der blev rejst på Gals Klint efter krigen.
Det gør der også i år, men det bliver med noget mindre pomp og pragt en planlagt.
- Vi plejer at mødes her og have musik og fanemarch. Der plejer at være internationale og nationale gæster og en meget, meget fin mindehøjtidelighed, fortæller borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd Jensen.
- I år bliver det mere afdæmpet. Der bliver nedlagt to kranse, og det er så det.
Det er borgmesteren selv, der står for at lægge kransene. Da det i år er 75-året for befrielsen, var der planer om, at der skulle være en særlig stor fejring, men sådan skulle det ikke blive.
Corona står i vejen
Siden 17. marts har det været forbudt at forsamle sig i grupper større en ti som et led i regeringens tiltag mod spredning af det ny coronavirus. Og det har sat en kæp i hjulet for mindehøjtideligheder landet over.
Til trods for forbuddet mener borgmesteren, det er vigtigt, at markere dagen, selvom det ikke kan gøres, som det plejer.
- At kæmpe for frihed, demokrati og fred er nogle universelle værdier, der er vigtige altid at værne om og være opmærksom på som mennesker og som samfund. Derfor synes jeg også, det er vigtigt i år at lave en lille højtidelighed, siger han.