Allan Olsen: De har det glimrende i Udkantsdanmark
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Musikeren Allan Olsen og hans guitar ramte torsdag aften Røjle Forsamlingshus på deres turné rundt på landets små spillesteder.
Troubaduren Allan Olsen rejser landet rundt og besøger de allermindste spillesteder. Torsdag aften nåede han på sin 49 koncerter lange tur til Røjle Forsamlingshus.
Her fik et mindre publikum serveret en entertainer med bid, vid og vanlig stikkende sarkasme.
Ung fynsk kunstner sælger censureret maleri med Trump og Paludan til kunstsamler
En kunstinteresseret dansker bosiddende i Schweiz har købt et omstridt maleri fra Kerteminde. Maleriet var opstillet foran byens rådhus, men blev fredag fjernet af byens politikere.
Et farverigt maleri af Trump, Johnson og danske Rasmus Paludan er nu blevet genstand for interesse fra udlandet. En kunstsamler i Schweiz har købt maleriet, der er lavet af en 19-årig ung mand fra Kerteminde.
Salget af maleriet er blevet formidlet af kunstneren Søren Parmo fra Måløv på Sjælland.
- Køberen ønsker at være anonym, men jeg kan fortælle, at der er tale om en dansk kunstsamler bosiddende i Schweiz. Han har besøgt mit atelier og købt nogle af mine værker. Han har også flere "tunge" kunstværker i sin samling, fortæller Søren Parmo.
Køberen er patriot
Til Søren Parmo har den anonyme køber begrundet sin interesse for salget således:
- Jeg er som person også patriot og forstår deres iver i det politiske, og jeg forstår deres forskelligheder. Her på værket er der intet filter, ingen medier, der fordrejer eller fortier budskabet. Budskabet er der bare, og den enkelte beskuer må selv finde ud af hvad det er, skriver køberen.
Maleriet er blevet til i et projekt kaldet "Ung kunst i Kerteminde", hvor unge på Johannes Larsen Museet har malet forskellige motiver, og efterfølgende blev kunstværkerne, efter aftale med Kerteminde Kommune, opstillet forskellige steder i byen.
Fjernet fra rådhuset
Maleriet af den amerikanske præsident Donald Trump, den britiske premierminister Boris Johnson og lederen af Stram Kurs, Rasmus Paludan, blev opstillet foran rådhuset i Kerteminde.
Men det faldt ikke i god jord hos nogle politikere. Både Knud Ahrnkiel fra Miljøpartiet og borgmester Kasper Ejsing Olesen (S) krævede maleriet fjernet fra pladsen foran rådhuset.
- Lige foran rådhuset skal der ikke været noget med politisk observans eller nogen politiske holdninger, lød begrundelsen fra borgmesteren.
Derfor blev maleriet fragtet tilbage til lageret på Johannes Larsen Museet.
Et øjebliksbillede
Den unge mand, der har malet motivet, kalder sig blot "Bjolle" på det omstridte kunstværk. TV 2/Fyn har talt med den unge kunstner, men han ønsker ikke at stå frem med navn på nuværende tidspunkt.
Han kalder billedet for "Politisk katastrofe", og tankerne bag billedet beskriver han således:
- På billedet har jeg skrevet: ”Jeg bryder mig bare ikke om dem” og grunden til, at jeg ikke bryder mig om dem, er, fordi de minder ekstremt meget om hinanden. Deres politik føler jeg, gør verden til et mere bekymrende sted at være i, lyder det fra kunstneren.
Han er tilknyttet CUBA, center for Uddannelse, Beskæftigelse og Aktivitet i Kerteminde Kommune, og har ønsker om at gå videre med sin kunst.
- Jeg har haft en længere samtale med ham, og han er glad for, at hans maleri er blevet solgt, da han har ambitioner om at arbejde mere med malerier og kunst i fremtiden, fortæller Søren Parmo.
Køberen fra Schweiz tror også på den unge mands evner og mener, at værket fortæller noget om vores samtid.
- Jeg synes, at værket er interessant, fordi det kommer fra en meget ung kunstner og reflekterer den verden, vi er i. Det er et slags øjebliksbillede set af den unge kunstner. Jeg tror, at det er op til beskueren at tolke budskabet, men jeg ser tre meget forskellige mennesker på billedet, som alle tre vil det bedste for deres lande, men har forskellige måder at kommunikere det ud på, skriver den anonyme køber.
Køberen ønsker ikke at oplyse købsprisen på maleriet.
Inden han gik på scenen med sin guitar fik TV 2/Fyns Ditte Dreyer mulighed for et interview med manden, som har spillet på landets store scener.
Og han havde det fint med de rammer som Røjle Forsamlingshus byder på.
- Det er ligesom at flyde i en strøm. Det ved man aldrig, hvordan er. Men de sidste meter til vandfaldet, de er ens hver dag.
- Og det vil sige, der sidder vi og sludrer lidt og får en, måske to, mørk rom på tom mave. To af dem så er man i Caribien. Det er sgu en billig rejse, og sådan går det hver aften, sagde den nordjyske musiker.
Med turnéen prøver Allan Olsen, at gøre noget andet end at søge de store spillesteder.
- Det er det modsatte af at spille i de fine musikhuse med VIP-lounge og hvad fanden det er.
- Så lærer vi en hel masse nyt lige pludselig. Vi opdager at mennesker ude i de små byer rundt omkring ikke opfatter sig selv som nogen der bor i Udkantsdanmark. Men som nogen der har det ganske glimrende.
Hør hele interviewet med Allan Olsen herunder: