Ung fynsk kunstner sælger censureret maleri med Trump og Paludan til kunstsamler
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En kunstinteresseret dansker bosiddende i Schweiz har købt et omstridt maleri fra Kerteminde. Maleriet var opstillet foran byens rådhus, men blev fredag fjernet af byens politikere.
Et farverigt maleri af Trump, Johnson og danske Rasmus Paludan er nu blevet genstand for interesse fra udlandet. En kunstsamler i Schweiz har købt maleriet, der er lavet af en 19-årig ung mand fra Kerteminde.
Kunstværk med Trump og Paludan fjernet fra rådhus
Kunstværket blev fjernet, efter det på et byråd blev det besluttet, at det ikke hører hjemme foran en offentlig institution som rådhuset.
Besøgende på Kerteminde Rådhus er de seneste par dage blevet mødt af et stort og iøjnefaldende kunstværk.
På værket, som er blevet til på en kunstcamp arrangeret af Johannes Larsen Museet og Kerteminde Kommune, ser man Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og den amerikanske præsident Donald Trump. Bag dem står partiformanden for Stram Kurs, Rasmus Paludan.
Men fredag formiddag er kunstværket blevet fjernet. Det er sket, efter Knud Ahrnkiel fra Miljøpartiet aftenen inden tog det op på byrådsmødet.
- Et politisk budskab hører ikke hjemme foran et rådhus. Derfor gjorde jeg det. Havde det været et billede af Pernille Skipper, Stefan Löwen (Sveriges statsminister, red.) og Morten Østergaard, som jeg heller ikke bryder mig om, der havde stået der, havde jeg rejst nøjagtig den samme debat, siger han til TV 2/Fyn.
Må ikke provokere
På billedet viser danske Rasmus Paludan langefingeren med den ene hånd og laver et fredstegn med den anden, som hviler på Trump. Og dét budskab skal man ikke mødes med på en offentlig institution som rådhuset, hvor der kommer mange mennesker, mener Knud Ahrnkiel.
- De skal ikke føle sig provokeret af hverken den ene eller den anden politiker, siger han.
Det eneste tidspunkt politikeren mener, at der skal være politiske budskaber foran et rådhus, er i forbindelse med valg - ellers skal det være neutralt, lyder det.
Ifølge Miljøpartiets medlem handler det ikke om, at de unge ikke må interessere sig for politik.
- Det skal de. Og jeg har ikke noget imod de unge mennesker, der har malet det her. Jeg forstår bare ikke hensigten. Dét tænker jeg ikke, vi skal bruge kommunens skattekroner på. Det vil jeg meget nødigt have, at man fortsætter med, når man holder et arrangement som det, siger han om kunstcampen.
Borgmester bakker op
Beslutningen om at fjerne maleriet bliver bakket op af Kertemindes borgmester, Kasper Ejsing Olesen (S). Faktisk havde han selv bedt om at få det fjernet inden byrådsmødet.
- Problemet er, at det har et politisk motiv. Jeg vil skynde mig at sige, at de ikke har gjort noget som helst forkert, for museet har søgt om tilladelse til at stille det op. Det, vi så ikke har været gode nok til at sige, er, at lige foran rådhuset skal der ikke været noget med politisk observans eller nogen politiske holdninger, siger han.
Borgmesteren understreger dog, at billedet ikke behøver blive fjernet helt, men bare skal flyttes til et andet sted i byen.
Beslutning ærgrer museum
Beslutningen og postyret omkring værket ærgrer Jeppe Priess Gersbøll, der er afdelingsleder på Johannes Larsen Museet. Han mener ikke, at museet har insinueret en politisk holdning, men som institution er apolitisk.
- Det er et socialt og kreativt projekt, og det er synd, at en enkelt ting skal påvirke det, siger han.
Museet er dog alligevel gået med til, at maleriet ikke længere skal stå udstillet foran rådhuset.
- Vi har valgt at flytte det, fordi vi ikke ønsker, at det her skal tage fokus fra projektet, der giver de unge et kreativt frirum, siger han.
Kunstværket er lavet af en ung mand, der har deltaget på kunstcampen, som blev afholdt i weekenden. TV 2/Fyn har forsøgt at få en kommentar fra ham, men det har ikke været muligt.
Salget af maleriet er blevet formidlet af kunstneren Søren Parmo fra Måløv på Sjælland.
- Køberen ønsker at være anonym, men jeg kan fortælle, at der er tale om en dansk kunstsamler bosiddende i Schweiz. Han har besøgt mit atelier og købt nogle af mine værker. Han har også flere "tunge" kunstværker i sin samling, fortæller Søren Parmo.
Køberen er patriot
Til Søren Parmo har den anonyme køber begrundet sin interesse for salget således:
- Jeg er som person også patriot og forstår deres iver i det politiske, og jeg forstår deres forskelligheder. Her på værket er der intet filter, ingen medier, der fordrejer eller fortier budskabet. Budskabet er der bare, og den enkelte beskuer må selv finde ud af hvad det er, skriver køberen.
Maleriet er blevet til i et projekt kaldet "Ung kunst i Kerteminde", hvor unge på Johannes Larsen Museet har malet forskellige motiver, og efterfølgende blev kunstværkerne, efter aftale med Kerteminde Kommune, opstillet forskellige steder i byen.
Fra udsat til værdsat kunstner:
- Jeg havde opgivet drømmen om at blive clean
Kunstner Henrik Jürgensen havde som misbruger opgivet håbet om at blive clean og dermed også håbet om nogensinde at udstille igen. Nu er begge dele gået i opfyldelse.
På Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg er der henover sommeren et rum, som fortæller en del af kunstner Henrik Jürgensens liv. Et liv der har været præget af misbrug i over 30 år.
- Det ene misbrug tog det andet. Fra alkohol til hash og herefter overtog heroinen, fortæller Henrik Jürgensen.
For første gang i over 15 år får Henrik Jürgensen igen udstillet sine billeder på Danmarks Forsognsmuseum i Svendborg. Det sker i forbindelse med et nyt projekt 'Fra Udsat til Værdsat', der bliver støttet af Trygfonden og Velux Fonden. Ifølge museumsinspektør Jeppe Wichmann Rasmussen er det vigtigt at give de udsatte en stemme.
- Som samfund har vi igennem historien ikke gjort ret meget for at lade udsatte borgere komme til orde, og derfor er vi i virkeligheden gået glip af en forfærdelig masse viden, som ville sætte os i stand til at løse sociale problemer langt mere effektivt. Deltagerne i ”Fra Udsat til Værdsat” er jo eksperter i en række sociale udfordringer, fordi de selv har gennemlevet dem, siger Jeppe Wichmann Rasmussen.
Gik skævt allerede fra barndommen
For Henrik Jürgensen startede problemerne allerede, da han var 12 år, og hans mor blev syg.
- Det bliver lidt dysfunktionelt det hele. Der var ikke nogen i skolen, som sagde: "Din mor er blevet syg. Hvordan går det?" Det blev mere afstumpet, og min far var ikke den, jeg havde den bedste kommunikation med, fortæller Henrik Jürgensen.
Efter flere år som misbruger kom Henrik Jürgensen på et misbrugscenter, hvor han begyndte på en metadon-nedtrapning.
- Det er svært for normale mennesker at sluge, hvor ekstremt det egentlig er. Jeg føler meget, jeg har mistet min normalitet, efter jeg har været på misbrugscenter, hvor man hører den der aggresive tone hele tiden. Jeg bliver selv aggresiv, når jeg bliver nedtrappet. Det er mange dage, hvor du ikke sover. Det er ligesom at få tortur. Du bliver skør i hovedet af det, og jeg havde ikke nogen, jeg kunne ringe til og sige: "Jeg har det ad helvede til i dag", siger Henrik Jürgensen.
Glad for en chance mere
I dag er Henrik Jürgensen oven på og glad for at være med i Forsorgsmuseets projekt.
- Det er jo ligesom at få lov til at prøve en gang til, og så er det jo også en form for selvterapi og noget, jeg bare skal ud med, siger Henrik Jürgensen.
Udover at Henrik Jürgensen passer ind i projektet, er hans billeder, ifølge Jeppe Wichmann Rasmussen, interessante på grund af det selvbiografiske lag og i form af de materialer, de er lavet på.
Henrik Jürgensens billeder er nemlig lavet på skrottede Ikea-borde, gamle spækbrætter og stumper af træ. Kasserede ting, som han har fundet i sin container eller hamret sammen.
- Det har Henrik nok også følt, at han selv har været en gang imellem. Kasseret. Derfor er det ret modigt at være så ærlig, som Henrik er. Det er der ikke mange af os, der tør være. Han deler sine inderste tanker og følelser med den, der oplever hans billeder, og det er vanvittigt inspirerende, siger Jeppe Wichmann Rasmussen.
Fjernet fra rådhuset
Maleriet af den amerikanske præsident Donald Trump, den britiske premierminister Boris Johnson og lederen af Stram Kurs, Rasmus Paludan, blev opstillet foran rådhuset i Kerteminde.
Men det faldt ikke i god jord hos nogle politikere. Både Knud Ahrnkiel fra Miljøpartiet og borgmester Kasper Ejsing Olesen (S) krævede maleriet fjernet fra pladsen foran rådhuset.
- Lige foran rådhuset skal der ikke været noget med politisk observans eller nogen politiske holdninger, lød begrundelsen fra borgmesteren.
Derfor blev maleriet fragtet tilbage til lageret på Johannes Larsen Museet.
Nøgen mand smadrer kæmpe, lysende kunstværk
En nøgen mand har fredag eftermiddag ødelagt en stor kunstinstallation på Heartland Festival.
Den odenseanske kunstner Magnus Fuhrs store, lysende stjerne, som rigtig mange fynboer har set lyse op i Skovsøen i Odense sidste sommer, er fredag eftermiddag blevet smadret af en nøgen mand.
Den lysende stjerne, der er skabt af Magnus Fuhr og kunstgruppen Chaos Engine, som han er en del af, var en af de mange kunstinstallationer på årets Heartland Festival, hvor den var placeret ude i den store sø, der er en del af festivalområdet.
Over for tv2.dk vurderer Magnus Fuhr, at kunstværket koster op mod 300.000 kroner.
- Det er altid svært med den slags, men jeg vil da skyde på, at stjernen har en pris i 2-300.000 kroners klassen, vurderer kunstneren selv.
Sidst på fredag eftermiddag svømmede en nøgen mand ud i søen, hvorefter han kravlede op på stjernen. Uheldigvis kunne den ikke bære hans vægt, og stjernen blev derfor ødelagt.
- Det er super ærgerligt. Jeg håber meget, at den kan repareres, men det kræver nogle særlige materialer, som jeg ikke ved, om vi kan skaffe. Jeg er ked af det. Det er forfærdelig trist, siger Magnus Fuhr, som er kunstneren bag den lysende stjerne, til TV 2/Fyn.
Vagtchefen hos Fyns Politi bekræfter over for TV 2/Fyn, at sagen er blevet meldt til politiet, der klokken 19.30 er på vej til Kværndrup for at undersøge affæren.
- Det er korrekt, at vi har fået en anmeldelse for hærværk. Vi er på vej derned nu, og vi skal have talt med anmelderen, siger vagtchef Hans Jørgen Larsen.
Vil reparere den
Heartland Festival har sagt til Magnus Fuhr, at de vil forsøge at reparere kunstværket så hurtigt, som de kan fremskaffe de fornødne materialer.
Magnus Fuhr er både kendt og anerkendt for at lave større kunstinstallationer til en række festivaler, blandt andet er han manden bag det store Tinderbox-logo, ligesom han har lavet et stort, lysende kranie til metalfestivalen Copenhell.
Kunstneren er ikke selv til stede på Heartland Festival, men ankommer til festivalpladsen senere på aftenen fredag for ved selvsyn at bese skaderne på den store, lysende stjerne.
Et øjebliksbillede
Den unge mand, der har malet motivet, kalder sig blot "Bjolle" på det omstridte kunstværk. TV 2/Fyn har talt med den unge kunstner, men han ønsker ikke at stå frem med navn på nuværende tidspunkt.
Han kalder billedet for "Politisk katastrofe", og tankerne bag billedet beskriver han således:
- På billedet har jeg skrevet: ”Jeg bryder mig bare ikke om dem” og grunden til, at jeg ikke bryder mig om dem, er, fordi de minder ekstremt meget om hinanden. Deres politik føler jeg, gør verden til et mere bekymrende sted at være i, lyder det fra kunstneren.
Han er tilknyttet CUBA, center for Uddannelse, Beskæftigelse og Aktivitet i Kerteminde Kommune, og har ønsker om at gå videre med sin kunst.
- Jeg har haft en længere samtale med ham, og han er glad for, at hans maleri er blevet solgt, da han har ambitioner om at arbejde mere med malerier og kunst i fremtiden, fortæller Søren Parmo.
Køberen fra Schweiz tror også på den unge mands evner og mener, at værket fortæller noget om vores samtid.
- Jeg synes, at værket er interessant, fordi det kommer fra en meget ung kunstner og reflekterer den verden, vi er i. Det er et slags øjebliksbillede set af den unge kunstner. Jeg tror, at det er op til beskueren at tolke budskabet, men jeg ser tre meget forskellige mennesker på billedet, som alle tre vil det bedste for deres lande, men har forskellige måder at kommunikere det ud på, skriver den anonyme køber.
Køberen ønsker ikke at oplyse købsprisen på maleriet.