Brug for større kran: Traktor skal løftes over hotel
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En såkaldt boretraktor skulle fredag morgen løftes over et hotel i Middelfart, som skal have opsat nye støjskærme. Men den udvalgte kran viste sig at være for lille til opgaven.
En traktor kan være svær at få i luften.
Det måtte de fredag morgen sande på Sixtus Sinatur Hotel og Konference i Middelfart, da en såkaldt boretraktor skulle løftes over en af hotellets sidebygninger.
- Det er en lidt spændende dag, sagde Tom Nielsen, der er underentreprenør på projektet og ejer af Fyns Pumpe- og Brøndboring, inden det tunge løft.
Skru ned: Naboer trætte af larm og natteroderi fra hotel
Naboerne til hotellet Sixtus Sinatur Hotel og Konference i Middelfart er godt trætte af støj om natten fra hotellets gæster.
Larmen fra konferencehotellet Sixtus i Middelfart har været så slem, at flere af naboerne nu har henvendt sig til både politi og kommune i håb om at få hjælp.
Flere af beboerne mener, at larmen er taget til de seneste par år, og de ønsker, at hotellet tager hensyn til, at det ligger placeret lige midt i et beboelsesområde.
Helge Gøttsche og Per Kolberg bor begge tæt på vandet ved Fænø Sund i Middelfart. Det betyder samtidig, at de bor få meter fra hotel Sixtus. De to taler med TV 2/Fyn i Per Kolbergs have, hvor man kan se hotellet lige bagved.
- Der er jo ikke ret langt. Der er 90 meter ned til vandkanten, så det er nok noget nær det samme, (til hotellet, red) siger Per Kolberg.
Sixtus afholder både konferencer og bryllupper, og de larmer ifølge de to genboer.
- Det er typisk musik, og så er det også menneskabt støj, siger Per Kolberg.
- Det er næsten ikke til at forestille sig, hvor belastende og opslidende det er at blive vækket flere gange i løbet af natten den ene weekend efter den anden. Så det er et stort problem, siger Helge Gøttsche.
Natbevilling
Hotellet har natbevilling til klokken 05.00, og ifølge genboerne er det særligt i weekenderne, der er problemer med larm.
Skal der ikke være plads til, når man bor ved siden af et hotel, at der er de her fester?
- Jo, bestemt. Men ville de ikke godt holde det indendørs. Det er ikke sjovt flere gange i løbet af en weekend at skulle vækkes klokken fire om morgenen, siger Per Kolberg.
- Vi har da stor forståelse for det og synes også, der skal være plads til det. Men forskellen er, at vi er tvangsindlangt til hver eneste af de fester. Personalet og Sixtus' ledelse sidder jo et andet sted, så de oplever det aldrig. Gæsterne oplever det den ene gang, de er til fest. Vi får det hver gang, siger Helge Gøttsche.
Anerkender støj
Claus Nielsen, der er direktør for Sinatur Hotel og Konference, anerkender, at der er udfordringer ved at drive hotel midt i et beboelsesområde.
Gad du selv bo ved siden af?
- Det kan jo være generende, hvis man ligger om natten og gerne vil have sin søvn, og så er der lige pludselig støj fra nabohotellet. Det ville jeg også synes, siger Claus Nielsen.
I september målte et ingeniørfirma støjniveauet ved en fest, og her overskred støjen det tilladte niveau flere gange.
- Den viste, at i forhold til de støjgrænser, man har sat, så er der en overskridelse til nogen af de nærmeste naboer på visse tidspunkter af døgnet, siger Claus Nielsen.
Så I anerkender, at der er problemer med støj her?
- Det kan der ikke være to meninger om, så det gør vi, ja.
Undersøgelsen ligger nu hos Middelfart Kommune, der skal finde ud af, hvad der skal ske. Hotel Sixtus er klar til at rette op på problemet, men de mener samtidig, at de allerede er kommet naboerne i møde.
Det er som om, det er gået i hårdknude. Naboerne siger, at de gerne vil dialogen, og det siger I egentlig begge to, men det er som om, at der noget, der er gået helt galt.
- Jeg tror også, at hvis vi kunne hive en løsning ud af skabet og sige, det er det her, vi skal gøre, så havde vi også gjort det for længe, længe siden, siger Claus Nielsen.
Er det ikke blevet en personlig vendetta mod Sixtus?
- Overhovedet ikke, siger Helge Gøttsche.
- Hvis der var nogen, der kunne sige til mig, jamen vi hører, hvad I siger, og vi forsøger at lave nogle løsninger på problemet. Men man gør det modsatte. Man siger, hold nu op med at være hysteriske. Sure gamle mænd for enden af Teglgårdsvej, det er næsten ikke til at holde ud. Og så står man med den der fornemmelse, kan I da for fanden ikke høre, hvad jeg siger i det mindste og kvittere for det, siger Per Kolberg.
Hotellet forventer at få et påbud for overtrædelse af støjgrænsen, og den har de tænkt sig at rette sig efter.
Men indtil videre står den 12,5 ton tunge traktor stadig solidt plantet på jorden. En lastbil med kranen, som skulle løfte den specielle traktor, var nødt til at køre ind mellem to bygninger med så stor vægt, at det kunne vælte ind i hotellets kælder. Derfor blev det nødvendigt med en større kran, der kan stå længere væk fra bygningerne.
Boretraktoren skal bruges til de indledende boringer i etableringen af en støjskræm, som skal skåne hotellets naboer for natlig larm, og taktoren kan kun komme ind i hotellets have gennem luften.
- Der er ikke plads til, at vi kan komme ind på græsplænen. Derfor skal vi have hejset den hen over en bygning, siger Tom Nielsen.
Kritik fra genboer
Det er klager fra hotellets naboer, der er årsag til, at Sixtus Sinatur Hotel og Konference nu opfører et støjhegn.
Hotellet har bevilling til at holde baren åben til klokken 5.00, og ifølge naboerne kan festlighederne ofte blive en højlydt affære.
- Vi har da stor forståelse for det og synes også, der skal være plads til det. Men forskellen er, at vi er tvangsindlangt til hver eneste af de fester. Personalet og Sixtus' ledelse sidder jo et andet sted, så de oplever det aldrig. Gæsterne oplever det den ene gang, de er til fest. Vi får det hver gang, sagde Helge Gøttsche, der bor få meter fra hotellet, i marts til TV 2/Fyn.
Det forventes, at traktoren bliver løftet ind i hotellets have fredag eftermiddag, når der er fundet en kran i passende størrelse.
Nordens største ordbog udvider i Odense
Ordbogen.com, som har haft stor succes med online opslagsværker og undervisning, udvider sine lokaler. Det vil give mere arbejdsplads, men er også en investering for fremtiden.
I en tilstødende hal til Ordbogen.coms nuværende bygning, er håndværkere i gang med at omdanne det gamle lager til et nyt åbent kontormiljø. Direktør Peter Revsbech fortæller stolt om, hvordan det nye miljø skal tage sig ud.
- Der skal der være en squashbane! Her skal der være en stor åben kantine, og nede bagerst skal vores Tesla'er kunne køre ind og lade.
Armbevægelserne er store på den odenseanske it-virksomhed - og det med god grund. Gazelleprisen, som gives til Danmarks hurtigst voksende virksomheder, har Ordbogen.com vundet ni år i træk. Alle ni prisstatuetter står ved indgangen. Ved siden af verdens største bog på knap 90.000 sider indeholdende 46 ordbøger, som er tilgængelige på ordbogen.com.
Ordbogen.com, som nu udvider sine lokaler i Odense, har slået sig fast som en af de mest ekspansive og innovative it-virksomheder på Fyn. Men det får ikke ledelsen til at hvile på laurbærene.
- Vi er nået et punkt i vores rejse nu, hvor vi skal have mere plads. Der er ikke tanker om at udvide med en masse nye medarbejdere lige nu, men vi gør plads til det, fortæller Peter Revsbech.
Mere end bare en ordbog
Ordbogen.com er Danmark og Nordens største online ordbog med over 100 ordbøger og flere end en million daglige brugere.
Udover ordbøger har virksomheden også siderne grammatip.com og educas.com, som begge tilbyder brugere undervisning i sprog ved hjælp af øvelser og opgaver. Derudover findes også hjemmesiden lemma.com, som er den internationale udgave af ordbogen.com.
- Vi tror på, at de produkter, som vi har udviklet de sidste år, vil slå igennem og skabe mere vækst, forklarer Peter Revsbech.
Det er især oversættelser og ikke mindst færdigheder på et fremmedsprog, som ordbogen.com satser på nu. Deres nyeste produkt Write Assistant, vil gøre det nemmere for brugerne at skrive på et andet sprog.
- Globaliseringen fortsætter, og der har aldrig været et større marked for oversættelser, end der er nu, fortæller Peter Revsbech.
Det har i flere år været muligt at oversætte online, men det er ikke bare det som ordbogen.com vil tilbyde:
- Der er knaldhård konkurrence på oversættelse lige nu, men vi vil ikke gøre, som man gør det i dag. Write Assistant er en ny måde at oversætte på, uddyber Peter Revsbech.
Tanken er at man vil kunne skrive på for eksempel engelsk i et almindeligt skriveprogram, og at programmet løbende vil rette og oversætte. Ikke ord for ord, men teksten som helhed, så der kommer et mere komplet og korrekt sprog.
Write Assistant er dog ikke tilgængeligt for alle nu.
- Vi er i gang med at få det testet ude i forskellige målgrupper. Det er virksomheder og studerende, fortæller Peter Revsbech og fortsætter:
- Den feedback, vi får derfra, bearbejder vi, så vi i slutningen af 2020 har et salgbart produkt.
Nye lokaler er en investering
De nye lokaler, som håndværkere nu er i gang med at indrette i den gamle lagerhal, vil være mere åbne end de nuværende lokaler. Det vil give et mere attraktivt arbejdsmiljø, og det er vigtigt i en branche, som Peter Revsbech selv beskriver som elitær.
- Er man dygtig til at kode og til at udvikle teknologi, så kan du få job alle steder, fortæller Peter Revsbech
De nye omgivelser med blandt andet en squashbane, ny kantine og en stor udendørs terrasse vil kunne lokke kvalificerede medarbejdere til.
- Vi skal motivere dem. De bliver ikke kun motiveret af en lønseddel, men også af store, åbne lokaler med højt til loftet, hvor man kan tænke store holistiske tanker, siger Peter Revsbech.
Selvom der lige nu ikke er planer om at ansætte flere, vil det kunne blive tilfældet i fremtiden, og her er de nye lokaler og indretningen en nødvendig investering.
- Det med at kombinere kost, motion og kreativit arbejde er kommet for at blive.
Bliver i Odense
Med den store stigning i omsætning, som de ni gazellepriser i indgangen viser, betyder det ikke at ordbogen.com rykker lokaler til andre steder i Danmark. Virksomheden startede i Odense i 2001, direktør Peter Revsbech ser ingen grund til at flytte.
- Odense er jo Danmarks teknologicentrum, så hvor skulle vi ellers være? spørger Peter Revsbech, mens han slår ud med armene og fortsætter:
- SDU ligger ved siden af og de store robotvirksomheder ligger her. Odense er en fed by at lave business i.