Middelfart Kommune er blevet politianmeldt af foreningen Biobevar Middelfart for ikke at overholde Jordforureningsloven på oliegrunden i Strib, hvor et højhusbyggeri er i gang.
Udover at have forurenet jord, blev der i nærheden af byggeriet tidligere i år fundet paddearten stor vandsalamander, som fik modstandere af boligbyggeriet til at håbe, at det ville sætte en stopper for byggeprojektet.
Anmeldelsen af kommunen, Forenede Danske Olieberedskab og Living Development kommer i kølvandet på en stævning i oktober.
- Det lader til, at en stævning ikke er nok, så nu tager vi et skridt mere og anmelder til politiet. Forhåbentligt kan det gøre, at de fra i morgen tidlig stopper gravearbejdet. Men stævningen kører videre, siger Arno Christiansen, der er formand for Biobevar Middelfart.
Biobevar arbejder for at bevare vilde naturområder i Danmark, samt hermed relaterede aktiviteter, dog primært i Middelfart kommune.
Skal tages alvorligt
Ifølge lov om forurenet jord, skal der søges en paragraf 8-tilladelse, hvis et areal skal ændres - for eksempel som højhusbyggeriet i Strib.
Regionen har meddelt, at paragraf 8-tilladelsen mangler, men alligevel er arbejdet i gang på oliegrunden.
- Man må ikke påstarte bebyggelse, så loven er brudt, siger Lasse Schmücker, der er medlem af foreningen.
Fakta om stor vandsalamander
Han peger på fundet af vandsalamanderne, som politiet ifølge ham ikke har taget alvorligt.
- Hvis politiet ikke tager det alvorligt nu, så går vi til statsadvokaten, for loven skal overholdes, siger han.
Byudvikling eller biodiversitet
Lasse Schmücker er netop blevet valgt ind i Byrådet for Enhedslisten i Middelfart Kommune ved kommunalvalget 16. november, og han håber, at hans position kan hjælpe ham på vej.
- Jeg skal til møde med Johannes Lundsfryd (borgmester i Middelfart Kommune (S), red.) mandag, hvor jeg vil rejse det her spørgsmål til ham som hovedchef for Middelfart Kommune, og jeg vil også rejse spørgsmålet til første byrådsmøde i januar. Der må være byrådsmedlemmer, der er interesserede i at overholde loven, understreger han.
Men kan det ikke gøre noget godt for byudviklingen i kommunen?
- Det er ikke højhusene, jeg står her for. Der er truede arter, man skal forholde sig til, i forhold til, at biodiversiteten er udfordret, fastslår Lase Schmücker.
Borgmester Johannes Lundsfryd siger til TV 2 Fyn, at han ikke har set politianmeldelsen og henviser til kommunens Natur- og miljøchef Hanne Laursen. Men hun er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.