19. jun. 2023 kl. 19:00

Hvor skal olde bo? Ældre vil ikke på plejehjem

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er ældre, som ønsker sig en plads på et plejehjem, men her skal du møde tre af dem, som frygter, at det bliver deres sidste hjem. De kender til for mange triste historier om livet på et plejehjem.

Elin Svensen bor i en ældrevenlig bolig midt i det pulserende liv. Her håber hun, at livet slutter.

83-årige Elin Svensen har boet langt det meste af sit liv i landsbyen Røjle, men nu sidder hun på sin altan midt i Middelfart, hvor biler passerer forbi. Fra lejligheden kan hun se broen, rådhuset og de dagligvarebutikker, hun handler i.

- Jeg befinder mig fantastisk og nyder at kunne følge det pulserende liv. Jeg håber, at jeg kan blive boende her til det sidste. At jeg bare pludselig en dag får et hjertestop, og så er det slut. Det er vel sådant et ønske, vi alle har som ældre, siger hun.

Hun fik lejligheden, da hendes manden Erik Svensen døde for tre år siden. Forinden var han igennem et forløb, som ægtefællen betegner som ydmygende og forfærdeligt.

Han fik flere blodpropper, en blødning i baghovedet og var indlagt flere gange på sygehuset. Efter et brud på hoften kom han på plejehjemmet Kongshøjcentret for i tre måneder at blive genoptrænet.

- Der skete ingenting. Derfor forsøgte jeg at få ham på friplejehjem, men jeg kunne ikke få en plads. Det endte med, at jeg tog ham hjem og selv trænede med ham. Det gjorde, at han blev så rask, at jeg kunne passe ham, fortæller Elin Svensen.

Hendes skræk for at ende på et plejehjem hænger også sammen med, at manden tidligere i forløbet var fire dage i aflastning på et andet plejehjem end Kongshøjcentret. Et plejehjem, som Elin Svensen ikke ønsker at sætte navn på.

- Jeg havde rent tøj med til ham og forklarede personalet, at de skulle hjælpe ham, fordi han intet kunne på det tidspunkt. Men da jeg kom for at hente ham, havde han ikke fået det rene tøj på, han var ikke friseret og var ubarberet. De havde givet ham en stor ble på, som han aldrig havde prøvet før. Jeg opdagede et sår på et skinneben og en blodplamage på hånden. Han græd, og jeg var dybt chokeret over, hvordan man kan komme til at se ud på fire dage. Jeg lovede mig selv, at det skulle han ikke udsættes for. Jeg ville passe ham til det sidste uanset hvad, fortæller Elin Svensen, mens stemmen er ved at knække over.

Hun skynder sig at tilføje, at hun godt ved, at mange ansatte gør et stort arbejde på plejehjemmene. Selv er hun frivillig på et plejehjem.

- Men det er meget svært at lave aktiviteter med beboerne, fordi de er så dårlige. Visitationen til plejehjemmene er blevet så stram, og mange beboere dør efter kort tid, fortæller hun.

Elin Svensen har selv haft indflydelse på ældrepolitikken i Middelfart, da hun var byrådsmedlem for Venstre fra 1989 til 2001, hvor hun var medlem af Socialudvalget og Økonomiudvalget. Nu forsøger hun at være bindeled mellem ældre/pårørende og kommunen, hvis der er ting, der ikke fungerer.

Mange har peget på seniorbofællesskaber som en af løsningerne på presset på ældreboliger.

- Men de er ikke et alternativ til plejehjem, og mange steder kan man ikke flytte ind i et seniorbofællesskab, hvis man er over 70 år. Det er grotesk. Vi bliver både 90 og 100 år nu, og jeg vil ikke sættes i bås på grund af min dåbsattest. Fordi jeg er 83 år, betyder det ikke, at jeg ikke kan bidrage med noget, siger Elin Svensen.

Hun er heller ikke bange for at blive ensom i egen lejlighed.

- Jeg er nok meget udadvendt, og i min udlejningsejendom er også mulighed for fællesskab. Vi har blandt andet en gildesal i kælderen, fortæller hun.

Lilly Jørgensen håber hun får lov til at blive hjemme i villaen i Billesbølle til det sidste. Foto: Michael Bager, Fyens Stiftstidende

Lilly vil pille kartofler og gøre gavn i sin sidste bolig: Sønnen har lovet, at hun aldrig dør på plejehjem

80-årige Lilly Jørgensen håber, at de tidligere alderdomshjem vender tilbage. Kan hun ikke blive boende i sin nuværende bolig, vil hun i et hjem med fællesskab og mulighed for at bidrage.

Solen bager gavmildt, og Lilly Jørgensen serverer saftevand, som hun selv har lavet af ribs og kirsebær fra den store idylliske have ved hjemmet i Billesbølle tæt på vestfynske Fjeldsted. Hun elsker at bo her midt ude på landet, men 80-årige Lilly ved også, at det næppe bliver hendes sidste hjem.

- Men jeg håber, at jeg og min mand kan få flere gode år her. Og skidt med, hvis vi ikke kan overkomme at passe den store have. Så lader vi bare det hele gro, og lader det være en vild have, siger hun.

Manden hedder Karl og er 85 år. De har tidligere drevet et lille landbrug på naboadressen, hvor et tømrerfirma nu holder til. I en forholdsvis sen alder tog Lilly Jørgensen en uddannelse som socialpædagog, og listen er lang over tidligere og nuværende gøremål. Utallige er de bestyrelser, hun har været med i, og lige nu har hun fået betegnelsen ældreaktivist, fordi hun kæmper for bedre forhold for de ældre i Middelfart Kommune.

Ét er hun sikker på. Hendes sidste hjem skal ikke være et plejehjem.

- Jeg ved godt, at der er gode plejehjem, men jeg har fået fortalt så mange historier og fulgt med i medierne. Jeg er ikke bange for at dø, men jeg vil ikke havne et sådant sted. Og jeg ved, at det heller ikke sker. Det har jeg lavet en klar aftale med min søn om, siger hun uden nærmere at uddybe.

Skriv til os

Onsdag den 21. juni er TV 2 Fyn sammen med Fyens Stiftstidende værter for en debat mellem Lilly Jørgensen her og Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen, sammen med Søren Sten Andersen (V) og Johannes Lundsfryd (S), borgmestre i henholdsvis Assens og Middelfart kommune, i selskab med Hanne Klit (S), formand for seniorudvalget i Svendborg. De vil debattere fremtidens plejebolig.

Har du spørgsmål til dem, så skriv til os på mailen herunder - så tager vi dem med til debat:

Hvorskaloldebo@tv2fyn.dk

Udtalelsen falder samme dag, som statsminister Mette Frederiksen går på talerstolen ved sidste uges folkemøde på Bornholm og åbner for en ny debat om aktiv dødshjælp.

Hvis Lilly Jørgensens mand dør før hende, ved hun, at hun gerne vil bo sammen med eller tæt på andre.

- Det giver livskvalitet ikke at være alene, men jeg ved bare ikke, hvor jeg skulle flytte hen. Jeg kunne godt tænke mig noget, der minder om de tidligere alderdomshjem, hvor beboerne var langt friskere end på nutidens plejecentre. Jeg vil føle, at jeg er noget værd. Man dør af at blive tilsidesat.

- Jeg kunne måske pille kartofler eller bage en kage med andre. Vi har også som gamle brug for at indgå i fællesskaber, hvor vi bidrager med noget. Det kan være både fysisk, mentalt og økonomisk. Jeg kunne for eksempel købe syv tomatplanter, hvis en vil hjælpe med at vande dem, hvis jeg ikke kunne løfte vandkanden. Det er sådanne små ting, der betyder noget, siger Lilly Jørgensen.

Foreløbigt nyder hun livet i Billesbølle, hvor hun fra sit hjem kan se rådyr, egern og andre dyr.

Forsker: Der er brug for flere plejeboliger

Heidi Hesselberg Lauritzen, forsker, Vive Det Nationale Forsknings og Analysecenter for Velfærd. Hun står bag rapporten "Kortlægning af udviklingen på plejehjemsområdet", juni 2023,

Er der et behov for flere boliger til ældre i fremtiden?

I takt med, at vi bliver massivt flere ældre over de kommende år, så vil der også være en større gruppe af ældre, der vil blive pleje og behandlingskrævende, og som vil have behov for en plejebolig i fremtiden.
Vi har allerede ældreboligerne ude i kommunerne, så man kan sikre, at de bliver mere tidssvarende og attraktive som boligform for de ældre. De er i måske i højere grad indrettet til at de ældre kan bo der, når de får nogle pleje- og behandlingsbehov, men hvor de stadigvæk måske ikke er helt så plejekrævende, at de skal have en plejehjemsplads.

Er der nok af den type af boliger lige nu?

Nej Det er der ikke. Der er behov for både flere ældreboliger, men også plejeboliger, fordi vi kommer til at se en store tilvækst af ældre. Vi ser allerede nu, at flere kommuner har problemer med at overholde den plejeboliggaranti, som findes ude i kommunerne.

Hvad er perspektivet i det her?

Først og fremmest skal man kigge på den boligmasse, vi har i dag og kigge på hvordan vi får de boliger, vi har brug for. Kan vi ændre, hvad hedder det på den eksisterende boligmasse, så den bliver tidssvarende i forhold til de behov, de ældre har. Derudover bliver vi også nødt til fremadrettet af bygge flere boliger, både ældreboliger plejeboliger.

Rita Strachotta drømmer om en ældrevenlig bolig, men det er svært at få sådan en. Foto: Michael Bager, Fyens Stiftstidende

Her er 82-årige Ritas beskedne boligdrøm: - Jeg vil bare så gerne væk fra trapperne

82-årige Rita Strachotta krydser fingre for, at hun snart kan finde en lille ældrevenlig bolig i nærliggende by, men det er svært.

Én, to, tre...I alt fjorten trappetrin er der op til Rita Strachottas lejlighed på førstesalen i landejendommen i den midtfynske landsby Sødinge. Her har hun boet i 22 år og er glad for den landlige idyl, men nu er hendes 82-årige ben ved at være trætte, og det kniber mere og mere at komme op og ned.

- Jeg vil så gerne have en ældrevenlig bolig i Ferritslev, men det er svært at finde rundt i det hele. Når jeg ringer til kommunen for at høre, hvordan det går med min ansøgning tilbage fra april, bliver jeg stillet frem og tilbage, og de ringer ikke som lovet tilbage. Det er lidt som at støde ind i en mur, siger Rita Strachotta.

Hun har også i et par år været skrevet op til private seniorboliger i Ferritslev, der ligger små ti kilometer fra hendes nuværende lejlighed. Ellers er den nærmeste lidt større by Ringe.

- Men jeg kommer meget i Ferritslev Fritidshus og har derfor et stort netværk der. Det betyder meget. Kan jeg få en af de private eller kommunale ældreboliger i byen, vil jeg også komme tæt på Ferritslev Brugs. Det er brugsen og fritidshuset, der tæller for mig. Så er mit behov dækket, bemærker hun.

Før hun blev pensionist, har hun blandt andet været musikskolelærer og gjort rent.

I Sødinge står en rollator nedenfor hendes trapper, da hun ikke længere er så stærkt gående. Hun har ingen bil, så hun benytter flextaxa, når hun skal nogle steder. Ellers kommer en datter 1-2 gange om måneden og får en indkøbsseddel.

- Jeg er virkelig glad, når hun kommer, men jeg vil ikke tage for meget af hendes sparsomme tid. Hun har også mand og tre børn, så det vil være fantastisk at få en bolig, hvor jeg bare kunne tage min rollator og gå hen og handle ind, siger den 82-årige midtfynbo.

Datteren bor i Hesselsager. Derudover er der en datter i Hillerød, hvor hun boede, indtil hun blev skilt. Derefter flyttede hun til Fyn og faldt over det nuværende lejemål på 60-65 kvadratmeter.

- Det vil være fint at få noget i samme størrelse. Jeg behøver ikke mere, bemærker hun.

For et par år siden spurgte hun, om hun kunne få lidt kommunal hjælp til at få støvsuget og få vasket op, men hun fik afslag på ønsket. Hun overvejer dog at spørge igen, fordi hun er blevet dårligere, og sidste mandag var så uheldig at få smækket en bildør ind på benet.

- Så jeg har svært ved at gå og håber virkelig, at jeg snart hører fra kommunen og får en bolig i Ferritslev, siger hun.

Få kommuner har planer om flere plejeboliger

Vi har tidligere i serien Hvor skal Olde bo?, besøgt 94-årige Else Dinesen i Assens, der ikke kan få adgang til en plejebolig. Vi har fortalt om 90-årige Richard Hansen, der er faldet bevidstløs om derhjemme to gange, men stadig ikke kan blive erklæret egnet til en plejebolig i Middelfart. Og så har vi besøgt et plejehjem på Tåsinge, der i dag minder mere om et minisygehus end det gammelkendte alderdomshjem, hvor der også var plads til et socialt liv.

12. dec. 2024 kl. 5:00
Tophistorie
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Iskold og tåget torsdag i vente - her er dagens vejr

LYT
Del
Link
kopieret!

Det kan være en god ide at finde både tophue og skindhandsker frem i dag.

For fra morgenstunden vil temperaturen befinde sig omkring frysepunktet, og i løbet af dagen vil den maksimalt stige med et par grader.

Til gengæld holder det tørt i løbet af dagen, oplyser TV 2 Vejret.

Nogle vil opleve tåge til formiddag. Solen vil dog nogle steder bryde gennem skydækket, og tågen vil forsvinde i løbet af dagtimerne.

Vinden vil igen være tæt på ikkeeksisterende.

I aften og i nat vil temperaturen igen snige sig ned på omkring frysepunktet.

11. dec. 2024 kl. 21:05
Tophistorie

246 år gammel sjælden perle i Morten Korchs fødeby truet af nedrivning

LYT
Del
Link
kopieret!

En idyllisk firlænget gård fra 1778 ved et karakteristisk gadekær i Morten Korchs fødeby er truet på sin eksistens.

Landsbyens midtpunkt kan snart være fortid.

Det frygter i hvert fald Flemming Knage, der har boet over 40 år i landsbyen Over Holluf i det sydøstlige Odense.

- Man skal gøre sig umage med at bevare gården. Det er en af de sidste gamle bygninger i Over Holluf, siger Flemming Knage.

- Gadekæret er specielt, i kraft af at Morten Korch er født her i byen, hvor man går tur. Jeg frygter, det bliver et sterilt nybyggeri. Det er for nemt bare at lave det om til lejeboliger, fortæller han.

Gårdens ejere ønsker ikke at stille op til interview, men oplyser til TV 2 Fyn, at planen i korte træk er, at gården skal rives delvist ned.

Gammel gård i dårlig stand

Gården stod indtil for nylig tom i to år, inden den blev opkøbt af et selskab.

Selskabet købte gården med henblik på at bevare den, men det er den ikke i stand til, oplyser ejerkredsen til TV 2 Fyn. 

En masse af ejendommens gamle detaljer, heriblandt pyntede lofter og fritlagte bjælker, findes stadigvæk på gården. Huset blev tidligere i år solgt for 1.075.000 kroner. 

Læs også: Claus fik afslag på nedrivning: Nu er den bevaringsværdige gård revet ned
Gå tilbage Del
9. sep. 2020 kl. 7:51
Tophistorie

Claus fik afslag på nedrivning: Nu er den bevaringsværdige gård revet ned

Ole Holbech

For snart to år siden ansøgte Claus Lykkevold om tilladelse til at rive sin bevaringsværdige gård i Bellinge ned. Kommunen afslog ansøgningen, og Claus Lykkevold måtte derfor sælge gården på tvangsauktion. Nu er gården alligevel revet ned med kommunens velsignelse.  

Mandag blev bygningsaffald og de sidste murbrokker fjernet fra Brændekildevej 27 i Bellinge.

“Helt ærligt, så har jeg fået det mærkeligt af det her. Jeg føler faktisk, at jeg har mistet lidt af livsgnisten”

— Claus Lykkevold, tidligere ejer af Brændekildevej 27

Ejendommen, der blev bygget i 1814, er nu væk, selvom Odense Kommune for to år siden kategoriserede gården som bevaringsværdig og gav afslag på nedrivning til den daværende ejer.

- Helt ærligt, så har jeg fået det mærkeligt af det her. Jeg føler faktisk, at jeg har mistet lidt af livsgnisten. Jeg skylder 500-600.000 kroner væk og kunne godt tænke mig at være gældfri, siger Claus Lykkevold.

Ville opføre rækkehuse

Da han søgte om nedrivning af gården i efteråret 2018, var det, fordi han gennem fire år havde forsøgt at sælge ejendommen og nu endelig havde fundet en køber. Han havde ikke penge til vedligeholdelse, så gården stod og forfaldt, og derfor var salg eneste mulighed.

Køberen var Askov Bolig, der ønskede at rive ejendommen ned og opføre rækkehuse i stedet.

Derfor ansøgte Claus Lykkevold om tilladelse til at rive gården ned. Men gården på Brændekildevej var kategoriseret som bevaringsværdig i det, der hedder SAVE-kategori 3. Skalaen går fra 1 til 9, hvor 1 er de mest bevaringsværdige huse. Alle bygninger fra 1 til 4 er omfattet af kommuneplanen og skal som udgangspunkt bevares.

Her lå gården

Uheldigt med nedrivning

Odense Bys Museer besigtigede den gamle bondegård i Bellinge og i et høringssvar lød vurderingen, at "det vil være uheldigt at nedrive bygningerne".

Den anbefaling fulgte politikerne i Odenses By- og Kulturudvalg, og derfor fik Claus Lykkevold i november 2018 afslag på nedrivning, og salget til Aaskov Bolig gik i vasken.

“Jeg kan da sagtens forstå det set fra den tidligere ejers synspunkt. Det var da uheldigt, men sådan er det at købe fast ejendom”

— Jeanette Olsen, byplanchef, Odense Kommune

- Jeg tænker på alt det, jeg fik at vide af kommunen. At der ikke kunne ske noget, før der kom en ny lokalplan. Og at jeg så alligevel ikke skulle regne med noget. Det var det, folkene fra kommunen sagde til mig. Så tænkte jeg den gang, at så var det bedre at give op. Jeg gik konkurs og har givet alle mine ting væk, siger Claus Lykkevold.

Tvangsauktion

Da ejeren ikke havde penge til vedligeholdelse og regninger, endte gården på tvangsauktion, og i september 2019 blev den solgt. Køberen var firmaet VIEMLA ApS med adresse på Tolderlundsvej i Odense.

Resultatet var, at Claus Lykkevold stod tilbage med en kæmpe gæld på mange hundredetusinde kroner.

- I dag bor jeg rundt om ved venner og bekendte. Men folk skal ikke have ondt af mig, for jeg vil ikke være sådan en, der går hen og bliver bitter, lyder det fra den tidligere murer, der nu har fået tilkendt seniorpension.

Claus Lykkevold har dog meget svært ved at forstå, hvorfor han fik afslag på at rive gården ned, og at den nye ejer halvandet år efter fik tilladelse.

- Jeg tænker, at det må være en ups-afgørelse fra kommunens side, at de har givet den nye ejer lov til at rive den ned. For ellers har de jo ikke sagt sandheden til mig dengang, siger Claus Lykkevold.

Manglende lokalplan

Jeanette Olsen er byplanchef i Odense Kommune, og hun kan godt forstå, at Claus Lykkevold er vred og uforstående over for udviklingen.

- Jeg kan da sagtens forstå det set fra den tidligere ejers synspunkt. Det var da uheldigt, men sådan er det at købe fast ejendom. Nogle gange ændrer vilkår og betingelser sig, siger hun.

Ifølge byplanafdelingen i Odense Kommune er forklaringen på, at firmaet VIEMLA ApS imodsætning til Claus Lykkevold har fået lov til at rive gården fra 1814 ned, at politikerne ikke har fået vedtaget en ny lokalplan.

Da Claus Lykkevold fik afslag på nedrivning, fik han samtidig besked på, at kommunen havde et år til at udarbejde en bevarende lokalplan for området, og hvis den ikke var klar, ville kommunen ikke kunne nægte nedrivning.

23. juni i år droppede By- og Kulturudvalget så at udarbejde den bevarende lokalplan, og dermed var der frit slag for nedrivning.

- Der kom en række indsigelser mod lokalplanen, da den var i høring, og By- og Kulturudvalget besluttede at droppe en vedtagelse af lokalplanen. Dermed var der ingen retsgrundlag for at opretholde forbuddet mod nedrivning, fortæller byplanchef Jeanette Olsen.

Et "gap" for nedrivning

Kun to dage efter, at kommunen droppede den bevarende lokalplan søgte den nye ejer om nedrivningstilladelse.  26. juni fik VIEMLA ApS tilladelse til at rive ejendommen på Brændekildevej 27 ned.

- Jeg kan godt forstå, at det ser mærkeligt ud, at det tidligere forbud mod nedrivning ikke længere gælder. Men det, der hedder et paragraf 14-forbud i planloven, kan man kun fremsætte én gang, og dermed blev der et "gap" for ejeren til at rive gården ned, da lokalplanen blev trukket tilbage, siger Jeanette Olsen.

For værdifuld til nedrivning

Den forklaring forstår Claus Lykkevold ikke.

- Jeg husker, at der på et tidspunkt kom en museumsmand og et par andre på besøg på gården. De fik lov til at gå rundt overalt på gården, der er fra 1814. Da de var færdige, sagde museumsmanden, hvis navn jeg har glemt, til mig, at den ville jeg aldrig få lov til at rive ned. Den var alt for værdifuld, siger Claus Lykkevold, der er meget påvirket af sagen.

Det har ikke været muligt at få kontakt med den nye ejer for at høre om planerne for den nu tomme grund på Brændekildevej 27.

Odense Kommune oplyser dog, at den har modtaget et forslag om at opføre rækkehuse på grunden, men sagen er endnu ikke behandlet.

Tidslinje for ejendommen på Brændekildevej 27

  • 2014
    Claus Lykkevold sætter ejendommen til salg
  • 2018
    Aaskov Bolig ønsker at købe ejendommen for at rive den ned og bygge rækkehuse på grunden
  • August 2018
    Claus Lykkevold og Aaskov Bolig ApS søger om nedrivningstilladelse af ejendommen.
  • 27. nov. 2018
    Udvalgsbehandling af ansøgning om nedrivningstilladelse. Udvalget nedlægger forbud jf planlovens §14 og derfor blev der meddelt afslag på nedrivning.
  • 9. januar 2019 
    §14 forbud nedlægges og ejer modtager besked om, at kommunen dermed har et år til at offentliggøre et lokalplanforslag (bevarende lokalplan i dette tilfælde). Hvis det ikke sker, kan kommunen ikke nægte nedrivning.  
  • 3. juli 2019 
    Ejers advokat henvender sig i forbindelse med tvangsauktion
  • 12. september 2019 
    Ejendommen sælger på tvangsauktion til firmaet VIEMLA Aps
  • 23. juni 2020 
    Udvalget beslutter ikke at offentliggøre forslag til bevarende lokalplan
  • 25. juni 2020
    Repræsentant for ny ejer ansøger om nedrivningstilladelse
  • 26. juni 2020 
    Der udstedes tilladelse til nedlæggelse af bolig samt tilladelse til nedrivning
  •  26. juni 2020 
    Naboerne orienteres om nedrivningstilladelse
  • September 2020 
    Ejendommen rives ned

Det er uvist, hvor omfattende nedrivningen bliver, men ejerkredsen oplyser til TV 2 Fyn, at selskabet samarbejder med kommunen om at sikre, at nedrivningen sker i “bevaringsværdig ånd”. 

Tim Kyhn

Det fremgår af lokalplanen fra 1988, at man skal sikre “den oprindelige landsbygade og “byggeskikken langs gaden”. 

Unikt og vild stemning af gamle dage

Det er dog planen, at gården skal blive til lejeboliger, og det ærgrer Flemming Knage, selv om han er klar over, at det er dyrt at holde liv i den gamle gård.

- Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvor unikt det kan blive. Der er en vild stemning af gamle dage, siger Flemming Knage, mens han fra gadekæret kigger ind ad porten og ser den flere hundrede år gamle gårdsplads.

Men der er ikke noget af det andet her i byen, der ser gammelt ud. Der er et gadekær, men ellers er det nye huse. 

- Jo, men det er også her, man skal trække en streg i sandet og sige: Der er to huse omkring gadekæret, som tegner den gamle del af byen. Jeg kan slet ikke se for mig, at gården skal forsvinde. Det har været min udsigt i 42 år, siger Flemming Knage.

Styrelse: Undgå nedrivning

Det er ikke kun Flemming Knage, der ærgrer sig over, at firlængede gårde forsvinder i Danmark.

Slots- og Kulturstyrelsen har landets firlængede gårde, hvor de fire længer ligger samlet omkring en gårdsplads, med på sin liste over bevaringsværdige bygninger.

- Man bør så vidt muligt sikre, at de gamle firelængede gårde bevares som en helhed og undgå nedrivning af de ældre udlænger, oplyser Slots- og Kulturstyrelsen.

Tim Kyhn

- Indgreb og ændringer skal være velovervejede, og man skal være opmærksom på de særlige kvaliteter, som denne bygningstype repræsenterer.

Museumsinspektør: Dem er der få af efterhånden

Inden gården i Over Holluf kan rives ned, skal det godkendes af kommunen. 

Ifølge Peder Dam, der er museumsinspektør på Museum Odense, er det ikke usædvanligt, at flere hundrede år gamle bygninger ender med at blive revet ned, hvis de ikke bliver ordentligt vedligeholdt. 

- Det er en firlænget gård. Det er primært bindingsværk. Dem er der få af efterhånden. Det forsvinder rigtig hurtigt i dag, siger Peder Dam.

Kan bygningen blive revet ned?

- Ja, det kan den godt. Det kræver en særlig proces, men det kan den godt.  Den er i 1990’erne vurderet som bevaringsværdig. Det betyder, at den skal igennem en særlig proces, hvis den skal nedrives, siger Peder Dam, der ligesom alle andre vil have mulighed for at gøre indsigelser. 

Hvis ejeren ønsker at rive gården ned, kan han ende med at få lov.

- Hvis den er helt forfalden, er sandheden desværre, at den ikke er bevaringsværdi mere, siger Peder Dam. 

I sidste ende er det kommunen, der afgør, om en bygning er bevaringsværdig. 

Her voksede Morten Korch op

Hvad der gør den firlængede gård i Over Holluf ekstra særlig, er ifølge de lokale tilknytningen til fortællingen om Morten Korch. 

Den folkekære forfatter Morten Korch blev født i Over Holluf i 1876 og voksede op i byen og gik på Over Holluf Skole. Da han blev født, var gården endnu ikke 100 år gammel. Den ligger et stenkast fra hans barndomshjem.

Den lille landsby har rejst en mindesten tæt ved den nu nedrivningstruede gård til ære for den folkekære forfatter. 

Morten Korch døde i 1954. Selv om han boede det meste af sit liv på Sjælland, blev han begravet på Fraugde Kirkegård tæt ved sin fødeby. 

Tim Kyhn

Flere af hans bøger er blevet filmatiseret. De mest kendte værker er “De røde heste”, “Flintesønnerne” og “Der brænder en ild”. 2,3 millioner danskere så filmen “De røde heste” i 1950, hvilket gør den til en af de største danske biografsucceser nogensinde. 

Hans bøger er idylliske fortællinger om livet på landet og handler ofte om det præindustrielle Danmark, som hviler i gamle traditioner, men som bliver forstyrret udefra. Det ender dog altid lykkeligt. 

Om byudviklingen i Over Holluf ender lykkeligt - og for hvem - vil tiden vise. 

11. dec. 2024 kl. 22:36

"En stor sejr" siger anklager om ekstrem kokain-sag

LYT
Del
Link
kopieret!

En 27-årig albansk mand er blevet idømt 15 års fængsel for narkosmugling ved Langeland.

Manden er også blevet dømt til udvisning af Danmark, fordi han har medvirket til indsmugling af mindst 578 kilo kokain.

Den blev beslaglagt på Langeland 24. august i år, hvor i alt seks mænd blev anholdt.

Mændene havde ifølge National enhed for Særlig Kriminalitet opsamlet og modtaget det hvide pulver i farvandet ud for Langelands kyst og efterfølgende transporteret det til Lohals Camping, inden det skulle transporteres videre.

11. dec. 2024 kl. 22:06
Arkivfoto: Local Eyes

PET ringede midt om natten - mand dømt efter grov spøg

LYT
Del
Link
kopieret!

Onsdag blev en 57-årig familiefar idømt tre måneders ubetinget fængsel, efter det, han selv kalder for "en serie af komiske videoer", blev sendt live på Facebook.

Manden nægtede sig skyldig i trusler, som han ellers var tiltalt for, da han aldrig havde haft til hensigt at frembringe frygt eller iværksætte en storstilet politiaktion, som det skete 27. oktober 2022.

Klokken var 01.04 om natten, da PET orienterede Fyns Politi om videoerne, som de vurderede kunne være en reel trussel mod Nyborg Gymnasium.

På videoerne optrådte den 57-årige med en AK-47, en pistol, og på nogle var han klædt ud med en hundemaske og paryk.

Slog storalarm

Ifølge PET blev der snakket om krig og “jihad” på videoerne, og det fik Fyns Politi til at sende taktiske tropper til Nyborg, hvor både mandens hjem og gymnasiet blev omringet. Elever blev samtidig bedt om at blive hjemme, og en stor valgdebat måtte aflyses.

I Retten i Svendborg forklarede manden, at det hele blot udsprang af en misforstået spøg. Han havde for vane at lave sjove videoer på nettet, hvor han klædte sig ud og påtog en rolle.

På gymnasiet, hvor han arbejdede med rengøring, havde han i et dramalokale fundet rekvisitterne til videoen.

Alvoren gik først op for manden, da han 27. oktober 2022 vågnede til en by fuld af politi og betjente med maskinpistoler.

For groft

Våbnene i videoen var ikke ægte, og han havde aldrig til hensigt at fremelske hellig krig. Han forklarede i retten, at ordet “jihad” stammede fra en kommentar til videoen, som han læste op.

Alligevel var truslen så grov, at dommeren og to domsmænd var enige om, at manden var skyldig.

Dommeren sagde efter domsafsigelsen, at selvom det måske var ment i sjov, er der nogle ting, man bare ikke må spøge med.

Politiet kunne dog ikke bevise, at manden havde sagt ordet “jihad”, da videosekvensen med denne udtalelse aldrig blev sikret. Derfor blev han ikke dømt for at sige det specifikke ord.

Ud over truslerne blev manden dømt for at smugle to kufferter med khat ind i landet samt for at køre bil uden kørekort i gentagelsestilfælde.

Samlet udløste det tre måneders ubetinget fængsel og en advarsel om udvisning af landet. En dom, som manden valgte at modtage.

Manden har tidligere siddet i fængsel for at køre i bil uden kørekort, men dommeren huskede ham på, at han for fremtiden gør klogest i at holde sig på dydens smalle sti, hvis ikke advarslen om udvisning skal blive en realitet.

11. dec. 2024 kl. 21:31

Campingplads lagde ufrivilligt lokaler til kæmpe mængder kokain

LYT
Del
Link
kopieret!

Ejeren af Lohals Camping, Dorte Vigsø, kom ufrivilligt til at lægge lokaler til en enorm mængde indsmuglet kokain.

Og indsmuglingen gennem Lohals Camping har vakt stort ubehag, fortæller ejeren af campingpladsen.

Der er tale om mindst 578 kilo kokain, som man forsøgte at transportere videre ind i landet gennem Langeland.

En mængde kokain, som på gaden ville være mellem 280-350 millioner kroner værd.

11. dec. 2024 kl. 20:32

GOG sejrer knebent mod bundhold

LYT
Del
Link
kopieret!

Det var med lodder og trisser, men selvom det holdt hårdt, trak GOG det længste strå mod bundholdet Grindsted onsdag aften. Kampen endte 32-28.

På papiret var fynboerne ellers store favoritter inden opgøret, så at GOG ikke var mere dominerende må siges at være lidt af en overraskelse.

End ikke en storspillende Lasse Vilhelmsen kunne gøre, at fynboerne for alvor trak fra. Højrebacken scorede hele ni gange.

De to hold fulgtes pænt kampen igennem. Efter første halvleg lød stillingen 17-14 til hjemmebanefavoritterne fra Sydfyn. Om GOG fik en opsang i pausen er uvist, men spillet blev ikke meget bedre i anden halvleg.

GOG topper dog stadig tabellen med 25 point efter 15 spillede kampe.

11. dec. 2024 kl. 20:17
Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Har du problemer med Facebook og Instagram? Du er ikke alene

LYT
Del
Link
kopieret!

Metas apps Facebook, Instagram, Messenger og Whatsapp har store udfordringer onsdag aften. Der har været en voldsom stigning i indberetningerne fra omkring klokken 18.30 og frem, viser DownDetector.

- Vi er opmærksomme på en teknisk fejl, der påvirker nogle brugeres mulighed for at tilgå vores apps. Vi arbejder på at få tingene tilbage til det normale hurtigst muligt og undskylder for enhver ulejlighed, skriver Meta på X.

Der er tale om mere end 100.000 internationale indberetninger, skriver Forbes.

11. dec. 2024 kl. 19:50
Mads Clays Rasmussen, Svendborg Kommune

Kommune indfører gratis parkering

LYT
Del
Link
kopieret!

Skal du have byttet julegaver, og gider du ikke at betale for parkering, er der godt nyt.

Odense Kommune indfører nemlig gratis parkering på alle kommunale parkeringspladser, hvor du normalt skal betale, fra 20. december til og med 2. januar.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

- Vi lader traditionen tro parkeringsautomaterne gå tidligt på juleferie, så det kan blive til en lidt større gave eller måske et stop på en hyggelig café eller restaurant, siger by- og kulturrådmand, Søren Windell.

Der er dog fortsat parkeringskontrol i byen, så det er vigtigt, at du husker at orientere dig på skilte og ved parkeringsautomaterne, inden du forlader bilen, påpeger kommunen.

11. dec. 2024 kl. 19:04
Fyn

Fynbo sætter tidligere minister på plads efter brøler på tv

Er der flere idræts- og svømmehaller per barn på Langeland, end der er i København? Det mener folketingsmedlem og tidligere transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), at der er. Faktisk var han meget sikker på dette, da han stod på talerstolen i Folketingssalen tirsdag. Dog sad folketingsmedlem for Socialdemokratiet Bjørn Brandenborg klar i salen til at udfordre Ole Birk Olesens påstand. Den fynske politiker kunne nemlig oplyse, at der ikke findes en eneste svømmehal på Langeland.

Er der flere idræts- og svømmehaller per barn på Langeland, end der er i København? Det mener folketingsmedlem og tidligere transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), at der er. Faktisk var han meget sikker på dette, da han stod på talerstolen i Folketingssalen tirsdag. Dog sad folketingsmedlem for Socialdemokratiet Bjørn Brandenborg klar i salen til at udfordre Ole Birk Olesens påstand. Den fynske politiker kunne nemlig oplyse, at der ikke findes en eneste svømmehal på Langeland.

11. dec. 2024 kl. 18:08
Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Ældre dame kommet alvorligt til skade - nu jagter politi flugtbilist

LYT
Del
Link
kopieret!

En 71-årig dame har muligvis brækket hoften, efter hun blev kørt ned i krydset mellem Odensevej og Jyllandsvej i Middelfart.

Det oplyser Fyns Politi til TV 2 Fyn.

- Hun kommer cyklende i østlig retning af Odensevej, og bilisten kommer kørende imod hende og skal dreje til venstre ad Jyllandsvej. Det er her, påkørslen sker, siger vagtchef hos Fyns Politi Henrik Krøjgaard.

Ifølge vagtchefen får sammenstødet ikke føreren af bilen, der er en nyere, sort Skoda Fabia, til at stoppe.

Fyns Politi modtog anmeldelsen klokken 15.15, hvorpå kvinden blev hastet med ambulance til Kolding Sygehus. Hun er uden for livsfare.

Har man oplysninger om bil eller bilist, bedes man kontakte Fyns Politi på 114.

11. dec. 2024 kl. 17:14
Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Axelsen i spil til kæmpe hæder

LYT
Del
Link
kopieret!

Selvom formen ikke har været på sit højeste de seneste måneder, gør især OL-triumfen i Paris, at Viktor Axelsen er nomineret til det hæderkronede “Årets Sportsnavn 2024”, der uddeles af Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark til awardshowet SPORT 2024 i Herning 4. januar 2025.

Det oplyser Danmarks Idrætsforbund i en pressemeddelelse.

Nomineringen af herrelandsholdet i håndbold er allerede offentliggjort, og tirsdag blev det så Axelsens tur. I de kommende uger vil de to sidste finalister til den prestigefyldte pris blive offentliggjort.

Den fynske badmintonstjerne gjorde sig senest bemærket 3. december, efter han harcelerede mod det internationale badmintonforbund BWF.

Læs også: Axelsen kommer med hovent svar i vredesudbrud mod forbund
Gå tilbage Del
3. dec. 2024 kl. 16:12

Axelsen kommer med hovent svar i vredesudbrud mod forbund

Tirsdag kom det frem, at Viktor Axelsen ikke stiller op i sæsonfinalerne i Kina på grund af en skade i sin venstre fod.

Nu raser den fynske badmintonstjerne mod det internationale badmintonforbund BWF, der kræver dokumentation for skaden, så Axelsen kan undgå en bøde.

- Jeg har ved flere lejligheder forsøgt at sende dokumentation, når jeg har været syg eller skadet, og hver gang får jeg en bøde alligevel, indleder stjernen sit opslag på X.

- BWF siger offentligt, at de bekymrer sig om spillernes helbred, men gør I det, når det kommer til stykket? Send mig bare bøden, tordner Axelsen videre.

I turneringen Denmark Open i oktober trak Axelsen sig, efter han kastede op under en kamp.

11. dec. 2024 kl. 16:30

Mand dømt efter vild menneskejagt - nu reagerer anklager

LYT
Del
Link
kopieret!

En 57-årig mand blev i dag idømt tre måneders fængsel og advarsel om udvisning ved Retten i Svendborg for trusler.

Dommen kommer, efter manden i 2022 filmede sig selv med et falsk automatvåben på Nyborg Gymnasium.

En episode, der gjorde, at elever blev bedt om at blive hjemme, at politiet mødte frem i stort antal, og at der i byen foregik en menneskejagt efter den mand, som optrådte i videoen.

Manden skulle angiveligt også flere gange have råbt "jihad" (hellig krig, red.), men der var ikke tilstrækkeligt bevis til at dømme ham for det.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her