25. okt. 2021 kl. 8:48

Kommunalvalg i Middelfart: Lokallister kan blive joker i valgkamp præget af velfærdstemaer

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Der bliver næppe kamp om borgmesterkæden i Middelfart. Men et par lokallister og valgkampens temaer kan godt gå hen og blive spændende at følge, mener lokalredaktør.

Selvom der nok ikke bliver meget at rafle om, når borgermesterposten i Middelfart Kommune skal bestemmes, så er der en anden ”joker”, man skal holde øje med under valget. Det siger Sofie Ejlskov Hugger, som er lokalredaktør for Melfar Posten og Fyens Stiftstidende.

- Jeg vil holde øje med de nye lister. Selvfølgelig hvordan de klarer sig til valget, men også hvordan de klarer valgkampen, siger hun. 

Hvad er en lokalliste?

En borgerliste eller en lokalliste er en liste med kandidater til et kommunalvalg, der ikke repræsenterer de traditionelle landsdækkende partier, såsom Socialdemokratiet og Venstre.


De har dermed ikke et ideologisk tilhørsforhold på landsplan og er tit opstået på baggrund af enkelt sager. 

Middelfart er nemlig et eksempel på en kommune med en del lokallister. Her vil borgerne kunne finde hele fire lister på deres stemmeseddel den 16. november: PositivPlus, Frihedslisten, Omsorgsgruppen og Tværpolitisk Anstændighed. Hvor de to sidstnævnte er de nyeste og mest interessante, ifølge Sofie Ejlskov Hugger.

- Hvor mange mennesker får de med sig? Hvor stor en berettigelse har en liste som Omsorgsgruppen?

Læs også: Fra kronprins til bykonge: Hvor trygt sidder Lundsfryd på tronen i Middelfart?
Gå tilbage Del
25. okt. 2021 kl. 8:46

Fra kronprins til bykonge: Hvor trygt sidder Lundsfryd på tronen i Middelfart?

Morten Grundholm

Det bliver formentlig ikke det store borgmesterdrama, når middelfarterne skal til urnerne for at stemme den 16. november. Dog kan det alligevel gå hen og blive spændende, mener lokalredaktør.

Det blev en drømmestart for "Kronprinsen af Middelfart", som Johannes Lundsfryd blev kaldt i Magasinet Danske Kommuner i 2015. Hele 5.333 personlige stemmer sikrede ham borgmesterposten under det seneste kommunalvalg i 2017, hvilket også var det højeste stemmetal i nyere tid i kommunen. 

Højere end forgængeren Steen Dahlstrøm (S) nogensinde formåede i sine 31 år som borgmester i kommunen. Det tyder da også på, at Johannes Lundsfryd snupper fire år mere med borgmesterkæden, hvis man spørger lokalredaktøren for Melfar Posten og Fyens Stiftstidende i Middelfart, Sofie Ejlskov Hugger. 

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at Socialdemokratiet står stærkt i kommunen. Det vil komme meget bag på mig, hvis han ikke kommer til at fortsætte, siger lokalredaktøren. 

Er vaccinesagen en rids lakken?

Socialdemokratiet fik også absolut flertal i byrådet ved seneste valg med sine 14 mandater ud af  25 i alt. Der er endda kommet et ekstra mandat til i valgperioden, efter den tidligere spidskandidat for Dansk Folkeparti, Anni Tyrrestrup, skiftede til Socialdemokratiet. 

Partiets dominans er heller ikke helt ny. De sidste 100 år har Middelfart kun haft fire borgmestre – alle socialdemokrater. Den seneste i rækken er altså Johannes Lundsfryd, hvis popularitet i høj grad også hænger sammen med, at det går godt i Middelfart Kommune, mener lokalredaktør Sofie Ejlskov Hugger. 

- Og han er en dygtig frontfigur, som man lægger mærke til. Borgmesteren er god til at være synlig både på sociale medier og ved at være til stede bredt i kommunen til diverse begivenheder, siger hun tilføjer: 

- Naturligvis en vellidt person, som taler til den brede befolkning og ikke har en masse dårlige sager i rygsækken.

Dog rummer rygsækken den såkaldte vaccinesag. Den 31. december lod den 47-årige borgmester sig nemlig vaccinere mod corona samtidig med landets plejehjemsbeboere. Det kunne Fyens Stiftstidende i foråret fortælle.

- Sagen gav en helt masse debat og fyldte meget på det tidspunkt. Men jeg har ikke fornemmelsen af, at det kommer til at påvirke valget i november betydeligt. Det er dog svært at vurdere, understreger lokalredaktøren.

Johannes Lundsfryd var efterfølgende ude og undskylde på Facebook, hvor han betegnede det som en ”indiskutabel fejl” og tilføjede, at han havde udvist en usædvanlig dårlig dømmekraft.

- Det var jo et smart træk for ham, fordi han på den måde selv kunne styre kommunikationen uden om medierne. Han undlod stort set at svare på kritiske spørgsmål. Men det havde nu klædt ham at gøre det, mener lokalredaktøren for Fyens Stifstidende i Middelfart. 

Svært at se forskel

Regitze Tilma (V), der også var spidskandidat for Venstre i 2017, stiller igen op som udfordrer til Lundsfryd. Selvom der formentlig ikke bliver tæt kamp om borgmesterposten, bliver det interessant at se, hvordan Venstre vil markere sig i valgkampen, ifølge lokalredaktøren. 

- Hvilke områder vil de adskille sig på? Venstre og Socialdemokratiet er enige om langt det meste. De (red. Venstre) er simpelthen afhængige af at komme ud og markere sig på nogle mere centrale og nære emner, såsom ældreområdet, hvis de skal flytte stemmer, siger hun. 

Valgforbund til kommunalvalget 2021 i Middelfart:

  • Venstre og Nye Borgerlige 


  • Konservative og Dansk Folkeparti 


  • Socialdemokratiet og Radikale


  • SF og Enhedslisten 


Når to eller flere partier og/eller lokallister går sammen om at lave et valgforbund, er det en måde at undgå stemmespild og sikre, at partier eller lister kan dele sine overskydende stemmer med dem, de er tættest på.

Tilsvarende konstaterer professor Ulrik Kjær, der forsker i valg på Syddansk Universitet. De forskellige kandidater bør vise tre til fire områder under valgkampen, hvor de vil gøre det anderledes og bedre, ifølge ham.

- Hvis masserne får svært ved at se forskel på, hvad de forskellige kandidater ønsker at gøre i kommunen, vil partierne få svært ved at tiltrække stemmer, siger Ulrik Kjær. 

Et-mandats-partier 

På nuværende tidspunkt er Middelfart Kommunes byråd sammensat af seks forskellige partier, hvoraf fire af dem kun har ét mandat. Det gælder lokallisten Tværpolitisk Anstændighed, Dansk Folkeparti, Konservative og SF. 

Sidstnævntes tidligere spidskandidat Mikkel Dragmose-Hansen (SF) sagde farvel til politik i begyndelsen af august. For to uger siden kunne BT så skrive, at han er blevet idømt 30 dages betinget fængsel for blandt andet at have videregivet billeder af stærk seksuel karakter

- Det er for tidligt at lure, hvilke konsekvenser det kan have. Det er mere interessant, hvor meget Morten Thomsen når at markere sig under valgkampen, siger lokalredaktøren fra Fyens Stiftstidende, Sofie Ejlskov Hugger, om SF's nye spidskandidat i Middelfart. 

Konservatives spidskandidat og ene mandat i byrådet, Morten Weiss-Pedersen, bliver sandsynligvis genvalgt, spår lokalredaktøren. 

- Der ikke noget, der peger på andet. Han er en erfaren politiker. Om de (red. Konservative) så kan hive et mandat mere hjem, det må tiden vise, siger Sofie Ejlskov Hugger. 

Tiden må også vise, om Radikale Venstre formår at komme tilbage i byrådet. Ved seneste kommunalvalg måtte partiet sande, at der ikke var stemmer nok til at sikre et mandat i den nuværende valgperiode, og her var skuffelsen ikke til at skjule. 

Fakta om Middelfart Kommune

Indbyggertal: 39116


Befolkningsudvikling fra 2020 til 2021: 263


Borgmester: Johannes Lundsfryd (S) siden 2018. Genopstiller


Antal pladser i byrådet: 25

  Socialdemokratiet: 15

  Venstre: 6

   Dansk Folkeparti: 1

  Tværpolitisk Anstændighed: 1

   Konservative: 1

   SF: 1


 - Jeg tror godt, at de kan komme tilbage. Det er måske et af de steder, hvor der godt kunne blive flyttet et mandat fra socialdemokraterne, siger Fyens Stiftstidendes Sofie Ejlskov Hugger. 

Meget er endnu uvist her tre uger før valget. Lokalredaktøren har dog et bud på, hvad hun vil holde øje med under valgkampen. 

- Jeg vil holde øje med listerne, og hvor meget de kommer til at betyde for debatten? Kommer de Radikale Venstre ind? Og hvordan klarer SF sig med en ny spids? 

Det er nogle af de spørgsmål, lokalredaktøren ser frem til at følge. 

En udfordring for lokallister

Ved det seneste valg var 16 procent af de opstillede lister i Danmark lokale, mens kun 3 procent af pladserne i landets kommunalbestyrelser endte med at gå til kandidater fra lokallister. Det tyder på, at det kan være sværere for dem at blive valgt ind.

- De kommunale mønstre begynder at ligne de landspolitiske mere og mere, siger professor Ulrik Kjær, der forsker i valg ved Syddansk Universitet.

Alligevel er lokalredaktør Sofie Ejlskov Hugger spændt på at følge lokallisterne og deres indflydelse under valgkampen i Middelfart. Hvor stort et publikum har en liste som Omsorgsgruppen med Johnny Ancher i spidsen egentlig?

- Omsorgsgruppen har allerede været ude og skabe noget debat. De går til valg på, at der skal være mere fokus på handicappede og udsatte. Et emne, der godt kan være noget i, hvis de rammer nogle vælgere, der føler sig oversete af det nuværende byråd, siger hun og tilføjer:

- Men lige nu er det svært at lure, hvad de kan komme til at betyde. De er ikke så etablerede endnu.

Fakta om Middelfart Kommune

Indbyggertal: 39116


Befolkningsudvikling fra 2020 til 2021: 263


Borgmester: Johannes Lundsfryd (S) siden 2018. Genopstiller


Antal pladser i byrådet: 25


  Socialdemokratiet: 15

  Venstre: 6

  Dansk Folkeparti: 1

  Tværpolitisk Anstændighed: 1

   Konservative: 1

   SF: 1

Dog blev 27,8 millioner kroner afsat til det specialiserede børne- og voksenområde under efterårets budgetforhandlinger 2022. Selvom det ikke dækker hele hullet på området, eller løser udfordringerne i budgettet fremadrettet, er det en løsning i den rigtige retning.

- Det kan blive en udfordring for en liste som Omsorgsgruppen, der har det som sin primære – og næsten eneste – mærkesag, siger lokalredaktør Sofie Ejlskov Hugger.

At gå til valg på en enkelt sag, er også et typisk kendetegn for lokallister, ifølge valgforsker Ulrik Kjær.

- Og det kan jo blive være en udfordring i en valgkamp. For hvad vil de så på andre områder?

En anden interessant spiller

Lokallisten Tværpolitisk Anstændighed med Jens Andersen i spidsen er den anden interessante spiller, som lokalredaktøren vil holde øje med under den kommende valgkamp i Middelfart.

- De bliver især spændende at følge, fordi den store profil Paw Nielsen er skiftet til dem, siger hun.

Som nummer tre på deres liste finder man nemlig Paw Nielsen, der ellers blev valgt ind som byrådskandidat for Enhedslisten, men altså siden hen har skiftet til Tværpolitisk Anstændighed.

Listen ønsker – ligesom Omsorgsgruppen - fokus på dem, der normalt ikke kommer til orde i byrådssalen. Det skriver de i en pressemeddelelse fra den 21. september. Her skriver de også, at Middelfart Kommune er mere end bare Middelfart by. 

De tre vigtigste temaer

Lokalredaktør Sofie Ejlskov Hugger giver sit bud på, hvilke tre emner der kommer til at fylde mest i valgkampen i Middelfart kommune - og hvorfor:


Ældre:

- Det er et bud på et velfærdsområde, som godt kan ende i højsædet ved det kommende valg. Ældreområdet er særligt interessant i Middelfart Kommune, da kommunen er en del af den såkaldte velfærdsaftale, hvor den er blevet sat fri af nationale regler på ældreområdet. Det projekt kommer til at fylde i den kommende valgperiode. Og sideløbende kører der også en debat om kvaliteten af den kommunale pleje, så det emne er allerede en del af valgkampen.


Byudvikling:

- Der bliver bygget en masse i Middelfart Kommune, hvilket har sat gang i diskussionen om de grønne områder. Hvornår skal man prioritere nye boliger, og hvornår skal man prioritere de bare pletter og naturen? Det er en diskussion, der fylder mere og mere. Eksempelvis er der uenighed om, hvorvidt der skal bygges på den gamle oliegrund i Strib og på bueskyttebanen på Adlerhusvej i Middelfart.


Socialområdet:

- Debatten om, hvorvidt der bliver gjort nok for de udsatte, fylder en del. Og lokallisten Omsorgsgruppen er for eksempel opstået, fordi der i nogles øjne har manglet fokus på udsatte grupper. Ligeledes er det en stor overskrift i budget 2022, at der blev afsat millioner til at dække underskuddet på området. Det kan i sidste ende få konsekvenser for flere af lokallisternes mulighed for at markere sig ved det her valg.


Hvis du er mere nysgerrig på de vigtigste emner i Middelfart Kommune, så kom til valgfolkefest på Kulturøen den 4. november. Aftenen er arrangeret i samarbejde med Fyens Stiftstidende. 

11. dec. 2024 kl. 9:20
Tophistorie
Arkivfoto: Local Eyes

Poserede i video med maske, paryk og livagtigt automatvåben på skole - nu er han dømt

LYT
Del
Link
kopieret!

Syv gange sagde en 55-årig mand "jihad" på en video, optaget indenfor murene på Nyborg Gymnasium. På videoen, som blev uploadet til Facebook, poserede manden med en pistol og en maskinpistol.

Videoen blev starten på en intens morgen, hvor landets øjne var rettet mod det østfynske gymnasium den 27. oktober 2022.

Manden blev anholdt samme formiddag klokken 10.40 på en adresse i Nyborg.

Onsdag skal han for Retten i Svendborg, hvor han er tiltalt for trusler i forbindelse med sagen. TV 2 Fyn er til stede i retten og dækker den vores liveblog. Klik på "Læs mere".

Videotrusler fra Nyborg Gymnasium

Følg opdateringerne herunder

Læs også: Mand optog sig selv med maskinpistol på gymnasium - truede med krig og jihad
Gå tilbage Del
10. dec. 2024 kl. 12:54
Tophistorie

Mand optog sig selv med maskinpistol på gymnasium - truede med krig og jihad

Arkivfoto: Local Eyes

Syv gange sagde en 55-årig mand "jihad" på en video, optaget indenfor murene på Nyborg Gymnasium. På videoen, som blev uploadet til Facebook, poserede manden med en pistol og en maskinpistol.

Videoen blev starten på en intens morgen, hvor landets øjne var rettet mod det østfynske gymnasium den 27. oktober 2022.

Elever blev bedt om at blive hjemme, politiet mødte frem i stort antal og i byen foregik der en menneskejagt efter den mand, som optrådte i videoen.

Klokken 10.40 lykkedes det at lokalisere og anholde manden, som politiet var bekymret for, ville angribe gymnasiet med våbnene.

Et anklageskrift som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i viser, at der var god grund til bekymringen.

- Løb, eller lad være

I videoen, som er optaget på et ukendt tidspunkt mellem den 25. og 26. oktober 2022 inde på gymnasiet, siger manden på somalisk, at “i aften er man på vej i krig”, mens han fremviste en pistol og et maskinpistol.

Våbnene skulle vise sig at være attrapper.

Arkivfoto: Local Eyes

“Løb, eller lad være med at løbe. Jeg er den, der fanger dig. Forstår du det?” sagde manden desuden. I forbindelse med udtalelserne i videoen sagde manden “jihad” syv gange og “krig” to gange.

Alligevel er det ikke forsøg på terrorisme, som manden er tiltalt for, når han tirsdag morgen skal stå foran en dommer ved Retten i Svendborg.

Manden er i stedet tiltalt for at have fremsat trusler, samt andre kriminelle forhold, der ikke har relation til sagen - blandt andet at have forsøgt at smugle 36 kilo khat ind i landet.

Arkivfoto: Local Eyes

- Det er en juridisk vurdering, at vi politiet ikke har valgt at rejse tiltale for terror-paragraffen, oplyser politiets anklager.

Kræver fængselsstraf

Anklagemyndigheden ved Fyns Politi forventer, at sagen kommer til at tage fire timer, og håber, at der kan komme en afgørelse i sagen indenfor de fire timer.

Af anklageskriftet fremgår det, at anklageren vil kræve fængselsstraf. Isoleret set kan tiltalen om trusler give op til to års fængsel.

Manden er angiveligt ikke kendt for andet en småkriminalitet tidligere, så det er tvivlsomt om hans straffeattest kommer til at medvirke til en skærpelse af straffen.

11. dec. 2024 kl. 11:16

Borgermøde om hospital til 650 millioner kroner

LYT
Del
Link
kopieret!

Hospitalet i Svendborg skal udvides og bygges om.

Noget af det nye i Svendborg bliver blandt andet flere enestuer, flere planlagte operationer, en faldklinik med mere.

Med store ændringer i sigte var der tirsdag aften indkaldt til borgermøde i Svendborg.

Til stede var blandt andet regionsrådsformand i Region Syddanmark, Bo Libergren, som var klar til at lytte til de omkring 80 fremmødte borgere.

- Selvom de store linjer er lagt på plads, kan der være mange ting, det er relevant at have et borgerperspektiv på, fortæller han.

Der er tale om et projekt til 650 millioner kroner, og man forventer at byggeprocessen vil vare fra 2026 til 2033.

11. dec. 2024 kl. 10:16
Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Odense holder ulovlige ventelister: Nu rejser styrelse sag

LYT
Del
Link
kopieret!

Ankestyrelsen har undersøgt Odense Kommune i flere år, efter en borger i 2021 klagede over ventelister til sociale tilbud som bosteder, bostøtte eller dagtilbud.

Nu har styrelsen rejst en tilsynssag mod kommunen, skriver DR, som har fået indsigt i en ny tilsynsudtalelse.

DR skriver, at der i udtalelsen står, at Odense Kommune bryder loven ved at have ventelister.

For få dage siden kunne TV 2 Fyn fortælle, at kommunen selv nægter sig skyldig i venteliste-anklagerne. Det slog den fast i et svar til byrådsmedlem Araz Khan den 4. december i år.

I samme svar fremgik det dog, at syv borgere aktuelt venter på pladser til botilbud.

Odense Kommune har endnu ingen kommentar.

11. dec. 2024 kl. 9:06
Fyn
Grafik: TV 2 Fyn

Nej til 60 timers arbejdsuge - politiker vil gerne se sine børn vokse op

LYT
Del
Link
kopieret!

Endnu en fynsk politiker har sagt farvel til sin rolle for demokratiet. Mandag meddelte Venstres Christoffer Lilleholt sin afgang som rådmand i Odense.

Han vil have bedre til livet med sin familie og sine børn. Et område han, ifølge ham selv, har forsømt, fordi arbejdet har krævet hans tid.

Tim Vermund, der sidder i Odense Byråd for Socialdemokratiet kender afsavnet til familien, men forsøger aktivt at trække bremsen.

Men at stoppe i politik, er dog ikke hans løsning.

Det har mange af hans politiske kollegaer til gengæld overvejet. Det viser en rundspørge som TV 2 Fyn lavede tidligere på året.

Ikke mindre end 51 procent af 74 adspurgte fynske politikere svarede, at de har overvejet at stoppe som kommunalpolitikere af hensyn til familien.

Hjem til tiden

Tim Vermund (S) er til daglig klimarådmand i Odense, og kender den problematik, som det politiske arbejde kan stille en familiefar eller mor i.

- Jeg er nok én af dem, der er ret hård i forhold til, hvad jeg deltager i, siger han da TV 2 Fyn besøger ham på hans kontor.

Han mener, det er nødvendigt at sætte grænser for, hvor meget man som kommunalpolitiker er på, så der også er plads til familielivet.

- Jeg tror ikke det er så meget anderledes end på resten af arbejdsmarkedet. Men jeg kan sagtens kende de ting Christoffer (Lilleholt, red.) beskriver. I politik er der aldrig en øvre grænse, vi kan altid arbejde mere, siger Tim Vermund.

Christoffer Lilleholt beskrev mandag, hvordan han oplevede at gå glip af sin søns første fødselsdag, og nu ønsker at være mere nærværende.

Derfor understreger Tim Vermund også, hvor vigtigt det er for ham at kunne deltage i hverdagslivet med sin familie, og hvorfor sætter grænser.

- Vi har mange snakke derhjemme om, hvordan vi får det til at hænge sammen. Aftenmøder er for eksempel noget, jeg prøver at undgå, udover det obligatoriske.

Grafik TV 2 Fyn

Mere tidskrævende end tidligere

At sidde i den kommunalpolitiske stol kræver mere tid i dag end det gjorde tilbage i tiden. Det fortæller Rasmus Tue Pedersen, der er professor og ansat hos Det Nationale Forsknings- og analysecenter for velfærd, VIVE.

- Historisk er tidsforbruget steget markant sammenlignet med for 50 år siden. Kommuner er blevet mere komplekse størrelser at være leder for, siger han og henviser kommunalreformen i 2007.

Ifølge en undersøgelse fra 2016, som VIVE står bag, arbejdede en rådmand eller borgmester i gennemsnit 10 timer om dagen og i snit mere end 60 timer om ugen. Et tidsforbrug, der ifølge Rasmus Tue Pedersen ikke er blevet mindre.

Og for mange politikere uden småbørn kan det måske sagtens lade sig gøre. Men for andre kan det blive problematisk, siger Rasmus Tue Pedersen.

- Det generelle mønster er, at det er de unge politikere - dem under 40 år - der oplever tidsforbruget som et problem i forhold til familie og øvrigt arbejdsliv.

Brænder for faget

Tim Vermund er en af de unge. Og selvom han ofte gør sig tanker om mængden af arbejde, så går han ikke med overvejelser om at droppe politik.

- Jeg brænder så meget for det her, jeg får lov til at arbejde med. Men jeg vil gerne være det på en måde, hvor jeg også ser mine børn vokse op.

Ifølge Rasmus Tue Pedersen, er de fleste politikere mennesker, som virkelig brænder for deres arbejde, men som måske kan blive bedre til at lægge nogle opgaver fra sig.

- I de kommuner, hvor man er god til at holde arbejdstiden nede, er der, hvor man er god til at skelne mellem hvad der skal på politikernes bord, og hvad der kan klares af forvaltningen.

Christoffer Lilleholt er nu gået på barsel med sit andet barn og er ude af politik.

11. dec. 2024 kl. 8:22
Camilla Feldt

International hitmager gæster Heartland, og det gør Danmarks popdronninger og -konger også

LYT
Del
Link
kopieret!

Heartland har onsdag offentliggjort, at verdensstjernen John Legend bliver hovednavn om torsdagen på sommerens festival.

- John Legend er på mange måder en af de mest toneangivende musikere i dette årtusinde – både som solist, gennem sine samarbejder med store stjerner som Kanye West og Lauryn Hill og sine bidrag til både film- og teaterverdenen, lyder det fra festivaldirektør Ulrik Ørum-Petersen i en pressemeddelelse.

Udover Legend er syv andre navne tilføjet til programmet, heriblandt nogle af Danmarks største livenavne i MØ, Nik & Jay og Tobias Rahim.

Andre navne i dagens musikoffentliggørelse tæller to relativt nye spillere, Annika og Kind mod Kind.

11. dec. 2024 kl. 8:08

Fynske fængsler kan få flere betjente på gangene - men det er ikke nødvendigvis godt

LYT
Del
Link
kopieret!

Der kan meget muligt lande en ekstraopgave i de fynske fængselsbetjentes hænder inden længe.

Udvalgte danske fængsler skal nemlig efteruddanne op til 25 fængselsbetjente fra Kosovo i 2025.

Det skriver Fængselsforbundet i en pressemeddelelse.

Hvilke fængsler, der konkret bliver involveret, er endnu ikke besluttet, men ifølge forbundet er det ikke helt utænkeligt, at fængsler som Ringe eller Nyborg, der har udvisningsdømte siddende, er i kikkerten.

Fængselsforbundet har mødt forslaget med skepsis, fordi betjentene i forvejen er presset, og oplæring ifølge forbundet tærer på kræfterne.

På Nyborg Fængsel sidder nogle indsatte i forvejen ubevogtet på grund af manglende arbejdskraft.

11. dec. 2024 kl. 6:26
Energi Fyn

Usædvanligt vejr sender elprisen på himmelflugt - her topper den

LYT
Del
Link
kopieret!

Det er nok ikke onsdag, man skal støvsuge hytten eller sætte en storvask over.

På grund af manglende vind i Europa er der nemlig udsigt til usædvanligt høje elpriser, der sidst på eftermiddagen når op over 6 kroner per kilowatt-time inklusive moms, afgifter og tariffer.

Det er en usædvanlig situation, lyder det fra chefkonsulent Kristian Rune Poulsen fra Green Power Denmark, der er energisektorens brancheorganisation.

- Det er meget høje elpriser, vi får onsdag. Det er bestemt ikke hverdagskost, og det er nærmest fra morgen til aften, elprisen er høj.

Den manglende vind betyder, at kul- og oliekraftværker skal levere den sidste kilowatt-time, og det er her, det bliver dyrt.

11. dec. 2024 kl. 6:05

Onsdag byder på mulighed for sol

LYT
Del
Link
kopieret!

Onsdagen begynder med delvist klart vejr og temperaturer omkring frysepunktet, nogle steder under, hvorfor man kan opleve glatte vejbaner og fortov.

I løbet af dagen kommer temperaturerne op omkring fire grader, mens der også bliver plads til lidt solskin.

Det meste af tiden vil det dog være skyet, men der er ikke umiddelbart udsigt til regn.

11. dec. 2024 kl. 6:00

Lars så sig selv blive gift og skilt på tv med sin nye kæreste i hånden: - Det var lidt skægt

LYT
Del
Link
kopieret!

Det kræver stort mod og sårbarhed at lade hele Danmark følge med i ens kærlighedsliv på landsdækkende tv.

Men det er vilkåret for at deltage i DR-programmet 'Gift ved første blik'.

En af de modige deltagere i seneste sæson var Lars Løvendahl fra Faaborg, der på trods af stor ihærdighed i programmet, måtte lade sig skille til sidst.

Men selvom det ikke lykkedes at finde kærligheden på tv, så tog hans liv snart en markant drejning.

Kærligheden vandt

Lars Løvendahl skulle ikke gå ledig på datingmarkedet ret længe efter programmerne var optaget.

I sommer - inden programmerne var sendt i TV - hev nogle venner ham med til padeltræning, men hvad han ikke vidste var, at han var ved at blive sat op med deres veninde, Matilde Christensen.

Efter noget tid drak de to en kop kaffe sammen, og så udviklede deres relation sig.

- Jeg faldt først og fremmest for hendes personlighed, og fordi hun har en ufattelig god energi. Hun går til alt med et positivt sind, siger Lars Løvendahl.

Video: Anders Bøttcher

Så programmet sammen

Parret mødte hinanden én måned før, at Gift ved første blik blev vist på DR.

Det betød også, at Mathilde Christensen skulle overvære hendes nye kæreste i et kærlighedseksperiment med en anden kvinde uge efter uge.

- Det var da underligt at se ham flirte med en anden kvinde, men samtidig var det jo også lidt skægt, siger Mathilde Christensen.

Venner og familie ringede til hende for at udtrykke medfølelse overfor Lars, der ofte mødte modstand i programmet.

Den medfølelse kunne de dog godt pakke væk igen.

- Folk synes, at han var så sød. De synes, det var synd, at han ikke altid blev mødt, når han for eksempel gav blomster i programmet. Men det var jo ikke synd, for ellers havde jeg jo ikke mødt ham, griner Matilde Christensen.

10. dec. 2024 kl. 22:02
Ole Holbech

Borgmester melder sig klar til endnu en tørn

LYT
Del
Link
kopieret!

Socialdemokratiets bedste bud på en borgmester i Kerteminde hedder stadig Kasper Ejsing Olesen. Det oplyser formanden for Socialdemokraterne i Kerteminde Kommune, Michael Gammelgaard, tirsdag aften i en pressemeddelelse.

50-årige Kasper Ejsing Olesen er nuværende borgmester i Kerteminde Kommune, et erhverv han har haft de seneste to valgperioder. Næste kommunalvalg er 18. november 2025.

Ved seneste kommunalvalg i 2021 var der et større drama i forbindelse med den efterfølgende konstituering, men Kasper Ejsing Olesen nåede at afværge et borgmesterkup, selvom der egentlig var et blåt flertal.

Læs også: Kovending i drama om konstituering i Kerteminde
Gå tilbage Del
19. nov. 2021 kl. 13:56
Opdateret: 19. nov. 2021 kl. 19:31

Kovending i drama om konstituering i Kerteminde

Pernille Gram

Faren for at miste borgmesterkæden ved et nyt kup i Kerteminde ser ud til at være drevet over for Kasper Ejsing Olesen.

Opdatering

  1. Artiklen er opdateret med udtalelse fra Klavs Norup Lauridsen fra Konservative.

  2. Artiklen er opdateret med yderligere udtalelser fra Klavs Norup Lauridsen.

Der opstod torsdag eftermiddag pludselig tvivl om den konstitueringsaftale, som gør socialdemokraten Kasper Ejsing Olesen til borgmester i Kerteminde.

Resultaterne på valgaftenen viste sig et blåt flertal på 13 mandater mod 12, men Dansk Folkeparti forlod det borgerlige valgforbund og pegede i stedet med sit ene, afgørende mandat på Kasper Ejsing Olesen som borgmester.

Men torsdag fortalte Klavs Norup Lauridsen, der er gruppeformand for Konservative i Kerteminde, at han havde været i kontakt med Dansk Folkeparti.

Klavs Norup Lauridsen fortalte, at han havde været hjemme hos Lone Kiilerich, der er DF's formand i lokalforeningen i Kerteminde.

Ingen af parterne ville dog røbe noget om indholdet af mødet, og derfor opstod der spekulation om, hvorvidt der var et kup under opsejling. Et kup, der i så fald ville gøre Klavs Norup Lauridsen til borgmester i stedet.

Kup afblæst

Fredag formiddag afviser Terje Pedersen, der tirsdag blev valgt til byrådet for Dansk Folkeparti i kommunen, at der er et kup under opsejling.

- Jeg står fuldt ved den aftale om konstituering, som gør Kasper Ejsing Olesen til borgmester, siger Terje Pedersen.

“Jeg kan godt forstå, at folk bliver politikertrætte”

— Lone Kiilerich, formand for DF i Kerteminde

Han understreger over for TV 2 Fyn, at beslutningen om at støtte en rød borgmester er godkendt af partitoppen i København.

- Jeg har fuld opbakning fra partiledelsen på Christiansborg til det, jeg har gjort, siger Terje Pedersen.

DF: Relationen er ikke god 

DF’s lokalformand Lone Kiilerich bekræfter mødet med Konservative, men fortæller til TV 2 Fyn, at der ikke kom noget konstruktivt ud af mødet. 

Tværtimod blev stemningen mellem de to partier kun dårligere.

- Relationen er ikke god. Jeg er blevet trådt over tæerne. De har behandlet mig og Terje (Pedersen, red.) dårligt, og jeg plejer ikke at blive pigesur. Men jeg kan godt forstå, at folk bliver politikertrætte, siger Lone Kiilerich.

Til gengæld for at pege på en socialdemokratisk borgmester fik Terje Pedersen posten som første viceborgmester og posten som formand for Plan- og Teknikudvalget.

Ifølge lokalformanden, som selv røg ud af byrådet da Dansk Folkeparti mistede det ene af sine to mandater i Kerteminde, har Konservative efter konstitueringen opført sig nedladende over for Dansk Folkeparti.

Ifølge Lone Kiilerich har Konservative beskyldt Terje Pedersen og DF for kun at gå med i konstitueringen for personligt at få fremtrædende poster.

- Og Konservative kalder sig for et ordentligt parti. De nærmest håner og griner af vores vælgere. Vi fik et mandat, og her har vi vores indflydelse – det kalder jeg politik. Men når man siger, at vi gør det for egen vindings skyld. Det er for galt, siger en tydeligt vred Lone Kiilerich. 

Op til valget var der indgået et valgforbund med Dansk Folkeparti, Konservative, Venstre og Nye Borgerlige. Men DF valgte altså alligevel at pege på den socialdemokratiske borgmesterkandidat. 

– Det er et teknisk valgforbund, og det har vi hele tiden sagt. Der har været et enormt godt samarbejde med Kasper (Ejsing Olesen, red.), og sådan vil vi gerne have det fire år frem. Når Konservative starter sådan, som de gør, så får de det svært, siger Lone Kiilerich.  

Til det siger konservative Klavs Norup Lauridsen, at han og partiet bakker op om konstitueringen.

- Vi blev inviteret til et kaffemøde af Dansk Folkeparti, og jeg deltog i respekt for de borgerlige vælgere og Dansk Folkeparti. Jeg står ikke inde for andet end et godt samarbejde i byrådssalen, siger Klavs Norup Lauridsen og tilføjer:

- Vi har haft et bredt samarbejde de sidste fire år, og det får vi igen. Og det med valg, som vi har haft, så vil vi selvfølgelig vise, at vi vil føre en borgerlig politik - og det kommer vi til.

Klavs Norup Lauridsen siger desuden, at Konservative og Dansk Folkeparti har meget forskellige opfattelse af, hvad der skete på valgaftenen - og også i dagene efter.

- Det var tydeligt, at Dansk Folkeparti havde en aftale med Socialdemokratiet. Vi lever i et frit Danmark. Derfor må Terje og Lone Kiilerich vælge som de har lyst, men de må også være klar til, at stå til ansvar om fire år overfor deres borgerlige vælgere. 

Borgmester ikke overrasket

Selv om borgmester Kasper Ejsing Olesen torsdag aften var noget overrasket over at høre om mødet mellem Dansk Folkeparti og Konservative, så kommer konklusionen, altså at DF fortsat støtter ham som borgmester i de næste fire år, ikke for alvor bag på ham.

- Det er jo det, de har sagt hele tiden. Det sagde de til mig tirsdag aften, og det sagde de til mig i dagene efter også, når jeg har snakket med dem, siger Kasper Ejsing Olesen (S).

DF'erne har også fortalt borgmesteren om det pres, der er blevet lagt på dem efter konstitueringsaftalen, og som Lone Kiilerich kalder en hån af DF.

- Jeg har jo også godt lagt mærke til, at der er et andet parti, der forsøger at ændre noget, og det giver selvfølgelig altid noget uro. Men jeg synes stadig, som jeg hele tiden har sagt, at det rigtigste for Kerteminde Kommune er en så bred konstituering, som vi lavede i tirsdags, og den vil jeg rigtig gerne stå i spidsen for, siger Kasper Ejsing Olesen.

Trods uroen er Konservative fortsat velkomne i den indgåede konstituering, understreger han.

- Selv om nogen har forsøgt at ændre konstitueringen, så skal de være velkomne til at være med i den.

Får uroen betydning for samarbejdet i det nye byråd?

- Det håber jeg ikke. Jeg håber rigtig meget, at det var et spil om, hvem der skal være borgmester. Nu er det vigtigste, hvordan vi får Kerteminde Kommune bedst videre, siger borgmesteren.

10. dec. 2024 kl. 21:12

Christoffer Lilleholt politik-exit vækker forståelse på gaden

LYT
Del
Link
kopieret!

Mandag annoncerede Christoffer Lilleholt, at han var færdig som politiker. På gaden i Odense var der efterfølgende delte holdninger til, at de ikke længere kan stemme på ham.

Men en ting er holdningen til politikeren og det parti, han repræsenterer. Christoffer Lilleholts begrundelse om, at han vil prioritere familien og sine børn, var der stor sympati for.

Hør reaktionerne på Christoffer Lilleholts exit i politik i videoen ovenover.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her