Undersøisk stenalderboplads ødelagt ved Fyn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Den undersøiske og fredede ”Ronæs Skov Stenalderboplads” ved Gamborg Fjord på Vestfyn har været udsat for tyve eller hærværksmænd. Nu er en flok dykkere blevet bedt om at sikre fortidsmindet.
To-tre meter under havets overflade har ”Ronæs Skov Stenalderboplads” i Gamborg Fjord på Vestfyn været udsat for tyveri eller hærværk. Det er sandsynligvis sket i løbet af sommeren, da stenalderbopladsen var intakt ved tilsyn tidligere på året.
Det var fritidsdykker og arkæolog Kim Bech Nielsen fra Fønsskov, der opdagede tyveriet. Nu har Slots- og Kulturstyrelsen bedt ham og et par andre dykkere om at sikre området med sandsække.
Arkæologer jubler: Finder tusinde år gamle brønde
Jubel hos arkæologerne fra Øhavsmuseet i Faaborg efter fund af brønde fra jernalderen på Midtfyn.
Museets arkæologer har fundet to brønde, der stammer fra jernalderen, i de første århundreder efter Kristi fødsel. Brøndene er fundet nær tidligere bebyggelser i området ved Vindinge å i Årslev på Midtfyn.
- Her er tale om to utrolig godt bevarende brønde. De er bevaret, fordi de har ligget lufttørt og samtidig dækket af vand, skriver Øhavsmuseet på Facebook.
Det er første gang nogensinde, at arkæologerne fra Øhavsmuseet finder sådanne flere tusind år gamle brønde.
Årringe i træ afslører alder
De to brønde er lavet i træ, og det gør det muligt for arkæologerne at fastsætte en præcis alder. Ved hjælp af årringene i træet kan arkæologerne med sikkerhed fastslå, at brøndene er lavet i jernalderen.
Når træet vokser, dannes det årringe, hvis tykkelse varierer fra år til år alt efter, hvordan klimaet har været.
- Det er fascinerende, at uanset om et træ vokser i jernalderen eller i dag, vil det have sin unikke kode, skriver Øhavsmuseets arkæologer på Facebook.
Slots- og Kulturstyrelsen har vurderet, at overgrebet på det undersøiske fortidsminde har været så alvorligt, at hændelsen nu er meldt til Fyns Politi.
Dykkende gerningsmænd
”Ronæs Skov Stenalderboplads” kan dateres til kystjægerkulturen ”Ertebøllekulturen” cirka 5000 år f.Kr. og er meget rigt på fund. Kim Bech Nielsen dykkede rundt om stenalderbopladsen, da han så tre huller i skallaget på cirka 130 centimeter og en dybde på 30 til 40 centimeter.
Der er langt ned til stenalderbopladsen, og derfor vurderer Slots- og Kulturstyrelsen, at tyvene eller hærværksmændene har været iført dykkerudstyr og er dykket til stenalderbopladsen fra en jolle.
Man ved ikke, om der er fjernet noget fra fortidsmindet, men skaderne på skallaget er uoprettelige. For at undgå yderligere skade sendes Kim Bech Nielsen og andre dykkere altså ned under vandet for at sikre stenalderbopladsen.
Stenaldergrav bjærget fra havbunden
Skeletterne af en kvinde og et barn fra ældre stenalder er blevet bjærget ved Tybrind Vig ved Middelfart.
Begravet sammen
Skeletterne er 8000 år gamle og er nu blevet sendt til Antropologisk Institut i København, hvor en DNA prøve skal fastslå relationen mellem de to skeletter.
- Vi håber at kunne påvise en familierelation mellem kvinden og barnet og se, om der er tale om samme mennesketype, som vi nedstammer fra, siger museumsdirektør på Langelands Museum, Otto Uldum.
Ifølge museumsdirektøren tyder alt på, de er blevet ceremonielt begravet, da barnet er blevet lagt med armen rundt om kvinden.
Museet har kendt til de to skeletter i flere år, men har først ressourcer til at bjærge dem i år. Arkæologer fra Mosgård Museum har dog været nede og hente et par skeletdele og aldersbestemt skeletterne ved hjælp af kulstof-14 metoden.
Det er ikke ulovligt at dykke omkring et fortidsminde som ”Ronæs Skov Stenalderboplads”, men ifølge museumsloven må der ikke ske ændringer i tilstanden på hverken landjorden eller havbunden. En overtrædelse kan straffes med bøde eller fængsel, hvis den er begået forsætligt eller ved grov uagtsomhed. Der er desuden skærpende faktor, hvis der er sket skade på fortidsmindet.
Hvis man har oplysninger i sagen eller har set noget mistænkeligt i Gamborg Fjord syd for Middelfart i løbet af sommeren 2019, er man velkommen til at kontakte Fyns Politi på 114 eller Slots- og Kulturstyrelsen på postfor@slks.dk.