Pensionsselskab går ind i fynsk naturgas
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Sampension bliver medejer af Nature Energy sammen med engelsk og amerikansk kapitalfond.
Det danske pensionsselskab Sampension bliver nu medejer af det tidligere kommunalt ejede Nature Energy - tidligere kendt under navnet Naturgas Fyn.
Det oplyser Nature Energy i en pressemeddelelse.
Ifølge pressemeddelelsen er salget af Naturgas Fyn til 1,1 milliarder kroner hermed en realitet.
Sampension ser store perspektiver i at være med til at forsyne det europæiske naturgasnet med biogas, men mener også, at det kan blive en god forretning for Sampensions kunder.
Efter omdiskuteret salg: Fire millioner kroner til direktør
Direktøren for biogasselskabet NGF Nature Energy, Ole Hvelplund, får omkring fire millioner kroner som godtgørelse efter salget af selskabet.
Fire millioner kroner. Det er cirka, hvad Ole Hvelplund, der er direktør for biogasselskabet NGF Nature Energy, får i forbindelse med salget af virksomheden.
Godtgørelsens beløb møder kritik fra Carsten Kudsk (DF). Han er kommunalbestyrelsesmedlem og 1. viceborgmester i Nyborg Kommune og stemte imod salget af Nature Energy, da Nyborgs byråd skulle tage stilling til, om det ville sælge eller ej.
- Jeg synes, det er alt, alt, alt for meget. Jeg synes, at man godt kunne have gjort sådan, at han havde fået halvdelen af beløbet. Når vi er oppe i så stort et beløb, så begynder vi at have en person, som har en stor særinteresse i at få solgt det her selskab. Og det er nok også grunden til, at det har foregået så hemmeligt, at selv byrådsmedlemmer, som repræsenterer ejerkommunerne, ikke kan få lov til at få de oplysninger, de beder om at få, siger Carsten Kudsk.
Hans opfattelse er, at han ikke kunne få svar på en række spørgsmål, da der var orienteringsmøde i Nyborg Kommunes byråd angående salget.
Godtgørelsen stod i kontrakten
Den 22. december kunne de otte ejerkommuner, bestyrelsen og selskabets ledelse fortælle, at biogasdelen af Nature Energy nu var solgt til en britisk kapitalfond Pioneer Point Partners.
Direktøren får godtgørelsen, fordi det var en en del af hans ansættelseskontrakt fra 2014, at han ved salg af selskabet skulle have udbeltalt et beløb svarende til et vist antal måneders løn. Det er bestyrelsen, som dengang lavede kontrakten sammen med Ole Hvelplund.
- Jeg skal ikke kommentere beløbet, men det er ganske almindeligt. Den kontrakt, der har været lavet, kan jeg stå stå inde for. Den er ikke ekstravagant på nogen som helst måde, siger bestyrelsesformand Jens Otto Dalhøj.
Han forklarer, at det er ganske normalt, at man som en del af en direktørs kontrakt aftaler, at der ved salg af virksomheden skal gives en godtgørelse til direktøren. Det skal ses som en sikkerhed i tilfælde af, at direktøren bliver arbejdsløs som følge af salget.
Jens Otto Dalhøj afviser Carsten Kudsks billede af, at direktørens udsigt til en godtgørelse skulle have skabt mere lukkethed over for byrådsmedlemmerne.
- Det her er gjort på et meget oplyst grundlag. Det er det både i holdningbestyrelsen, men det er også min klare opfattelse, at der har været givet et rigtig godt grundlag ude i byrådene og kommunalbestyrelserne, siger Jens Otto Dalhøj.
Bestyrelsens beslutningsgrundla
Selvom Ole Hvelplund fungerer som administrerede direktør, understreger Jens Otto Dalhøj at det til hver en tid er ejerkommunerne, repræsenteret af bestyrelsen, der bestemmer og træffer de store beslutninger i forbindelse med salget. Alligevel mener Carsten Kudsk, at direktøren kan have en stor indflydelse.
- Bestyrelsen består jo af repræsentanter, der er valgt fra kommunerne. De har ikke reel mulighed for at finde de reelle oplysninger og forhold. Og det er jo direktørens opgave at sørge for at fremføre de oplysninger over for bestyrelsesmedlemmerne, så de ved, hvad de snakker om. Og hvis han sidder med en aflønning og får muligheden for at få fire millioner, så kan jeg godt gætte mig til, hvordan hans fremstilling vil være. Den vil være i et meget, meget positivt lys, og alle former for negative ting og kritiske spørgsmål vil blive fejet væk, fordi han kun er interesseret i godtgørelsen, siger Carsten Kudsk.
Men Jens Otto Dalhøj mener, at bestyrelsen har haft et tilfredsstillende grundlag til at træffe beslutninger.
- Vi har ageret top professionelt, og vi har gjort brug af rådgivere. Vi har håndteret det her på et særdeles oplyst grundlag, så jeg har ikke noget at fortryde i den her forbindelse, siger Jens Otto Dalhøj
Som tidligere omtalt på TV 2/Fyn indgår den engelske kapitalfond Pioneer Point Partners og den amerikanske kapitalfond Davidson Kempner også i handlen.
I pressemeddelelsen henvises der til en undersøgelse fra European Biogas Association, der forudser, at der i 2030 vil være 15 gange så meget biogas i det europæiske biogasnet.
Tilsvarende henvises der til en analyse fra Damvad Analytics, der forudser 20.000 danske arbejdspladser og en værdiskabelse på 16 milliarder danske kroner.
Sampension er landets tredjestørste pensionsselskab.
Ja i Svendborg til salg af NGF Nature Energy
Byrådet i Svendborg stemte tirsdag aften ja til at sælge NGF Nature Energy til den engelske kapitalfond Pioneer Point Partners. Også Nyborg har stemt ja. Nu mangler blot tre fynske byråd at stemme.
Det blev et ja til salget af det fynske energiselskab NGF Nature Energy til den engelske kapitalfond Pioneer Point Partners i Svendborg.
Det bekræfter flere kilder over for TV 2/Fyn.
De ønsker ikke at oplyse stemmefordelingen. Men det står klart, at Socialdemokraterne stemte for et salg.
Efter mødet fortalte kommende borgmester Bo Hansen (S), hvorfor socialdemokratiet går ind for et salg.
Han begrundede blandt andet beslutningen med, at NGF Nature Energy står over for massive investeringer, hvis de skal følge deres vækststrategi.
- De investeringer selskabet kræver på sigt, ser jeg ikke, at vi kan løfte kommunalt. Samtidig skal vi også huske på, at det her med, om NGF Nature Energy er penge værd eller ej, er en relativt ny ting, siger Bo Hansen med henvisning til, at selskabet for bare få år siden havde underskud.
Enhedslisten: Vi vil ikke sælge
Men det var ikke alle partier, der stemte for salget.
Blandt nej-stemmerne var Enhedslisten. Herfra sagde Jens Erik Laulund Skotte:
- Vi stemte imod salget, fordi vi helt principielt er imod at privatisere et selskab som NGF Nature Energy. For når en privat investor som for eksempel en kapitalfond går ind og investerer, så er det for at tjene penge. Og det er i vores optik ikke meningen, at forsyningsselskaber skal tjene penge. De er sat i verden for at stille en service til rådighed for borgerne, siger han.
I alt otte fynske kommuner ejer NGF Nature Energy.
Tirsdag aften stemte byrådene i Svendborg og Nyborg.
I sidstnævnte kommune blev det også et ja, erfarer TV 2/Fyn.
Nu mangler tre byråd at stemme. Assens har sagen på dagsordenen onsdag. Nordfyn og Kerteminde stemmer torsdag.
Der bliver tale om et konsortium bestående af Sampension, Pioneer Point Partners og Davidson Kempner, der skal drive det fynske naturgasselskab, der fortsat får hovedsæde i Odense.
Ejerandelene mellem de tre partnere er ikke oplyst.
Sideløbende pågår der forhandlinger om salget af det fynske naturgasnet til staten. Forhandlinger, der endnu ikke er afsluttet.
Artiklen er opdateret med tv-interview.