Fyns Politi erkender fejl: - Det burde ikke være nødvendigt
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det var en fejl at lukke efterforskningen af seks droner, hvor ejeren havde gode overvågningsbilleder, erkender Fyns Politi. Nu tror indehaver, at der sker noget i sagen - et år efter tyveriet.
De seneste dage har Kim Nannestad været i medierne, fordi hans butik, RC Kongen i Søndersø på Nordfyn, var udsat for tyveri af seks droner i maj 2018. Tyveriet er endnu ikke blevet opklaret af politiet - til trods for at butikken har gode overvågningsbilleder af gerningsmændene.
Fynboerne savner det nære politi:
- Det kan skabe tryghed
Flere politikere på Fyn ønsker døgnbemandede politistationer i kystbyerne genåbnet. Fynboere mener, at det kan skabe mere tryghed i lokalområderne.
Flere fynske politikere ønsker at genetablere de døgnbemandede politistationer i kystbyerne. TV 2/Fyn har spurgt et par fynboere, hvad de mener om forslaget.
Alle er de meget enige i, at det vil gavne de byer, der de seneste par år har stået uden en politistation.
- Jeg synes, det er en god ide, så er det nemmere at få fat i politiet. Der skal være mere nærpoliti. Det kan skabe mere tryghed, fortæller Lene Sørensen fra Nyborg.
Det er Christian Nielsen fra samme by enig i. Han savner især politiet i bybilledet.
- Der er alt for lidt politi til at holde øje med, hvad der sker i byerne, siger han.
Flere betjente
Tidligere havde flere fynske kystbyer en politistation. Men da 54 politikredse blev reduceret til 12 i forbindelse med politireformen i 2007, blev mange af de fynske politistationer efterfølgende lukket.
I dag er der kun politistationer i Svendborg og Odense. I de øvrige fynske byer er der såkaldte politibutikker, der har åbent første torsdag i hver måned fra klokken 15 til 17.
Og det er ikke holdbart, mener en borger.
- Der er for lidt politi. De kan ikke køre fra Odense, uden der går en time, lyder det fra Rudulf Scheel, der til daglig bor i Odense.
Retsordfører Trine Bramsen fra Socialdemokratiet mener, at det er en absolut nødvendighed, at politiet kommer tilbage i nærområderne.
- Politiet er kommet for langt væk fra borgerne. Det handler om tryghed, fortæller hun til TV 2/Fyn.
Ifølge Trine Bramsen skal de lokale betjente være med til at forebygge kriminalitet i kystbyerne, da de herigennem opbygger et kendskab til befolkningen. Skal det kunne lade sig gøre, skal der være flere betjente i Danmark ifølge den fynske politiker.
- Vi er i fuld gang med at uddanne flere betjente, og så øger vi optaget på politiskolerne, lyder det fra Trine Bramsen.
- Legaliser cannabis
Forslaget fra den socialdemokratiske folketingskandidat bakkes op af nuværende politibetjent og folketingskandidat Mark Groosman (V). Han mener, at det fynske politi i lang tid er blevet overset og brugt til andre opgaver end kriminaliteten på Fyn.
- Mit ønske er, at dansk politi generelt prioriterer Fyn langt mere, fordi Fyns Politi har brugt ressourcer på at hjælpe andre byer med bandekriminalitet, grænsekontrol og fodboldkampe, forklarer Mark Groosman.
Han ser gerne, at der er betjente i nærområderne til at skabe tryghed blandt borgerne i kystbyerne, men der behøver nødvendigvis ikke være en politistation.
- Der skal ikke være en lokalstation for enhver pris. Det kan sagtens være to erfarne betjente, der går gennem byen, siger Mark Groosman.
Hvor Trine Bramsen og Mark Groosman ønsker flere betjente i Danmark, vil Liberal Alliances Carsten Bach hellere slække på politiets opgaver ved at ændre på loven samt pålægge politiet mere ansvar.
- De skal have en frihed til selv at vurdere, hvilke opgaver der er mest presserende, og hvor ressourcerne skal være placeret henne. Og så skal vi måske omprioritere og ændre på nogle ting. For eksempel kan vi legalisere cannabis og hash, så politiet ikke skal bruge store ressourcer på den opgave, siger han.
Tyveriet af droner til i alt 31.570 kroner foregik i RC Kongens åbningstid. En gruppe kunder opholdt ekspedienten med spørgsmål, mens en anden gruppe gik ned bag butikken og stoppede de dyre droner ind under jakkerne og forlod RC Kongen.
- Det hele skete på halvandet minut. Så var det væk igen, siger Kim Nannestad til TV 2/Fyn.
Offentliggjorde billeder af gerningsmænd
TV 2 har fået udleveret overvågningsbilleder af Kim Nannestad, men har valgt at sløre gerningsmændene, fordi det kan være ulovligt at offentliggøre billeder, hvor personer kan genkendes.
Kim Nannestad har også haft offentliggjort billederne uden sløring på sin facebookside. Han vidste godt, at det ikke var lovligt.
Hvorfor gjorde du det så alligevel?
- Gal, skuffet. Det var grænseoverskridende det, der er foregået hernede. Det var også en årsag til, at jeg håbede på, vi kunne få en hurtig afklaring. Det kunne vi ikke.
Butiksindehaveren fandt hurtig ud af, hvem der kunne stå bag tyveriet.
- Der gik en halv time til en time, så fik vi nogle anonyme henvendelser med konkrete navne, som det kunne være. Det blev givet videre til politiet det hele, siger Kim Nannested.
Sagen blev lukket
Da TV 2 tirsdag viste de utilslørede billeder frem for beboere i Vollsmose, blev tyvene i løbet af en time genkendt af 15 personer, der ikke ønskede at stå frem.
Sagen er dog endnu ikke opklaret, og i november lukkede politiet sagen.
- De lukkede sagen på grund af manglende beviser i november, og så klagede jeg til statsadvokaten. Sagen blev genoptaget 22. november, forklarer Kim Nannestad.
Kunne dine overvågningsbilleder ikke bruges som bevis?
- Jeg tror ikke, de har brugt fem minutter på sagen. Jeg tror ikke engang, de har kigget på det.
Fyns Politi erkender fejl og beklager
På grund af folketingsvalgkampen udtaler Fyns Politi sig ikke, men erkender i et skriftligt svar, at der er sket en fejl.
- Fyns Politi kan bekræfte, at efterforskningen i den pågældende sag om tyveri af seks droner fra et lager blev standset ved en fejl. 19. november 2018 klagede forurettede over beslutningen. 22. november 2018 fik forurettede medhold i sin klage, hvorefter sagen er blevet genoptaget. Fyns Politi beklager det skete, lyder det i et skriftligt svar fra Fyns Politi.
Om et par dage er det et år siden, at tyveriet i Søndersø fandt sted, og det er endnu ikke opklaret.
Tror du, sagen bliver opklaret?
- Hvis de bruger overvågningen, ja. Det kræver, at de lige sætter sig ned og bruger fem minutter. Det tror jeg faktisk, de gør efter alt det her, der er kommet frem, men det burde ikke være nødvendigt, siger Kim Nannestad.
Kim Nannestad kan ikke få dækket sit tab på 31.570 kroner af forsikringen, fordi personalet ikke opdagede det, da det skete, og derfor ikke har kunnet anråbe gerningsmændene for at forsøge at forhindre tyveriet.
19 ud af 20 indbrud på Fyn opklares aldrig
Butiksejeren er ikke den eneste, der tvivler på politiets evner til at opklare tyverier.
En megafonmåling, som Politiken og TV 2 har offentliggjort, viser, at 80 procent af befolkningen ikke tror, at politiet er i stand til at opklare indbrud.
Kun fem procent af alle indbrud på Fyn er blevet opklaret mellem 2011 og 2018.
RC Kongen har siden tyveriet af dronerne fået indsat ekstra overvågningskameraer og røgkanoner, der udløses automatisk, hvis der er indbrud, eller manuelt, hvis der igen er tyveri i åbningstiden.
Gerningsmænd bag tyveri identificeret på ét minut - alligevel opgav politiet
Da Kim Nannestad havde indbrud i sin butik i maj sidste år, optog kameraerne meget klare billeder af gerningsmændene.
Kim Nannestad er indehaver af forretningen RC Kongen i Søndersø på Fyn, som blandt andet handler med fjernstyrede biler, droner og modeltog.
24. maj sidste år havde han tyveri, hvor en gruppe personer stjal seks droner fra lageret, mens to andre distraherede personalet. De stjal produkter for i alt 31.570 kroner - mange penge for den lille butik.
- Jeg var rystet. Jeg var gal og hidsig, og jeg tænkte, dem skal vi sgu have fanget, fortæller Kim Nannested.
Heldigvis var der overvågning i butikken, som fangede hele forløbet: Hvordan der først ankom fem mænd i en bil, som gik rundt i butikken og talte med personalet. Hvordan der godt tyve minutter senere ankom endnu en bil med tre mænd, som også gik ind i butikken. Hvordan nogle af de i alt otte personer blev i butikken for at distrahere personalet, mens resten sneg sig ind på varelageret og stoppede dronerne ind under jakkerne.
Kameraerne fik skarpe, vellignende billeder af gerningsmændene.
Politiet opgav
Kim Nannestad lagde videoen op på sin Facebook-side, og bare 20 minutter senere havde flere henvendt sig. De kunne kende gerningsmændene fra det kriminelle miljø i Odense-bydelen Vollsmose.
- Vi fik at vide, at den ene kunne være den og den anden den og den tredje den. Både på telefon og på mail. Så jeg regnede da med, at politiet kunne klare det på en dags arbejde, siger han.
Kim Nannestad anmeldte sagen til Fyns Politi og sendte videobillederne og tips fra Facebook med, så han forventede, at det ville være en hurtig efterforskning for politiet.
Sådan skulle det dog ikke gå. Et halvt år efter tyveriet, 8. november 2018, fik Kim Nannestad et brev fra politiet, som meddelte ham, at efterforskningen blev standset. Politiet mente ikke, at de kunne identificere gerningsmændene. I et brev til Kim Nannestad skrev de:
"Efterforskningen i sagen har ikke resulteret i spor, vidneforklaringer eller andre beviser, der kan føre til identifikation af gerningsmanden.”
Identificeret på et minut
Da Kim Nannestad læste brevet, blev han dybt frustreret.
- Jeg håbede da på, at politiet ville gøre noget ved det og tage vores henvendelse seriøst. Det er det mindste, man kan forlange, siger han.
TV 2 har efterprøvet politiets påstand i brevet. I mange af henvendelserne til butikken fremgik det, at gerningsmændene kom fra Odense-bydelen Vollsmose. Derfor tog TV 2 til Vollsmose for at se, om det var muligt at finde frem til nogle af dem.
Mange personer ville ikke udtale sig til kameraet, men da det blev slukket, kom tungerne på gled. I løbet af en time fandt TV 2 15 beboere, som uafhængigt af hinanden kunne identificere en eller flere af gerningsmændene ud fra overvågningsbillederne.
Derudover har TV 2 vist dem til en myndighedsperson med indgående kendskab til det kriminelle miljø i Vollsmose. Vedkommende ønsker ikke stå frem - men identificerede alle gerningsmænd på ét minut.
Klagede over afgørelsen
Noget tyder altså på, at butiksejeren Kim Nannestad har ret i, at sagen kunne løses relativt hurtigt. Tilbage i november klagede han da også over afgørelsen, og det betød, at sagen blev genoptaget. Men her, hvor tyveriet snart kan fejre fødselsdag, har han stadig ikke hørt mere fra politiet og må fortsat se langt efter sine varer.
- Jeg forstår da godt, at politiet af og til må prioritere større sager end den her. Selvfølgelig skal vold og mord og voldtægter gå forrest. Men hvis politiet slet ikke gider gå op i indbrud, så kan jeg da også bare gå op i den lokale butik og tage for mig, lyder det fra Kim Nannestad.
TV 2 har forelagt sagen for Fyns Politi, der ikke har ønsket at stille op til interview. TV 2 ville gerne have spurgt Fyns politi, hvorfor der på trods af videomaterialet er gået et år, uden at der tilsyneladende er sket mere i sagen.
Men det har Fyns Politi ikke ønsket at svare på. I stedet har de skrevet denne mail:
Fyns Politi kan bekræfte, at efterforskningen i den pågældende sag om tyveri af seks droner fra et lager blev standset ved en fejl. Den 19. november 2018 klagede forurettede over beslutningen. Den 22. november 2018 fik forurettede medhold i sin klage, hvorefter sagen er blevet genoptaget. Fyns Politi beklager det skete.
Venstre: Under al kritik
Vi har også vist optagelserne til flere politikere på Christiansborg.
- Hold da kæft. Det er helt utroligt det her. Sjældent har jeg da set billeder, der er mere klare, og hvor personerne er mere genkendelige end her. Det er under al kritik, at den har fået lov at ligge så længe, siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.
Han vil nu afkræve en forklaring fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K), og han lover samtidig, at Venstre vil sørge for, at der kommer flere betjente til.
- Et par journalister kan identificere forbryderne på en time, og Fyns Politi kan åbenbart ikke gøre det over så lang tid. Det tyder på, at man slet ikke har gjort noget ved det. Og det er der ingen erhvervsdrivende eller borger i Danmark, der kan være tjent med, siger Preben Bang Henriksen.
Også Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod, er klar til at skaffe svar til Kim Nannestad.
- Den konkrete sag skal der falde nogle svar på. Og i DF mener vi også, at vi skal have flere betjente.
Trods opbakningen fra Slotsholmen, så har Kim Nannestad dog mistet sin tro på politiet.
- Der er jo ikke noget at hente. Der er ingen hjælp desværre, siger han.