Mor til beboer på omstridt bosted: - Det kunne ligeså godt have været min søn, der var død

På trods af en 18-årig kvindes død og afsløringer af alvorligt omsorgssvigt på bostedet, så har Odense Kommune stadig en ung anbragt på stedet. Beboernes plejemor står nu frem med kritik af både kommunen og opholdsstedet

Stemningen i lejligheden i Kastrup er tung af skuffelse, vrede og bekymring. 

I stuen sidder 60-årige Susan Hein, der er plejemor til 25-årige Alex Jensen. 

Han bor på opholdsstedet Den Lille Gård i Bogense - til trods for at Odense Kommune i juni måned udtalte, at de så hurtigt som muligt ville afslutte samarbejdet med det omstridte bosted.

- Det er omsorgssvigt begået ikke bare af Den Lille Gård, men også Odense Kommune. Jeg forstår ikke, at kommunen ikke har grebet ind og fjernet ham før, siger Susan Hein til TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende.

Om serien 'Bostedsbossernes tag-selv-bord'

Udtalelsen kommer som følge af TV 2 Fyns afsløringer af massivt omsorgssvigt på bostedet, der blandt andet havde beboere anbragt af Odense Kommune.

Den seneste uge har TV 2 Fyn i samarbejde med Fyens Stiftstidende bragt historier om, hvordan en 18-årig kvinde, der var anbragt på bostedet, døde af en overdosis medicin og blev fundet død hos en pårørende.

quote Når det er politiet, der ringer, så ved man aldrig nogensinde, om det var sidste gang, man havde set ham.

Susan Hein, plejemor

Derfor er det vigtigt



I dagene op dødsfaldet efterlod Den Lille Gårds personale hende flere gange alene, på trods af, at hun var anbragt i en 1:1 ordning og blev vurderet psykotisk. 

- Det kunne ligeså godt have været min søn, der var død, siger Susan Hein.

TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende har foreholdt Odense Kommune kritikken. De ønsker ikke at gå ind i den konkrete sag, men anerkender, at området generelt er udfordret. Det svar vender vi tilbage til. 

Voldsomt selvskadende

Alex Jensen blev anbragt hos Susan Hein, da han var bare ét år gammel, og har boet med Susan og hendes daværende mand på Fyn det meste af sit liv.

Alex Jensen har boet ved Susan Hein det meste af sin barndom.
Alex Jensen har boet ved Susan Hein det meste af sin barndom.
Foto: Svante Lyngsie


Som treårig kom Alex Jensen til en speciallæge, der kunne fortælle, at han er født med føtalt alkoholsyndrom, fordi hans biologiske mor drak under graviditeten.

Hvad er føtalt alkoholsyndrom?

Det betød blandt andet, at han var selvskadende som barn. En adfærd, der siden er taget til - særligt efter han for tre år siden som 22-årig flyttede ind på det udskældte bosted i Bogense.

- Nu er det ikke kun armene, men også benene, han skærer i. Han har skåret så meget i dem, at der gik betændelse i det, så han næsten ikke kunne gå. Nu er det så også halsen, han er begyndt at skære sig i, fortæller Susan Hein. 

Bekymringerne vælter ind over Susan Hein, hver gang telefonen ringer midt om natten.
Bekymringerne vælter ind over Susan Hein, hver gang telefonen ringer midt om natten.
Foto: Svante Lyngsie


Alex Jensen har gentagne gange været indlagt på psykiatrisk afdeling. Desuden drikker han store mængder alkohol på sit værelse på Den Lille Gård, som udløser psykoser og selvskadende adfærd. Derfor er Susan Hein faktisk er i tvivl om, hvor han har tilbragt mest af sin tid - på bostedet, der skulle passe på ham, eller på psykiatrisk afdeling. 

- Jeg er bekymret hele tiden, og hver gang telefonen ringer om natten, så er det hårdt. For når det er politiet, der ringer, så ved man aldrig nogensinde, om det var sidste gang, man havde set ham, siger Susan Hein.

Om artiklen

Har selv råbt op

Alex Jensens plejemor er imidlertid ikke den eneste, der har forsøgt at råbe op om forholdene på Den Lille Gård. Også Alex Jensen selv har forsøgt. Det oplyser han i en række SMS'er til TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende. 

Dette billede er ifølge Susan Hein fra før Alex Jensen blev anbragt på "Den lille gård". - Der havde han stadig lys i øjnene, fortæller hun.
Dette billede er ifølge Susan Hein fra før Alex Jensen blev anbragt på "Den lille gård". - Der havde han stadig lys i øjnene, fortæller hun.
Foto: Svante Lyngsie


- Jeg har gang på gang bedt om hjælp til at lære at håndtere mine psykiske udfordringer og lære at forstå, hvad mine diagnoser betyder for mig og min hverdag. Men ingen har villet hjælpe mig, skriver han.

Han oplyser, at han igen er indlagt på psykiatrisk afdeling og derfor ikke har mulighed for at stille op til interview. Han har sagt ja til, at TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende bringer hans SMS-svar.

- Dem, der nok har svigtet mig allermest, må være Den Lille Gård og det personale, der har været her gennem tiden, skriver han og fortsætter:

- Jeg har flere gange fortalt min kommune (Odense Kommune, red.), at jeg bare gerne vil væk så hurtigt som muligt, da jeg ikke længere kan holde ud at være på gården.

Susan Hein viser her et billede fra efter Alex' tid på Den lille gård i Bogense, hvor man tydeligt kan se arrene på hans hals.
Susan Hein viser her et billede fra efter Alex' tid på Den lille gård i Bogense, hvor man tydeligt kan se arrene på hans hals.
Foto: Svante Lyngsie / Privatfoto


Medarbejderne knokler

På trods af, at Odense Kommune har fået fuldmagt af Alex Jensen til at udtale sig om sagen til TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende, oplyser kommunen, at man ikke ønsker at udtale sig om den konkrete sag af hensyn til borgeren.

- Vi gør, hvad vi kan. Vi har meget dygtige og dedikerede medarbejdere, der hver dag knokler, siger koncernchef for beskæftigelses- og socialforvaltningen i Odense Kommune, Camilla Staal Axelsen, og fortsætter:

- Der er altid risiko for, at der er enkeltsager, der går galt, men jeg er tryg ved, at vi har nogle procedurer og nogle retningslinjer, der sikrer, at det her sker i så få tilfælde som muligt, uddyber hun.

Camilla Staal Axelsel er koncernchef i beskæftigelses- og socialforvaltningen i Odense Kommune.
Camilla Staal Axelsel er koncernchef i beskæftigelses- og socialforvaltningen i Odense Kommune.
Foto: Svante Lyngsie

 

Hvorfor har Odense Kommune stadig en borger anbragt på den lille gård?

- Jeg kan ikke udtale mig om konkrete sager, men jeg kan fortælle, at vores medarbejdere, som i øvrigt er meget dedikerede og meget dygtige, de knokler hver dag for at gøre det bedste for vores borgere, men det er svært. Det specialiserede socialområde er under massivt pres, svarer Camilla Staal Axelsen og uddyber:

- Når vi har en borger der skal flytte, så er det svært. Der er få ledige tilbud, og hvis vi så har nogle ledige tilbud på hånden, så skal de jo passe til den enkelte borger. Nogle gange ved vi, at der kun er et par enkelte institutioner, der egner sig, og der kan desværre være ventetid, siger hun videre.

I mellemtiden er en ung kvinde, der var selvmordstruet, afgået ved døden, mens hun var anbragt på Den Lille Gård. Har det givet anledning til at reagere hurtigere?

- Jeg kan ikke konkret komme ind på sagerne, men når vi hører ting i pressen, så er det jo med i vores overvejelser og i vores daglige arbejde med den her meget sårbare gruppe af borgere.

Hvordan har Odense Kommune overset, at der er et opholdssted, som omsorgssvigtet deres beboere på den her måde? 

- Vi fører jo ikke som sådan tilsyn med de institutioner, der er godkendt af Socialtilsynet. Borgeren kan jo sige til os, at de ikke vil være her, og så handler vi jo, svarer Camilla Staal Axelsen.

For kompleks til bostedet

TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende har også foreholdt direktør og ejer af bostedet Den Lille Gård, Peter Stausgaard, kritikken af bostedet. 

Han oplyser, at han grundet sin tavshedspligt ikke kan svare på alle kritikpunkterne, men helt generelt fortæller han, at han stiller han sig uforstående over for den kritik, der rejses af Alex Jensen og Susan Hein.

Direktør og ejer af Den lille gård i Bogense, Peter Stausgaard, ønsker ikke at kommentere på den konkrete sag.
Direktør og ejer af Den lille gård i Bogense, Peter Stausgaard, ønsker ikke at kommentere på den konkrete sag.
Foto: Svante Lyngsie


Peter Stausgaard bekræfter, at Alex har fået det værre, mens han har været på Den Lille Gård. Han vil ikke kommentere yderligere på dette.

Han erkender, at Alex’ behov er blevet ”for komplekse” for Den Lille Gård.

I forhold til Alex’ beskrivelser af sit alkoholmisbrug forklarer han, at Alex er 25 år og har selvbestemmelsesret, og Den Lille Gård derfor ikke kan gøre noget, hvis han drikker udenfor opholdsstedet eller på sit eget værelse, der ifølge Peter Stausgaard er ”hans private domæne”.

Om "Den Lille Gård"


Så han må gerne drikke på sit eget værelse, hvis han ikke opholder sig på fællesarealerne?

- Det er korrekt. Men vi opfordrer til, at han lader være i forhold til, at det er jo ikke særlig sundt for nogen mennesker, uanset om man er på et opholdssted eller ej, siger Peter Stausgaard og forklarer videre, at det specielt ikke er særlig hensigtsmæssigt, når Alex drikker samtidig med, at han indtager medicin og har psykiske udfordringer i forvejen.

Peter Stausgaard ønsker ikke at kommentere på, om der er blevet taget ordentligt hånd om Alex’ selvskade, eller om Alex har været overladt meget til sig selv.



Oversigt

    Oversigt