Renser sit drikkevand hver dag: - Jeg er bange for pesticider

En mudret situation på Nordfyn gør nogle borgere utrygge omkring drikkevandet. Ayoe Primdal har købt sit eget renseanlæg og kritiserer bestyrelsen i Nordfyns Vandværk. 

Ayoe Primdal fra Krogsbølle på Nordfyn renser alt sit drikkevand for pesticidrester.

Hun har købt et renseanlæg, så hun kan føle sig sikker på, at vandet, der kommer ud af hanen, er rent og uden giftstoffer. 

- Jeg er bange for pesticider. Jeg ved godt, det ikke er noget, jeg skvatter død om af lige her og nu, men de er sundhedsskadelige på længere sigt. Det er der meget forskning, der viser. Det vil jeg helst ikke være ramt af, siger Ayoe Primdal til TV 2/Fyn.  

Ayoe Primdal har installeret en særlig hane, så hun både kan tappe vand fra vandværket og renset vand fra sit renseanlæg. 
Ayoe Primdal har installeret en særlig hane, så hun både kan tappe vand fra vandværket og renset vand fra sit renseanlæg. 
Foto: Ken Petersen

Skylle grøntsager i rent vand

Tidligere er der blevet fundet nogle af landets største koncentrationer af pesticidresten desphenyl-chloridazon på Nordfyn.

Nordfyns Vandværk er derfor i gang med at undersøge, hvordan vandværkets 1.000 husstande kan få rent drikkevand i hanerne. 

- Jeg er ked af det. Jeg vil gerne kunne give mine børn og mit barnebarn rent vand og spise mad, der er kogt i rent vand, og skylle mine grøntsager i rent vand. Det kan bare ikke lade sig gøre lige nu. Jeg har ikke adgang til en ren kilde eller en tryllestav, der kan rense vandet, forklarer hun. 

Sådan ser renseanlægget ud. 
Sådan ser renseanlægget ud. 
Foto: Ken Petersen

Mudret billede 

Hun er ikke den eneste. Nogle af hendes naboer gør det samme og renser vandet med et renseanlæg. 

Det gør de, fordi de er bekymrede for den mængde af giftstoffer, der er i vandet. 

En løsning på at sikre rent drikkevand var egentlig på vej, men en udskiftning i bestyrelsen i Nordfyns Vandværk har mudret billedet. Det fortæller Peter Stentoft Klemmensen, der også får sit vand fra Nordfyns Vandværk. 

- Jeg bliver så ærgerligt, for der kunne have flydt rent vand nu, siger Peter Stentoft Klemmensen. 

Peter Stentoft Klemmensen ærgrer sig over situationen i Nordfyns Vandværk. 
Peter Stentoft Klemmensen ærgrer sig over situationen i Nordfyns Vandværk. 
Foto: Ken Petersen

Rædselsfuldt og væmmeligt

Han var i september 2019 med til generalforsamlingen i vandværket, hvor den daværende bestyrelse blev væltet.

- Det var rædselsfuldt. Det var væmmeligt at se, siger Peter Stentoft Klemmensen.

Han og Ayoe Primdal frygter, at der kan gå flere år, inden de 1.000 nordfynske husstande igen får rent drikkevand i vandhanerne. 

Vandet, der kommer ud af hanerne på Nordfyn, er ifølge myndighederne ikke sundhedsskadeligt.
Vandet, der kommer ud af hanerne på Nordfyn, er ifølge myndighederne ikke sundhedsskadeligt.
Foto: Ken Petersen

Stoppede boring

Nordfyns Vandværk opdagede sprøjtemidler i vandet i sommeren 2017. Herefter gik vandværkets daværende bestyrelse i gang med at lede efter nyt, rent vand, og den fandt også en kilde, der blev startet boringer fra. Efter planen skulle den nye kilde have været i drift i 2020.

En gruppe lokale storbønder satte dog en stopper for planerne. De blev valgt ind i bestyrelsen i vandværket og satte med det samme en stopper for boringen ved den nye kilde. 

Af referater og e-mail-korrespondancer, som TV 2/Fyn er i besiddelse af, fremgår det, at storbønderne, som er store vandforbrugere, frygter, at den nye boring og medfølgende rørføring vil skrue prisen på vand voldsomt op. 

Fakta om sprøjtemidler

Peter Stentoft Klemmensen fortæller, at den nye bestyrelse med storbønderne i spidsen ikke ønsker, at prisen på vand vil stige, fordi det vil ramme dem ekstra hårdt, når de forbruger så meget. 

- Det hørte vi også på generalforsamlingen, at der var én, der sagde. Han ville stige 80.000 kroner om året i forbrug af vand, siger Peter Stentoft Klemmensen.

Nordfyns Vandværk: Vi arbejder for det billigste og bedste drikkevand

Udlægningen preller dog af på Nordfyns Vandværks formand, Steen Madsen. Han afviser, at den nye bestyrelse tager sig af egne interesser på bekostning af de 1.000 husstande. Han er ikke en af de lokale storbønder, der er blevet valgt ind i den nye bestyrelse.    

- Jeg kan garantere 100 procent, at vi arbejder for det bedste og billigste rene drikkevand, som overholder de dispensationskrav, som vi har på nuværende tidspunkt, og de grænseværdier fremadrettet, siger Steen Madsen.

Hvad er vigtigst - rent vand eller billigt vand?

- Vi skal overholde lovgivningen, men vi vil også stå på mål for, at vi får truffet de mest fornuftige løsninger. Den mest fornuftige løsning er at bruge under en million kroner på at redde vores nuværende kilde, hvis vi kan det, siger formanden.

Nordfyns Vandværk forsikrer, at den nye bestyrelse arbejder for at sikre det bedste og billigste drikkevand til borgerne på Nordfyn. 
Fotograf: Ken Petersen

Udvalgsformand: Vi har sendt et klart signal

Nordfyns Kommune har påbudt vandværket at finde en løsning inden sommeren 2022. 

Tirsdag blev sagen behandlet politisk. Her blev der givet tilladelse til, at vandværket må gå videre med at rense de eksisterende kilder. Det er dog en plan, som både politikere og forvaltning er kritiske over for. 

Derfor har formand for Teknik- og Miljøudvalget i Nordfyns Kommune Anders Thingholm også en klar forventning om, at vandværket sætter arbejdet med at finde en ny kilde i gang igen.

- Vi sendte et klart signal efter udvalgets beslutning om at følge administrationens henstilling, hvor vi ret klart siger, at der skal findes alternative muligheder, så vi får sikret en ordentlig forsyning og en ordentlig kvalitet i drikkevandet, siger Anders Thingholm. 

Forventer du, at bestyrelsen i vandværket finder en ny kilde med noget rent vand?

- Absolut.

Formand for Teknik- og Miljøudvalget i Nordfyns Kommune Anders Thingholm har sendt et klart signal til Nordfyns Vandværk.
Fotograf: Ken Petersen

Der gives dog ikke nogen garantier fra Nordfyns Vandværks formand. 

- Vores helt klare mål er at have rent drikkevand, inden vores dispensation udløber. Om det bliver vores nuværende kildefelt eller en anden boring, kan jeg ikke give nogen garanti for, siger Steen Madsen. 

Sådan er udsigten til rent vand

Tilbage til Ayoe Primdal fra Krogsbølle. Hun har mistet tilliden til den nye bestyrelse. 

- Jeg ville ønske, den ville tænke lidt mere på forbrugerne end på pengepungen, siger Ayoe Primdal. 

- Vi får ikke rent vand foreløbig, forudser hun. 

Underskriftsindsamling i gang

Hun og en gruppe lokale samler derfor underskrifter ind til en ekstraordinær generalforsamling. De forsøger at få Vandcenter Syd, der i forvejen leverer vand til Odense og dele af Nordfyn, til at overtage Nordfyns Vandværk. 

- Jeg håber, at vores underskriftsindsamling kan være med til at give en ny bestyrelse eller få os ind under Vandcenter Syd. De ved, hvordan det skal håndteres, og hvordan det kan gøres billigst og bedst, siger Ayoe Primdal.

Nordfyns Vandværk er i gang med sin anden dispensation til at levere vand med pesticidrester. Den udløber i 2022, hvorefter der skal være fundet en løsning, hvor kvaliteten på vandet skal være forbedret. 

Vandet, der kommer ud af hanerne på Nordfyn, er ifølge myndighederne ikke sundhedsskadeligt.

Oversigt

    Oversigt