13-årige Mads og hans mor kritiserer forholdene på døgninstitutionen Langebyhus i Søndersø på Nordfyn.
I det halvandet år Mads var anbragt på institutionen, fortæller han, hvordan han føler, at han blev fysisk og psykisk svigtet (du kan læse hele fortællingen om Mads her).
Flere tidligere ansatte på Langebyhus fortæller, at de sagde op som pædagoger på grund af kulturen og behandlingen af børnene på stedet.
- Jeg følte mig sat tilbage til behandlingsarbejde med teenagedrenge i 1980’erne, siger Carsten Esager, der tidligere har arbejdet på Langebyhus.
Syv medarbejdere sagde op
I løbet af et halvt år stoppede han og seks andre medarbejdere på Langebyhus.
Vi havde en teenager, der var vådligger. Han skulle gå med sin dyne gennem hele huset og putte den i vaskemaskinen hver morgen, så alle kunne se, at han kom med sin tissedyne
- Jeg har aldrig været på en institution, hvor der har været så mange rømninger og så meget hærværk. Min filosofi er, at når man holder fanger, får man fanger, fortæller Carsten Esager, der beretter om foruroligende måder at behandle de svage børn på.
- Vi havde en teenager, der var vådligger. Han skulle gå med sin dyne gennem hele huset og putte den i vaskemaskinen hver morgen, så alle kunne se, at han kom med sin tissedyne, siger Carsten Esager, der afslører, at det ikke hjalp på problemet med at tisse i sengen om natten.
Syge børn behandlet dårligt
To andre tidligere ansatte, der ønsker at være anonyme, bakker op og kritiserer deres tidligere arbejdsplads.
- Man finder børnenes svagheder, og så håner man dem. Man styrer dem med de svagheder, man har, siger en tidligere ansat kvindelig pædagog.
Pædagogerne afslører flere eksempler på, hvordan børnene er blevet dårligt behandlet.
- Børnene er i den grad blevet isoleret. De måtte ikke forlade institutionen uden voksne. Det var heller ikke muligt for dem at få deres lommepenge udbetalt. De kom ind på en konto, og det samme gjorde sig gældende, hvis de havde konfirmation eller andre pengegaver, fortæller den kvindelige pædagog.
- Hvis man var syg på Langebyhus, skulle man blive på sit værelse. Hvor andre børn måske ville kunne komme op på sofaen med en dyne og få noget omsorg og blive passet på, fik de lov at blive på værelset hele dagen, forklarer hun.
Børnene blev kaldt ulækre
En mandlig pædagog tilføjer, at nogle af hans tidligere kollegaer udstillede børnene foran de andre.
- Der er børn, der er blevet tiltalt som ulækre af pædagogerne. Ikke kun foran dem, men foran alle andre børn - i spisesituationer eller på toiletbesøg, siger den mandlige pædagog.
- Det handler om at pille dem ned. Det handler for pædagogerne om at sætte det skilt på, de havde, da de ankom. Fordi de kan. Og fordi så er de sikre på, at de har børn der, tror jeg, forklarer han.
Der er børn, der er blevet tiltalt som ulækre af pædagogerne
De tre tidligere ansatte, som TV 2/Fyn har talt med, fortæller, at de forsøgte at gå til ledelsen, men de oplevede, at der ikke blev lyttet, og at der blev sat spørgsmålstegn ved deres faglighed. De fik en opfattelse af, at man ikke ville ændre på tingene.
Nordfyns Kommune undersøgte sagen
Nordfyns Kommune undersøgte i efteråret sagen, fortæller Ejner Jensen, der er børn- og ungedirektør i kommunen. Det skete efter, at Ekstra Bladet skrev en artikel om Langebyhus. Ejner Jensen stod ikke selv for undersøgelsen. Det gjorde den forhenværende børn- og familiechef Henrik Jacobsen.
Men Ejner Jensen fortæller, at der blandt andet blev lavet om på personalesammensætningen, når børnene skulle på feriekoloni. Ingen blev fyret i forbindelse med sagen.
Ejner Jensen forklarer, at Socialtilsynet lavede flere rapporter, der alle konstaterede, at Langebyhus levede op til kravene.
Langebyhus
Uden daglig leder
På nuværende tidspunkt har Langebyhus ikke nogen daglig leder, da institutionens forhenværende leder skiftede stilling. Derfor leder Nordfyns Kommune for tiden efter en ny til jobbet.
Centerlederen, som var den overordnede leder for fire institutioner, herunder Langebyhus, er i øjeblikket fritaget for tjeneste, efter det kom frem, at hun for kommunens penge købte kurser af sin søster til sig selv og sine medarbejdere. TV 2/Fyn har kontaktet hende på telefon og sms, men hun er foreløbig ikke vendt tilbage.
I kølvandet på TV 2/Fyns dækning af sagen henvendte flere sig med oplysninger om Langebyhus, eftersom det drejer sig om én og samme centerleder.
Centerlederens chef, børne- og familiechef Henrik Jacobsen, er fritaget for tjeneste for sin involvering i samme sag. TV 2/Fyn har torsdag været i telefonisk kontakt med ham. Han oplyser, at han ikke har nogen kommentarer i forhold til kritikken af Langebyhus.
Du kan læse hele fortællingen om Mads her.
Mads er ikke drengens rigtige navn. Hans rigtige navn er redaktionen bekendt. På grund af hans alder har TV 2/Fyn valgt at skjule hans navn og ansigt.