Tragisk dødsfald afslører grove fejl - selvskadende unge overladt til pedel

Da Socialtilsyn Midt 10 dage efter en ung kvindes dødsfald var på uanmeldt tilsynsbesøg på opholdsstedet Den Lille Gård fandt de flere kritikpunkter. Blandt andet var en pedel blevet overladt ansvaret for tre unge, der har en selvskadende adfærd.

Den 21. juli døde en 18-årig ung kvinde, som boede på det omstridte opholdssted Den Lille Gård.

I dagene op til dødsfaldet var hun flere gange blev overladt til sig selv af opholdsstedets personale, selv om hun fremstod både psykotisk og selvmordstruet.

Det kunne Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn berette torsdag efter at være kommet i besiddelse af en aktindsigt fra Socialtilsyn Midt.

Trods den 18-årige unge kvindes død ser det dog i dokumenterne ikke umiddelbart ud til, at opholdsstedet efterfølgende har ændret procedurer for at undgå, at noget lignende kunne ske igen. 

I hvert fald kunne socialtilsynet ved et tilsynsbesøg på Den Lille Gård 10 dage efter dødsfaldet konstatere flere kritisable forhold omhandlende stedets håndtering af selvskadende unge.

Om serien 'Bostedsbossernes tag-selv-bord'


Da tilsynet den 31. juli mødte op på Den Lille Gård, stod det hurtigt klart for dem, at der slet ikke var pædagogisk personale tilstede - i stedet blev Socialtilsyn Midt mødt af en pedel, der var overladt ansvaret for tre unge, hvoraf den ene havde forladt stedet.

Af referatet fremgår det, at det er tre unge, der "er kendt med selvskadende adfærd, som indimellem kan være kritisk og derfor ikke kunne være håndteret med relevante kompetencer i tidsrummet, hvor pedellen er alene, eller hvor medarbejder er fraværende grundet spisestøtte til den ene af de unge".

Pedellen fortalte ifølge referatet også selv, at "målgruppen er blevet for kompleks for ham, og at han derfor ikke har pædagogiske timer".

Den daglige leder forklarede under tilsynsbesøget, at det manglende pædagogiske personale skyldtes ferie og sygdom - men "havde de vidst, at tilsynet kom, kunne de måske have fået nogle faste medarbejdere ind."

Manglede hjælp til at undgå selvskade

Spørger man professor i økonomistyring og offentlig ledelse ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, er det problematisk, når man lader en pedel uden pædagogiske timer være alene med tre selvskadende unge på et opholdssted.

Om artiklen

- Det, at man overlader de unge til en pedels varetægt, det er fuldstændig utilfredsstillede. Det er jo heller ikke det, kommunerne forventer og betaler for - de forventer jo en relevant pædagogisk indsats. At der bliver arbejdet med de unges udviklingspotentiale, at de bliver støttet i øget selvstændighed, og at de bliver hjulpet med de problemstillinger, de står med. Det kan man jo ikke, når der ikke er nogen medarbejdere.

- Det er jo nok noget af det mest lemfældige, man kan forestille sig - at der ikke er pædagogisk personale overhovedet i en sådan situation, lyder det fra ham.

Én plads på afdelingen Gyldensteen koster mellem 1,1 og 2,9 millioner kroner årligt.

Om opholdsstedet Den Lille Gård

De unge, der bor på Den Lille Gård, kunne ved tilsynsbesøget fortælle, at de ikke oplever, at medarbejderne er tilgængelige, da de ofte opholder sig på kontoret - og at de unge oplever at blive afvist med besked om at vente, når de spørger efter hjælp.

Tre unge kunne også fortælle, at de ikke mener, medarbejderne i tilstrækkelig grad hjælper dem med at undgå selvskade.

Blandt andet fortalte én af de unge, at vedkommende ikke får den nødvendige hjælp til sin spiseforstyrrelse. En anden kunne fortælle, at vedkommende igennem længere tid har haft et meget stort dagligt indtag af alkohol, men at personalet heller ikke har forsøgt at afhjælpe dette.

"De (personalet, red.) har blot henvist til, at det skulle foregå på værelset og har derefter kontaktet politi, hvis alkoholen har medført en adfærd, hvor dette var nødvendigt," skriver tilsynet i referatet.

Har fået flere påbud

Af den aktindsigt, TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende er i besiddelse af, fremgår det, at Socialtilsyn Midt to dage efter dødsfaldet varslede inddragelse af Den Lille Gårds godkendelse som socialt tilbud.

Det kommer efter, at stedet har fået flere påbud for blandt andet personalets manglende faglighed og en manglende målrettet indsats for at forebygge selvskadende og selvmordstruet adfærd.

Direktør for Den Lille Gård, Peter Stausgaard, har trods gentagne forsøg på at få ham i tale ikke ønsket af stille op til interview i denne artikel.

Vi ville dog gerne have spurgt ham om, hvordan en pedel kan stå alene med ansvaret for tre selvskadende unge. Herudover ville vi gerne have spurgt ind til, hvorfor flere unge på stedet ikke oplever at få den rette hjælp til at undgå selvskade.

Slutteligt ville vi gerne høre, hvordan han forholder sig til, at Socialtilsyn Midt har varslet inddragelse af Den Lille Gårds godkendelse som socialt tilbud.

TV 2 Fyn talte dog med ham i juni i forbindelse med kritikken, som blev rejst af tidligere medarbejdere og Socialtilsyn Midt. Her svarede han blandt andet:

- Jeg har ikke været en del af det. Det er mit sted og alt sådan nogle ting, men der er en årsag til, at der er en daglig leder ansat. Det er deres opgave, at personalet er klædt på til de forskellige ting. Alt det, du nævner her, er jo det, vi har været ved at rette op på allerede fra 1. januar (i år, red.), hvor jeg træder frem og tager noget mere ansvar i forhold til det. For det er tydeligt, at der ikke har været den rette ledelse, kan man sige det sådan, sagde han dengang.

I samme ombæring slog tilsynet fast, at Peter Stausgaard reelt var at betragte som leder af opholdsstedet, da han blandt andet havde løntimer for 1,1 million kroner i 2022. Noget, tilsynet vurderede som en "meget høj" lederløn. 

Er uenige i de unges udlægning

Af referatet fra tilsynsbesøget fremgår dog en del af ledelsens svar på tilsynets spørgsmål til forholdene på Den Lille Gård.

Heraf fremgår det, at ledelsen ikke genkender de unges beskrivelser af, at medarbejderne ikke er tilgængelige, og ledelsen oplyser, at medarbejderne kommer til de unge, når de beder om det.

I forhold til de unges oplevelse af, at de ikke får tilstrækkelig hjælp til at undgå selvskade, oplyser ledelsen, at "medarbejderne har fået et større kendskab til de unge og hvad deres adfærd betyder, hvilket gør, at de støtter de unge til at undgå selvskade."

En medarbejder fortæller under socialtilsynets besøg, at de er opmærksomme på de unge, og at man for eksempel kigger til de unge hver halve time, hvis de er på værelset.

Medarbejderen fortæller også, at der er et tæt samarbejde med de unges pårørende, psykiatrisk afdeling, kriminalforsorgen og misbrugscentret, og at man er ved at udarbejde beskrivelser på de unges adfærd som en del af at kunne forebygge selvskadende adfærd.

Vi har kontaktet pedellen på Den Lille Gård, der dog ikke ønsker at blive citeret i artiklen.

Har du brug for hjælp?

Oversigt

    Oversigt