6. dec. 2021 kl. 11:19

Dårligere bemandet end fængsler i Bulgarien: Nyborg Fængsel er presset som aldrig før

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Der mangler fængselsbetjente i hele landet. Men i Nyborg Fængsel står man overfor nogle udfordringer, som vi ikke har set andre steder, fortæller Bo Yde Sørensen, der er formand i Fængselsforbundet.

- Vi har ikke fængselsbetjente til at drive Kriminalforsorgens institutioner, og det er det problem, der trumfer alle andre. 

Så kort kan den nuværende situation i de danske fængsler beskrives, hvis man spørger formanden for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen.

For antallet af indsatte i landets fængsler stiger og stiger, og samtidig flygter eller sygemeldes fængselsbetjentene på stribe. Det presser de danske fængsler til det yderste.

I Nyborg Fængsel er presset nu så stort, at bemandingen er værre end østeuropæiske fængsler. I gennemsnit håndterer en fængselsbetjent i Nyborg Fængsel 2,8 indsat. Det er over det danske gennemsnit på 2,2 og over dobbelt så meget som vores naboer i Norge.

Til sammenligning ligger gennemsnittet på 2,4 i et gennemsnitligt fængsel i Bulgarien. 

Færre ansatte til flere fangere

Tilbage i 2005 var der 212 fængselsbetjente i Nyborg Fængsel. I dag er det tal på 130. 

Manglen på fængselsbetjente bekymrer formand for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, dybt.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende, siger Bo Yde Sørensen og fortsætter:

- Jeg vil betegne det som en eksistentiel krise. Men der er ingen tvivl om, at det store fængsel i Nyborg står overfor nogle udfordringer, som vi ikke har set andre steder, siger Bo Yde Sørensen.

Læs også: Politi imponeret over kvinde: Hoppede i iskoldt vand for at redde mand
Gå tilbage Del
4. dec. 2021 kl. 21:32

Politi imponeret over kvinde: Hoppede i iskoldt vand for at redde mand

Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Lørdag eftermiddag sprang en kvinde i Middelfart Marina for at redde en 59-årig mand, der med sin kabinescooter var faldet i det iskolde vand.

En kvinde hoppede lørdag eftermiddag ved 17-tiden i vandet ved Middelfart Marina, da hun opdagede en kabinescooter, der var mere eller mindre dækket af vand.

I den lukkede scooter sad en 59-årig mand fastklemt i det iskolde vand. En luftlomme i kabinen betød, at manden kunne trække vejret, men han havde ikke mulighed for selv at komme op af vandet.

Det lykkedes heller ikke kvinden, der var ude at gå tur med sin hund i vintermørket, at redde manden ud af kabinescooteren, men hun blev hos ham i vandet, indtil både politi og redning kom frem til stedet.

Kørt underafkølet på OUH

- Vores betjente er ret imponeret over hendes gerning. Han kunne lige så godt ikke være blevet opdaget, fortæller vagtchef Henrik Strauss til TV 2 Fyn.

Det er uvist, hvor længe manden havde ligget i det kolde vand, eller hvordan han var endt der.

Da brandvæsnet fik reddet manden op, var han underafkølet, men ellers ved godt mod. Han er kørt på sygehuset til kontrol.

For det er ikke kun, når det kommer til bemanding, at Nyborg Fængsel skiller sig ud.

Nyborg Fængsel er det fængsel i landet, der har fået flest påbud fra Arbejdstilsynet. Siden 2019 har fængslet fået i alt 27 påbud, hvor størstedelen har været med udgangspunkt i arbejdspladsens psykiske arbejdsmiljø. Det viser en aktindsigt, som TV 2 Fyn har fået tilsendt.

Bo Yde Sørensen beskriver en Kriminalforsorg, der hænger fast til kanten med det yderste af neglene.

- Vi har haft masser af udfordringer og kriser i Kriminalforsorgen, men den situation vi står i lige aktuelt, den trodser enhver beskrivelse.

Vi har på TV 2 Fyn talt med en række tidligere fængselsbetjente fra Nyborg Fængsel, der fortæller om en hverdag, hvor underbemanding, manglende psykisk førstehjælp og dårligt arbejdsmiljø var en del af arbejdslivet.

Hver syvende er blevet syg

Cornelia Schmidt er tidligere fængselsbetjent. Hun forsøger at kontrollere intense rystelser i hendes hånd, mens hun fortæller om hendes tid i Nyborg Fængsel.

- Dem som skulle passe på os, synes jeg ikke, gjorde det, fortæller hun.

Hun stoppede som fængselsbetjent, og årene efter sit farvel med Nyborg Fængsel blev Cornelia Schmidt forfulgt af en række sygdomme. I dag ryster hun. Hun har tics og PTSD.

Og Cornelia Schmidts historie er langt fra enkeltstående. Mikkel Andersen blev også syg efter sin tid som fængselsbetjent i Nyborg Fængsel.

- Mit liv er ikke længere eksisterende, og det har stået på i tre år nu. Der er ikke noget, der tyder på, det bliver bedre, siger Mikkel Andersen, der var fængselsbetjent i Nyborg Fængsel i 16 år.

Mikkel Andersen blev sygemeldt i 2017. Han er efterfølgende blevet erklæret 85 procent invalid.

- Jeg har ingen energi. Jeg har ikke overskud til noget som helst. Jeg sover det meste af dagen, siger Mikkel Andersen og fortsætter,

- Jeg snakker stadig med nogle af mine kolleger fra Nyborg Fængsel, og de siger til mig, at hvis jeg troede, at det var slemt dengang, at jeg var der, så kan du gange det med 100 i dag, siger Mikkel Andersen.

13,5 procent af de nuværende fængselsbetjente på landsplan opfylder diagnosekriterierne for PTSD. 

Læs også: Påbud til børneafsnit: Udsætter ansatte for en sikkerheds- og sundhedsmæssig risiko
Gå tilbage Del
4. dec. 2021 kl. 21:54

Påbud til børneafsnit: Udsætter ansatte for en sikkerheds- og sundhedsmæssig risiko

Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Børneafsnittet på OUH er så belastet, at Arbejdstilsynet har givet afdelingen et påbud, da de ansatte er udsat "for en sikkerheds- og sundhedsmæssig risiko".

Et påbud fra Arbejdstilsynet afslører stærkt kritisable forhold på børneafdelingen på Odense Universitetshospital. 

Tilsynet skriver i påbuddet, at "vi vurderer samlet, at arbejdet med patienter og pårørende i Børneafsnit H1 udsætter ansatte for en sikkerheds- og sundhedsmæssig risiko".

De kritisable arbejdsforhold skyldes ifølge påbuddet mange nyansatte, opsigelser og sygefravær relateret til manglende forebyggelse af høje følelsesmæssige krav i arbejdet. Derudover fortæller de ansatte om mistrivsel, ondt i maven og kolleger, der bryder sammen.

- Der er flere sygeplejersker, der kan kende sig selv i, at de græder, når de er på arbejde, fortæller fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på OUH, Betina Iroisch Kristensen.

Tilsvarende resultat på andre afdelinger

Arbejdstilsynet besøgte kun børneafdelingen, men hospitalsansatte mener, at forholdene ikke er meget anderledes på andre afdelinger. 

- Der er kolleger, der har fortalt, at hvis Arbejdstilsynet kom til deres afdeling, kunne de have en formodning om, at det ville blive et tilsvarende resultat hos dem, fortæller Betina Iroisch Kristensen.

Besøget fra Arbejdstilsynet fandt sted i april, og siden da har afdelingen arbejdet med påbuddet ifølge sygeplejefaglig direktør Mathilde Schmidt-Petersen.

En del af arbejdet

Hun fortæller, at ledelsen tager påbuddet meget alvorligt, men at vrede og kede af det pårørende, som påbuddet omtaler, er en del af arbejdet som sygeplejerske.

- De høje følelsesmæssige krav er en del af arbejdet, og det er de, fordi vi har med syge mennesker at gøre. Vi har ikke mulighed for at fjerne det fra jobbet, men vi skal sikre, at sygeplejerskerne kan håndtere det ved at give dem god introduktion og indføring i arbejdet, siger Mathilde Schmidt-Petersen.

I næste uge modtager børneafdelingen en opfølgende rapport fra Arbejdstilsynet, der vil vise, om det belastede arbejdsmiljø er blevet bedre.

Hvis vi sammenligner med politibetjente, er det tal på 3,7 procent. 

Bo Yde Sørensen ser på tallene med stor alvor.

- Det her er en problematik, vi altid har haft. Men den har aldrig været så voldsom, som den er i øjeblikket. Antallet har aldrig været så stort, som det er blevet igennem de senere år, siger Bo Yde Sørensen.

Læs også: Socialdemokratiet forlader konstitueringsaftale - beskylder borgmesteren for 'kammerateri'
Gå tilbage Del
5. dec. 2021 kl. 11:38

Socialdemokratiet forlader konstitueringsaftale - beskylder borgmesteren for 'kammerateri'

Katrine Becher Damkjær/Fynske Medier

Socialdemokratiet i Assens vil ikke være med "borgmesterens kammerateri", lyder det blandt andet i et opslag på Facebook.

Opdatering

  1. Artiklen er opdateret med kommentarer fra Poul-Erik Svendsen og Søren Steen Andersen.

  2. I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at Flemming Risskov Jørgensen og Poul Erik Kristiansen forlod SF. Det er ikke korrekt. De forlod deres poster i bestyrelsen i den lokale partiforening.

Først var der fire partier i konstitueringen i Assens Kommune, så var der tre, og nu skrumper antallet endnu en gang. 

Det sker, efter Socialdemokratiet i Assens har valgt at træde ud af konstitueringsaftalen. Dermed er det nu kun Venstre og Konservative, der er tilbage. De udgør dog tilsammen stadig et flertal med 16 mandater ud af 29.

Grunden til Socialdemokratiets exit er, at Venstre har valgt at afgive en plads i økonomiudvalget til Mogens Mulle Johansen, der for nylig forlod SF. 

- Socialdemokratiet vil ikke være en del af borgmesterens kammerateri med Mogens Mulle Johansen og har derfor d.d. meddelt borgmester Søren Steen Andersen, at Socialdemokratiet ikke kan indgå i nuværende konstitueringsaftale, lyder det i et Facebook-opslag. 

SF er ikke blevet tildelt en plads i Økonomiudvalget fremgår det af dagsordenen til byrådsmødet 8. december. Det er her, at det nye byråd formelt skal konstituere sig. 

- Aftalen var, at vi lavede en ny konstituering, der var baseret på, at SF's konflikt skulle holdes udenfor. Det var hele grundlaget, og det var det, vi snakkede om, da vi var kaldt til forhandlinger. Så er det et brud på den aftale, når man vælger at give Mogens Mulle Johansen en plads i Økonomiudvalget, siger Poul-Erik Svendsen, der var spidskandidat for Socialdemokratiet til TV 2 Fyn.

- Hvorfor er det nødvendigt at afgive den plads? Det er det jo ikke, for man har allerede et borgerligt flertal. Så ser det jo ud til, at det er personlige relationer, der afgør det. 

At Socialdemokratiet nu forlader konstitueringsaftalen får ifølge Søren Steen Andersen konsekvenser for fordelingen af formandsposter. Poul-Erik Svendsen var udset til en post som Social- og Ældreudvalgsformand, men det ændrer sig altså nu, oplyser borgmesteren. 

- Når man trækker sig, så får det jo en konsekvens. Så det sætter vi os sammen med Konservative og finder ud af, siger han. 

Så det er enten V eller K, der får formandsposten i stedet?

- Ja. Det er det vi vil snakke med Konservative om. 

Uenighed i SF 

Den oprindelige konstitueringsaftale, der blev indgået på valgnatten, talte både Venstre, Konservative, SF og Socialdemokratiet. SF blev tildelt formandsposten i Uddannelse-, Børne- & Familieudvalget, som Mogens Mulle Johansen på valgnatten gjorde klart, at han ville indtage. 

Det var til trods for, at nummer to på stemmesedlen hos SF, Jeanette Sandberg, fik mere end dobbelt så mange stemmer som Mogens Mulle Johansen, og der var heller ikke enighed i partiet om den udmelding. 

Derfor blev der indkaldt til et ekstraordinært møde 29. november, hvor den lokale partiforening skulle afgøre, hvem der skulle have formandsposten. Her mente tre fjerdedele, at Jeanette Sandberg var det rigtige valg. 

Efterfølgende valgte Mogens Mulle Johansen at forlade SF og fortsætte som løsgænger. Derudover valgte de mangeårige SF-medlemmer Flemming Risskov Jørgensen og Poul Erik Kristiansen at forlade bestyrelsen i den lokale partiforening.

De interne stridigheder i SF fik Søren Steen Andersen (V) til at lave en ny konstitueringsaftale uden om SF. Argumentationen var, at man ikke ville gøre sig til en del af stridighederne ved at vælge enten den ene eller den anden SF'er som  formand.

Løsgænger i Økonomiudvalget

Med den nye konstituering gik man fra planen om fem stående udvalg udover økonomiudvalget tilbage til de fire, der var i seneste valgperiode. Men at Mogens Mulle Johansen nu kommer med i økonomiudvalget får altså Socialdemokratiet til at træde ud. 

- Fredag 3. december kan man så konstatere, at borgmester Søren Steen Andersen alligevel har afgivet en Venstre-plads i økonomiudvalget, til løsgængeren Mogens Mulle Johansen som netop var en del af konflikten i SF. Mogens Mulle Johansen repræsenterer ikke noget parti og hans mandat er repræsenteret vel kun 200 stemmer, lyder det i opslaget. 

Mogens Mulle Johansen fik 200 personlige stemmer, mens Jeanette Sandberg fik 438. 

- Denne tildeling er et brud på aftalen med Socialdemokratiet og strider direkte mod borgmesterens egen argumentation i forhold til, at han ikke vil være en del af SF-konflikten, hvilket han bekræftede i Fyens Stiftstidende 1. december, skriver partiet. 

Giv selv en plads 

Søren Steen Andersen stiller sig uforstående over for Socialdemokratiets udmelding, da han ikke mener, han er gået væk fra, at SF's konflikt holdes ude. 

- Vi neutraliserede en konflikt mellem Jeanette Sandberg og Mogens Mulle Johansen ved at gå ned til fire udvalg. De forskellige formandsposter er der jo kun en af, så der ville vi skulle vælge. Men der er jo flere pladser i Økonomiudvalget. Socialdemokratiet har også valgt at give et af deres mandater til Enhedslisten. Hvis det er så vigtigt for dem at få Jeanette Sandberg ind, kan de jo give en plads til hende. Det er det mindste problem at løse, siger han.

Påstanden om, at der skulle være tale om kammerateri, at Mogens Mulle Johansen nu får en plads i det vigtige Økonomiudvalg, har han heller ikke meget til overs for. 

- De ord må ligge længere fremme i deres ordbog, end det gør i min. Der er jo ikke tale om, at jeg har taget andres mandater og flyttet rundt på dem, siger han. 

- Grunden til, at Mulle han skal i Økonomiudvalget, er, at han har godt styr på det. Han har faktisk en stor aktie i, at vi har kunnet vende økonomien i løbet af de seneste år, fordi han har holdt fast på den politik, han har. Så derfor skal han være i Økonomiudvalget. 

Chef i Nyborg Fængsel "gør sit arbejde godt nok"

Vi har spurgt Henrik Marker, der er institutionschef i Nyborg Fængsel, hvad han tænker om kritikken.

- Vi har nok fået flest påbud, fordi vi var en af de første Arbejdstilsynet besøgte efter den nye, brancheindrettede indsats, siger han.

Men har I gjort jeres arbejde godt nok i Nyborg Fængsel?

Ja, det har vi. Vi har altid fokus på det psykiske arbejdsmiljø og på konkret opfølgning over for alle medarbejdere. Der er ikke en vigtigere opgave for cheferne i Nyborg Fængsel end at tage sig af sine medarbejdere, siger Henrik Marker.

Henrik Marker forklarer, at når han hører om de tidligere kollegaer, der er blevet syge, er det ikke rart.

- Det er naturligvis ikke rart at høre, at de har det sådan, som de har i dag, og det er derfor vi skal gøre alt, hvad vi kan for at undgå, at der sker noget lignende.

En flerårsaftale er på vej til Kriminalforsorgen, som efter hensigten skal sikre bedre forhold og vilkår. Men Cornelia Schmidt giver ikke meget for snakken om flere midler.

- Jeg synes, at det er lidt fladt, at vi siger, at det handler om penge. Det koster ikke penge at behandle folk ordentligt. Det gør det ikke, siger Cornelia Schmidt afslutningsvis.

21. dec. 2024 kl. 13:45
Frederik Zeuner

Grimme julesweatre og børnefremstillet julepynt giver flere smil i busser

LYT
Del
Link
kopieret!

Fredag var det “ugly christmas sweater day” i Fynbusserne, hvor buschauffører havde taget deres grimmeste julesweatre på.

Og ikke nok med det, var busserne pyntet op med julepynt, der var lavet af børn.

Alt sammen for at julehygge lidt ekstra for kunderne, forklarer Anja Hauge Larsen, der er driftsleder for Keolis, som står for driften.

- Der kommer flere smil i busserne, når de kommer ind i en julepyntet bus, fortæller hun om baggrunden for at gøre lidt ekstra ud af julen i busserne.

21. dec. 2024 kl. 12:39

Hjalte brillerer i "verdens bedste liga": - Jeg er pissestolt

LYT
Del
Link
kopieret!

Den 28-årige fynbo Hjalte Froholdt har noget så sjældent for en dansker succes i Amerikansk fodbold. Endda i verdens bedste liga inden for sportsgrenen, NFL.

Hjalte Froholdt tørner ud for Arizona Cardinals, for hvem han er en del af den offensive linje. Og det gør han godt. Så godt, at han får masser af roser for sit arbejde, og tilbage i august satte sin signatur på en kontrakt, der garanterer ham 53 millioner kroner frem til udgangen af 2026.

Med egne ord er han nu klar til at sige, at det han har opnået er “kæmpestort for dansk sport”.

- Nu starter jeg på banen, jeg gør det rigtig godt, og jeg er pissestolt af, hvad jeg har gjort, og hvor jeg kommer fra, siger Hjalte Froholdt til DR.

21. dec. 2024 kl. 11:41

City-direktør reagerer på ønske om øget sikkerhed i gågade

LYT
Del
Link
kopieret!

Direktør Peter Bøgholm fra Odense Cityforening er positivt indstillet over for rådmand Søren Windells (K) forslag om, at der skal opstilles såkaldte pullerter rundt om gågadenetværket i Odense.

Rådmanden for By- og kulturforvaltningen tager emnet op igen, efter at en mand fredag aften kørte en bil ind gennem et julemarked i den tyske by Magdeburg.

Peter Bøgholm mener, at pullerterne kan øge sikkerheden, men han har også en betænkelighed:

- Jo mere tryghed, vi kan skabe, jo bedre er det, men det skal kunne fungere i praksis i forhold til redningskøretøjer og mobilitet, siger han til TV 2 Fyn.

Søren Windell fortæller, at han ønsker en løsning, hvor butikker stadig kan få leveret varer.

Læs også: Efter terrorangreb i Tyskland - vil gøre gågaden i Odense mere sikker
Gå tilbage Del
21. dec. 2024 kl. 9:44

Efter terrorangreb i Tyskland - vil gøre gågaden i Odense mere sikker

Efter angrebet på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag, hvor en bil kørte ind i en gruppe mennesker på et julemarked i et formodet terrorangreb, vil Søren Windell (K) se på, om Odenses gågader er sikre nok.

Det er ikke et nyt forslag, understreger rådmanden for By- og Kulturforvaltningen, der fortæller, at Konservative længe har ønsket at få pullerter op hele vejen rundt om gågadenettet.

- Der er mange mennesker i vores gågader, og vi vil gerne have sat pullerter op, fordi der kører biler, som ikke har noget at gøre der, siger Søren Windell til TV 2 Fyn.

Rådmanden understreger, at han ikke frygter en lignende situation i Odense, som den der fredag skete i Magdeburg. Men han noterer sig, at det ikke er første gang, at nogen drøner en bil mod en menneskemængde i et tætbefolket område.

- Det er ikke så meget et spørgsmål om aktuelt sikkerhed, som det er en følelse af tryghed. Jeg tror ikke det vil ske, men det vil give noget sikkerhed om, at det ikke kan ske, siger han.

Aktuelt er der planer om pullerter ved Jernbanegade, som har været undervejs længe, fortæller Søren Windell, der ikke ser de helt store gener ved at besværliggøre bilers adgang til gågaden.

- Det giver selvfølgelig gener for dem, der kører i gågaden, men det må de jo ikke i forvejen.

Og når det gælder vareindlevering er pullerterne indrettet således, at de kan køres ned i det tidsrum, der bliver leveret varer, hvilket typisk er om formiddagen, hvor der er knap så mange mennesker i gågaden.

Søren Windell erkender, at det ikke er en gratis omgang at opsætte pullerter, og henviser til at det er en politisk prioritering.

- Men det er noget, vi skal til at være mere opmærksom på, siger han.

21. dec. 2024 kl. 10:43
Emma Haunstrup / TV 2 Grafik

Hvad er årets største julegavehit? Se listen her

LYT
Del
Link
kopieret!

Når julefreden inden længe sænker sig over landet, og det er tid til at åbne pakkerne under træet, er der nogle, som vil være mere populære end andre.

Særligt ét produkt går igen på tværs af alder og køn.

Det viser data fra den digitale ønskeliste Ønskeskyen, som mere end tre millioner danskere bruger til at lave ønskesedler.

- Apples AirPods Pro er uhyre populære i år, og hvis man skal gætte på én gave, der vil ligge under træet i mange danske hjem, så er dette et godt bud, siger administrerende direktør for Ønskeskyen, Casper Ravn-Sørensen.

Ønskeskyen oplyser til TV 2, at de støjreducerende høretelefoner findes på flere end 87.000 ønskesedler denne jul.

Dyrere pakker under træet

Årets mest populære julegaveønske ligger dermed i den dyre ende af julegavespektret.

På Apples egen hjemmeside koster høretelefonerne kort før jul 2.199 kroner.

Det beløb svarer til det totale julegavebudget for 25 procent af danskerne, viser en undersøgelse fra Dansk Erhverv.

Hos Ønskeskyen fortæller man også, at ønskesedlerne generelt er blevet dyrere over tid. Det samme oplever økonomerne.

Ida Marie Moesby er forbrugsøkonom hos Nordea, og hun har i mange år undersøgt danskernes forbrug i julen. Hun ser også, at gaverne er blevet dyrere over tid.

- Vi forventer år for år, at danskerne bruger flere penge på julegaver. Det er andre gaver, der ligger under træet nu end før. Vi er blevet mere velstillede, og derfor er julegaverne blevet dyrere, siger Ida Marie Moesby til TV 2.

I en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Nordea, svarer danskerne, at de i gennemsnit vil bruge 3864 kroner på julegaver.

Det er en stigning på næsten 600 kroner inden for de seneste fem år.

Hypen er aftaget

Går vi blot 12 måneder tilbage i tiden, vil mange sikkert huske, at særligt ét bestemt køkkenredskab lå under mange juletræer.

Airfryeren blev 2023’s absolut største julegavehit.

Siden sidste år er der dog sket en ændring i vores forbrugsvaner.

For som tiden er gået, og pommesfritterne er blevet stegt i hobetal, er der samtidig blevet længere mellem køkkenapparaterne på ønskesedlerne.

Men Manou Messmann, der er ekspert i branding og forbrugeradfærd, mener, at airfryeren stadig har sin plads i de danske køkkener.

- Den har stadig sin berettigelse, men den er slet ikke lige så hot som sidste år, siger hun til TV 2.

Tid til selvforkælelse

Vender vi blikket mod årets største julegavehit herhjemme, er de støjreducerende høretelefoner et signal om, at vi er begyndt at kigge mere på vores egne behov end på hele husholdningen som i tilfældet med airfryeren.

- Der sker så meget ude i verden, og derfor søger vi indad og kigger på det hjemlige og os selv. Det bliver en slags forsvarsmekanisme, siger Manou Messmann.

Samtidig fortæller hun også, at vores julegaveønsker bruges i forskellige sammenhænge og til forskellige behov.

- Vi vil gerne holde os opdateret, men samtidig vil vi gerne have fokus på os selv og lukke os inde. Det er en balance, lyder det.

På listen over årets populære julegaver findes også ting, som kan give danskerne selvforkælelse – eksempelvis hjemmesko, hårprodukter og plejende cremer.

Herunder kan du i prioriteret rækkefølge se, hvilke julegaveønsker der ifølge Ønskeskyen i år er de fem mest populære for henholdsvis mænd og kvinder.

Til ham (brug pilene i siderne til at bladre)

DBU landsholdstrøje, HALO.

DBU

Apple

Nike

Kitchen Living Dining

Apple
/

Til Hende (brug pilene i siderne til at bladre)

KÉRASTASE

Matas PR.

Matas PR.

Fashiongirl.dk

Matas
/
21. dec. 2024 kl. 9:44

Efter terrorangreb i Tyskland - vil gøre gågaden i Odense mere sikker

LYT
Del
Link
kopieret!

Efter angrebet på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag, hvor en bil kørte ind i en gruppe mennesker på et julemarked i et formodet terrorangreb, vil Søren Windell (K) se på, om Odenses gågader er sikre nok.

Det er ikke et nyt forslag, understreger rådmanden for By- og Kulturforvaltningen, der fortæller, at Konservative længe har ønsket at få pullerter op hele vejen rundt om gågadenettet.

- Der er mange mennesker i vores gågader, og vi vil gerne have sat pullerter op, fordi der kører biler, som ikke har noget at gøre der, siger Søren Windell til TV 2 Fyn.

Rådmanden understreger, at han ikke frygter en lignende situation i Odense, som den der fredag skete i Magdeburg. Men han noterer sig, at det ikke er første gang, at nogen drøner en bil mod en menneskemængde i et tætbefolket område.

- Det er ikke så meget et spørgsmål om aktuelt sikkerhed, som det er en følelse af tryghed. Jeg tror ikke det vil ske, men det vil give noget sikkerhed om, at det ikke kan ske, siger han.

Aktuelt er der planer om pullerter ved Jernbanegade, som har været undervejs længe, fortæller Søren Windell, der ikke ser de helt store gener ved at besværliggøre bilers adgang til gågaden.

- Det giver selvfølgelig gener for dem, der kører i gågaden, men det må de jo ikke i forvejen.

Og når det gælder vareindlevering er pullerterne indrettet således, at de kan køres ned i det tidsrum, der bliver leveret varer, hvilket typisk er om formiddagen, hvor der er knap så mange mennesker i gågaden.

Søren Windell erkender, at det ikke er en gratis omgang at opsætte pullerter, og henviser til at det er en politisk prioritering.

- Men det er noget, vi skal til at være mere opmærksom på, siger han.

21. dec. 2024 kl. 8:53
Presse-fotos.dk

Ældre mand alvorligt til skade i solouheld

LYT
Del
Link
kopieret!

Det var en ældre mand i 80’erne, der førte bilen, som fredag aften bragede ind i autoværnet på Siøbroen mellem Siø og Tåsinge.

Umiddelbart efter blev vedkommende kørt til hospitalet i en ambulance. Lørdag morgen oplyser vagtchef ved Fyns Politi Christoffer Jacobsen, at manden er kommet alvorligt til skade, men at han er uden for livsfare.

Politiet kan endnu ikke sige, hvordan ulykken skete, da de ikke har haft mulighed for at tale med den pågældende mand.

21. dec. 2024 kl. 6:00

Bente skulle holde jul alene - men så kom et uventet tilbud

LYT
Del
Link
kopieret!

Bente Vera Hansen har fundet årets julekjole frem, og hun tæller dagene til 24. december.

I år skulle hun have holdt jul alene. Hendes mand gennem 36 år gik bort i foråret. Han tabte kampen til kræft. Og derfor er det også første jul som enke.

Heldigvis åbner Odense Værkstederne ”juleaften med det hele” til udviklingshæmmede, der ikke har noget sted at være.

- Jeg håber, at der er mange flere i min situation, der vil komme ind og holde jul, siger Bente Hansen.

Maria Therese Kronberg er hjemmevejleder i Odense Kommune, og hun har i år sat sin juleaften af til at være sammen med Bente Hansen og de omkring 25 andre deltagere. Deres juleaften kommer til at foregå på Rytterkasernen.

21. dec. 2024 kl. 6:00
Lasse Beck Frost

18-årige Oliver droppede ud af 2.g for at kæmpe i et bur - nu drømmer han om den helt store scene

LYT
Del
Link
kopieret!

Et tomt, men målrettet, blik stirrer mod træningslokalets spejlvægge, mens Oliver forsøger at få styr på sit åndedræt.

En to timers intens træning med nærkamp er overstået. Det var allerede dagens anden træning. Endnu en træning venter senere i eftermiddag.

Det er virkeligheden for Oliver Petersen fra Odense. Han har ofret sin uddannelse for at følge sin drøm.

Han er blot 18 år gammel.

Mor var ikke glad

Det hele startede som 10-årig, da hans far tog ham med til thaiboksning. Der mødte han træneren Jimmy Busk, og siden da har de trænet sammen.

Efter grundige overvejelser valgte han i oktober i år at droppe ud af 2.g ved HHX i Odense. Målet er klart - han vil være professionel MMA-kæmper indenfor to år.

En beslutning som hans mor ikke blev inddraget i.

- Jeg tog beslutningen med min far, men jeg havde ikke lige fortalt min mor om det, før jeg gjorde det. Hun var slet ikke glad for det. Hun prøvede at forstå, hvorfor jeg droppede ud, men nu støtter hun mig - hun ved godt, hvor meget tid, jeg lægger i det, siger Oliver Petersen.

Hvad er MMA?

Mixed Martial Arts (MMA) er en kampsport, der fokuserer på at bruge de mest effektive teknikker fra forskellige discipliner. Dette kan inkludere teknikker fra boksning, karate, kung fu, brydning, sambo, judo, taekwondo, muay thai og mange flere.

MMA udøves typisk i en ring eller et “bur” (ofte kaldet en “oktagon” på grund af den ottekantede form), hvor der er regler, kampleder, dommere, læger og sikkerhedsforanstaltninger på plads. Kampene varer typisk enten 3×3 minutter for amatører eller 3/5×5 minutter for professionelle kæmpere.

I modsætning til den gængse opfattelse er der mange regler og forbud i MMA – det er bestemt ikke gadeslagsmål.

MMA er i øjeblikket en af verdens hurtigst voksende sportsgrene. Professionelle MMA-organisationer som UFC og ONE FC er i rivende udvikling og tiltrækker millioner af fans verden over.

Kilde: DMMAF

Fotograf: Lasse Beck Frost

Drømmer om USA

Hvis man vil være toppen af poppen inden for MMA, så kræver det et udenlandseventyr væk fra Danmark.

Særligt i USA, hvor Ultimate Fighting Championship huserer. UFC er verdens største organisation indenfor MMA.

- Om fem år ser jeg mig selv i UFC eller i hvert fald på vippen til det. Det er den forestilling, der får mig til at stå op om morgenen, selv når det til tider er hårdt, siger Oliver Petersen.

For selvom kun ganske få klarer sig gennem nøglehullet til den store scene, så er der ingen plan b.

- Det skal lykkes. Inde i mit hoved der kan det kun lykkes.

21. dec. 2024 kl. 5:00

Skyer og regn kommer til at dominere dagen igennem

LYT
Del
Link
kopieret!

Det er desværre ikke særligt spændende vejr, fynboerne står op til i dag. De fleste står op til regn og en overskyet himmel.

Midt på dagen vil det en overgang holde tørt, men allerede ved midt på eftermiddagen kommer det til at regne igen.

Dagen bliver også en smule blæsende, så regnjakken og et par sko som kan holde til vandpytter er anbefalelsesværdig påklædning, når du begiver dig udendørs.

Temperaturerne vil dagen igennem være mellem seks og otte varmegrader.

Henter vejret...

°

Lige nu

Weather Icon

Rain: mm

mm

m/s

Baseret på data fra MET Norway. Licenseret under CC 4.0.

Tid Temperatur Regn Vind
20. dec. 2024 kl. 22:24
Local Eyes

Juletrafikken - her bliver den værst

LYT
Del
Link
kopieret!

I disse dage drager mange ud på landets veje, når de transporterer sig hjem til familien for at fejre julen.

I år falder juleaften på en tirsdag, og det giver særligt gunstige forhold for at undgå de allerværste trafikpropper og kaotiske motorveje. Trafikken fordeler sig nemlig mellem fredag og tirsdag.

Alligevel ventes der særligt meget trængsel på vejene den 23. december mellem 11 og 14, skriver vejdirektoratet.

Og allerværst ventes det at blive den 26. december mellem klokken 11 og 15.

Disse dage er det særligt motorvejen over Fyn der ventes at give problemer, da mange transporterer sig mellem Sjælland og Jylland.

Vejdirektoratet

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her