Da det århusianske arkitektfirma CUBO i dag blev præsenteret som vinder af arkitektkonkurrencen, er det noget af et skulderklap. De får nemlig lov at bestemme, hvordan det skal se ud, når der er blevet drysset ikke mindre end 280 mio. kr. ud over et gammelt slot.
Og der er ingen tvivl om at det vil kunne ses.
Museumsdirektør for Østfyns Museer, Erland Porsmose, udtrykker det således:
- Med vinderprojektet bygges nyt og historisk sammen til en helhed, der styrker forståelsen og oplevelsen af dette unikke sted i Danmarkshistorien: Danehofslottet i Nyborg. På museet ser vi frem til at kunne skabe en levende og engageret formidling for alle i de nye smukke og velfungerende rammer.
Arkitektopgaven er temmelig kompliceret, for der er ikke bare tale om at sætte slottet i stand. Slottets oprindelige udtryk skal fortolkes på en nutidig måde, så gamle og nye bygninger spiller sammen.
Det nuværende borganlæg skal restaureres, og så skal der tilføjes en helt ny borgfløj, der skal rumme det nye formidlingscenter. Der skal bygges en såkaldt fortolkning af en ringmur - ikke for at holde gæsterne ude, men for at tydeliggøre opfattelsen af Nyborg Slot som en fæstning.
På samme måde skal en ny broforbindelse til slottet give de besøgende en forståelse for, hvordan man en gang ankom til borgen.
Den nye udstillingsfløj kommer til at ligge vinkelret på den eksisterende kongefløj og vil fungere som den fremtidige hovedindgang for besøgende.
Kongefløjen restaureres og tilføjes ny brandsikring, opvarmning og handicapadgang til alle publikumsetager.
Vagttårnet restaureres også samtidig med at der sikres handicapadgang hertil.
Her kommer pengene fra
Nyborg Slot har stor betydning i Danmarkshistorien.
Det var her, "Danmarks første grundlov" blev underskrevet i 1282. Og det var på det østfynske slot, at det danske parlament "Danehoffet" havde sit lovfæstede mødested.
Og det lægger kulturminister Bertel Haarder også vægt på i sin støtte til projektet:
- Nyborg Slot og By spiller som Danmarks middelalderlige hovedstad en vigtig rolle i vores historie, hvor det var bindeledet mellem Øst- og Vestdanmark. Jeg glæder mig over vinderforslaget, der styrker fortællingen om en enestående epoke i den danske historie, og for alvor sætter Nyborgs unikke kulturarv på det internationale landkort.
Det er planen, at byggeriet skal starte i 2017 og stå færdig i 2019.
Vinderteamet