Det tærede på naboernes tålmodighed, da Nyborg Gymnasium i 2018 blev den første røgfri ungdomsuddannelse i Danmark, og eleverne begyndte at luske rundt i kvarteret for at pulse i smug under det nyindførte forbudsregime.
Rektor Henrik Vestergaard Stokholm ville passe på elevernes helbred, men det gjorde ham ikke populær, og han husker, hvordan han blev set som en formynder og "en værre én."
Senere er andre gymnasier fulgt trop og indført røgfri skoletid ad frivillighedens vej, men fra 31. juli er et lovkrav, at samtlige ungdomsuddannelser i Danmark skal være nikotinfri i skoletiden. Eleverne må dermed ikke ryge, dampe eller bruge tyggetobak - uanset om de er på eller udenfor skolens område.
Med det håber rektoren, at det nu bliver lettere at sikre en røgfri skolegang på ungdomsuddannelser.
- De første år var det med blod, sved og tårer, for vi skulle opfinde det hele fra bunden. Det var ikke prøvet andre steder, og vi stod ret alene med det, siger Henrik Vestergaard Stokholm.
Kærlighed og sanktioner
For at sikre, at de nye regler blev overholdt, ansatte Nyborg Gymnasium i 2018 sundhedsambassadører, der gik rundt og patruljerede. Siden har man skrottet patruljeringen, og ifølge rektoren gemmer rygerne sig heller ikke længere rundt i villakvartererne.
- Naboerne har været lidt slidte undervejs, og det har været synd for dem, men nu er vi helt i mål med det, siger han.
Selvfølgelig vil der være nogle, der ryger lidt i krogene, men generelt er det gået rigtig fint, og jeg er positivt overrasket
Det skyldes ifølge Henrik Vestergaard Stokholm, at man satte ind med både kærlighed og sanktioner for at holde eleverne på rette spor.
- Vi havde nogle sanktioner, så vi faktisk kunne ende med at smide elever ud - det kom vi aldrig til at gøre - og så noget kærlighed. Vi sørgede for gratis morgenmad og billig frugt, sådan at rygerne i stedet kunne få noget at spise eller noget at lave. Så på den måde er det endt rigtig godt, siger han.
Skulle en elev trodse reglerne og tænde en cigaret i skoletiden, fremkalder det første gang en løftet pegefinger. Anden gang skal eleven til samtale, og tredje gang venter der en advarsel. Fjerde overtrædelse fører til en samtale på rektors kontor, men så vidt er det endnu ikke kommet.
En elev kan blive bortvist efter fem overtrædelser.
Fedt at samles om andet end røg
Rygeforbuddet på Nyborg Gymnasium var netop trådt i kraft, da Niels Ture Holm tog hul på livet som gymnasieelev i 2018.
Han ryger ikke selv, så for ham havde forbuddet først og fremmest betydning for samværet i klassen.
- Jeg synes, det er virkelig fedt, at vi kan samles om noget andet end røg, end at stå udenfor i pauserne og ryge. Folk bliver inde, og vi hygger os, siger han.
Rygningen er væk, og så er folk begyndt at snuse, men det sætter vi ind over for her i løbet af året
Han oplever, at der er færre rygere på de nye årgange, men det er ikke uden undtagelse.
- Selvfølgelig vil der være nogle, der ryger lidt i krogene, men generelt er det gået rigtig fint, og jeg er positivt overrasket, siger Niels Ture Holm.
Svært at kontrollere snus
Som en del af det nye lovkrav om nikotin på ungdomsuddannelser, er det nu også forbudt at bruge snus.
Det er der ellers rigeligt af på Nyborg Gymnasium ifølge tidligere elev Niels Ture Holm.
- Man stikker bare en pose snus op under læben, så det er selvfølgelig lidt sværere at kontrollere. Der har selvfølgelig også været masser af det, siger han.
Rektor Henrik Vestergaard Stokholm anerkender, at det bliver sværere med snus.
- Rygningen er væk, og så er folk begyndt at snuse, men det sætter vi ind over for her i løbet af året, siger han.
- Jeg mener, at vi som skole har et ansvar for, at de unge ikke får de her laster. De kommer til at leve kortere, hvis de ryger.