muted

- Første gang, jeg var gennem det her - det er efterhånden to år siden - lå jeg i fosterstilling og tænkte: "Shit, hvad sker der? Hvad har jeg rodet mig ud i?".

En gruppe, der kaldte sig "rigtige danskere", gjorde i 2019 på Facebook klart for rektor Henrik Vestergaard Stokholm, at de ville holde øje med ham. Han havde forinden blandet sig i integrationsdebatten, da en af hans elever på Nyborg Gymnasium fik afslag på ophold i Danmark.

Nu var han en landsskadende forræder, mente afsenderen.

quote Så tror jeg, at man vænner sig til, at der bare er nogen, der hader én

Henrik Vestergaard Stokholm, rektor, Nyborg Gymnasium

- Jeg har tre børn og en kone derhjemme. Jeg så det som en trussel. Det betød faktisk, at jeg ringede til politiet, fortæller Henrik Vestergaard Stokholm.

Nu er antallet af hadske beskeder på sociale medier blevet så massivt, at det er blevet hverdag. Ikke bare for Henrik Vestergaard Stokholm, men for politikere, kørelærere og brugsuddelere, der siger sin mening online.

Henrik Vestergaard Stokholm blev for alvor bekendt med Facebooks skyggesider, da han for to år siden blandede sig i integrationsdebatten for første gang.
Fotograf: Fotograf: Lasse Beck Frost

- Så tror jeg, at man vænner sig til, at der bare er nogen, der hader én, siger rektoren.

Derfor sætter TV 2 Fyn frem mod kommunalvalget i november fokus på, hvordan vi taler sammen, når vi sidder bag skærmene. 

Konfrontationen

I april i år fik endnu en af eleverne på Nyborg Gymnasium afslag på sin opholdstilladelse. Endnu engang blandede Henrik Vestergaard Stokholm sig - og endnu engang blev der sprøjtet skældsord mod rektoren. Mange var uenige i Henrik Vestergaard Stokholms holdning om, at den 19-årige kvinde skulle blive i landet.

"Dumme svin", "klaphat" og "landsforræder".

- Det skal ikke være ren konsensus, men vi skal have respekt for hinanden. Hvis man skal nå hinanden, skal man måske ikke kalde hinanden for klaphat, siger Henrik Vestergaard Stokholm.

Ud af vores land

TV 2 Fyn ringer til den kvinde, der kaldte rektoren en klaphat, og spørger hvorfor.

- Det har jeg, fordi det skal han overhovedet ikke blande sig i. De mennesker skal ud af vores land. Det skal han overhovedet ikke begynde at involvere sig i. Han er rektor - ikke politiker.

Men hvorfor bruger du ord som ...

Bip, bip, bip.

Flere gange har rektor på Nyborg Gymnasium, Henrik Vestergaard Stokholm, blandet sig i integrationsdebatten. Det har ikke været helt omkostningsfrit. Han har blandt andet måtte anmelde trusler til politiet.
Flere gange har rektor på Nyborg Gymnasium, Henrik Vestergaard Stokholm, blandet sig i integrationsdebatten. Det har ikke været helt omkostningsfrit. Han har blandt andet måtte anmelde trusler til politiet.
Foto: Lasse Beck Frost

Kvinden lægger på.

Både TV 2 Fyn og Henrik Vestergaard Stokholm lægger en telefonsvarebesked. 

Tror du, hun ringer tilbage?

- Nej. Jeg tror, hun er vred. Jeg tror faktisk, hun er rigtig vred på mig. Det er også fair nok. Hvis tonen er okay, må man gerne være vrede på hinanden og uenige. Men man behøver ikke skrive, at jeg er en klaphat, siger Henrik Vestergaard Stokholm. 

De mange vrede beskeder og kommentarer på Facebook har fået rektoren til at overveje, om det i virkeligheden er hans opgave at blande sig i integrationsdebatten.

Henrik Vestergaard Stokholm er ikke kun rektor. Han er også familiefar. Derfor anmelder han trusler til politiet.
Fotograf: Fotograf: Redigering:

- Det er selvfølgelig en balancegang, og det er noget, jeg har tænkt rigtig meget over. Jeg er bare kommet frem til den konklusion, at jeg faktisk synes, jeg passer mit job. Jeg synes, jeg skal blande mig i det her, fortæller Henrik Vestergaard Stokholm.

Kvinden er ikke vendt tilbage.

Interview af Emilie Foxil, foto af Lasse Beck Frost, skrevet og redigeret af Mie Flyttov.