Historisk forsinkelse: Nyborgs nye slot først færdigt i 2021
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Også omlægning af torvet forsinkes, oplyser Nyborg Kommune.
Det var oprindeligt planen, at det nye Nyborg Slot skulle åbne i december 2020 - dette er nu udskudt til 2021.
Det skriver Nyborg Kommune på sin Facebook-side.
Forsinkelsen skyldes ifølge Nyborg Kommune, at tilladelserne fra Slots- og Kulturstyrelsen til slotsprojektets ny formidlingsfløj, højere tårn og ny ringmur endnu ikke er i hus.
Det gælder bl.a. sammenføjningen af det gamle slot med den nye formidlingsfløj, og højden på det nye udkikstårn og som nævnt ringmurs-forløbet.
Nyborg Slot forsynes med havudsigt
Slotsprojekt til 280 millioner forsynes med tårn på 24 meter eller mere. Realdania og A. P. Møllers fond skal dog sige ja til fordyrelsen.
Et af landets største og flotteste kulturarvsprojekter, ombygningen og renoveringen af Nyborg Slot, bliver efter al sandsynlighed endnu flottere.
Arkitektfirmaet Cubo, der vandt konkurrencen, har præsenteret en løsning på en af de store knaster ved vinderprojektet - det amputerede vagttårn.
I Cubo-arkitekternes vinderforslag var der slet ikke gjort noget ved tårnet i modsætning til de andre arkitekters bud på det nye Nyborg Slot.
Dommerkomiteen skrev i sin betænkning, at tårnet bør bearbejdes, så det styrker fortællingen om et fæstningsanlæg. Det nuværende tårn er ikke mere end cirka 10 meter højt og har senest været brugt af befæstningen i Nyborg til krudt-arsenal.
- Det, der har været så utrolig vigtigt for os, har været, at vi vil gøre kulturarven forståelig. Derfor vil vi gerne vise, at det har været et stort firefløjet anlæg med en ringmur og selvfølgelig også et tårn, fortæller direktør på Østfyns Museum, Erland Posmose.
I Middelalderen var tårnet langt højere og en del af forsvarsværket. Fra toppen kunne man følge skibsfarten og eventuelle angribere på Storebælt.
I arkitektfirmaets forslag forhøjes tårnet til i omegnen af 24 meter eller mere, så besøgende kan nyde havudsigten fra toppen.
Forhøjelsen udføres formentlig i tegl med en gennemsigtighed i toppen af tårnet, så det om aftenen fungerer som vartegn med indvendigt lys, der skinner igennem teglbelægningen.
Ændringen af Cubo Arkitekters projekt fordyrer det 280 millioner kroner dyre projekt med et ukendt millionbeløb. Derfor skal baglandet i Realdania, A. P. Møller Fonden og Nyborg Kommune efter sommerferien officielt sige god for, at projektet må blive dyrere.
- Men jeg tør godt sige, at styregruppens medlemmer er rimeligt begejstrede for resultatet, siger museumsdirektør Erland Posmose.
Samtidig med, at dommerkomiteen udpegede Cubos forslag som vinder, slog man ned på otte konkrete "opmærksomhedspunkter" i vinderprojektet, som ikke var helt tilfredsstillende.
De punkter er nu også bearbejdet og er klar til finansiel afklaring.
Nyborg Kommune skal efterfølgende i gang med at lave lokalplan for slotsområdet og der vil også blive indkaldt til et borgermøde.
Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V) er også begejstret for det forhøjede tårn, som han forventer bliver en stor publikumssucces.
- Men det bliver hele projektet - og hele formidlingsdelen bliver også fantastisk. Den kommer til at bygge på et samarbejde med Moesgaards Museum i Århus med anvendelsen af den nyeste formidlingsteknologi, siger han.
Det ombyggede og renoverede slot skal stå klart i 2020.
Ændringerne skal indføjes i vinderprojektet og i udbud, før der kan bygges.
Også omlægningen af Torvet forsinkes.
Borgerne høres i Nyborg: Nu bliver torvet parkeringsfrit
75 centrale parkeringspladser står til at forsvinde i Nyborg, hvor kommunen vil nytænke Torvet og gøre det til byens store samlingssted.
Det er ikke alene Nyborg Slot, der får den helt store overhaling i forbindelse med byens store slotsprojekt og Unesco-ansøgning.
Også byens rådhustorv kommer nu til at ændre udseende.
Et nyt lokalplanforslag sendes inden længe i offentlig høring, og vedtages det, forsvinder 75 centrale parkeringspladser.
Nyborg Kommune har dog garderet sig ved at etablere nye p-pladser ved siden af den tidligere politistation i Stendamsgade og i Nørrevoldgade på bagsiden af Rådhuset.
Ifølge kommunens beregninger vil der være 80 flere parkeringspladser målrettet handlende og besøgende i byen, end der er i dag.
Brugt til ridderturneringer
Torvepladsen blev oprindelig etableret under Christian den Tredje, der anlagde pladsen til ridderturneringer.
Op igennem tiden blev pladsen brugt til torvedage, og den eneste vej til færgerne gik i århundreder igennem Landporten og tværs over torvepladsen.
Tværvejen retableres i den nye lokalplan, og hele pladsen forsynes med savtakkede brosten
- Torvet skal til daglig fungere som et såkaldt ’shared-space’, hvilket indebærer, at alle typer af trafikanter blandes på hele arealet, men med fokus på de bløde trafikanter. Bilerne skal således underordne sig fodgængere og cyklisters færden, hedder det i indstillingen til lokalplanforslaget.
Fremover skal Torvet kunne fungere som en multifunktionel plads for at kunne være ramme for de mange årlige arrangementer; fra Danehof til julemarked. Den faste indretning på Torvet, bænke, lys, og så videre placeres derfor langs pladsens kanter. Der planlægges et større træ i Torvets nordøstlige hjørne og en vandkunst i terræn i det sydvestlige hjørne.
Ny bro til bibliotekshaven
Lokalplanen omfatter også Biblioteksholmen, hvor den fredede biblioteksbygning fra 1939 ligger. Selve biblioteksbygningen berøres ikke af projektet, men der planlægges en omlægning af stisystemet nord for biblioteket for at tilpasse det til placeringen af den nye bro til Slotsholmen.
Der gives endvidere mulighed for en ny bro fra Slotsgade til den fredede bibliotekshave syd for biblioteksbygningen.
Forud for offentlighedsperioden for planen afholdes der særskilt orienteringsmøde for lejere og ejere omkring Torvet i slutningen af marts, og der planlægges afholdt et åbent borgermøde på Bastionen om planen i april 2018.
Planen fremlægges i offentlig høring fra 27. marts til 22. maj 2018.
Arbejdet på Torvet starter i marts 2019 og forventes færdigt i maj 2020.
Men restaureringen af Kongefløjen kører efter planen og afsluttes i 2020.
Projektet til 301 millioner kroner er det største af sin art i Danmark i nyere tid og er et partnerskab mellem Slots- og Kulturstyrelsen, Nyborg Kommune, Realdania, A. P. Møller Fonden og Østfyns Museer.
Hertil kommer et udstillingsprojekt på slottet til 50 millioner kroner.