Martin Thygesen har sin daglige gang på den såkaldte Lynfrosten-grund i Nyborg, hvor kemikalier i jorden giver fysiske gener og bekymringer for helbredet.
Men onsdag var byggepladsen byttet ud med Christiansborg.
På invitation fra Enhedslistens fynskvalgte arbejdsmiljøordfører, Victoria Velasquez, havde Martin Thygesen, der er arbejdsmiljørepræsentant for betonsjakket hos Runøe og Teil på pladsen, sammen med næstformand hos 3F Østfyn, Andreas Jensen, taget turen til Folketinget.
Her var et for byggearbejderne vigtigt spørgsmål på dagsordenen under mødet i salen:
- Vil ministeren foretage sig noget for at sikre, at bygningsarbejdere og naboer til giftgrunden i Nyborg ikke bliver syge?
Et §20-spørgsmål, som den fynskvalgte Ø-politiker havde bedt beskæftigelsesminister Ane Halsboe Jørgensen (S) om at svare på i salen. Og som var formuleret sammen med Martin Thygesen.
Kvalme, hovedpine og træthed
Han har sammen med betonsjakket fra Runøe og Teil og andre arbejdere på pladsen været generet af skarp fenollugt og visheden om, at nogle af stofferne på grunden er sundhedsskadelige og kræftfremkaldende.
Flere medarbejdere har haft kvalme, hovedpine og oplevet træthed.
Arbejdstilsynet har 2. november udstedt tre påbud til struktørfirmaet Runøe og Teil, murerfirmaet Knudsen og Co. og LB Entreprenør A/S, fordi medarbejdere fik kvalme, hovedpine og blev trætte af at gå i fenollugte på pladsen.
Inden disse påbud blev der i oktober rettet kritik fra byggepladsen og 3F mod Arbejdstilsynet for ikke at gribe ind eller vejlede medarbejderne godt nok. Læs mere om den daværende situation her.
Dampene kommer fra undergrunden, hvor kemikalierne blev gravet ned, dengang grunden husede en tjærefabrik, som nedbrændte i 1960’erne. Region Syddanmark vurderer, ifølge TV 2 Fyns oplysninger, at 1.000 ton fenolrester og 50-100 tønder med plantegift er gravet ned på grunden.
Lyttede med på svar i Folketingssalen
Under mødet i Folketingssalen onsdag fik Martin Thygesen og Andreas Jensen et sæde på tilhørerpladserne, hvor de kunne følge med i spørgeseancen.
Og Martin Thygesen var meget tilfreds med det, han hørte fra beskæftigelsesministeren.
- Det var nogle rigtig gode svar, hun kom med, og hun virkede meget velforberedt.
Han tager blandt andet med sig, hvordan ministeren forholdt sig til Arbejdstilsynets rolle og midler.
Det samme gælder Andreas Jensen, næstformand hos 3F Østfyn.
- Og så synes jeg da, at hun også fik det penslet meget godt ud til sidst, at der ligger et kæmpe ansvar for virksomhederne på den her byggeplads, supplerer Andreas Jensen.
Se svarene her fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe Jørgensen(S) på spørgsmålene i salen fra Victoria Velasquez(Ø):
Fra Velasquez lød det efterfølgende:
- Arbejdstilsynet hører under beskæftigelsesministeren, og derfor har hun hovedansvaret for, at deres arbejde er i orden. Derfor synes jeg også, det var godt at høre klar tale. Og som arbejdsmiljøordfører vil jeg følge op på, at der rent faktisk kommer handling bag de ord, som der kom i dag. Men det er jo en god start, at der faktisk bliver åbnet en dør fra ministerens side.
For Martin Thygesen er håbet, at hans og kollegaernes opråb i denne sag også kan gøre en forskel for andre fremover.
- Jeg tænker ikke, at det er den sidste byggeplads, hvor miljø kommer til at være i fokus. Så det, at vi får fokus på det, håber jeg virkelig, kommer til at forebygge det på andre byggepladser.
Redegørelse fra Nyborg Kommune
Også naboer til byggegrunden er bekymrede for kemikaliernes konsekvenser. Blandt andet Anahita Ali og hendes familie, som er begyndt at lede efter ny bolig, fordi de er bekymrede for deres nyfødte babys helbred.
Hos Innovater, der har ejet grunden siden 2020, udtalte administrerende direktør Morten Lykke tidligere i november, at firmaet fremadrettet skærper kontrollen.