Æggekage hitter stadig: Rift om pladserne til det nye Carlslund
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Genopførelsen af den ikoniske kro Carlslund i Odense skrider hastigt fremad. Det har kunderne fundet ud af og booker plads helt ind i 2020.
- De kalder mig superbookeren, griner Jess Heilbo, mens han klapper en murer på den ene skulder og viser rundt i det systematiserede kaos som genopbygningen af Carlslund er.
Han tager et skridt hen over et bræt, der ligger mellem nogle murbrokker, og forklarer:
- Vi har bookinger helt ind i 2020, selv om vi ikke er åbnet. Mange jeg kender fra mit netværk ringer og siger "Jess, kan vi ikke godt komme tilbage"? Og naturligvis kan de det. Så vi modtager bestillinger på alt fra konfirmationer til klipfiske-loger og håndværkerforeninger, smiler han stolt og går videre blandt de mange håndværkere.
Jess Heilbo er arkitekt og samtidig projektlederen, der skal få stedet bragt til live igen, så gæsterne atter kan valfarte til spisestedet ved Frues Bøge Station. Og byggerod er intet imod det drama der udspandt sig natten til den 20. juni 2015. Her blev Carlslund offer for en pyroman. Den kendte kro fra 1871 brændte ned til grunden.
Alt er fynsk
- Vi er kommet ret langt. I løbet af få dage har vi alle vinduer sat i. Og i næste uge får vi ført fjernvarmen ind. Så er vi klar til alt det indvendige, slår Jess Heilbo fast, inden han stopper et kort øjeblik og peger på noget bindingsværk:
- Se, vi lader noget af det gamle blive. Så vi kan se historien. Resten er nyt. Fynsk alt sammen. Fra spær og mursten til stråtag!
Odense Kommune ejede tidligere stedet og forpagtede det ud, men besluttede at sælge det fra efter branden. Det blev fuldbyrdet den 1. marts i år, hvor selskabet Det Ny Carlslund ApS købte det for 8,2 millioner kroner af kommunen. Jess Heilbo er en af investorerne.
- Jeg vil lige slå fast, at navnet ikke fået noget "ny" i sig. Det bliver Carlslund, sådan som det altid har været. Og æggekagen går vi heller ikke på kompromis med. Selv om jeg ved, at der - måske - er planer om en økologisk udgave af den. Jeg ved ihvertfald, at kokken er gået på jagt efter de helt rigtige, økologiske æg.
Kendere af Carlslund vil finde meget forandret, når stedet genåbner næste sommer. Og så alligevel ikke.
Det historiske Carlslund rejser sig af asken
Mandag rejste skelettet til den historiske Odense-restaurant Carlslund sig af asken.
Mandag var en stor dag for den historiske Odense-restauranten Carlslund. Skelettet til den historiske bygning blev rejst.
Det gamle Carlslund genopbygges, efter det blev offer for en pyromans værk natten til den 20. juni sidste år.
Den kendte restaurant blev totalt ødelagt af branden. Det stod dog hurtigt klart, at der igen skulle bygges restaurant på grunden.
Byggeriet er i et historisk korrekt et udseende, og med fynske materialer stort set til alle dele af byggeriet.
Mandagens begivenhed er en af de større i byggefasen, da færdige tømmerkonstruktioner blev rejst.
Konstruktionerne er bygget i forvejen og har ventet på at kunne blive sat på plads. Dermed er der lagt op til, at der i løbet af kort tid kan lægges tag på og den sidste del af byggeriet skal begynde.
- Det er væsentlig for os at komme under strå før vinteren kommer. Vi har været meget begunstigede med godt vejr. Det arbejde, der er allerede er lavet, har kun taget syv uger. Det er udgravning af kælderen og løse de problemer det giver, det har vi nået på syv uger. Det tegner godt for fremdriften, fortæller Jess Heilbo, som er projektleder på genopbygningen af Carlslund.
- Vi får fire indvendige lokaler, som i alt kan huse godt 100 gæster. Rummene får navnene Mellemstuen, Salen, Lillestuen og Krostuen. Præcis sådan som det var, lover Jess Heilbo, mens det er tydeligt at se på hans ansigt, at minderne presser sig på.
- Jeg har været i byggebranchen i mange år. Carlslund var altid sådan et sted, hvor man kunne komme, selv om man var i arbejdstøj. Tit havde vi bødekasser i byggebranchen. Og når den så skulle bruges, tog vi på Carlslund og fik æggekage med det hele. Jo, jeg har været her mange gange, indrømmer projektlederen.
Erfarne folk bag Carlslund
Når Carlslund er færdigbygget - for en pris på 12-15 millioner kroner udover købesummen for grunden - så rykker erfarne folk ind. Efter mange år som leder af Hotel H.C. Andersen overtager Jack Nielsen den daglige drift. Og leder af køkkenet Lars Wollesen var efter 15 år som forpagter af Odense Golfklubs restaurant egentlig på vej på pension, men det er afblæst.
Ny grundejer klar til at genopbygge Carlslund
Nu er det afgjort, hvem der skal genopføre én af de mest berømte restaurationer på Fyn. Carlslund i Odense.
Fire forskellige selskaber var med i opløbet, men et enigt By - og Kulturudvalg har besluttet, at selskabet Carlslund ApS skal genopføre og drive det ny Carlslund i Odense.
- Det har jeg det rigtig godt med, siger Jess Heilbo, der er teknisk rådgiver for Carlslund ApS.
Restaurant Carlslund udbrændte i juni sidste år ved en påsat brand formentlig begået af den samme brandstifter, som står bag en stribe brande de seneste måneder.
- Vi har sat et hold i gode rammer. De leverer det bedste, de kan. Det er så op til kunderne at levere hyggen. Hygge kan jo ikke købes hos Bygma eller Stark. Sådan må det være, mener Jess Heilbo inden en håndværker har et spørgsmål og stopper rundturen i det, der allerede nu ligner starten til en ny æra.
Tv fra byggepladsen kl. 17.30.
Jess Heilbo viser rundt på byggepladsen i FYN LIVE, tirsdag den 7. december klokken 17.40-18.00. Vært Preben Dahl vil i det tidsrum forsøge at følge med i projektlederens tempo. Ifølge rygter kommer æggekage til at indgå i udsendelsen.
Så er nedrivningen af Carlslund i gang
Den historiske og ikoniske Odense-restaurant Carlslund bliver nu brudt helt ned for at blive bygget op igen.
Den 20. juni sidste år brændte det odenseanske spisested Carlslund ned til grunden i en påsat brand.
Derfor startede i dag et nyt kapitel med genopførelsen af den for mange så kendte restaurant, der har knap 150 år på bagen.
- Det er en unik opgave. Det er ikke en, man får sådan hvert andet år. For det første er det jo Carlslund, og det er helt specielt, og for det andet er det jo sjovt at være med til at genopføre noget sammen med arkitekten, hvor vi har genskabt det så tæt på de oprindelige bygninger, som muligt, siger Jess Heilbo, der er projektleder på genopbygningen af den brændte Odense-restaurant.
For det er nemlig meningen, at restauranten skal så tæt på originalen som overhovedet muligt - og det i fynske råvarer.
- Det er fynske håndværkere, der er involveret, og det er i vid ustrækning fynske materialer, så man kan næsten sige, at 95-98 procent af det er fynsk. Vi går efter det lokale og det fynske, for det er det, der altid har været sjælen i Carlslund, siger Jess Heilbo.
Senest den 1. juni næste år, altså om præcis et år, skal Carlslund være klar til, at gæsterne atter kan få serveret snaps og æggekage i Fruens Bøge.